![]() |
Söğüt (Salix, Willow) üretimi
SÖĞÜTLER
Söğütler 300 civarında alt türü olan, kışın yapraklarını döken ve düz çayırlık alanlardan, ırmak kıyılarına, kumluk alanlara, taşlık dağ eteklerine kadar Avustralya dışında her yerde görülebilen bir ağaç ve çalı grubudur. Basit, bütün ya da tırtıklı, genellikle iki sıralı yapraklara sahiptir ve, yapraklardan önce ve yapraklarla birlikte açan küçük çiçekleri vardır. Pek çok söğüt türü çok hızlı büyürler ve ihmale son derece dayanıklıdırlar. Bonsaiye uygun pek çok söğüt türü vardır ve bu söğüt türlerinin hepsinin de yaprak büyüklükleri bonsaiye uygundur. Bonsaide en sık kullanılan söğüt türlerinden birisi de Salix babylonica denilen söğüt türü ile salkım yapan diğer bir çok türleridir. Söğütler tipik bonsai şekillerine pek girmezler. Normalde, kalın gövdeli zarif salkımlı dalları olan şekillerini görürsünüz. |
1 Eklenti(ler)
1.mesajdır
Alıntı:
|
2. mesajdır
Alıntı:
|
3.mesajdır
Alıntı:
|
4.mesajdır
Alıntı:
|
5.mesajdır
Alıntı:
|
6.mesajdır
Alıntı:
|
7.mesajdır
Alıntı:
|
8.mesajdır
Alıntı:
|
9.mesajdır
Alıntı:
|
10.mesajdır
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
11.mesajdır
Alıntı:
|
12.mesajdır
Alıntı:
|
13.mesajdır
Alıntı:
|
14.mesajdır
Alıntı:
|
15.mesajdır
Alıntı:
|
16.mesajdır
Alıntı:
|
bu da sondur
içime fenalık gelmiştir hayırlı olsun :) |
Elinize sağlık. güzel bir bölüm çıktı ortaya.
|
1 Eklenti(ler)
buyrun benimki
|
1 Eklenti(ler)
aslında birçok çalışmamı, belli bir forma girmeden buraya resmini koymak istemiyorum. Ama biraz görsel zanginlik olsun diye bu söğüdümüde koymak istedim buraya.
|
Sayın Cemboa,
çalışmalarınız hem örnek oluyor hem de şevkimizi artırıyor. Ellerinize sağlık. Bu gün bulabildiğim en kalın yeri serçe parmağım kadar olan söğüt dalını kesip 4 parçaya ayırdım. En kalınını direk toprağa diktim. Kalanları da suya koydum. Eğer bir gelişme olursa şu anki halleriyle beraber sizlere de sunarım. (dayanamayıp çok ince, neredeyse sürgün denecek birkaç dalı da toprağa sokuşturdum) |
sayın doktor
en kalınıda hemen suya koyun.suda kökleniyorlar.toprakta kökleniyor olsa bile bana direk toprak riskli geldi.suda sanki daha garanti. |
Alıntı:
Dünden beri hepsinde gelişme var. Sudaki kısımlarında beyaz tomurcuklanmalar oluşmuş. Fotoğrafları çok yakında!!! |
1 Eklenti(ler)
Bunlar direk toprağa diktiğim incecik dallar olup fotoğraflar 5 gün öncesine ait.
|
1 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflarda 5 gün öncesine ait.
Suya koyulduktan sonra 3. günde beyaz kök tomurcuklarını verdiler. Bu gün farkettim üst taraflarından göz de vermeye başlamışlar. |
1 Eklenti(ler)
Büytün bunlar 2 gün içinde oldu.
|
1 Eklenti(ler)
1 hafta sonra dikmeyi düşünüyorum.
|
Ana kökler üzerinde kılcal kökler oluşsun ondan sonra
|
Tamam. Ben de bu konuda bir bilenden mesaj bekliyordum. :)
|
Elimin altında ihtiyaç fazlası köklenmiş söğütlerimin bir kısmını salı günü okulun bahçesine ekerek değerlendirdim. Bugün baktığımda keyiflerinin yerinde olduğunu gördüm. Suyu eksik etmediğiniz sürece hiçbir sorun yaşamayacaksınızdır. Dostlarımın hepsini suda köklendirmeme rağmen ekim sırasında köklerin zarar görmemesi bakımından toprakta köklendirmek daha pratik geliyor.
|
1 Eklenti(ler)
Buda benim söğüt çalışmam.
