agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Ihlamur (Tilia) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/438.htm)

sevim.K 22-06-2009 11:23

ne güzel:D. ıhlamuru ben de severim. Her ne kadar biz diktiysekde site içinde ortak mülkiyet değil mi? O nedenle çok fazla olmayacak kadar topladım ben. Malum diğer ıhlamur sevenlere de bırakmak lazım:D

Siz de güle güle kurutun ve lezzetli, hoş kokulu çayınızı için keyifle

myıldız 22-06-2009 18:59

Çiçeği olsun gölgesi olsun muhteşem bir ağaç....:D

emrezgi 29-07-2009 00:45

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar bir yakınım bahçesinde büyümsine izin vermediği sürekli budayarak gelişmesine engel olduğu ıhlamurunu bana verdi uzun ve dikkatli bir çalışmadan sonra geçen şubat ayında sağlıklı bir şekilde yeni yerine diktik ve yeni yerini sanırım sevdi bu sene üzerinde yaprakları var tek sorunum arada bazı yapraklarında kurumalar oluyor bunun nedenini bilmiyorum ağacımın (daha doğrusu ağaçlarımın çünkü 2 tane var ve kökleriyle birbirlerine sarılmışlar) resmini yükülüyorum en kısa zamanda da bahsettiğim yapraklardan bir tanesinin resmini yükleyeceğim bana yardımcı olursanız çok sevinirim her türlü bilgi için teşekkür ederim.

omurmar 20-04-2010 18:40

Merhaba,
bu sene şubat ayında, yeşermeye başlayan dip sürgünlerinden köklü bir şekilde 4 adet minik fidancık diktim. Gözüm gibi bakıyorum. Çok hızlı gelişiyorlar, öyleki ana ağaç daha yapraklanmadan minik fidanlar yapraklandı bile.
Ama doğrusunu söylemek gerekirse çiçek açması için 10 sene beklemem gerektiğini öğrenince hüsrana uğramış durumdayım.

Herkese selamlar.

Samsunlu55 20-04-2010 23:58

Yerini severlerse 10 seneden birkaç sene kazanabilirsiniz.

gunesser 06-05-2010 19:27

3 Eklenti(ler)
Ağacım 3 yaşında var yok, Forumda ıhlamur ile okuduklarımda canım sıkıldıydı,Çiçeklenme konusunda, Bugün bana sürpriz yaptı ve ilk çiçek tomurcukarını vermeye başladı,
Nasıl mutlu oldum anlatamam,darısı diğer ıhlamur sahiplerinin başına saygılarımla.

OSMAN45 26-11-2010 20:40

Ihlamur

Bahçeli evimin hakim rüzgar tarafına 7 yıl önce defne ve ıhlamur ağacı dikmiştim. Her ikisinin kokusu evimin içini doldursun istiyordum. Her ikisi de çok sağlıklı durumda. Gövdeleri 13-14 cm çapında. Ihlamur um bu yıla kadar çiçek vermedi. Erkek-dişi yanlış bilgisini daha önce de duymuştum. Hatta bu sene eğer çiçek vermezse yakın oldukları için defnenin büyümesi amacıyla ıhlamuru çıkarıp yerine dişi ıhlamur ağacı dikecektim. Ağaçlar net o kadar değerli bilgilerle bizi aydınlatıyor ki. Buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Bazı "bilgili olmadan fikir üreten kişiler" (bu deyimin sahibi sayın Mine hanımın kulakları çınlasın.)bir ağacın daha kaybına neden olacaklardı. Ihlamurun 5-15 yıl sonra ancak çiçek vereceğini bilgili arkadaşlardan öğrenince ne kadar sevindim bilemezsiniz. Ağacım umarım bu yıl çiçek verir. Vermezse de bir 8 yıl daha bekleyebilirim. (Yaş 66+8=74 ne olmuş)

Her şey gönlünüzce olsun.

