![]() |
Kapadokya Gezisi 2012
2 Eklenti(ler)
Sevgili dostum, nereden başlayacağıma karar veremedim "dermişim" :)
Bu gün pergolanın tamirini bitirmeye çalışıyor ustalar, onların peşinde koşup denetlemekten yoruldum. Şu anda tüm ayaklar kesildi, işlemleri fotoğrafladım, bu gün biter inşallah. Fotoğrafları akşama postalarım sana, dün akşam ps ye yükledim, aman Allahım, ne çok fotoğraf çekmişim, her kareden en az 3 poz almışım. Garanti olsun derken abartmışım :) Sadece 2 fotoğraf küçülttüm, toplu küçültme yapmayı bilmiyorum, tek tek uğraşacağım. Kapadokya'nın sembolleri, Peri bacaları ve Dimrit üzümü. Eklenti 333999 Üzümleri Ürgüp belediyesi ücretsiz dağıttı, tam 8 ton üzüm dağıtıldı festivalde. Eklenti 334000 |
5 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar, elimde çok fazla fotoğraf var, zaman buldukça ilk günden başlayarak paylaşacağım.
Kapadokya tatilini özellikle 15-16 Eylüle denk getirmeye çalıştım çünkü, 42. Uluslararası Ürgüp bağ bozumu festivali vardı. 14 Eylülde yola çıktım. Torosların tepesi yaz kış çok hoş manzaralıdır. Akçatekir yaylası. Eklenti 334093 Eklenti 334092 Niğde'ye yaklaşırken lahana tarlaları, otobüs penceresinden ancak bu kadar olabiliyor :) Eklenti 334094 Nevşehir'e yaklaştığımızda çekirdekleri için yetiştirilen kabak tarlaları. Eklenti 334095 Bu manzara Ürgüp'e 5-10 dakika kaldı diyor. Eklenti 334096 |
3 Eklenti(ler)
Kapadokya farklı bir atmosfere sahip, beyaz verimli toprağı, zengin tarihi geçmişi, doğa harikası peri bacaları.
Ürgüp'lüler şimdilerde peri bacalarına "Üç güzeller" diyor, nedenini bilmiyorum. Aslında orada üç değil dört peri bacası var. Eklenti 334097 Gittiğim günün ertesi pazar kurulmuş, Müjgan la ben hiç kaçırırmıyız, festival saatine kadar Ürgüp pazarını gezdik. Sebzelerin ve meyvelerin ayrı bir güzelliği vardı, her şey çok taze. Tabii ben hep aşık olduğum Dimrit üzümünü görünce çok sevindim. Eklenti 334098 Bu da parmak üzümü, çok güzel bir üzümdür, kışa kalır. Bunun için iğde çalılarından kesilen dalların budaklarına üzümler tek tek asılır, dalın ucuna bir ip bağlanarak tavana çakılan çivilere asılır. Eklenti 334099 |
3 Eklenti(ler)
Turşu mevsimi, her yerde öbek öbek turşuluk biberler, patlıcanlar, çiçeği üzerinde kornişonlar satılıyor.
Eklenti 334102 Beyaz fasulye, başka yerde rastlamadım hiç, Ürgüp'e özel bir cins olsa gerek. Bu fasulyeden yumurtalı kavurma yapılır, çok da güzel olur. Eklenti 334101 Siyah acı biber. Ben senelerdir siyah süs biberi yetiştiririm ama bunu ilk kez gördüm. Eklenti 334103 |
3 Eklenti(ler)
Pazarda en çok kavrulmuş, kavrulmamış, kabak çekirdeği vardı.
Ürgüp kabak çekirdeği ile de meşhurdur, sütte haşlayıp kavururlarmış. Eklenti 334104 Süs biberlerinin bu hali çok hoşuma gitti, ben de deneyeceğim. Eklenti 334106 Mersin'den dikenli incir gelmiş :) Eklenti 334105 |
Adalet;
Kilerde ki(ama ne kiler:)))),turşu fotolarını da koysaydın,ağzımızın sularını toparlarken,muhteşem görüntüleri de izlerdik. |
2 Eklenti(ler)
Gün kurusu kayısı.
