![]() |
Sayın nurcanaybay;
Bende kullandım. Hiç etkilenmediler.Bir zaman sonra alışıyorlar. Sağolsun kedim...avcı çıktı. Yalanıp geziyor. Bir de kapan takviyesi yaptım... Kedim onu da öğrendi...fare kapana girdi mi...doğruca bana koşuyor. |
Sn.Tura ,
cihazı işe yarayacağına inanarak almamıştım ama son çare gibi görünmüştü , bir de nane yağını deniyeceğim bakalım sonuç alabilecekmiyim ... İşe yararsa bildiririm . |
Alıntı:
Kolay gelsin...galiba nane yağı da etkili. |
Alıntı:
Sıkça sorulan sorular |
Alıntı:
falcon profesyonel |
Ankara'da arkadaşımın bulunduğu bir çiftlikte bir süre sonra dikkatimizi bir şey çekmişti. Etrafta tavuk vs. bulunmasına yem olmasına rağmen 27 dönümlük yerde hemen hemen hiç fare gözükmüyordu. Arkadaşım çocuğun yemesi için 20 civarında bıldırcın aldı. Diğer taraftaki büyük bir besihaneye onları kafes içinde bıraktı. Sabah çiftliğe geldiğimiz zaman bütün bıldırcınların ölmüş olduğunu bir kısmının da kafalarının olmadığını gördük. Diğer küçük tarafta o kadar civci tavuk hindi vs. olmasına rağmen onların öldürülmesine şaşırmıştık. Biraz ileride yol kenarında bir kasap dükkanı vardı. Taşların arasında da zaman zaman gelincikleri görüyorduk. Muhtemelen bıldırcınları gelincikler öldürmüştü. Diğer taraftaki tavuklara birşey yapmıyorlardı. Çok uzun süre hiç fare göremedik. Muhtemelen gelincikler fareleri avladıkları için fare nüfusunun o bölgede çoğalmasını önlüyorlardı. Bir süre sonra gelincikler kayboldu. Arada tek tük fare o zaman görülmeye başladı. Gelincik boyutuna göre çok vahşi. Ancak fare konusunda en becerikli avcı olduğunu düşünüyorum.
|
Fareleri kaçırmak için bahçenizin etrafına nane bitkisi ekebilirsiniz, fareler bu bitkinin kokusundan hoşlanmıyorlar.
|
deliklerine bir parça karpit atıp üzerine biraz su döküp kapatınca tünelleri terkediyormuş. Hafta sonu bende denedim ekili olmayan ve ekmeyeceğim bölgede, sonucunu bilmiyorum
Bu yıl çok fazla miktarda fare var |
Merhabalar,
Eğer tarla fareleri ile mücadele edecekseniz. Sayın Mine Pakkener'in 38 nci mesajda belirttiği gibi Çinko fosfür ile hazırlanmış yem ile mücadele en kesin etkiyi gösteriyor. (Tarla faresi ile mücadele öncesi tarlalar dolaşılır. Her fare yuvasında 5-6 giriş-çıkış deliği bulunmaktadır. Bir delik açık bırakılır ve diğer tüm delikler kapatılır. Ertesi gün kapatılan delikler kontrol edilir. Açılan varsa tekrar kapatılır. Açık bırakılmış olan tek deliğe de 5-6 adet çinko fosfürlü buğday tanesi tahta kaşık yardımı ile bırakılır ve deliğin ağzı kapatılır.) Bu sene Edirne İlinde farelerin müthiş zararı olacağı gözlendi. Tarım il Müdürlüğü anılan ilaçlardan hazırladı ve kğ 5 TL den çiftçilere dağıttı. Unutulmaması gereken bir hususta Mesajı yazmama neden olan ( Çiftçilerimizin mücadeleye beraber başlamaları. Başarı oranı daha da artacaktır. Birisi yapar, birisi yapmazsa yine fare nüfusu kısa zamanda yine çoğalacaktır. |
