![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Moderatör
|
Sevgili hassoman, mutfak becerilerinizin çok iyi olduğunu biliyorum. Sizinle bu konuda nereye kadar yazışabilirim bilemiyorum. Vermiş olduğunuz İrmik Helvası tarifinizi okudum, bir iki hususu sormama müsade eder misiniz? Ben helvayı sırf tereyağ kullanarak yaparım, içine katmış olduğunuz ayçiçekyağı kokusu, içinde sırıtmaz mı? Ben de yarı yarıya süt ve su kullanırım ama şekeri süte katmam, daha sonra ilave ederim. İrmiği de en az 25-30 dakika kısık ateşte kavururum, zaten meyanesi geldiğinde hem rengi hafifçe döner hem de tencere içinde çevrilmesi-karıştırılması daha kolaylaşır. Bal, şimdiye kadar hiç kullanmadım ama bir defa deneyeceğim. Bu deneme esnasında yine de sıvı yağ kullanacağımı sanmıyorum. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayçiçekyağı damak zevkim yüzünden olsa gerek helva içindeki baskınlığını hissetmedim. Tam aksine tereyağının ağırlığını alması, birbirlerini aroma ve koku olarak dengeleyebileceklerini düşündüm. Bazıları sadece tereyağlı oluşunu yadırgar, bazıları sadece ayçiçiçek yağlı oluşundan... Bu helvayı biliyorsunuz sade yağla da yapan var. Bir de benim dik bir tarafım var. Yazılı olan reçete tarifleri bana emr-i vaki gibi gelir... O yüzden kendi kafama göre bozarım o tarifi. Örneğin irmik helvası tariflerinin hemen hemen tamamında tereyağı baştan konur. Bense tereyağının çabuk yanan özelliğine kafaya taktığım için maça onu devre arasında soktum. Sadece süt ya da sade su ile yapan da var. Ben yine su ile sütün uysal karışımın helvada oluşacak ağırlığı önler diye düşündüm. Sevgili acemifüsun'un tarifi olgunlaşmış bir tarif. Onu deneyeceğim. Sevgili Kiraz'ın yağ konusunda yazdıklarına da katılıyorum... Efendim önemli olan ağız tadıyla yemek, ağız tadıyla ve gönül hoşluğuyla... Güzel yemeğe hoş muhabbet yakışır... Afiyet olsun... |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Moderatör
|
Alıntı:
Ayrıca ben haddimi de bilirim. " içtenlikle söylüyorum mutfak becerisi konusunda sizinle dilediğiniz yere kadar konuşabilirim. Ancak Sizinle yarışamam... " demişsiniz, bu hiç de doğru değil. Halâ sizin şerbet ve limonata tariflerinizi kopye çekiyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ancak mutfak kültürüme siz de, sizler de önemli katkılarda bulundunuz. Zaten bu formun amaçlarından biri de bu değil mi?Ömrünüze bereket... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- tükettiğimiz bir tatlıdır. Ben uzun zamandır zeytinyağıyla yapıyorum. Bilmem biz mi alıştık da öyle geliyor ama çok lezzetli oluyor. |
|
|
|
|
![]() |
|
|