![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Tatlı yemeyi fazla sevmeyen biri olarak ama sevdiğim nadir tatlılardan olan kaymaklı ayva tatlısını mevsimi geldiği için bugün her zamanki yaptığım methodu uygulayarak pişireceğim için, öncesinde bakalım ayva tatlısını kimler nasıl yapıyor diyerek buraya göz atmayı uygun gördüm. Her zamanki pişirme methodu ile yani sadece şeker, kabuk tarçın, karanfil ilavesi ile pişireceğim ayvaların ise cinsinin ne olduğu konusunda hiç bir fikrim yok. Zira bazı ayva türleri kendi suyunu salabiliyor. Benim uyguladığım pişirme yönteminde önce su, şeker, kabuk tarçın, karanfil ilave ettiğim ayvalar bir yarım saat kadar ocak üzerindeki döküm tencere içinde ön pişirmeye tabi tutuluyor. Sonrasında ise önceden ayarlayarak ısıtılan fırın içerisine ağzı kapalı şekilde döküm tencereyi yerleştirerek en az iki buçuk saat boyunca önce yüksek ısıda, hafif fokurdamaya başladığında ise fırın derecesini düşürerek pişirmeye devam ediyorum. Daha tatlı pişerek yemeye hazır hale gelmeden, fırından sızarak bütün evi saran kabuk tarçın, karanfil ve meyveli kokuyu size tarif etmem ne yazık ki mümkün değil ![]() Pişirmek uzun sürse de, sonunda aldığı renk ile gözlere ve kaymakla birleştiğinde oluşturduğu eşsiz lezzetle damaklara nasıl hitap ettiğini deneyimlemek için beklemeye değer. Bugünlerde ve önümüzdeki aylarda da bizim mutfaktan bu dayanılmaz kokunun yükseleceği ise garanti ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Hafta sonunda dolapta epeydir bekleyen ayvaları artık bitirmek üzere ayva tatlısı yapmaya karar verdiğimde, içlerinin bozulmuş olabileceği konusunda endişelerim vardı. Neyse ne kendileri ne de yüzüm kara çıktı... ![]() Onları kabuklarından ve çekirdeklerinden temizleyip yıkayınca, suda pişirmek yerine portakal suyunda pişirme fikri oluştu birden bire. Üç büyük ayva için 2 büyük portakalın suyunu sıkıp, biraz pişirdim. Pişerken önceden kuruttuğum eski ayva çekirdeklerini sargı bezinden bir bohça yapıp, ekledim. Ayva çekirdekleri suyla şişince jölemsi hoş bir kıvam veriyor. Portakal suyu ayvanın pişince oluşan o pembemsi rengini hafif turuncumsu yaptı. Yeterince şeker ilave edip, biraz daha kaynattım. Biraz daha aromatik olmasını istediğim için minik bir tarçın çubuğunu bir dakikadan daha az süre için ekledim ve çıkardım. Sonuçta ekşimsi, hafif tarçın aromalı, umduğumdan güzel bir ayva tatlım oldu. Keşke yemeden önce fotoğrafını çekseydim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|