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ankara Gölbaşında bulunan bahçemde şiddetli bir tarla faresi salgını geçirmiş biri olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki fotolar deliklerinden çıkarılmaya zorlanmış sonra telef edilmiş tarla farelerine aitdir: Eklenti 625788 Eklenti 625789 Buradan bakıldığında acınası ve sevimli gözükmelerine rağmen, hızla çoğalıyorlar ve belli bir aşamadan sonra bahçedeki ağaçlara kadar herşeye zarar vermeye başlıyorlar. İlk başlarda açılmış fare deliklerini önemsemedim. Ciddi bir önlem dahi almadım. Hatta ilk önlemim yuvalarını kapatmak gibi naif şeylerdi. Sonra çoğalmaya başladılar. İlk önce pamuklu nane yağını denedim. Ama 300-400m2 den büyük bahçeniz varsa bu yöntem ekonomik ve uygulanabilir olmuyor. Sonra internette sıkça gördüğüm fare ve haşere kaçırıcı diye satılan ultrasonic kovucudan alıp kullandım. Hiç bir işe yaramadığını kendi gözlerimle gördüm. Hemen dibindeki yuvalarda dahi fareleri kaçıramadı. Bir ara yuvalarında su verdim ve çıkanları öldürdüm.Bu şekilde de başa çıkamadım.Çünkü tüm delikleri kontrol altına alamadığım için bazıları yan yuvalara kaçıp kurtuluyordu. Hem de oldukça zahmetli ve zaman alan bir işti. Belli bir zaman sonra, giderek çoğalan ve tam anlamı ile heryeri istila eden tarla fareleri, bazı ağaçların köklerini ve toprağa yakın gövdesinin kabuklarını kemirerek kurumalarına sebep olunca artık tam anlamı ile deliye döndüm. En son, hiç ama hiç istemesemde, çare olarak kimyasal yönteme başvurdum. Burada birkaç zehirli yem var. Bazıları pelet, bazıları pasta diğerleri de zehirli buğday şeklinde. Bahçe gibi geniş alanlar için en uygun ve ekonomik çözüm zehirli buğday. Bunlardan alıp, sadece kendi bahçemi değil çevresindeki delikleri de yemleyerek savaşa başladım. Yemleme yaptıktan bir hafta sonra açık gördüğüm delikleri kapatmaya başladım. Evelden kapattığım delikler yeniden açılınca tekrar yemleme yaptım. Derken faaliyetler azaldı. Kışa girerken son yemleme ardından 2016 baharında bahçe temizlenmiş oldu. Sizlere önerim: tarla farelerini bahçenizde görür görmez daha sayıca az iken hemen önlem almanız. Sadece üç beş delikten ibaret bir yuva ise, kazarak yuvayı yok edip içindekileri çoğalmadan telef etmeniz belki en iyisi. Sakın onlarda birer canlı diye düşünüp empati göstermeyiniz. Aksi halde hemen çoğalıp tüm bahçeyi istila edebiliyorlar. Ultrasonik kovuculara pek fazla itibar etmeyiniz. Eklenti 625796 |
Canlı fare kapanı
Hepimizde olduğu gibi bahçecilik ve tarımda baş belası olan fareleri öldürmeden kurtulma yöntemini bulmuş bulunmaktayım.Nede olsa onlarında doğaya katkıları var. Tamamen kendimyapımım olan kapanı hobidaşlara tavsiye ederim.
|
Sayın alpix.
Ölmüş ulan sincap sanırım. Ne kadar zamanda fareleri yakaladınız? |
Doğru görmüşsünüz sayın Asoo;)) neyazıkki tuzağı yemlediğimi unuttum 2.gün bakmak durumunda kaldım.Dolayısı ile hayvan susuzluktan falan ölmüş sanırım.biliyorsunuzki bu tür kemirgenlerin metabolizmaları Çok hızlı olduğu için açlığa ve susuzluğa uzun müddet direnemiyorlar
|
sirkeli bezi bir ağazcın kenarına koyun fare değil sinek bile gelmez =))
|
Kedi besleyin.
