agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni53Beğeniler
  • 7 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 5 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 4 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 4 Gönderen aleydi
  • 3 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 3 Gönderen

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-11-2015, 20:21   #1
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pınar59 Mesajı Göster
Sayın aleydi eşimle Kütahya ziyaretimizde ilk defa haşhaşlı çörek tatlım nefis bir hamur işi idi herhâlde sizin gözleme buna benzer olmalı afiyet olsun.
Sizin vasıtanızla ( bazı bölgelerde haşhaşın bilinmediğini, özellikle yemeklik olan) biraz bilgi verelim.
Bilimsel adı ile Papaver somniferum olarak geçen, halk arasında haşhaş diye tabir edilen bu bitki genelde tıp alanında kullanılan uyuşturucu ilaçların üretimi için yetiştirilmektedir. Üretimi TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından titizlikle takip edilen, kaçak yetiştirilmesine izin verilmeyen bir türdür.Afyon, Uşak, Kütahya, Antalya, Isparta gibi bölgelerde çokça yetişen haşhaş bitkisinin kapsülünden keyif verici diye bildiğimiz bazı narkotik maddeler üretilmektedir. Yasa dışı durumların önüne geçilmesi için TMO çiftçinin ürettiği tüm mahsulü takip etmekte ve bizzat kendileri tarafında alımını yapmaktadır. Çiftçi sadece bir sonraki sene için kullanacağı tohumu elinde tutarak sürekliliği sağlamakta, elindeki tohumlarında yağını çıkararak kaliteli yemek yağı elde etmektedir.



Kapsül şeklindeki yapısının içinde fazlaca minik tohumu bulunur. Tohumlarının yarısı yağdan oluşmaktadır. Tohumların ezilmesi ve karartılması ile haşhaş susam sürtülür(ezilir). Sürtülen haşhaş sabahları peksimet yapımında lezzet verici olarak hamurun içine sürülür ve güzel bir besin maddesi elde edilir. Pastanelerde ve bazı evlerde ev hanımları tarafından poğaça ve kurabiyelerin üzerlerinin süslenmesinde, tahin gibi pekmez ile karıştırılıp tüketilmesinde de kullanım yeri fazladır.

Yazları kurak ve sıcak, kışları az yağış alan bölgelerde çok şart aramadan kolaylıkla yetişen haşhaş her yıl 1 defa ürün vermektedir. Haşhaş üretiminin amacı tıp sektörü içindir ki neredeyse tüm mahsulün %90’ı bu alanda kullanılmaktadır. Ülkemiz haşhaş üretiminde Hint’lerden sonra2. sırada yer alarak bu ürünün yüksek miktarda ihracatını da gerçekleştirmektedir.

Çörekten daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Kat kat çıtır çıtır bir lezzet. Sevgili Pınar59. Çok teşekkür ederim.Sevgili pınar bim, a101 bakabilirsiniz. Bizim buradakilerde var. Bulumazsanızda, isterseniz size kargoyla gönderebilirim

aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025