Burada kısaca "Bitirgen" diyorlar, Müjgan'cığım bol bol bitirgen aldı. Eklenti 334107 Bense üzümlerin başından ayrılamadım :) Eklenti 334109 |
Sana mı bakalım,üzüme mi şaşırdık!!!!
Kompozisyon daki iki obje de muhteşem:)))) Not:Bu arada, fotoğrafı çekenin de hakkını verelim yani:) |
Alıntı:
Sana da küçültüp öyle göndereceğim. Domatesler tadındayken mutlaka acılı yapmalısın, bir kaç gün içinde fotoğrafları yükler tarifi yazarım. |
Alıntı:
Bu gecelik bu kadar, yarın devam ederiz inşallah. |
Hoşgeldiniz Adalet Hanım; gezi güzel karelerle başladı... Bizler için güzel bir gezi olacak eminim. Ellerinize sağlık.
|
Sevgili YeniGine, teşekkür ederim.
Sizleri usandırmadan, her gün beğeneceğinizi umduğum fotoğraflar yükleyeceğim. |
4 Eklenti(ler)
Bağ bozumu festivalini izlemek için alanda güzel bir yer bulup oturduk.
Kayseri'den Mehter takımı, Ceddin deden ile alana girdi. Karşıda görünen kayalar Temennî kalesi. Eklenti 334360 Saygı duruşu ve İstiklâl marşı. Eklenti 334361 Bir ara baktım Müjgan bir kasa üzüm getirdi masaya. Belediyenin ikramıymış, kasa kasa üzüm dağıtıyorlar. Eklenti 334362 Durur muyum, koştum bir kasa da ben kaptım :eek: Eklenti 334363 |
3 Eklenti(ler)
Müjgan'nın bahsettiği turşularım.
Ürgüp'te herkes kendi sirkesini yapıyor, süper lezzetli oluyor. Turşular da bu sirkelere kuruluyor. Eklenti 334364 Eklenti 334365 Eklenti 334366 Turşular genellikle özel kapaklı cam kavanozlara kuruluyor. Böylesi daha lezzetli oluyor. |
3 Eklenti(ler)
Bayıldığımız bir lezzet daha, acılı sos.
Domates ve biberle yapılan süper bir lezzet, sabah kahvaltılarında bol bol yedik. Aslında sadece kahvaltıda değil, ketçap kullanılan tüm yiyeceklerle çok iyi gider. Tarifini daha sonra mutfak bölümüne yazacağım. Eklenti 334373 Eklenti 334375 Şeftali reçelleri. Eklenti 334374 |
3 Eklenti(ler)
Festivalin 2. günü.
Peri bacalarının yakınında bir alanda toplandık. Karşıda görünen kayalar çok hoştu. Eklenti 334380 Bursa'dangelen kılıç kalkan ekibi gösterilerini sundu. Eklenti 334381 Beni en çok sevindiren pekmez kazanının kurulmuş olmasıydı :) Eklenti 334382 |
3 Eklenti(ler)
Burası üzümlerin ezildiği şırahane.
Eklenti 334383 Üzüm suyu çıkarıldıktan sonra pekmez toprağından süzülür. Pekmez toprağı, bu taş ezlerek toprak haline getirildikten sonra kullanılır. Eklenti 334384 Eklenti 334385 |
4 Eklenti(ler)
Topraktan süzülen üzüm suyuna şıra deniyor, son derece berraktır.