|
Merhaba
Fareler ile ilgili ciddi bir sorunum var. Yardım ederseniz sevinirim. Evim dubleks en üst 4. Katta. Alt katta bulunan balkonuma minik saksılarla ile çilek fidelerimi koydum. Balkona bakan camınönüne eşiğine. 1-2 saat sonra baktığımda bir kaç yaprağının didiklenmiş yarısınn parçalandığını gördüm ve bir baktım saksının üstünde bir hayvan pisliği var. Başka kargamı taşıdı getirdi diye düşümdüm ama sonra araştırdığımda karga birşeyler taşır ama hayvan dışkısı taşımaz dediler. Dışkı küçük olmadığı için fare olmayacağını düşündüm ve araştırmalarım sonucunda lağım büyük farelerinin dışlılarının büyük olduğunu öğrendim ve resimleri benim saksıdaki dışkıya benzerdi. Fareler binalara tırmanabiliyormuş. Zehir vs koydum ama bu ciddi bir sorun. Benzer bir olay yaşayan varmı? Pencere ve kapılara sineklik yaptıracağım ama Balkon kenar taşına bu kuş konmaz plastiklerden yapsam acaba farenin balkonun içine girmesine engel olurmuyum. Sineklikle vs eve girmesine engel olurum ama balkonumda fide yetiştirmek istiyorum onlardan nasıl uzak tutabilirim. Balkonun içine girmesine nasıl engel olabilirim. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1539575-post30.htm |
fena mesele
Bahçeli ev yapacak veya orada oturacak olanlar dikkatli okumalı.
Zemin tuvaletinize koyacağınız alafranga klozet arkası boş olan, iç takımları ve bağlantı borularını oradan monte edilen türden kesin olmayacak yani klozet gidere oturunca fare gelecekse sadece suyun gittiği yoldan gelecek ki ona çare kapağı kapalı tutmak üzerine ağırlık koymak. Bir diğer şartta kanala yapılacak bağlantı öncesi pis su giderine çekvalf taktırmak bu aletin kapağı siz suyu yollayınca yolu açıyor sonra kendisi yolu kapatıyor dolayısıyla borudan yukarıya yabancı bir zararlı tırmanamıyor... Şimdi hikayeye başlıyorum : Tuvalet klozeti ünlü bir markanın. klozete bağlantılar duvar ile klozet arasından açık olan arka taraftan yapılıyor. İlk sene su damlama sebebiyle montajı yapan yetkili servis gelip arızayı giderdiydi bende seyretmiştim oradan biliyorum. İki hafta önce hafta sonu eve gittim klozeti çektiğimde su arkadan yere boşaldı ve yerdeki giderden aktı gitti bu ne böyle dedim tekrar dolunca çektim gene aynı şey, küçük bir kağıt attım çektim kağıt suyla beraber dışarı geldi... Adetimdir eve gidince şöyle bir göz atarım her tarafa tuvaletinde kapağını açar suyu kullanmadan da olsa çekerim (hala ne olduğunu çözmek için hayali gözüme getiriyorum ama netleştiremiyorum iki parmak eninde siyah bir plastik parçası ucuna benzer bir şey gördüm ama iyice incelemeyi akıl edemeden suyu çekmiş bulundum ki o parça dışarı gelmedi). Banyo, evde penceresi sabit tel olan tek yer o sebepten orası ve banyo kapısı hep açık kalır ev hava alsın diye. Henüz aklıma fare gelmesi söz konusu değil evde de o gözle bakmasamda garip bir durum yok. Kim derki kedi gibi fare dolaşmaya başlamış ben çıkınca evin içinde. O hafta sonu evi her zamanki gibi kapattım klozet kapağını özellikle kontrol ederek kapattım hatta üzerine bir meşe odununu da oturttum ( tedirginlik başlamış...). Ancak banyo kapısını gene açık tuttum. Ertesi hafta yani geçen hafta oluyor bu hafta sonuna göre, eve gitiğimde şömine önünde gazetelik olarak kullanılan güzel bir hasır sepette parçalanma olduğunu farkettim. Komşuya gittim anlattım geleyim bakayım dedi ne olduğunu tahmin edebilirim...Baktı yerlere fare pisliği yok bunu siyah tombul bir karafatma