![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Yenice Ormanları
Sevgili Arkadaşlar, 9-10 Kasım da Zonguldak, Gökçebey, 100 yıl Atatürk Hizmetköyünde bir toplantı için kalacağım. Bu arada Yenice ormanlarının gezebileceğim kısmını gezmek isterim. Özellikle yörede yaşayan arkadaşlardan veya civarı bilenlerden bilgilendirme ve ipuçları rica ediyorum. selamlar. Ümit kuru Düzenleyen Yücel Özlem : 02-11-2007 saat 22:59 Neden: İmla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Yenice ormanları gördüğüm en güzel ormanların başında gelir. Zaman olarak da çok uygun. Sarının , kırmızının , turuncunun ve yeşilin her türünü , anıt porsuk ve daha pek çoğunu görebileceksiniz. Yenice doğal arboratum olarak adlandırılmakta. Karabükten , Zonguldak yolu üzerinden gidiliyor. Arboratum sınırları içinde Orman müdürlüğüne ait bir bina var. Eskiden kalınabiliyordu. Ama şimdi pek izin vermiyorlar. Bu zamanda binanın suyu da kesik oluyor zaten. Çok yağmur yağmasına rağmen , yukarlarda çeşme vs. bir içme su kaynağı yok. Biz minübüs tutup , minübüsün çıkabildiği yere kadar çıkıp yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşle oraya varıyorduk. Su işini de taşıdığımız sular + yağmur suyunu biriktirerek hallediyorduk. 4*4 araç varsa o binaya kadar ulaşabilirsiniz diye tahmin ediyorum. Zaten oradan sonra aşağıya ve yukarıya yürüyüş yapabilirsiniz. Yenice Orman müd. de detaylı bilgi alabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kumru, Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben daha çok doğaseverin yardımcı olacağını düşünmüştüm. Bir tek sizden yanıt geldi. Verdiğiniz bilgilerden yararlanacağım. Ben daha çok doğaseverden yardım, bir sürü yanıt beklemiştim. Bazen bu site beni hayal kırıklığına uğratıyor doğrusu. Minnettarım. Gezekalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Selamlar Ümit Bey, Ben de bu sorunuzun cevabını izliyordum. Demek ki gezilerle ilgilenenler içinde sadece Kumru arkadaşımız Yenice ormanlarını görmüş.Foruma İnternetten bilgi vermek uygun olmazdı, çünkü siz onun alasını zaten yapmışsınızdır. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Ama bakın Tatil Dünyası gezilecek bir çok yer önermiş. Yenice / Karabük Yenice Irmağı, ilçe merkezinden geçerek ilçenin topraklarını iki eşit parçaya böler. İlçe sınırları içinde doğup da Yenice Irmağı'na dökülen akarsu ve dereler yöre köylerini ve orman bölgelerini Yenice'ye bağlayan doğal yollardır. Yenice Irmağı vadisinin yüksek tepelerinden başlayarak verimli ormanlık sahalar komşu il ve ilçelerin içine kadar uzanır. Gezilmeli Mağara Yenice-Karabük Demiryolu üzerinde, ilçe merkezine 2 km. mesafede bulunan ve halk tarafından ''İn'' olarak adlandırılan mağara, yer altı araştırmalara konu olabilecek özelliklere sahiptir. Osmanlı döneminde ''İn Divanı'' ve bağlı kariyeler, adını bu mağaradan almış ve uzun süre bu yer halkının yaşantısında önemli bir yer tutmuştur. Daha yakın zamanlara kadar sürü sahiplerinin, özellikle kış aylarında sürülerini barındırmak için bu mağarayı tercih ettikleri bilinmektedir. Çünkü mağara içinde 600-700 başlık keçi ve koyun sürüsünü barındırabilecek alanlar mevcuttur. Halk arasında mağara ile ilgili bir rivayet vardır ki, çok ilginçtir. Rivayet, mağara içinde bulunan kuyuya düşen bir köpeğin Bartın'dan çıktığı şeklindedir. Sürayya Çamlığı Yenice Zonguldak demiryolu hattının Kayadibi mevkiinde yer alır. İran Şahı Pehlevi'nin karası Süreyya'nın adına ithafen bu isim verilmiştir. 