agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Çınar (Platanus) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/6178.htm)

pinusnigra 28-12-2008 18:02

merhaba:) ben bir peyzaj şirketinde teknikerim.
2-3 gün önce bir müşterim çınar fidanı istemişti.ısrarla küçük istediği için dikkatimi çekti sordum ne için? diye.
yeni çocuğu olduğunu ve adını çınar koyduklarını onun doğumu için,onunla birlikte büyüsün diye fidan istediğini söylemişti.

gerçekten çok hoşuma gitti.herkes çocuğu için 1 fidan dikse ne güzel olur değilmi?

haki197 30-12-2008 19:33

Herkes bu bilinç seviyesine ulaşsa çok şey değişir.

nariçi 30-12-2008 20:06

Bu davranış bir de her yaş günü için olsa, dikim alanı olmayanlar için belediyeler kamusal bir alan belirlese ...:D:D çok güzel olur.

Çınar uzun ömürlü olarak yeni nesile de hatıra kalabilir.

Evin 4,5 5 metre ötesinde çınar kendiliğinden çimlendi ve şimdi 15 cm kutrunda 10 m yi aşkın boyu oldu tepe kesimi yapmayada kıyamıyorum. Kendisini nasıl keseceğim. Evin temeline zarar olur mu? Kök sistemide tabana değil evin arkasına doğru, erik ve diğer bitkilerin altından geçiyor. Ne yapmalı?

nerkinozturk 18-01-2009 01:51

Bence evin temeline zarar verene kadar o ev yenisi ile değişir hatta hepimiz tarih oluruz :)gibime geliyor. Bence ellemeyin.

elnino 17-02-2009 11:05

Bugün parktaki çınar ağacından 2 adet (2 top şeklinde) tohum kopardım.Forumda anlatıldığı gibi tohumları yıkayrak büyükçe bir saksıya ektim.Umarım çimlenirler.İnşaallah çimlendikten sonra sıksık fotoğraflarını çekerek foruma göndereceğim.

Cahide Kartal 28-02-2009 22:11

Bugünlerde çınarların diplerinde hava şartları sebebiyle ıslak ve parçalanmış kozalaklar var yıkayıp hemen eksek çimlenirler mi ?

Cahide Kartal 26-03-2009 11:07

1 Eklenti(ler)
Yukardaki mesajımdan sonraki günlerde bulduğum kozalaklardan birini ovalayıp ektim yıkayamadım cünkü çimlenmeye başlamışlardı bile.Ama o iki yaprak olup çıkanlar da ölüyorlar .Sebebini anlayamadım.
Eklenti 69143

bohemian 27-03-2009 15:54

Bu kış sonu yıldız'daki ulu çınarların dibinden toplayıp toprağa serptiğim,hayata 1-2 gün önce merhaba diyen bıcırıklarımın fotoğrafı

http://img91.imageshack.us/my.php?image=nar.jpg

Topladığım tohumları,soğuk katlama yapmadan toprağa ektim,zaten tohumlar bütün kışı ağaç dalında geçirdiklerinden doğa bu işlemi benim yerime yapmış oldu.

meadowsons 27-03-2009 18:10

[QUOTE=bohemian;388079]Bu kış sonu yıldız'daki ulu çınarların dibinden toplayıp toprağa serptiğim,hayata 1-2 gün önce merhaba diyen bıcırıklarımın fotoğrafı

http://img91.imageshack.us/my.php?image=nar.jpg

fotografl derken? ben fotograf göremiyorum

Alonesmaug 23-05-2009 10:57

Okulun bahçesinden 2 tane çınar kozalağını alıp eve getirdim.Yıkayıp tüylerinden arındırdım.Nemli bir toprağın 1 cm altına ektim hepsini,yaklaşık %80 i çıktı.Biraz büyüyünce keratalar,fotoğraflarını paylaşırım inşallah.

meadowsons 23-05-2009 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Alonesmaug (Mesaj 428503)
Okulun bahçesinden 2 tane çınar kozalağını alıp eve getirdim.Yıkayıp tüylerinden arındırdım.Nemli bir toprağın 1 cm altına ektim hepsini,yaklaşık %80 i çıktı.Biraz büyüyünce keratalar,fotoğraflarını paylaşırım inşallah.