benzeri böcek yapmış olabilir dedi kırkıyor her yeri girerse eve diye de ilave etti. Akşam evi kapatırken çöp tenekesine koyduğumuz mavi naylon poşetin saçak saçak olduğunu görünce eyvah bu fare dedim. İş ciddileşti bir anda. Tuvalet patlak, evde emareler fazlalaştı ama henüz kesin bir şey bulamadım. Banyo kapısını kapattım klozet kapağına da gene ağırlık koydum ayrıca hiç kullanmadan depoda sakladığım fare kapanını ( balık sepeti türü olan tel kapan) içine ekmek koyarak salona şömine önüne bıraktım. Dün sabah çok erken gittim merakla. Salonda hiç bir hareket yok kapan boş dokunulmamış. Banyoya yöneldim kapıyı biliyormuşcasına bir kaç santim açmam ile kapamam bir oldu yerler dişlenen kapının parçalarıyla kıymıklarla doluydu. Komşulara seslendim bu arada salonda aramalara başladım ki durum felaket. sedirin altına kestiği hasırları toplamış yanına halının saçaklarından ve çöp poşetten parçaladığı naylonlarla bir yuva hazırlamaya girişmiş. Birde dolaplara bakayım dedim boş bir göze ( çamaşır makinası yeri olarak yapıldı ama ıvır zıvır depoladığım yer oldu) bakınca yandım ben dedim. Orası tam bir çöplük olmuş çekmecelere girmiş kibrit kutularını parçalamış çöpleri oraya almış kendisine yuva hazırlamış...Pislikleri mercimek tanesinin yuvarlağı kadar kesin lağım faresi dendi. Tesisatçı çağırdım geldi baktığı tek şey klozetin arkasının boşluğu oldu abi boruyu parçalamış oradan girip çıkıyor yapılacak şey çekvalf koyacağız dedi gitti. Şimdi düşünüyorum çekvalf konacak yer rogardan sonraki boruya dedi ya sonra üst kısımdan bir yer bulursa ne olacak. Yapılacak şey klozeti arkası kapalı olanla değiştirmek klozet kapağını kapalı tutmak diye düşünüyorum. Banyo kapısının altına ikişer santim aralıkla çivi çaktığım bir çıta çiviledim dişlemeye çalışamayacak böylece, ayrıca ön tarafa da bir tahta eşik ilave ettim. Banyo ile salonu kloraklı suyla iyice silerek temizledim ki salonda da saklananı varsa tekrar eve girilince anlayabileyim. Salona ve banyoya ayrıca yapışkan tuzak yaptım gene banyoya kapanı peynirli olarak bıraktım komşuma bir anahtar verdim ve kapadım evi geldim... |
Komşu sabah aradı tuzaklara yakalanan yokmuş...Akşam gene aradı bu defa yakalandı bir tanesi dedi. Kuyruğu bir karış vardır ama kendi orta boy dedi. Salona her ihtimale karşı bıraktığım yapışkan iş görmüş, komşu gerekeni yaptım dedi ama banyodaki kapan ve yapışkandan henüz netice yok.
Bu yakalanan önceden salona giren, banyo kapısının kapalı tutulması sebebiyle geri kaçışı yapamayan ve salonda saklanan fare diye düşünüyorum tüm bir gün salonda benle beraber yaşadı tık etmeden demek ki ama aklıma lavoba giderinden gelmiş olabilirmi sorusu da takılmıyor değil..Yarın orada bir yırtık patlak yer varmı kontrol ettireceğim. Şu anda herşeyden evvel evdeki fare meselesi geliyor berbat bir konu düşmanı yaşasın istemez insan. Tesisatçı ile konuştum kararım klozeti kapalısıyla değiştirmek dedim o zaman bahçeyi kazmaya gerek yok işin o şekilde hallolur, onlardan eve girecek yeri yok dedi. Yarın arayıp mevcut klozeti sök at, gidere bir kapak bul kapat boruyu hafta sonu klozeti getireceğim diyeceğim sonra evin kırklanması olacak tabii. |
Bu gün klozet bakmaya çarşıya gittim. Yüzde doksan klozette arkalar boş, tamamen kapalı sadece alttan bağlantısı olan kaliteli üretim neredeyse kalmamış. Bir kaç markada rastlayabildim. Çare yok kapalı olanlardan bir tanesini alacağım hafta sonu köye giderken.