the_mc 01-01-2011 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 719762)
Bahçeli evimin hakim rüzgar tarafına 7 yıl önce defne ve ıhlamur ağacı dikmiştim. Her ikisinin kokusu evimin içini doldursun istiyordum. Her ikisi de çok sağlıklı durumda. Gövdeleri 13-14 cm çapında. Ihlamur um bu yıla kadar çiçek vermedi. Erkek-dişi yanlış bilgisini daha önce de duymuştum. Hatta bu sene eğer çiçek vermezse yakın oldukları için defnenin büyümesi amacıyla ıhlamuru çıkarıp yerine dişi ıhlamur ağacı dikecektim. Ağaçlar net o kadar değerli bilgilerle bizi aydınlatıyor ki. Buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Bazı "bilgili olmadan fikir üreten kişiler" (bu deyimin sahibi sayın Mine hanımın kulakları çınlasın.)bir ağacın daha kaybına neden olacaklardı. Ihlamurun 5-15 yıl sonra ancak çiçek vereceğini bilgili arkadaşlardan öğrenince ne kadar sevindim bilemezsiniz. Ağacım umarım bu yıl çiçek verir. Vermezse de bir 8 yıl daha bekleyebilirim. (Yaş 66+8=74 ne olmuş)

Her şey gönlünüzce olsun.

ıhlamurun çok hoş koksu oluyor çiçeklendiğinde defne ile süper ikili yakalamışsınız imrendim.

shapsough 11-03-2011 22:21

samsun da biLdiğiniz Büyük bir ıhLamur ağacı var mıdır?

ttuzunalp 28-04-2011 11:17

Tilia europaea
Merhaba Arkadaşlarım;

Büyük ve zorlu bir süreçten sonra evimin bulunduğu sokağa 2 adet ıhlamur ağacı şişli belediyesine diktirdim bu ağaç türü hakkında bilgilendirmelerinizi rica edeceğim.

Saygılarımla...

ttuzunalp 02-05-2011 10:26

Selam arkadaşlar;
Mine hnm a teşekkürlerimi ileterek aşağıdaki konuyu bilgilerinize sunarım.

Ihlamur'un dişisi ve erkeği yoktur. Bu halk arasındaki yanlış bir inanış. Bütün ıhlamurlar genelde çiçek açar. ancak veritabanından faydalanarak her türün yaprak özelliklerini inceleyin ve kendinizde olanı değerlendirin.

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=318
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=325
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=327
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=326

Emre Kuzu 20-05-2011 15:59

1 Eklenti(ler)
Tilia platyphyllos

Emre Kuzu 20-05-2011 16:01

1 Eklenti(ler)
Tilia europaea

omurmar 24-05-2011 10:29

dün akşam bahçedeki fidanları sularken farkettimki İstanbulda ıhlamur kokusu solumanın vakti gelmiş. önümüzdeki birkaç haftanın kıymetini bilelim...

himone 25-06-2011 21:01

arkadaşlar bu hafta tüplü ıhlamur alıp dikeceğim. Çünkü çayına bayılıyorum. Acaba alırken dikkat etmem gereken birşey var mı?

ciceksever70 20-08-2011 15:08

Yeni dogan kizimiz icin bahceye ihlamur agaci dikmeye karar verdik. Bugün esim serada Tilia cordata bulmus. Sonbaharda dallari turuncu renk alan, kücük yaprakli bir türmüs. Klasik bildigimiz agac olmadigi icin kararsiz kaldik. En kisa sürede cicegini görebilmek icin kac yillik bir fidan almamiz gerekir ve hangi türü cay yapilmaya uygundur?

Douglas Fir 20-08-2011 20:53

Sayın ciceksever70,

"Tilia Cordata", Küçük yapraklı ıhlamur, Avrupa'ya ve Batı Asya'ya özgü bir tür. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın resmi ağacı. 25-30 metre kadar boy, 1-2 metre kadar gövde kalınlığı yapabiliyor. Eğer gelişmiş bir fidan alırsanız kısa sürede ıhlamur çayı demlemeye başlarsınız. Bildiğiniz ıhlamur çayı gibi demleyebilirsiniz. Büyük yapraklı ıhlamurdan bir farkı yok. Çocukla beraber bir ağacı büyütmek harika bir karar olmuş. Keyfine varın....

