![]() |
Alıntı:
Müjgan arkadışımız videoyu yüklediğinde daha çok beğeneceğinizi umuyorum. Devamında Sineson ya da Sinesos'a gideceğiz. Daha sonra Ürgüp müzesinde beni şaşırtan görüntüleri paylaşacağım sizlerle. |
Alıntı:
Büyük küpleri iki parça halinde yapıyorlarmış, daha sonra yapıştırılıyormuş. Bahçe objeleri gerçekten çok güzeldi. |
Bilgilendiriseniz memnun olurum.
|
Ahhh işte Adalet Hanımcım bu ara çook meraklı ve hevesliyim onlara karşı. Çömlekler, küpler, kırık küpler vs. vs. bahçe objeleri işte... Görünce zaten hemen bir Allaaah deyiverdim. Çook güzel teşekkürler Adalet Hanıımm... Devaammm!..
|
Bir kez daha bakayım onlara!..
(Öyle bir heyecan yapmışım ki, üstteki mesajdan sonra hemen bunu göndermek istedim. Sistem uyardı beni: "Mesajların arasında 30 saniye olmalıdır. Lütfen 11 saniye sonra tekrar deneyiniz." diye.) |
Adalet hanım,paylaşımınız için teşekkür ederim.Her bir kareye bayıldım.Doğduğunuz ev de harika..Bizim burda Adalet Hanım Konakları var,onlar aklıma geldi.O evden de bir Adalet Hanım çıkmış...
|
2 Eklenti(ler)
Nuray hanım, bu bölgede nereye baksanız bir harika görebilirsiniz.
Bu kadar gizemli bir yer. Her köşe binlerce yılın anısını taşıyor. Film yapımcıları da bunu çok iyi biliyorlar. Halen devam eden, "Yer gök aşk" dizisini de bu evde çekiyorlarmış. Adalet hanım konakları çok hoşuma gitti, 20 odası olmasa da hep rüyalarıma giren çok sevdiğim bir evdi orası, artık bize ait değil. Alanlar güle güle otursunlar. Yer gök aşk Eklenti 335057 Binlerce yıl evvel kayalardan oyulmuş evler, 1980 yıllarına kadar içinde oturanlar vardı. Daha sonra SİT alanı oldu ve boşaltıldı. Geceleri boydan boya projektörlerle aydınlatma yapılıyor. Kayakapı. Eklenti 335058 |
5 Eklenti(ler)
Bölge küçük bir alanı kapsadığından bir günde pek çok yer gezilebiliyor.
Avanos'tan çıktık, ver elini Sineson/Sinesos/Mustafapaşa. Orada bir manastır olduğunu duyardım, gidip görelim dedik. Yolumuzun üzerinde hâlâ güzelliğini koruyan yapılar vardı. Eklenti 335243 Eklenti 336289 Tarihi bir bina, eskide ne olarak kullanıldığını bilmiyorum. Şimdi Yüksek Okul olmuş. Bu kadar güzel bir yapıyı neden bu amaçla kullanıldığını anlayamadım. Kapısına hayran kaldım. Demiştim, buranın Mehmet Şakir Paşa Medresesi olduğunu yazmışım. ÜRGÜP- Düşler Ülkesinde bir kültür yolculuğu isimli bir kitapta, 1898 yılında Mısırlı Mehmet Şakir Paşa tarafından yaptırılmış olduğu yazıyor. Eklenti 335244 Eklenti 335245 Eklenti 335246 |
3 Eklenti(ler)
Biraz yürüyüşten sonra manastırı bulduk, ne yazık ki kapalıydı.
Eklenti 335247 Eklenti 335248 Avlu bölümü. Eklenti 335249 |
3 Eklenti(ler)
Bir akrabamın ofisinde gördüğüm oymalı büfe ve Ürgüp'lü kadınların yaratımı olan bez bebek.
Eklenti 335250 Eklenti 335251 Eskilerden kalmış bir örtü, eski adı peşkir, eskiden havlu olarak kullanılırmış. Eklenti 335252 |
2 Eklenti(ler)
Kahvaltıya davetliydik, sıcacık peynirli ve pastırmalı pideler.
Bunlar da yöresel tatlardan. Lezzet, muazzam :) Eklenti 335254 Eklenti 335253 |
4 Eklenti(ler)
Akşam yemeğine davetli olduğumuz evde tandır yakılacak.
Yemekler tandırda pişecek, neler yok ki, ben sadece ilginç bir tanesini yazayım. Kayısıdan yapılmış etli bir yemek, tatlı yahni. Tandır. Eklenti 335255 Eklenti 335256 Eskiden kalmış kertikli bakır sahan. Eklenti 335257 Çömleğin içinde tandırda pişmiş tatlı yahni. Eklenti 335258 |
Bu gecelik de bu kadar, yarın Ürgüp müzesini gezeceğiz.
|
3 Eklenti(ler)
Müze küçük bir parkın içinde küçük bir mekân.
