![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
Çitlembik Ağacı (Çeltis Australis)
Çitlembik Ağacı (Celtis australis); Alm. Zürgelbaum (m), Fr. Micocoulier (m), İng. Nettle-tree. Familyası: Karaağaçgiller (Ulmaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Kuzey, Batı ve Güney Anadolu. Mart-nisan aylarında çiçek açan, 2-25 metre yükseklikte, kışın yapraklarını döken, bir evcikli, rüzgarlarda tozlaşan bir ağaç. Esmer renkteki gövde, düzgün bir kabuğa malik olup, genç dalları ince ve bükülebilme kabiliyetinde olduğundan aşağı doğru sarkmaktadır. Gövde üzerinde sarmal durumda bulunan, oldukça uzun bir sapa sahiptir. Yaprakların üst yüzüne göre daha açık yeşil olan alt yüzlerinde tüyler bulunmaktadır. Yeşilimsi sarı renkteki uzun saplı çiçekler ya erdişidir, tek olarak bulunurlar veya dişi organın gelişmeden kalması sonucu erkek eşeylidir ve yalancı şemsiye tipinde çiçek durumları teşkil ederler. Çiçekler tomurcuk halindeyken kiremit gibi birbirini örten, oval biçiminde dip taraflarında bitişik, tüylü 5-6 tane taç yaprağı ile örtülmüştür. Meyveler olgunlaştıkça uzun saplı, nohut büyüklüğünde az etli, siyahımsı kahverenginde eriksi meyveler meydana getirir. Kullanıldığı yerler: Parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Esnek ve dayanıklı olan odunu kıymetlidir. Tatlı olan meyveleri yenildiği gibi, yaprakları hayvanlara yem olarak verilmektedir. Kaynak: Rehber Ansiklopedisi Faydaları : • Ayak terlemelerini keser. • Yaraları tedavi eder. • Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. • Mide ağrılarını dindirir. • Öksürüğü keser. Yaprakları saçlara sürüldüğünde saçları saçları siyahlaştırır. Vücudu şişmanlatır. Ayak terlemelerini giderir. Yaraları tedavi eder. Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir, öksürüğü keser. Kullanım Şekli ve Dozu : Mide ülseri için bitkinin sakızı balla macun yapılarak aç karnına 1′er tatlı kaşığı yenilir. Diğer etkiler için tohumları dövülerek bal ile macun yapılarak yenilir. Yapraklarıda kaynatılarak balla tatlandırılarak içilir. Çitlenbik tohumlarından çok lezzetli bir kahve yapılır. Kaynak:aligulerr.blogcu.com/18528681 Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Rosales Familya: Cannabaceae Cins: Celtis Tür: C. australis Binominal adı :Celtis australis |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
Bizim buralarda bu ağaca meyvelerinin tatlı olmasından ve leblebi gibi şekli olmasından dolayı "Şeker Leblebi" denir.Meyveleri hem yenir hemde çocuklar için bir oyun aracıdır.Olgunlaşmış tatlı olan meyveler kahverengi olur. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
Daha sonra çektiğim fotoğrafları burada sunacağım. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
çitlembik-şeker leblebi :)
bu fotoğraf internetten |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-04-2013
Şehir: Burdur
Mesajlar: 112
|
bu meyvenin adı Denizli Sarayköyün köylerinde Çıtlık ağacı olarak gecer. benimde cocukluğumda kargı ile cekirdeklerini savaş yapmada kullandığımız agactır. Meyvesi pek tutulmadığından agacların cogunlugu malesef odun yapılıp yakılmıştır. Birde biz bu agacın yapraklarını koyunlarımıza keçilerimize yedirirdik. Çitlembik ise salkımlı gibi daha küçüktür yenilen meyveleri ayrıca bizim oralarda çitlenbik yapraklanmadan önce kurtcuk gibiyken toplanır ve toplanan olgunlaşmamış yapraklardan yemek **** nar ekşili salatası yapılırdı. ayrıca ninem citlenbik agacının gövdesine centikler atardı ve oradan sızan akmaları sakız gibi çiğnerdik biz. ayrıca tarhana yapılırken yaprakları kaynatılır tarhana yoğrulurken icine konur hoş bir tat verir. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
resimdede görüldüğü gibi meyveleri önce yeşil sonra sarı ve olgunlaşıncada kahverengi olur. Kahverengi olanlar oldukça lezzetlidir. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
yeşil meyveler |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Tanıdığım bir bitkidir, adını çitlembik ağacı olarak okuyunca şaşırdım. Doğuda da batıda da bu bitkiye Çıtlık diyorlar. internette aradım Adi çitlenbik olarak geçiyor. Acaba hangisi? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
Bende araştırırken farkettim çitlembik ağacının birçok çeşidi varmış bunlar dediğiniz gibi adi çitlembik. Ülkemizde doğal olarak bulunuyor kuraklığa çok dayanıklı bir ağaç. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
|
Çitlembik yetiştiriciliği : Meyveler yaz sonu ve erken sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 50-100 gr arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %77-96 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekimden önce, 3-5 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı sonbahar ve erken kış aylarıdır. Meyveler toplamayı takiben ekilecekse, meyve olarak doğrudan da ekilebilir. Geç kış ve bahar ekimlerinde en az 1 ay 4-6 ºC sıcaklıkta soğuk nemli katlama uygulanır. Tohumların 1000 tane ağırlığı türlere ve yetişme ortamına göre; 150-200 gram arasında, ekim derinliği 15-20 mm. dir. Yağışlı olmayan dönemlerde sulama ihmal edilmemelidir. Çitlenbikler kazık kök sistemi geliştirdiklerinden özellikle yarı kurak sahalarda kullanılacak olan fidanların 25-30 cm derinlikteki tüplü fidanlar olmasında yarar vardır. Kafkas çitlenbiği ve adi çitlenbik 1 yaşında 40-60 cm boya 7-11 mm çapa, Türk çitlenbiği ve tüylü çitlenbik ise 1 yaşında 20-30 cm boya 4-7 mm çapa ulaşır. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 yaşlı çitlenbik fidanları kullanılır. (Kaynak : cagatayyolda.net) |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|