Emre Kuzu 20-08-2011 21:06

Bizim bahçede de ıhlamur var 3 4 metre boyunda. Tam olarak ne zaman çaylık hale geliyorlar? Aşı falan gerekiyor mu ıhlamurun çiçek açması için?

Douglas Fir 20-08-2011 23:14

Sayın Kalyon,

Benim bahçede bir tane bodur iki tane de normal ıhlamur vardı. Normaller 2.5-3 m. boyundaydılar. Henüz onlardan ürün alamadım. Bodur ıhlamurum ilk 3 sene ürün vermedi. Ama son 3 senedir az da olsa ürün alıyorum. Bol ıhlamur kokuları ve çay için bitkinin biraz zamana ihtiyacı var.

Emre Kuzu 20-08-2011 23:54

Anladım teşekkür ederim.

Douglas Fir 21-08-2011 01:30

Rica ederim. Bol hasatlar inşallah...

ciceksever70 21-08-2011 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Douglas Fir (Mesaj 850594)
Sayın ciceksever70,

"Tilia Cordata", Küçük yapraklı ıhlamur, Avrupa'ya ve Batı Asya'ya özgü bir tür. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın resmi ağacı. 25-30 metre kadar boy, 1-2 metre kadar gövde kalınlığı yapabiliyor. Eğer gelişmiş bir fidan alırsanız kısa sürede ıhlamur çayı demlemeye başlarsınız. Bildiğiniz ıhlamur çayı gibi demleyebilirsiniz. Büyük yapraklı ıhlamurdan bir farkı yok. Çocukla beraber bir ağacı büyütmek harika bir karar olmuş. Keyfine varın....

Cok tesekkür ederim verdiginiz bilgi icin. Bizim aile olarak adetimiz, her aile üyesinin bahcede bir agaci var. Minik kizimiza da ihlamuru uygun gördük.

selis 04-06-2012 21:39

1 Eklenti(ler)
Bugün hayatımda ilk defa ıhlamur topladım.. Çok zormuş :rolleyes:

Ve bir tane de ağacım oldu..
Şu an 2 yaşındaymış.. ''5 yıl daha bekleyeceksin'' dedi babam :(

Nariel 10-06-2012 00:35

3 Eklenti(ler)
Bu sene ıhlamurlar daha mı bereketli yoksa bana mı öyle geldi? İstanbul'un bütün sokakları kire dumana sigaraya eksoza aldırmadan ıhlamur kokularıyla bezenmiş. Evimin yakınlarındaki bir parktan bunları topladım, herkes elinde poşeti koşmuş gelmiş bana da ancak bu kadar düştü ;)

Ihlamuru kurumadan, tazeyken demleyip içebiliyor muyuz yoksa illa kurutmam mı gerekir?

Sevgiler..

İzmirİzmir 04-09-2012 09:43

Peki ıhlamur hangi ayda ekilmelidir ?

Uysal01 04-09-2012 14:06

Tohumlarınız hazırsa hemen ekebilirsiniz.

Fagus Sylvatica 24-01-2013 23:50

Merhaba. Ben Kapıdağ Yarımadası'ndaki çiftliğimizin hemen yanında bir yeri ağaçlandırmaya çalışıyorum. Sulama imkanım bu alanın engebeli ve biraz uzak olması nedeniyle yok. Ağaçlandırmada ıhlamur kullanabilir miyim? Yani kurağa dayanır mı? (Toprak yeterince derin ve ormanda doğal olarak ıhlamur yetişiyor) Yardımcı olursanız sevinirim.

Fagus Sylvatica 29-01-2013 19:53

Lütfen cevaplayabilir misiniz? Bu benim için oldukça önemli de

Sagun 25-02-2013 00:56

fidanları ilk sene sulamanda fayda var. istersen gümüşi ıhlamur diğer türlere nisbeten kurağa daha iyi dayanıyor. amma orada bence hepsi olur.