1 cm derinlik çınar için fazla değil mi?
Ben çınar için optimal derinliğin toprak yüzeyine merdane yardımıyla bastırılması şeklinde diye biliyordum.

haki197 23-05-2009 20:40

Bana da biraz derin geldi ama %80 başarı varsa derinlik uygun olmalı. Yine de fazla derine ekmemek lazım 'meadowsons' ın dediği gibi.

Alonesmaug 26-05-2009 11:06

Toprağı yeni aldım yani geçirgen ve nemliydi.Hal böyle olunca 1 cm derin sayılmaz.Resimlerini ekliyorum.Daha çok küçükler ve beklediğimden yüksek oranda çıktıkları için sıkışıklar. Nasıl ayırabilirim?

http://img291.imageshack.us/img291/8762/dsc07162.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/5463/dsc07163.jpg

sercinyo 28-06-2009 02:50

Çınar ağacı yapraklarının, büyük ve kart olanlarını iyice yıkayıp iki dakikadan fazla kaynamamasına dikkat ederek elde edilecek suyunun içilmesinin vücuttaki kireçlenmeden doğan rahatsızlıklara iyi geldiği ve bu yöntemin asgari iki ay kadar uygulanması durumunda kireçlenmenin ortadan kalktığını gözlemlemiş.

Kaynak: Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu

ordu112 02-07-2009 17:56

tohum arıyorum nasıl bulurum

Alonesmaug 08-10-2009 10:37

Sayın ordu112 çınar ağacından sarkan top şeklindeki meyveyi bir şekilde al.Sonra onun içinden çok fazla tohum çıkıyor.

haki197 09-10-2009 18:58

Sayın alonesmaug sizin çınarlardan ne haber. Çıktıklarını gördük ama sonrasını bilmiyoruz ;)

Alonesmaug 09-10-2009 20:51

Malesef bilmediğim bir sebepten dolayı bazıları kurudu bazıları da kuşların hışmına uğradı.İlk denememdi ve çimlendirme konusunda başarılı oldum.Aslında belki 1-2 tane ancak çıkar diye sık sık ekmiştim ama çok çıkınca ilgilenemedim.Çok hassas oluyorlar malesef.İlk 6 ay özellikle ilgilenmek lazım yetiştirebilmek için.Şu sıralar az sayıda ve itinayla ekip yetiştirmeyi düşünüyorum.2. denememde dikilebilir bir boyuta getirmeyi planlıyorum umarım başarılı olurum.

bernacyhn 15-10-2009 12:23

Yeni taşındığım sitenin bulunduğu cadde üzerinde büyükçe bir çınar ağacı var. Onu görünce buraya uğrayayım ve bilgi alayım dedim. Çimlenmesi zannettiğimden daha kolay oluyormuş. Umarım hepinizinki anıt ağaç olacak kadar büyürler.
Meyveleri toplayıp ilk denememi yapmak istiyorum en kısa zamanda. Hepimize kolay gelsin

Alonesmaug 15-10-2009 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn (Mesaj 511907)
Yeni taşındığım sitenin bulunduğu cadde üzerinde büyükçe bir çınar ağacı var. Onu görünce buraya uğrayayım ve bilgi alayım dedim. Çimlenmesi zannettiğimden daha kolay oluyormuş. Umarım hepinizinki anıt ağaç olacak kadar büyürler.
Meyveleri toplayıp ilk denememi yapmak istiyorum en kısa zamanda. Hepimize kolay gelsin