Giriş ücretsiz, bir kaç görevli dışında kimseden ilgi görmemiş bir hali var. Küçük bir açıklama ile geziye başlayalım. Çağlar boyunca Kapadokya bölgesi, Neolitik dönemin ilk insanlarından Hitit İmparatorluğu'na, Abbasilerden Roma İmparatorluğu'na, Moğollardan ilk Hristiyantopluluklarına ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu'na kadar bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Dinler, diller, kültürler ve insanlar birbirleriyle kaynaşmıştır. Girişte küpler. Eklenti 335337 Eklenti 335339 Taş dibek. Eklenti 335338 |
2 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Fosiller beni çok şaşırttı.
Bir zaman bu kayalıklar denizmiş. Belki de yüzlerce peri bacasının sırrı budur. Eklenti 335349 Eklenti 335350 Eklenti 335348 |
2 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Bakır mangal ve sini.
Eklenti 335372 Halı tezgahı. Eklenti 335373 Ahşap oyma tavan süsü. Eklenti 335374 |
3 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
Yöresel giysilerle müze gezisi bitiyor.
Yarın, turistlerin bayıldığı kayalardan oyma bir oteli gezeceğiz. Eklenti 335378 Eklenti 335379 Eklenti 335380 Eklenti 335381 Elde işlenmiş Osmanlı arması. Eklenti 335382 |
3 Eklenti(ler)
Doğru başlıktan devam edelim :)
Ürgüp ve çevresinde öyle çok otel pansiyon var ki, hatta insanlar turistlerin yoğun olduğu zamanlarda kendi evlerini bir kaç geceliğine kiraya veriyorlarmış. Bir akrabamın kaya otelini gezdik. 9 odalı küçük bir otel, kaya damlar olduğu gibi bırakılmış, bir kaç mobilya dışında her şey orjinal haliyle kalmış. Lobi olarak kullanılan odanın tavanı. Eklenti 335786 Ahşap tavan süsünün yakın görünüşü. Eklenti 335787 Duvar resmi. Eklenti 335788 |
3 Eklenti(ler)
Odalar çok sade.
Eklenti 335789 Tavandaki çatma(böyle diyorlar)çok ilginç. Eklenti 335792 Eklenti 335791 |
2 Eklenti(ler)
Çift kişilik şömineli oda.
Eklenti 335793 Aynı odanın diğer bölümü. Şimdilerde niş dediğimiz duvar girintilerine lambalık deniyor, oyma taştan yapılmış. Oyma taşın üst bölümündeki desenin adı Palmet(miş). Eklenti 335794 |
2 Eklenti(ler)
Tamamen kayadan oyulmuş bir oda, zamanında ne için kullanılıyordu bilmiyorum.
Işıklandırma çok güzel. Eklenti 335795 Eklenti 335796 |
3 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
Sıkılan üzüm suyu posaları bant üzerinde, hayvan yemi olarak kullanılacak.
Eklenti 335805 Üzüm suyuna şıra deniyor, şıranın tortusu bu makinada alınıyor, silindirlerden geçen tortu tıpkı kumaş gibi görünüyor. Eklenti 335804 |
3 Eklenti(ler)
Beyaz şarap olmak için hazır, damıtılmış şıra, tadı mükemmel.
Eklenti 335806 Bu alan buz gibi soğuk. Eklenti 335807 Eklenti 335808 |
3 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
Burası fabrikanın tadım bölümü.
Küçük bardaklarda şarapları ücretsiz tadabiliyorsunuz. Eklenti 335813 Eklenti 335814 |
Taş oda büyüleyiciydi,çok da güzel fotolar yerleştirmişsin,fabrika daki şıra ne kadar lezzetliy di damak da kalan üzüm aroması mükemmel:))))
Şaraplar çok tazey di, istenilen yoğunluk ve kıvam henüz oluşmamış. Ayrıca cildimiz ve saçlarımız güzelleşsin diye,üzüm çekirdeği aldık:)))Ben hala kullanamadım,sen denedin mi? Bir de hesap sorayım,ben döndükten sonra mı o pideler falan,tandır keyifleri :( |
Hiç sorma Müjgan'cığım, hepimiz seni andık pideleri yerken.
Üzüm çekirdeğini unuttum gitti, meyvelerle, balla, yoğurtla kullanabiliriz. Sen de biraz fotoğraf eklesen artık diyorum, çömlekçide kaydettiğin videoyu da bekliyorum. |
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025