agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Akçaağaç (Acer) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/1354.htm)

Tamtutulma 16-07-2008 09:10

Bu yıl dişbudak yapraklı akçaağaç tohumları ektim ve yüze yakın fide elde ettim. Kendi deneyimlerimden hareketle: Tohumlar doğru zamanda toplanmalı; tam olgunlaşmamış tohumları dikmemeli. Toplanan tohumları bir süre soğukta, bir sürede sıcakta bekletmeli. Dikilen tohumların su ihtiyacı iyi izlenmeli. Ayrıca akçaağaç tohumlarının uçlarındaki pervaneye benzer kısım dikim sırasında tohumdan ayrılmalı. Tohumun iki takı kadar derinliğe dikilmeli.

Saygılar.

quercuslover 29-07-2008 22:22

sayın Tamtutulma akçaağaç tohumlarını toplamak için doğru zaman nedir? Olgun tohum elde etmek için hangi ayda toplamalıyız?

otugay 11-08-2008 11:46

Akçağaçlar hakkında her türlü bilgiyi Karaca Arboretumundan(Yalova) elde edebilirsiniz. Randevu almakta fayda var. Ayrıca fidan satışı da yapıyorlar.

Tamtutulma 11-08-2008 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi quercuslover (Mesaj 263405)
sayın Tamtutulma akçaağaç tohumlarını toplamak için doğru zaman nedir? Olgun tohum elde etmek için hangi ayda toplamalıyız?

Kasım ve sonrası uygundur. Topladığınız tohumları soğuk katlamaya almayı unutmayın. Tohumları dikeceğiniz zamanda zarlarından ayırmanız gerekiyor.

Saygılar.

msgurkan 18-10-2008 15:32

1 Eklenti(ler)
Kıbrıs'ın da yerli akçaağacı var: Acer Obtusifolium

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=877

Eklenti 50116

Wolf_Kanuni 24-08-2010 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 155971)
Segili efe-ÇAMan, eğer bahçenize hobi amaçlı kırmızı bir ağaç dikecekseniz size Acer palmatum tavsiye ederim forumumuzda gerek galeride gerekse forum kısmında bulabileceksiniz. Acer rubrum ise biraz zor bulabilmekle birlikte fidancılarda bulmanız mümkün arayın sorun bulamazsanız bana haber verin ben size temin etmeye çalışırım.

Selahattin Bey merhaba,

Biliyorum, siz bu mesajı yazalı 3 yıl olmuş ama yine de bir sorayım dedim. Almayı çok istediğim Acer Rubrum'u hiçbir yerde bulamıyorum. Acaba hala temin edebiliyor musunuz?

Jezebel 05-02-2011 20:15

Acer saccharum/Sugar Maple/ Şeker Akçaağaç

3 Eklenti(ler)
Sugar Maple'lın ülkemizde yetişip yetişmediğini merak ediyorum.

Eklenti 191519

Bildiğimiz gibi Akçaağaç şurubu(Maple syrup) üretimi için kullanılıyor.

Eklenti 191517

Maple syrup çok kullanılan bir şurup çeşididir.

Eklenti 191518

Tadına bakmak için yurtdışından getirtmemiz şart mı ?

Emre Kuzu 21-05-2011 18:46

http://wwweski.tubitak.gov.tr/tubive...x.php?com=1100
Bu siteden bakabilirsin yetişip yetişmediğine.
İnternet explorer'le açmak gerekiyor diğer tarayıcılarla olmuyor.

Enver 24-05-2011 12:59

yaklaşık 1,5 ay önce nisan ayının başlarıydı.
Acer palmatumdan çelik alarak hormona batırıp köklendirme yaptım.
Poşetlere kökledim. 25 kadar çelikten henüz bir uyanma ya da filizlenme göremedim.
Sitede görmüştüm. Acer palmatumdan çelik alma zamanında Haziran diye yazıyordu. Birde haziranda alıp deneme yapacam.
Merak ettiğim şu: Acaba kökleme yaptığım çelikler sürekli gölge bir yerdemi durmaları gerekir.

Enver 27-05-2011 12:33

selamlar
Çelik alma tablosu vardı sitede bir yerde
Orada Acer Palmatum ların çelik alma zamanlarında Haziran ayı ibaresi vardı.
Acaba Haziran ayında çelik alıp hormonla kökleme yapsak tutarmı ?