Tohumları bahar başı gibi toplamalısın.Zaten top şeklindeki meyve eline alınca yüzlerce tohum halinde dağılır.Evet çimlenmesi çok kolay ama asıl mesele çimlendikten sonra büyütebilmekte.İşte bunu başarabilirseniz çok güzel olur.Çok küçük ve hassas oluyorlar ilk çimlendiklerinde.Ama çok fazla tohum olduğu için çok fazla şans demektir elbet birini büyütürsünüz.Kolay gelsin.

bernacyhn 15-10-2009 23:17

Sabırsızlıkla baharı bekleyeceğim.. Ben onlara gözüm gibi bakarım :)

shapsough 16-10-2009 11:06

Bunu deneyeceğim, başarırız inşaAllah. Katlama yapılmıyor sanırım.

bernacyhn 17-10-2009 18:33

katlama nedir acaba merak ettim daha önceki mesajlarda da geçmişti...

shapsough 17-10-2009 20:11

Şimdiye kadar okuduklarımızdan aklımda kalanlar, özetle; toprakla buluşacak olan tohumların nemli bir toprak veya kum gibi maddeler arasında bekletilme durumuna deniliyor. Amaç elimdizde varolan tohumun embriyosunu çimlenme olgunluğuna hazırlamaktır. Birde bunun normal sıcaklıktan daha soğuk olan bir yere (buzdolabı vb.) konularak yapılan şekli var.

Samsunlu55 17-10-2009 20:21

O kadar üzerinde durmadım ama anladığım kadarıyla yapılma amacı soğuklama süresini tamamlamamış tohumu soğuk bir ortamda bir süre bekleterek soğuklama süresinin tamamlatılması olayıdır.

shapsough 17-10-2009 20:56

4 Eklenti(ler)
1
Eklenti 108560

2
Eklenti 108561

3
Eklenti 108562

4
Eklenti 108563

Okuduklarıma göre yaptıklarımın bir örneği yukarda. Aslında tek bir örnek o, çünkü yaptıklarımın tatmin edici olmadığını düşünüyorum. En azından ben yaptığımdan pek bişey anlamadım. Çınar ağacının tohumlarını bu zamanda mı almamız gerekiyor¿ tekrardan sormak isterim.

Birinci resimde bu gün büyük bir çınar ağacından almış olduğum tohum var. İkinci resim aynı tohumun ortadan kesilmiş hali. Üçüncü resim yaklaşık 5-10 dakika arasında temizlemiş olduğum tohumdan kalan kalıntılar (O kalıntıların küçük bir tohumdan çıktığını hatırlatmak isterim, küçük bir çaık ile bu işlem pekde kolay olmuyor inanın :rolleyes: ). Dördüncü resim de tohumumuzun kendisi olsa gerek.

Şimdi yaptığımız işlemin doğruluğunun bilir kişiden teyid edilmesini istemek benim ve beraberimde çınar ağacını tohumlama yöntemi ile yetiştirmek isteyen diğer müdavimlerin en doğal hakkı diye düşünüyorum ;) .. Yapılacak açıklamalar için sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Sizi seviyorum arkadaşlar.

Alonesmaug 17-10-2009 21:19

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi shapsough (Mesaj 513164)
1

http://img42.imageshack.us/img42/3244/dsc03605orta.jpg

2
http://img527.imageshack.us/img527/7...c03604orta.jpg

3
http://img158.imageshack.us/img158/5...c03606orta.jpg

4
http://img207.imageshack.us/img207/4/dsc03615orta.jpg

Okuduklarıma göre yaptıklarımın bir örneği yukarda. Aslında tek bir örnek o, çünkü yaptıklarımın tatmin edici olmadığını düşünüyorum. En azından ben yaptığımdan pek bişey anlamadım. Çınar ağacının tohumlarını bu zamanda mı almamız gerekiyor¿ tekrardan sormak isterim.