Elimdeki söğüt çeliklerinden en ince köklenmiş olanlardan bir gurubu Cem Abi ile yaptığım fikir alışverişi sonucunda her dalın kabuğunun küçük bir kısmını nazikçe ayırark rafya ile sıkıca bağladım. Bunun sonucunda bir süre sonra bu bir kaç dalın birleşme sağlayacağını düşünüyorum. Bu işlemi 3-4 hafta evvel yapmıştım. Fotoğrafı bu iletiyi göndermeden 1 saat içinde çektim. Solda görünen dostlarımız ise filizlerini büyütmekte olan kuşburnularım. Fotoğrafı aslında Cem Abi' ye hemen gönderme maksadıyla çabucak çekmiştim bu yüzden fotoğrafik açıdan kusurları mevcut. :( İyi seyirler.. |
Hay Allah amma taktınız şu fotoğrafik kusurlar falan işine
yaptıklarını sunuyorsun bizlere ne güzel, daha ne? Homur homur. Sevgili BayMineral, eline sağlık. Ben Cemboa'nın sözünü dinleyip kalın dalları çelik yaptım ve sonuç iyi oldu Sen çok ince dallar almışsın, hani benim direk toprağa diktiklerim gibi. Bir konuyu iyi anlamadım eğer kabuklarını kaldırıp birbirleri ile öpüştürürsen kaynaşıyorlar öyle mi? Ayrıntılandırırsan sevinirim. |
Elimin altında hem kalın dallar var, hemde ince dallar. İnce dallarda daha çok tomurcuk olduğundan yaprakların daha küçük olacağını düşünmüştüm ama bunlarda sadece tepe dalları hızlı gelişme gösterdiği için doğal olarak tepe dallarındaki yapraklar biraz büyük oldu gene:)
Birleştirmek istediğiniz dalların kabuklarının diğer dallarla birleştirmek istediğiniz noktalarını kaldırır ve birleştirme yapar ve çokta sıkı olmayacak şekilde bağlarsanız büyüme sırasında zamanla birleşim olacak ve tek bir gövde halini alacaktır. Öncelikle belirtmek istediğim maddeler var: * Birleştirme yapmayı düşündüğünüz dalları köklendikten sonra değil, köklenmeden önce kabuk soyumu yapıp bağlanmanız daha uygun olabilir. Nedeni ise köklenmiş dallara yapılacak müdehalenin kök ve filizlere zarar verebilecek olması. * Asla çok sıkı bağlamayın ve tel kullanmayın. Çok sıkı bağlarsanız büyüme sırasında bağlamakta kullandığınız ipin izi gövde üzerinde rahatsız edici bir şekilde görünebilecektir. * Tel kullanmayın çünkü teli hafifçe bağlamanız biraz zor. Tel çok sıkı ise işe yarıyor. Çok sıkarsanızda büyüme sırasında telin izi oluşabilir ve çok rahatsız edici bir görüntü arz edebilir. * Bu yöntem sadece söğütler için değildir. Farklı türlere de rahatlıkla uygulanabilir. Söğüt hızlı büyüdüğü için denemek için son derece uygun bir tür. |
bir tür aşılama yapıyorsun bildiğim kadarı ile sadece kabukları kaldırman yeterli değil ağaçların gövdesinden de bir kaç mm keserek girmek gerekiyor ki aşılama rahat oluşsun. Benim gördüğüm ilginç aşılama ve üretme tekniklerinden bir tanesi de kolay yapılması bakımından bonsai Ishıtsuki (kaya üzerinde yetiştirme) tekniğinde olduğu gibi kökleri dışarı alıyor, ağacın aşılanacak dallarından birisini köklerine doğru uzatıp, dalı kök'e aşılıyorsun. Aşı tuttuktan sonra dalı ve kökü anaç ağaçtan kesip, kökün bulunduğu toprağı ile birlikte ayırarak bir ağaç daha kazanmış oluyorsun.
|
1 Eklenti(ler)
Kalın dalları kaynaştırma konusunda hemen şimdi bir çizim hazırladım.
Kesik çizgiler kesilecek noktaları belirtiyor. Bu şekilde düzenlenme yapmak için şekildeki gibi alt kısmı mümkün olduğunca düz, üst kısımları ise yana fazla yatık olmayan örnekleri seçin. Bağlarken her noktadan sıkıca bağlamayın. Arada boşluklar olsun ki köklenme gerçekleşebilsin. Mesela birer cm ara ile bağlama yapın. Birleştirme yapılan kısmın tepe kısmı toprağın üstünde mutlaka görünmeli ki hem gelişmeleri görürsünüz, hemde genel olarak daha güzel görünür. Söğüt hemen her kalınlıktaki dallarıyla bile filizlenebildiği için edinebileceğiniz en kalın dalları bu iş için değerlendirmeye gayret edin. Bileğiniz kalınlığında bir dal bile köklenebilir olmakla birlikte tez zamanda söğüt bonsainiz olabilecektir. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar.
Daha önce köklendirdiğim söğüt dalları inceydi. Sizlerin, "kalın dalları seçmek size bir kaç yıl kazandırır" uyarısını okuyunca yeniden bir kaç dal köklendirdim ve bu gün saksılara aldım. Fotoğraflarını aşağıya ekliyorum. Ben salkım söğütün doğal halini taklit eden salkımlı dallar modelini denemeye karar verdim. Bu yüzden gövdeyi oldukça uzun tuttum. Dallar iyice uzayınca ağırlıkla aşağıya sarkmalarını sağlayacağım. Şimdilik yapacağım şey olabildiğince dallanıp gümrahlaşmalarını sağlamak. Burada sizlerin yardımına ihtiyacım var. Bu siteden öğrendiğim kadarıyla yeni değiştirilen toprak 6 hafta kadar bitkinin besin ihtiyacını karşılıyormuş. Peki, bundan sonra nasıl bir gübreleme işlemi yapmalıyın bu söğütlere? Sağdaki söğüt benim favorim. :) |
1 Eklenti(ler)
Elinize sağlık Hasan bey, bunlar da benim söğütlerim.
Baymineral'in uyarısına kulak verip kılcal kökler oluşana kadar bekledim ve dün diktim. |
1 Eklenti(ler)
Bugün hediye edilen farklı bir söğüt cinsi dalının
fotoğrafını sunuyorum. Gerçekten çok güzel. Bilenler adını yazarsa sevinirim. Kendileri şuan yaklaşık 7, 8 parça halinde ve köklenmek üzere suda. :)) (Yarın yola çıkacağım için aceleden fotoğraflar daha da kötü bu sefer :o ) |
Teşekkürler Arsakay Bey.
Ben de kılcal köklerin çıkmasını bekledim. Size hediye edilen söğüt çinsini hiç görmemiştim. çok değişik bir yapısı var. Bakalım nasıl bir hâl alacak. Hepimize kolay gelsin. İyi yolculuklar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025