17-02-2008, 21:57 | #1 | |
Kaybettik...
|
Karlı Pekmez
Alıntı:
Bu anlamda belki "karsambaç" kelimesini de aramızda duyanlarımız vardır. |
|
18-02-2008, 09:25 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2007
Şehir: Burdur
Mesajlar: 345
|
Bizdede karhelvası denirdi ona, kaç senedir bu kadar güzel kar yağmamıştı bu sene yiyebileceğiz inşallah karhelvası |
18-02-2008, 17:36 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
|
Gecen yil yaptigim üzüm pekmezim ve Malatya´dan getirdigim dut pekmezim de var. Kar nerede? Biraz da buraya yollasaniz diyecektim. Bu yil sadece hafiften bir kere kar yagdi. O da aralik ayindaydi. Burada nergisler acmak üzere. Cigdemler acti bile... |
18-02-2008, 23:27 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Mahir ağabey evet Maraş bölgesinde Karsambaç deniliyor. ) Sevgili Günsu ben İsparta Sütçülerliyim .Belki biliyorsunuzdur bizim Dut Pekmezimiz ve hatta festivali vardır. Eh birde yörük damarımız olunca Kar dan her mevsim yararlanma yollarını bulmuşuz yaz ve kış ) Sevgili Sonja Varol Aralık ayında Stutgart ve Eslingen de idim. Çok keyifli idi ) Eslingende bile cıvardaki dağlık bölgede bulduğumuz karla bile karlı pekmezi yaptık ve çok eğlenerek yedik orada ki dostlarla.Ayrılmadan 2 gün öncede Eslingene bir miktar kar yağdı ve Eslingen fotografik açıdan muhteşem oldu. Herkese selam ve sevgilerimle. |
15-06-2008, 23:02 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
|
Merhabalar. Benim tevellüt epey eskidi galiba.1950-60 yılarına kadar (Aydın da) yaylalarda yağan karları açılan çukurlara saman doldurulup üzerine kar basılır ,en üstede tekrar saman ve toprak atılıp çukurlar kapatılır.Yazın sıcak aylarında bunlar açılıp testereyle saman balyaları büyüklüğünde kesilip keçi kılından yapılmış kilimlere sarıp şehirde satarlardı.Satıcı isteğe göre kesip verirdi.Onunla yapılan pekmezli karın tadına doyulmazdı bizim çocukluğumuzda.Dondurmadan sonra en ucuz tatlıydı o devirde.Saygılar. |
20-12-2009, 08:43 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
|
Bu başlığa uzun zaman uğranmamış ama şimdi kar geliyor azıcık kıpırdasın.bizim çocukluğumuzdada rahmetli dedeciğim annemden gizli bir tabak karın üzerine bol pekmez döküp bize size kar helvası yaptım deyip yedirirdi.. |
20-12-2009, 11:27 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
|
Bizim çocukluğumuzun anılarından.Çocukluğumuzda ilk ve ikinci yağan kardan yapılmazdı, büyüklerimiz ilk yağan karlarla hava temizlenir derdi. Haksızda sayılmazlardı hani.Üçüncü aralıkla yağan kardan yapılırdı. Bakır kalaylı bir tasın içine karın dişli olan yerinden konur üzerine de pekmez dokülüp karıştırılırdı.Şimdi acaba biz çocuklarımız hasta olacak diye yedirebilirmiyiz.Öte yandan baca ve ekzost gazlarından atmoster iyice kirlendi. Değil üç kere onüçkere kar yağsa atmosfer temizlenmez. Bu olayda anılar defterinin sarı sayfalarında kalacak gibi.Selamlar..... |
09-05-2014, 12:43 | #11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: muğla
Mesajlar: 30
|
Muğla da kar şerbeti derler çocukluğumda evlerde yapılırdı, o zamanlar kışın karda yağardı. şimdilerde yazın hayır için işlek caddelerde karın içine pekmez akıtılarak ikram ediliyor. |
|
|