agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-01-2011, 10:09   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Sevgili hassoman, mutfak becerilerinizin çok iyi olduğunu biliyorum. Sizinle bu konuda nereye kadar yazışabilirim bilemiyorum.

Vermiş olduğunuz İrmik Helvası tarifinizi okudum, bir iki hususu sormama müsade eder misiniz?

Ben helvayı sırf tereyağ kullanarak yaparım, içine katmış olduğunuz ayçiçekyağı kokusu, içinde sırıtmaz mı?
Ben de yarı yarıya süt ve su kullanırım ama şekeri süte katmam, daha sonra ilave ederim.

İrmiği de en az 25-30 dakika kısık ateşte kavururum, zaten meyanesi geldiğinde hem rengi hafifçe döner hem de tencere içinde çevrilmesi-karıştırılması daha kolaylaşır.

Bal, şimdiye kadar hiç kullanmadım ama bir defa deneyeceğim. Bu deneme esnasında yine de sıvı yağ kullanacağımı sanmıyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2011, 23:07   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili hassoman, mutfak becerileriniz"..."le nereye kadar yazışabilirim bilemiyorum.

Vermiş olduğunuz İrmik Helvası tarifinizi okudum, bir iki hususu sormama müsade eder misiniz?

Ben helvayı sırf tereyağ kullanarak yaparım, içine katmış olduğunuz ayçiçekyağı kokusu, içinde sırıtmaz mı?
Ben de yarı yarıya süt ve su kullanırım ama şekeri süte katmam, daha sonra ilave ederim.

İrmiği de en az 25-30 dakika kısık ateşte kavururum, zaten meyanesi geldiğinde hem rengi hafifçe döner hem de tencere içinde çevrilmesi-karıştırılması daha kolaylaşır.

Bal, şimdiye kadar hiç kullanmadım ama bir defa deneyeceğim. Bu deneme esnasında yine de sıvı yağ kullanacağımı sanmıyorum.
Güler hanım, içtenlikle söylüyorum mutfak becerisi konusunda sizinle dilediğiniz yere kadar konuşabilirim. Ancak Sizinle yarışamam...

Ayçiçekyağı damak zevkim yüzünden olsa gerek helva içindeki baskınlığını hissetmedim. Tam aksine tereyağının ağırlığını alması, birbirlerini aroma ve koku olarak dengeleyebileceklerini düşündüm. Bazıları sadece tereyağlı oluşunu yadırgar, bazıları sadece ayçiçiçek yağlı oluşundan... Bu helvayı biliyorsunuz sade yağla da yapan var.

Bir de benim dik bir tarafım var. Yazılı olan reçete tarifleri bana emr-i vaki gibi gelir... O yüzden kendi kafama göre bozarım o tarifi. Örneğin irmik helvası tariflerinin hemen hemen tamamında tereyağı baştan konur. Bense tereyağının çabuk yanan özelliğine kafaya taktığım için maça onu devre arasında soktum.
Sadece süt ya da sade su ile yapan da var. Ben yine su ile sütün uysal karışımın helvada oluşacak ağırlığı önler diye düşündüm.

Sevgili acemifüsun
'un tarifi olgunlaşmış bir tarif. Onu deneyeceğim. Sevgili Kiraz'ın yağ konusunda yazdıklarına da katılıyorum...

Efendim önemli olan ağız tadıyla yemek, ağız tadıyla ve gönül hoşluğuyla...
Güzel yemeğe hoş muhabbet yakışır...
Afiyet olsun...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2011, 06:34   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Efendim önemli olan ağız tadıyla yemek, ağız tadıyla ve gönül hoşluğuyla...
Güzel yemeğe hoş muhabbet yakışır...
Afiyet olsun...
Siz sofraya ne getirirseniz getirin, böyle güzel bir sunuşla lezzetine lezzet katarsınız sevgili hassoman.

Ayrıca ben haddimi de bilirim. " içtenlikle söylüyorum mutfak becerisi konusunda sizinle dilediğiniz yere kadar konuşabilirim. Ancak Sizinle yarışamam... " demişsiniz, bu hiç de doğru değil. Halâ sizin şerbet ve limonata tariflerinizi kopye çekiyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2011, 23:30   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
"....." Halâ sizin şerbet ve limonata tariflerinizi kopye çekiyorum.
Güler hanım bu hoşuma gitmedi desem yalan olur. Ancak mutfak kültürüme siz de, sizler de önemli katkılarda bulundunuz. Zaten bu formun amaçlarından biri de bu değil mi?
Ömrünüze bereket...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2011, 23:42   #5
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Ben helvayı sırf tereyağ kullanarak yaparım, içine katmış olduğunuz ayçiçekyağı kokusu, içinde sırıtmaz mı?
Sevgili Güler Hanım, irmik helvası bizim de canımız tatlı istedikçe - yani oldukça sık - tükettiğimiz bir tatlıdır. Ben uzun zamandır zeytinyağıyla yapıyorum. Bilmem biz mi alıştık da öyle geliyor ama çok lezzetli oluyor.

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025