Tohumcu Nılgun 28-07-2013 13:31

Merhaba Arkadaslar,
yasadigim sehirde park ve bahcelerde bir cok Akcaagac turu goruyorum. Ozelliklede Japon Bahcelerinde.
Bu turlerin bazilarinin Akcaagac oldugundan bile haberim yoktu. Meger ne cok turu varmis, forumdaki ilgili basliktan (Bu Agacin adi nedir?) sorup ogrenmeye calisiyorum.
Dedigim gibi cevremdeki park ve bahcelerde bir cok turu var ve her mevsim ayri bir guzellige burunuyorlar.
Bu guzel, estetik Agaclarin tohumlarindan toplayip, Turkiye'de cimlendirmeyi dusunuyorum fakat Turkiye iklimine hangi turler uyum saglar hic bilmiyorum. Bu konuda bilgisi olan Arkadaslar, beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
InsaAllah ilerleyen gunlerde buradaki Akcaagac turlerinin fotograflarini cekip bu basliga eklemek istiyorum.

xar 12-08-2013 17:30

japon akçaağacım hakkında yardım

merhaba ben ankarada çayyolunda oturuyorum.yaklaşık 6 ay kadar önce kırmızı ters japon akça ağacı aldım.yaprakları yeni yeni açıyordu.Yaprakları tamamen açıldı rengi kırmızıydı ancak son 1 aydır yaprakları yeşile dönmeye başladı.Hatta hemen hiç kırmızı yaprak kalmadı.Resim henüz yükleyemedim ancak böyle bir cins akçaağaç var mıdır?ben sadece yeşil veya kırmızı çeşitleri var diye biliyorum.Satıcı bana kırmızı akçaağaç dedi ki zaten alırken öyleydi ve açıkçası ben de rengi değişir mi diye sormamıştım.Güneş gören bir yerde ancak tüm gün güneş görmüyor yani yarı gölgede rüzgar almayan konumda diyebilirim.Bir sorun mu var yoksa cinsi nedeniyle mi rengi değişti?Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim

alibaba 12-08-2013 21:29

Merhaba,
sanırım dissectum tarzı bir acer edindiniz.
Sadece sabah güneşini alması en iyi konumlandırma olacaktır. Aksi takdirde şu sıralar Ankara'da tüm acer yaprakları yanmakta güneşten. Sakın fıskiye suyu da değirmeyin yapraklara.
Aşısız olan acer palmatumlarda renk değiştirme olayı oluyor. Satıcının dediği ile iş yapılmaz hele ki Ankara piyasasında :) Ağacın doğası bu. sonbahara doğru yine kırmızıya dönecektir.
Tam cinsi hakkındaki yorumu resim eklerseniz yapabiliriz.
selamlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xar (Mesaj 1188817)
merhaba ben ankarada çayyolunda oturuyorum.yaklaşık 6 ay kadar önce kırmızı ters japon akça ağacı aldım.yaprakları yeni yeni açıyordu.Yaprakları tamamen açıldı rengi kırmızıydı ancak son 1 aydır yaprakları yeşile dönmeye başladı.Hatta hemen hiç kırmızı yaprak kalmadı.Resim henüz yükleyemedim ancak böyle bir cins akçaağaç var mıdır?ben sadece yeşil veya kırmızı çeşitleri var diye biliyorum.Satıcı bana kırmızı akçaağaç dedi ki zaten alırken öyleydi ve açıkçası ben de rengi değişir mi diye sormamıştım.Güneş gören bir yerde ancak tüm gün güneş görmüyor yani yarı gölgede rüzgar almayan konumda diyebilirim.Bir sorun mu var yoksa cinsi nedeniyle mi rengi değişti?Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim

Tohumcu Nılgun 25-10-2013 15:26

5 Eklenti(ler)
Sonbahar ve Akcaagac... :)

gokselcetin 25-10-2013 17:56

Nilgün hanım ağaç ve fotoğraflar harika. Aynı parktan mı (Parc de Laeken) ?

Tohumcu Nılgun 25-10-2013 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokselcetin (Mesaj 1211508)
Nilgün hanım ağaç ve fotoğraflar harika. Aynı parktan mı (Parc de Laeken) ?

Tesekkur ederim Goksel Bey,
hayir fotograflari o parkta cekmedim.
Burasi kucuk ve cok eski bahcelerden biri.
Bazilarinin bu kucuk bahceye Fransiz bahcesi dediklerini de duymustum.
Genellikle sus bitkileri, kucuk agacciklar, calilar ve aromatik bitkiler var.
Beyaz cicekli Lavantayi ilk burada gorup, sasirmistim.

Tohumcu Nılgun 27-10-2013 01:00

4 Eklenti(ler)
Arkadaslar, fotograflar Bruksel Botanik Parktan.

Bu buyuk yaprakli Akcaagaci internette biraz arastirdim ve
Acer Japonicum 'Attaryi' turune cok benzettim.

Tohumcu Nılgun 03-11-2013 23:13

5 Eklenti(ler)
Yapraklari dokùlmùs olan bu Akcaagac da cok gùzel, tùrùnù bilmiyorum.

gökhan07 03-11-2013 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1214596)
Yapraklari dokùlmùs olan bu Akcaagac da cok gùzel, tùrùnù bilmiyorum.

Nilgün hanım,
Acer palmatum Dissectum olabilir.
2-3 yıl önce tohumdan çimlendirmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam 24-48 saat ılık suda bekletip, 2 ay kadar sıcak katlama ve 2-3 ay soğuk katlama yapılması gerekiyor.