Fagus Sylvatica 02-03-2013 00:19

Umarım. Çok teşekkürler bu bilgi için. Ihlamur da olacak orada o zaman :)

kazanlik 19-04-2013 22:44

arkadaslar, toz ya da paket ihlamur almayin, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
benim evimin onunde 16metre boyunda 3 ihlamur agaci vardi , koyluler yerden, ASFALTIN uzerinden supurge ve kurekle topluyorlar ve toptancilara satiyorlar, topladiklari ihlamur ciceklerinin dokulen sari tac yapraklari,, yoldaki toz toprak, pislik, bocek oluleri v.s.
kendi ihlamurunuzu kendiniz toplayin, ya da sadece yaprakli olanlardan alin,

Fagus Sylvatica 27-04-2013 23:38

1 Eklenti(ler)
Bu ıhlamuru 4-5 yıl önce dikmiştik ormandan alıp. Bu kadar yılda ancak yarım metre boylandı. Ama bu yıl büyümesi inanılmaz hızlandı ve her hafta 5-6 cm büyüyor.

Sagun 28-04-2013 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fagus Sylvatica (Mesaj 1145699)
Bu ıhlamuru 4-5 yıl önce dikmiştik ormandan alıp. Bu kadar yılda ancak yarım metre boylandı. Ama bu yıl büyümesi inanılmaz hızlandı ve her hafta 5-6 cm büyüyor.

inanın önümüzdeki yıl daha hızlı büyüyecektir,dikilen ıhlamur fidanları 3-4 yıl yernie alışana kadar yavaş büyüyorlar ama daha sonra bir coşku bir coşku, hele de iklim müsaitse, koca ağaç olup altında ıhlamur kokusuyla sizleri mutlu eder inşallah.

Ozlem A 09-05-2013 22:37

1 Eklenti(ler)
Merhabalar, kendiliğinden saksıda çıkan ıhlamur olduğunu sandığım fidanımın yaprağını yakın plan olarak buraya ekledim. Burada yer verilen gümüş ıhlamura yaprak benzemiyor acaba türünü tanıyan var mıdır?

Fagus Sylvatica 11-05-2013 01:04

Sayın Ozlem A, bana fındıkmış gibi gözüktü. Ama tabii emin değilim, siz yine de araştırmaya devam edin

Uysal01 11-05-2013 10:13

Resimdeki fide ******* ıhlamur değil findığa benziyor,çünkü ıhlamurun yaprağına hiç benzemiyor.

Ozlem A 11-05-2013 17:50

Cevaplarınızı görünce fındık yaprağına baktım internetten, evet bu fındık galiba haklısınız. Teşekkür ederim. Anlamadığım şey nereden geldiği :)

justice 12-05-2013 17:55

biz 7 göbekten fındık tarımı yapıyoruz ve bende nacizane az biraz anlıyorum diyebilirim, sanırım bu fındık fidesi ve nemli ortamlarda güzelce çimlenebiliyor sizinkide çimlenmiş ve hatta boy atma aşamasına gelmiş.. bizler fındığı kabuğundan ayırma işlemi yaparken patoz dediğimiz makine kullanıyoruz. bu makine kabuk ve boş olan fındıkları ayrı olarak yığdığından içerisinde bir hayli çok çimlenmiş fındık fidesi buluyorum ve onlarda aynen sizinki gibi görünüyorlar. toprak değilde torfu yoğun bir ortama alırsanız gayet arsız bir biçimde büyür...

Shrimp 15-06-2013 17:50

Benim derdim ise bambaşka.İki adet, en az 8 yaşlarında, uzaktan müthiş ihtişamlı ıhlamurum var.Biri kör, diğeri topal.Yani birinde hiç çiçek yok,digerinde ise inanilır gibi değil ama çiçek çok ,koku yok.Tam bir karabasan.Seneler önce ne hayallerle dikmiştim o ikisini.Merak ettiğim ihlamur aşılanırmı?Cevap evet ise ne zaman ve nasıl olduğu.Birileri beni aydınlatırsa çok mutlu olacağım....

Sagun 15-06-2013 22:45

bu koku olmama meselesi cinsinden olabilir, fotoğraflarını gösterebilirseniz güzel olur, aşı konusuna gelince hiç görmedim amma mantık olarak neden olmasın diyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025