![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
İkinci bölüm
Benben'in anlattığı tarif oldukça faydalı. Ben de bazı püf noktaları paylaşayım sizinle: 1- Yumurta aklarınız oda sıcaklığında ve beklemiş olsun. 1-2 gün öneceden yumurta aklarınızı ayırın, dolapta bekletin ve makaronu yapacağınız gün oda sıcaklığına getirin. Bu biraz önceden planlama gerektiriyor. Ama siz de benim gibi yumurta sarısı fazla tüketenlerdenseniz, elinizin altında hep yumurta akı olur. Soğuk yumurtaları ayırmanın kolay olacağını biliyorsunuzdur. Diyelim ki elinizde beklettiğiniz yumurta akı yok. O zaman şöyle bir çözümümüz olabilir; yumurta aklarınızı 5-10 saniye (daha fazla değil) mikrodalgaya koyun. Eğer zamanı geçirirseniz güle güle yumurta akları (denenmiştir) Bu arada makaronlar nemli havada kolay tutmuyor, bu yüzden serin yerler ideal. 2- Badem unu denen şey satılıyorsa nerede satılıyor ben bilmiyorum (yurt dışında almond meal diyorlar), bu yüzden badem ununu ben yaratıyorum. Benben'in dediği gibi içinde un yok bu karışımın. Ben de file badem kullananlardanım. Un haline getirmek için öngörülen ölçüde file bademi pudra şekeri ile çekin (benim rondo işe yarıyor). Daha sonra mutlaka bir elek yardımıyla eleyin. Amaç olabildiğince pürüzsüz bir badem unu elde etmek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Üçüncü bölüm
3- Makaron yapımında bir Fransız yöntemi bir de İtalyan yöntemi kullanılıyor. İtalyan yönteminin Fransız kadar lezzetli olmadığı söyleniyor, bunun yanında dış görünüşü (ya da kabuklar ya da kurabiyeler) daha pürüzsüz. İşte italyan yönteminde işin içine şekerli şurup giriyor ki bu yöntemi henüz denemediğim için bundan bahsetmeyeceğim. 4- Yumurta aklarını çırparken bir tutam krem tartar kullanırsanız, köpük karışımınız daha kolay tutar. 5- Badem ununu köpüğe karıştırırken bunu 3-4 aşamada ve yavaşça, aynı yöne karıştırarak yapın. 6- Karıştırma kapınız mümkünse paslanmaz çelik olsun yoksa cam olsun ama plastik olmasın. 7- Ben yağlı kağıt kullanmıyorum tepsilerimde, yanmaz-yapışmaz olanları kullanıyorum. Makaronlar daha kolay çıkıyor ve hafif su yardımı işleri daha kolaylaştırıyor. 8- Makaronları 30 dk ile 1 saat arasında bekletmek gerekiyor kurumaları için. 9- Pişirme yönteminde benben'in tavsiyeleri bence yeterli. Fırın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Şöyle düşünün, makaronlar pişerken üst tarafları kuru olduğu için havayı alt tarafan almaya çalışırlar ve bu nedenle de etekler oluşur. 10-Sıktığınız makaronlarda hava kabarcıkları oluşursa bunları bir kürdan yardımıyla patlatabilirsiniz. Şimdiden çok yazdım bile umarım faydalı olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|