![]() |
|
![]() |
#362 |
Ağaç Dostu
|
Bu tohumlari topladigim agac cok buyuk oldugu icin kozalaklari yuksekteydi alamadim, sadece yere dokulen tohumlarindan toplayabildim. Tohum formu elma ve ayva tohumuna cok benzeyen bu Manolyanin da turunu bulamadim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#364 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Bu da çimlenmiş hali ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#366 | |
Ağaç Dostu
|
Sayın Nılgun hanım, eklediğiniz fotoğrafları sürekli araştırıp duruyorum. Eşleştirmek çok güç, bir de internetteki veriler yeterli değil. Sanıyorum ki topladığınız tohumlar arasında kobus, stellata, soulangeana cinsleri mevcut. Fakat bu türlerin de melezleme ile üretilip tohumdan yetiştirilenleri olduğu için net bir şey söylemek neredeyse imkansız hale geliyor. Daha önceden eklediğiniz çiçekli hallerinin fotoğraflarını da tekrar tekrar inceledim. Alıntı yaptığım bu mesajınızdaki manolyanın stellata ve ya varyetelerinden olduğunu düşünüyorum. Tohumları iri görünüyor. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#367 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alttaki fotoğrafta ışık yanıltıcı duruyor. örnek alıntı fotoğraf Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alttaki fotoğraf sizin fotoğrafladıklarınıza çok yakın. Magnolia Kobus - Japon Manolyası ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Ağaç Dostu
|
Evet belirttiğiniz mesajdaki manolya kobusa da benziyor fakat kararsızım. Magnolia x Loebneri ya da Magnolia Cylindirica'da olabilir. Aşağıdaki fotoğraf Magnolia Cylindrica Tohumları Hatta Çin manolyalarından Magnolia Denudata'yı unutmamak gerek. Kobusa genel olarak benzer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Ağaç Dostu
|
Sayın fatitoo, bu manolyayı bir ara deneme yapmak için burada bulduğumuz çiçek açan büyük bir manolya ağacından aldığımız gözlerle aşılayarak elde etmiştik. Göz aldığımız ağaç büyük ihtimalle aşılıydı fakat çeşidini bilmemekle beraber çok özel bir çeşit olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki küçücük yaşında çiçek açabilen bir manolya çok değerli oluyor ![]() Almayı düşündüğünüz fidanın tohumdan yetişmiş bir manolya olmamasına dikkat ediniz. Yoksa çiçeklerini görmeniz çok uzun seneler alabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#374 | ||
Ağaç Dostu
|
Magnolia x Loebneri
Alıntı:
KÜLTİVARLARI Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Ağaç Dostu
|
Manolya tohumlarini topladigim park (Parc de Laeken). Fotograflardaki anit, Belcika Krali 1. Leopold anisina yapilmis. Anitin etrafini cesitli turden Manolya agaclariyla donatmislar. Anitin tam karsisinda da Kraliyet sarayi var. Agaclarin bazilari cok yasli gorunuyor. Bu yasli agaclarin govde fotograflarini daha onceki mesajlarima eklemistim. Manolya agaclarini kimler diktiyse Allah razi olsun, tohumlari bize de nasip oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#376 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Goksel Bey, boyle melez tohumlarin 1-2... yasina gelmis fidanlarindan baska uygun bir agaca asisi yapilsa nasil olur? Aslinda ben coktandir bu konuyu merak ediyordum. Manolyalar cok gec cicek aciyorlarmis! ![]() Yaprak doken Manolyalarda da asi yontemi kullaniliyor mu? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#377 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Söylediğiniz gibi 1-2 yaşlı fidandan da göz alınıp aşı yapılabilir fakat bu ancak melez türü çoğaltmak anlamına gelir. Bu fidanlar tohumdan oluşmuş genetiği çok genç olduğu için yine çiçek açmazlar. Melezin çiçek açması beklenir, çiçek açtıktan sonraki yıllarında aşı ile çoğaltılır. Melezden alınan aşı göz ve ya kalemleri de genetik yaşlı (çiçek açma yaşında) olduğu için çoğaltılan her fidan ilk senesinde çiçek verir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Tohumcu Nılgun hanım, mesajınızdan sonra verdiğiniz linkteki fotoğrafı inceledim. Sizin çekip eklediğiniz fotoğraflarla kıyaslama yaptığımda aynı ağacı fotoğraflamış olduğunuzu farkettim. Evet söylediğiniz gibi bu ağaç Magnolia Acuminata Bu da verdiğiniz linkteki fotoğraf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sagolsun Esimin boyu benden daha uzun oldugu icin onun da cok yardimi oldu. Bu Magnolia 'acuminata' turunu internette arastirirken cicek renginin hep sarinin koyu ya da acik tonlarinda oldugunu gordum. Bu turun baska renkte acanlari da var mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Ağaç Dostu
|