Fare haberi iki gündür yok. Tesisatçı bu gün klozeti söküp götürecekti. Fotoğraf çek hasar yerini göreyim demeyi unuttum ama bu gün çarşıda gözle yakından arkaları açık olanları inceleyince riskin büyüklüğünü kolayca anladım. Duvara sıfır yapılacak montaj ile ancak tehlike giderilebilir ama o zamanda en ufak arızada klozetin komple sökülme derdi oluyor o sebepten el sığacak kadar boşluk bırakılarak montaj yapılıyor sanırım... İnşaat safhasında rogar yapımı ve bağlantılara ait fotoğraflar çekmişim onları inceledim yaşadığım olayı anlamak çok zor...Kanalizasyon künkleri zeminden bir adam boyu aşağıda, ona bağlantısı yapılan yüzlük boru en az bir metre. Nasıl tırmanır bu boruya anlamak mümkün değil. Rogar gövdesi betondan yapıldı kapağı da demirli beton tek ihtimal kalıyor rogar ile ev arasındaki pimaş boruda delik açarak girdi sisteme...Kapalı kapıya yaptığı hücumu gözümle gördüğüm için her şeyi yapabilir bu lağım fareleri diyorum. Eve girebilme meselesine son vereyim onu da mutlaka çözeceğim. Araya takılan çekvalfler yüz tl. mertebesinde aletler bir tane alıp en kısa zamanda tüm sistemi açığa çıkararak hem olayı çözmek hemde araya çekvalf taktırmam gerekecek. Bu tehlikeden önceden haberim olsaydı böyle boş davranmazdım. Eğer bir kaç hafta eve gidemeseydim yuva tamamlanacak aile genişleyecekti gel de o zaman çık işin içinden. Ben ki evi haşereden koruyayım diye ahşap zemin ile tecrit mantarları altına komple kireç tozu yaydırdım zamanında. |
Geçmiş olsun. Çok kötü bir durum. Benim küçük araba kasasından yapılma konteynıra küçücük bir delikten giren ve aile kuran minik fareler bana çok zor anlar yaşatmıştı.
Burada eskiden duyduğum fare önlemi olarak lağım girişinden gelme durumunda iki adet S konularak gelmeleri engelleniyormuş. Fareler tek S den geçiyor ancak iki tane olunca nedense geçmiyorlarmış. |
2 Eklenti(ler)
Bir ay süren mücadele sonunda sanırım kurtulduk fare derdinden. Eğer bir hafta geç uğrasaymışım eve yavrulayacakmış ne yapardım o zaman bilemiyorum.
Usta zamanında rogarı hakkıyla yapmış, giderlerde ilaveye imkan veren paylar mevcuttu. Çekvalf kolaylıkla takılabildi bunun yanında evden rogara gelen iki gidere demirciye yaptırdığım aparatları taktık. Aparatlara dikenli tellerle takviye yapıldı farenin oradan eve gelme imkanı artık yok. Bunun yanında klozet yenilendi alttan çıkışlı diye isimlendirilen türde taşın montajı yapıldı. Şimdi tüm evin kloraklı sularla arınma işlemi var önce banyoyu hallettim yavaş yavaş diğer kısımlara geçeceğim. Eğer bahçe içinde ev yapılacaksa ve kanalizasyon hattına bağlı ise evin giderleri bu tehlike herkes için söz konusu olabilir. Çok akıllı bir hayvan ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz yüksek. Aile olarak sizin evinize yerleşmek için her gayreti gösteren bir hayvan üstelik. Önlemleri en başta almak lazım mesela rogar yapımı ve gider bağlantılarında özel ilgi gerekiyor. Ekleyeceğim fotoğraftan görüleceği üzere boruda oluşturduğu yırtıktan rahatça girip çıkabilmesini teminen banyo dolabından taşıdığı bir bezi yırtığa yerleştirecek kadar da zeki bir hayvan. |
Alıntı:
Fareler için olan bu ürünü denediniz mi? Piyasada satılan birçok ürün var, ama bunların ne ölçüde faydalı olacağını bilemiyoruz. Deneyip uygulayan ve faydasını görenlerden daha çok dinlemek isteriz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025