Şıra kocaman bakır leğenlerde, ocağın ateşi çok iyi ayarlanarak kaynatılır. Pekmez kaynatılırken sürekli karıştırılır, üzerindeki köpükler alınır. Eklenti 334390 Kaynayan pekmez kokusuna bayılırım, karıştırmadan duramadım :) Eklenti 334391 Bir kaç saat süren kaynatma işleminden sonra leğen ocaktan indirilir. Eklenti 334393 Bir tülbentten süzülür, yemeye hazır hale gelir. Eklenti 334392 Bu gecelik te bu kadar, yarın devam ederiz. |
Adalet Hanım ellerinize sağlık; gezi güzel, kareler güzel, görüntüler güzel... Daha ne isteriz ki?..
|
Adalet Hanım; o pekmezi de karıştırdın ya( hem de yalın ayak) artık sizden korkulur. Yaylada ne kadar bağ, üzüm var; artık bundan sonra sizin bahçede toplanır.:D
Fotoğraflar muhteşem valla. Kıskandım mı ne? |
Adalet ablacığım harika fotolar ürgüpü göremeyenler için (mesela ben ) sayenizde sizlerle gezmiş gibi olduk çok teşekkürler:)
|
4 Eklenti(ler)
Ürgüp gezisine devam...
Sıra sıra üzümler dizilmiş, jüri içlerinden en güzel üzümleri yetiştirenleri seçiyor. Eklenti 334608 Dimrit, Çavuş ve Gül üzümü, çavuş üzümü enfes, gül üzümü de gül kokulu. Eklenti 334611 Eklenti 334609 Eklenti 334610 |
2 Eklenti(ler)
Üzüm güzeli.
Eklenti 334616 Festival, gece Kıraç konserinin ardından havai fişek gösterileri ile sona erdi. Eklenti 334617 |
4 Eklenti(ler)
Ertesi gün doğduğum eve gittik.
Biraz restorasyon görmüş ama hâlâ çok güzel, ya da bana öyle geliyor. Eklenti 334618 Eklenti 334619 Eklenti 334620 Eklenti 334621 |
5 Eklenti(ler)
Sokaklarda gördüğüm güzellikler beni çok şaşırttı.
Kaç dereceydi bilmiyorum ama, gündüzleri güneş acaip yakıcıydı. Buna rağmen bizlerdeki özenli bakıma rağmen nazlanan bitkiler, yollarda, boş arsalarda fevkalade sağlıklı görünüyorlardı. Bir arsada başı boş yetişmiş yerelması. Eklenti 334638 Eklenti 334637 Yol kenarında aster, kim bilir ne zamandır su görmedi. Eklenti 334636 Böbrek taşlarını erittiği söylenen hoş bir meyve, gilaboru. Eklenti 334635 Eklenti 334634 |
3 Eklenti(ler)
Bir evin duvarında gördüğüm asma gül çok hoşuma gitti, ne yazık ki çelik zamanı değildi.
Eklenti 334644 Sarı bodur gülleri Meilland güllerine benzettim, çiçekleri kalın yaparaklıydı. Eklenti 334646 Eklenti 334645 Yarın Avanos'a gidiyoruz :) |
Alıntı:
Alıntı:
Pekmez toprağı getirdim, üzümlerin iyice tatlanmasını bekliyorum, az da olsa denemek istiyorumbakalım. Alıntı:
|
Çook güzel Adalet Hanım... Çömlekçiler!.. Tam canevimden vurdunuz; bu aralar hep gözüm, aklım fikrim küpler, kırık küpler, çömlekler, bahçe biblolarında. Ama tabi inşallah bahara artık önümüz kış.
Nasiip, kısmet!.. |
4 Eklenti(ler)
Avanos yolcusu kalmasınnn...
Yola çıktık ama önce Zelve'ye gideceğiz. Bu bölgenin her yeri bir heykeltraşın elinden çıkmış gibi, her kayayı bir şeye benzetebilirsiniz. Eklenti 334747 Eklenti 334748 Eklenti 334749 Eklenti 334750 |
2 Eklenti(ler)
Avanos'ta pek çok çömlekçi var, eski çalışmalar pek kalmamış, ustalar azalmış.
Şimdi daha çok turizme yönelik ufak objeler çalışıyorlar, minik kaseler, tabaklar vb. Eklenti 334751 Eklenti 334752 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025