1960'lı yılarda ülkemizi ziyaret eden İran Şahı'nın karısı Süreyya, trenle seyahatleri esnasında Yenice'den geçerken burada mola vererek kahvaltı yapmışlardır. Yenice Orman İşletmesi'nin Kayadibi İşletme Şefliği sınırları içinde güzide bir mesire yeridir. Mesire Yerleri Fındıkaltı Dinlenme Tesisleri Yenice Orman İşletmesi'nin İncedere Şefliği içerisinde, ilçeye 17 km. mesafededir. Tesis, Orman İşletmesi tarafından inşa edilmiştir. İlçe halkının hafta sonu tatillerini geçirmek için tercih ettiği bir mesire yeridir Gökpınar Dinlenme Tesisi Yenice Orman İşletmesi tarafından inşa edilen orman içi dinlenme tesislerindendir. Kavaklı Orman Serisi içinde, Gökpınar Yaylası olarak adlandırılan orman zirvesinde yer alır. Bu seride 4 hektarlık bir alanın Arberatum (Açık Hava Orman Müzesi) sahası olarak tescil edilmesiyle genellikle ormancılık alanında araştırma yapan yerli ve yabancı bilim adamlarının dikkatini çekmekte ve burada har yıl ormancılık alanında bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Göktepe Tabiat Parkı Geleneksel zümrüt Yenice Göktepe Şenlikleri'nin yapıldığı Göktepe Tabiat Parkı ( Göktepe Yaylası), Yenice'nin en güzide ve halk tarafından özellikle yaz ayları boyunca dinlenmek ve piknik yapmak üzere tercih edilen, orman içi sayfiye yeridir. İlçe merkezine 9 km. mesafededir. Yaylalık Dinlenme Tesisleri Yenice Orman sınırlarının içinde yer alan Araştırma Ormanı'nın Salavattepe serisinde yer alan ve araştırma Şefliği binasının olduğu alanda Orman Bakanlığı tarafından 14 yataklı bir otel inşaatı tamamlanmak üzeridir. Bu yatırım aynı zamanda orman turizminin altyapısını oluşturacak niteliktedir. Acısu Böbrek ve romatizma hastalıklarına şifa niyetiyle kullandıkları acısu kaynaklarından en bilineni, Sarıot orman bölgesinde, Yenice-Salavattepe orman yolu üzerinde yer alır. Yenice'ye 30 km.'dir. Burada Orman İdaresi tarafından yıllar önce yapılan beton barınaklar mevcuttur. Çevre ile ve ilçelerden gelerek burada şifa arayanların sayısı hayli fazladır. İçildiğinde böbrek taşlarının düştüğüne, sıcak su banyosu yapıldığında romatizma hastalığını iyileştirdiğine inanılır. Yine Yenice İncedere orman serisi Kaptan mevkiinde ve Yamaç Köyü'nde aynı özellikte iki adet acısu kaynağı bulunur. Şeker Kanyonu Karabük-Yenice karayolunun 3. kilometresinde yer alan Şeker mevkiinde başlayan kanyonun toplam uzunluğu 6.5 km. olup, 2 km.sinde yol geçmekte ve 2.km.sinden sonra 4.5 km. canyoning yapmaya uygun olan bu alanda yer alan zorlu geçişler ve daralmalar vardır. Bazı yerlerde yüzmek zorunlu hale gelmektedir. Kanyon yüksekliği 100 metreden başlayıp 250 metreye kadar yükselmektedir. Kanyonun kayaları, kaya tırmanışları için uygun bir yapıya sahiptir. Yenice ormanları Sıradan ormanlara benzemeyen Yenice ormanlarında tropik bölgeler dışında, dünyada pek az ormanda görülecek kadar çok sayıda ağaç türü bir aradadır. Ormanların üst katını oluşturan altına ana ağaç türüne, ara ve alt tabakada karışıma giren 30 önemli ağaç ve çalı türü eşlik eder. Ayrıca dere boylarında, güneye bakan kurak yamaçlarda, yol ve hendek kenarlarında, rutubetli ve gölgeli yerlerde de 16 ağaç ve çalı türü bulunur. Yenice ormanları gerçekten bir ağaç müzesidir. İklim Yenice'de tipik Karadeniz iklimi hüküm sürer. Yaz mevsimi ılık ve zaman zaman sağanak yağışlı geçer. Yenice denize göre iç kesimlerde kaldığı için kışlar biraz sert, kar yağışlı geçer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Ümit Bey ben de Vildan Hn. gibi düşünüyorum. Muhtemelen Yenice ormanlarını gören sitedeki tek kişiyimdir. Siteyle ilgili hayal kırıklığınız olmasın yani. Biz , bir gittiğimiz yere ikinci bir kere gitmeyi çok tercih etmeyiz. Ancak Yenice arboratum sonbaharda o kadar güzel ki , oraya tam 3 kere gittik ve hiçbirinde gezi grubu , doğa yürüyüşçüsü vs. karşılaşmadık. Tur şirketlerinin tercih ettiği bir rota değil çünkü. Ulaşım , su , bol yağmur vs. zorluklardan bahsetmiştim. Spesifik sorularınız varsa , ben veya arkadaşlarım cevap vermeye çalışırız. Gezekalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Vildan ve Kumru Hanımlar, İlginize teşekkür ederim. Cuma günü sabah 05-06 gibi abbas yolcu inşallah. Akcakoca'dan