Evet haklısınız hep sarı renkli fotoğraflar çıkıyor. Verilen bilgilere göre çiçek rengi genel olarak sarımsı yeşilimsi olarak belirtilmiş. Bizim bulduğumuz bu fotoğrafların çoğu ise varyetelerinin fotoğrafları. Bu ağaca Salatalık (hıyar) ağacı deniliyor ![]() Alttaki linklerde bir kaç fotoğrafı var. Magnolia Acuminata bunlar olsa gerek. Dave's Garden Dave's Garden. Yaprak döken diğer manolya türlerinden farklı olarak Acuminata'da çiçekler yapraklarla beraber ve ya sonrasında açıyor. Magnolia acuminata 'Yellow Bird' Acuminata'nın varyetelerinden. Tanıtımı 1967 yılında yapılmış ve sarı çiçekli melezler arasında en iyisi kabul edilmiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Ağaç Dostu
|
Nilgün hanım bu topladığınız manolya türlerinin tohumları o kadar değerli ki; Bunların çoğunu kısa zamanda çiçeklenmesi için aşılamak gerekse de her çeşitten belli sayıda tohumdan yetişmiş fidanları da ülkemize kazandırmak gerekli diye düşünüyorum. Kaç yaşında çiçek açarsa açsın ki türüne-doğru tohumlar versin. Başka bir yöntem ise yetiştirilecek altlıkların türlerinin belirlenerek tohum çimlendirilmesi ve yetiştirilmesi, bu altlıklara aynı manolyadan alınacak kalem ve gözlerle aşı yapılmasıdır. Böylelikle türüne-doğru tohumlar yine elde edilebilir. Örnek: Magnolia Acuminata tohumlarını çimlendirdik ve aşı yapılacak erginliğe erişti (2-3 yıl). Bu tohumları topladığınız ağaçtan kalem ve göz alınıp bu altlıklara aşılanırsa hem uyum sorunu hiç olmamış olur hem de aynı türde genç yaşlarında dahi tohumlarını elde edebiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Magnolia Grandiflora 'Goliath' Bu varyete 1990 yılında İngiliz adası Guernsey’de Caledonian Fidanlığı eski botanikçisi Albert Charles Smith (1906-1999) tarafından bulunmuştur. Diğer türlerden gürdür. Yapraklar geniş ovalimsi, yaprak altı kahverengidir. Çiçeklerin çapı 30 cm bulur. Çiçekler güçlü hoş bir kokuya sahiptir. Herdem yeşil çiçekli ağaçların kraliçesi olarak geçer. Nihai yüksekliği 15 metre ve çapı 15 metreyi bulur. Ancak bu yüksekliklere ulaşması 45-50 yıl sürebilir. Düzenleyen gokselcetin : 22-10-2013 saat 22:55 |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaslar, bu Manolya agacinin ciceklenme donemine ait fotograflari 24-04-2013 tarihinde cekip, basliga eklemistim. 3 gun once nihayet tohumlari gormek nasip oldu. Agacin cicekli haline gore o kadar az tohumu vardi ki, sasirdim. En azindan tohum formunu gorup, ogrendigim icin bu bile beni mutlu etmeye yetti. ![]() Bu Manolya turu hakkinda internette biraz arastirma yaptim, ciceklerini bazi turlerin ciceklerine cok benzetsem de, kesin bu turdur diyemiyorum. Düzenleyen Tohumcu Nılgun : 24-10-2013 saat 19:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#385 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
agaci yuksek oldugu icin tohum kozalaklarinin fotografini cekememistim. 3 gun once parka gittigimde bu kozalaklarin birazinin yere dokulduklerini gordum. Her kozalakta en fazla 1-2 tohum olmasi cok tuhafima gitti. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#386 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aşağıda alıntı yaptığım ilk fotoğraf acuminatanın sonbaharda çekilmiş görüntüsü. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#387 |
Ağaç Dostu
|
Nilgün hanım aşağıda verdiğim linkte bir dosya mevcut. Fakat ne olduğunu anlayamadım. Bir kaç şey dikkatimi çekti size sormak istedim. sayfa 18'de Bruxelles (parc de) listelenmiş. Sayfa 88'den itibaren de bitki botanik isimleri var. Dosyayı indiremedim üyelik vs. isteniyor, fakat indirmeden de sayfayı büyütünce okunabiliyor. Rica etsem inceleyebilir misiniz? FR - Download as Excel |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#388 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biri Magnolia x Soulangeana 'Alexandrina' diğeri Magnolia x Soulangeana ve son olarak Magnolia x Loebneri 'Merrill' Üzerinde durduğum ilk seçenek Magnolia x Soulangeana. Sizin fikrinizi de merak ettim, söylerseniz incelemek isterim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Ağaç Dostu
|
Değerli arkadaşım, Bence Alexandrina varyetesi. İkinci olarak söylediğin türün çiçek yapısı bence aynı değil ve üçüncü resim de olduğunu sanmıyorum. Üçüncü de beyaz olan bir tür (hafif pembe olsa da sanki besin toplarken ki rengi gibi) Alexandrina ise çok açık pembe, çiçekleri tam açtığında beyaz oluyor ve çiçekleri tam açtığında da beyaz renginin yanında açık pembe rengini de gösteriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#390 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu ikisinde yoğunlaştık ama umarım başka bir tür çıkmaz ![]() Düzenleyen gokselcetin : 25-10-2013 saat 18:01 Neden: ek |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|