Tohumcu Nılgun 04-11-2013 00:06

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1214608)
Nilgün hanım,
Acer palmatum Dissectum olabilir.
2-3 yıl önce tohumdan çimlendirmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam 24-48 saat ılık suda bekletip, 2 ay kadar sıcak katlama ve 2-3 ay soğuk katlama yapılması gerekiyor.

Gokhan Bey, az once bahsettiginiz tùre internette goz attim evet cok benziyor.
Uzerinde hic tohum yoktu, herhalde hepsi dokùlmùs.

Asagidaki Acer tùrleri de cok hos degil mi?
Bu tùrlerden kolleksiyon yapasim geliyor. :)

gökhan07 04-11-2013 00:11

Nilgün hanım gerçekten çok güzeller ve çok fazla türü mevcut.
Bu türler için çok büyük bir bahçe lazım:)

Tohumcu Nılgun 04-11-2013 00:32

5 Eklenti(ler)
Gokhan Bey, inanin bu fotograflarini ekledigim tùrlerin haricinde daha bir cok tùr var cevremde.
Bu eklediklerim tesadufen rastladigim, fotograf makinamda yanimda ise fotografladiklarimdan.
Evet cok tùrù var, bùyùk bir arazi sart. :)

En altdaki Akcaagac tùrù soguga dayanikli degil sanirim, govdeyi kamisla sarmislar.

gökhan07 04-11-2013 00:41

Nilgün hanım akçaağaç türleri genelde soğuğa dayanıklı ağaçlar, belki yeni dikilmiş bir fidan olabilir. (ilk yıl soğuktan etkilenmesin diye sarmış olabilirler ya da kardan kırılmasın diye)

Tohumcu Nılgun 04-11-2013 01:02

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1214626)
Nilgün hanım akçaağaç türleri genelde soğuğa dayanıklı ağaçlar, belki yeni dikilmiş bir fidan olabilir. (ilk yıl soğuktan etkilenmesin diye sarmış olabilirler ya da kardan kırılmasın diye)

Evet Gokhan Bey, soylediginiz bana cok mantikli geldi.
Agacin bulundugu yer sehirden biraz yuksekce ve bol ruzgar alan bir mevki.
Govdeyi bu sebeple sarmis olabilirler.

Ayni agacin degisik acilardan cektigim fotograflari.

vetman996 04-11-2013 15:01

2 Eklenti(ler)
Merhaba Değerli Dostlar.

Acer çelik olarak üretilebilir mi? Bu konuda tatmin edecek cevap bulamayınca iş başa düştü. Bir kaç ağaç türünden çelik alarak bazılarını İBA ile bazılarını ise sıvı solucan gübresiyle köklendirdim. Sıvı solucan gübresinin iyi bir köklendirici olduğuna karar verdim. Çünkü içeriğinde hücre yenileyici hormon (solucan ortadan ikiye bölündüğünde bile yaşayabiliyor, bu hormon sayesindeymiş) ve köklenmeyi teşvik edici Hümik Asit olduğunu biliyorum.

Acer köklendirmesi için % 5 sıvı solucan gübresi ve % 95 su ile hazırladığım eriğin içinde 1 hafta süreyle bırakıp sonra dikimi gerçekleştireceğim. Umarım başarılı olurum.

Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Selamlar... Saygılar...

Tohumcu Nılgun 04-11-2013 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1214816)
Merhaba Değerli Dostlar.

Acer çelik olarak üretilebilir mi? Bu konuda tatmin edecek cevap bulamayınca iş başa düştü. Bir kaç ağaç türünden çelik alarak bazılarını İBA ile bazılarını ise sıvı solucan gübresiyle köklendirdim. Sıvı solucan gübresinin iyi bir köklendirici olduğuna karar verdim. Çünkü içeriğinde hücre yenileyici hormon (solucan ortadan ikiye bölündüğünde bile yaşayabiliyor, bu hormon sayesindeymiş) ve köklenmeyi teşvik edici Hümik Asit olduğunu biliyorum.

Acer köklendirmesi için % 5 sıvı solucan gübresi ve % 95 su ile hazırladığım eriğin içinde 1 hafta süreyle bırakıp sonra dikimi gerçekleştireceğim. Umarım başarılı olurum.

Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Selamlar... Saygılar...

Sayin vetman996, benim de cok merak ettigim bir konuydu.
Gelismeleri 4 gozle bekleyecegim, insaAllah sonuc yùz gùldùrùcù olur. :)

Tohumcu Nılgun 08-11-2013 02:32

5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, 2013 bahar ve yaz aylarina ait Akcaagac fotograflari. :)

Tohumcu Nılgun 08-11-2013 02:38

5 Eklenti(ler)
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun 08-11-2013 02:43

5 Eklenti(ler)
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun 08-11-2013 02:50

5 Eklenti(ler)
Fotograflarin devami...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025