Birinci resimde bu gün büyük bir çınar ağacından almış olduğum tohum var. İkinci resim aynı tohumun ortadan kesilmiş hali. Üçüncü resim yaklaşık 5-10 dakika arasında temizlemiş olduğum tohumdan kalan kalıntılar (O kalıntıların küçük bir tohumdan çıktığını hatırlatmak isterim, küçük bir çaık ile bu işlem pekde kolay olmuyor inanın :rolleyes: ). Dördüncü resim de tohumumuzun kendisi olsa gerek.

Şimdi yaptığımız işlemin doğruluğunun bilir kişiden teyid edilmesini istemek benim ve beraberimde çınar ağacını tohumlama yöntemi ile yetiştirmek isteyen diğer müdavimlerin en doğal hakkı diye düşünüyorum ;) .. Yapılacak açıklamalar için sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Sizi seviyorum arkadaşlar.

Hemen yanlışlarını düzeltmek isterim.1. resimdeki yani bugün aldığın meyvedir ve daha olgunlaşmamıştır.Bu mevsimde hiçbir çınar ağacından olgunlaşmış tohum bulamazsın.Bahar başında olgunlaşır meyvesi.Zaten o top gibi meyveyi eline aldığın an olgunsa dağılır elinde.Üfeleyince uzun piramit şeklinde tohumlar kalır son resimdekinin çınar tohumuyla alakası yok.O yüzden sabırla bahar başını bekle Sonra belirlediğin bir çınardan 1 tane meyve alsan yeter.İçinden çok fazla tohum çıkacaktır zaten.Sonra o tohumları bir bir üşenmeden tüylerinden arındır ve tohuma katlama gibi hiçbir müdahelede bulunmadan toprağın 1 cm altına ek.10-15 gün sonra da çıkar topraktan.Resmini eklediğim topraktan çıkmış halleri,tohumları da görebilirsin.

Samsunlu55 18-10-2009 00:21

Elimde 1,5 sene önce koparıp nasıl ekeceğimi bilmediğimden ekmediğim çınar tohumu var eksen hala yaşama şansı var mıdır? Bahara kadar bekler mi? 1,5 senedir nasıl sakladın diyenler olacaktır ama saklamışım işte:D

shapsough 18-10-2009 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Alonesmaug (Mesaj 513183)
Hemen yanlışlarını düzeltmek isterim.1. resimdeki yani bugün aldığın meyvedir ve daha olgunlaşmamıştır.Bu mevsimde hiçbir çınar ağacından olgunlaşmış tohum bulamazsın.Bahar başında olgunlaşır meyvesi.Zaten o top gibi meyveyi eline aldığın an olgunsa dağılır elinde.Üfeleyince uzun piramit şeklinde tohumlar kalır son resimdekinin çınar tohumuyla alakası yok.O yüzden sabırla bahar başını bekle Sonra belirlediğin bir çınardan 1 tane meyve alsan yeter.İçinden çok fazla tohum çıkacaktır zaten.Sonra o tohumları bir bir üşenmeden tüylerinden arındır ve tohuma katlama gibi hiçbir müdahelede bulunmadan toprağın 1 cm altına ek.10-15 gün sonra da çıkar topraktan.Resmini eklediğim topraktan çıkmış halleri,tohumları da görebilirsin.

Alonesmaug; çok teşekkür ederim. Çakı ile temizlediğim tüyümsü bölüm tohum mu acaba?

Eğer öyle ise zavallı tohumlara neler çektirdim yahu :( .. Dediklerinizi aynen uygulayacağım. Eğer o zaman geldiğinde hala yaşıyor isem çimlenecek tohumları sizlerle paylaşacağım. Esen kalınız..

shapsough 18-10-2009 00:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 513277)
Elimde 1,5 sene önce koparıp nasıl ekeceğimi bilmediğimden ekmediğim çınar tohumu var eksen hala yaşama şansı var mıdır? Bahara kadar bekler mi? 1,5 senedir nasıl sakladın diyenler olacaktır ama saklamışım işte:D

Umarım zamanı geçmemiştir. Çimlendirdiklerini görmekten zevk alırız.. Elinde fazlası varsa bende isterim ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025