Devrek, oradan da Yenice ormanı planlıyorum. Bakalım becerebilecek miyim? Yenice Orman işletmeden birilerinin yardımını alabilirsem bu işi beceririm ama bakalım. Düşündüğüm gibi olursa paylaşırım. Gezekalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Vildan hanım, bir de Yedigöller olasılığı çıktı. İlkler beni hep ürkütür, Yenice deki arkadaş beni biraz caydırıyor galiba.Bu mevsimde gidilmez temmuz filan dedi. Bende bilindik yere, Yedigöllere bir uğrayıp gitsem mi diyorum. Yarın Yenice orman md lüğü ile görüşeceğim. Sonra netleşir. Bir taraftan da en güzel gezilerim, plansız olanlar olmuştur, geç direksiyona teker nereye giderse diyorum. Bakalım ne olacak. Sıkıntı oldu vallahi, orası burası boyna ekliyorum. Neresi olursa olsun, bir yazı çıkacak kesin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Yedigöller'e asıl bu mevsimde gidilirdi. Kar yağmamış olsaydı... Karda, önce ulaşımı ve yolun durumunu iyi hesaplamak gerek. Sonra, kar örtecek kadar yağdıysa, sonbahar renk cümbüşünü de kaçırmış ouyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Temmuzda Yenice'nin fazla bir esprisi olmaz. Bütün ormanlık alanlar gibi hoş ve yeşil bir yer olur , o kadar. Bu mevsimdeki renk cümbüşü ise inanılmaz , ama size muhakkak gidin de diyemem , çünkü bahsettiğim gibi ulaşım problemi var. Minübüsten indikten sonra dediğim gibi ancak 2 saat sırt çantalarıyla yürüdükten sonra ulaşılabiliyor. Bu mevsimde iyi bir 4*4 araç olmadan çıkılamaz. Bu arada 29 Ekim'de Bolu'da Çele Doruğa'na çıktık , Yedigöller yolu üzerinden gidiliyor. Sonbahar renkleri yine çok güzeldi ( Ama Yenice kadar olamaz tabii ki) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Ümit Bey, Kumru ve Vildan Hanım'ın yazdığı gibi bahsi geçen yerler görülmediği için mesaj yazılmadığını düşünüyorum. Forumda bilgi paylaşma konusunda neredeyse bir yarış içindeyiz. O yüzden bu konuda bir hayal kırıklığı yaşamayın. Zaten az ama sağlıklı bilgi en güzeli. Gezinizin sonuçlarını merakla bekliyoruz. Yolunuz açık olsun. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlar, şimdi Yenice Orman Md lüğü ile görüştüm. Yollar çok zor dediler. Hayal kırıklığı yaşıyorum. Altımdaki araç 4*4, kar lastiklerini de taktırdım. ama tek başına da kurda kuşa yem olmak var ! Galiba sadece İstanbul-Yenice yolunu yazmak kalıyor... Mühim olan varmak değil, yollarda olmak gibi bir felsefem olsa da ruhen ormana hazırdım. Kumru hanım emniyetli bir parkur yok mu bildiğiniz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Ümit Bey merhaba , yollarda kardan çok çamur riski vardır şu anda tahminim. Kurt- kuştan ziyade , ayılara yem olma riski olabilir ![]() ![]() Düzenleyen KUMRU : 09-11-2007 saat 07:34 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlar, Azimle herşey oluyor galiba. Başka bir numaradan, Ahmet bey isimli bir arkadaşla görüştüm. cts sabah Yenice ormanlarına envanter çıkartmak için gidiceklermiş. Onlara katılabileceğimi söylediler. Agaclar.net in ismini vermek de işe yaradı tabii ki. Allahtan istedik bir göz, verdi iki göz.. Haydi hayırlısı bakalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, İstanbul-Devrek hattında Yenice Ormanlarına 3 günlük vardiya tamamlanmıştır. Hava müsade etmiş, anlık rotalara karar verilmiş ve gerçekleştirilmiştir. Yenice Ormanları en az 2 gece 3 günlük bir geziyi hak ediyor. Dergiye yazı hazırlayım dedim ama herhalde forumda daha özgür olacağım. Aslında ilk cümlemi çok beğendim, konu başlığı da hazır demektir: İstanbul-Devrek hattında Yenice Ormanları: Üç günlük vardiya... Çok yakında ! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-11-2008
|
Selamlar-ben karabük yeniceliyim,ve şuan burada yaşıyorum,eğer burayı ziyarte etmek isterseniz yardımcı olabilirim,saygılarımla Yılmaz.Ü. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|