agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Ev yapımı ilaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)

malina 08-06-2006 22:29

Bende birbirine benzer bitkiler var. Bunlardan birine supradyn verip deneme yapayım :)

eskimo 09-06-2006 15:01

dün karanfillerimin bitlendiğini fark ettim.
hemen acı biber suyu hazırladım,ama pul biberle yaptığım için salça gibi oldu.
yinede ilaçlamalımıyım acaba?
bu arada bitleri bir peçete ile kazıdım çok bitli dalları kırdım.nispeten temizlendi.

malina 09-06-2006 16:02

Alıntı:

bitleri bir peçete ile kazıdım
Ben saksıyı yere yatırıyorum, ve hortumla tazyikli su sıkıyorum. Böylece bitkiye zarar vermeden büyük kısmı su ile akıyor. Sonra ilaçlıyorum.

Yere yatırmak, çevirip farklı yönlerden su sıkmayı kolaylaştırıyor. Toprağı koruyor...

memet 09-06-2006 17:21

arap sabunlu yağlı ilacı kırmızı tüylü yaprakları olan bir çiçeğime uyguladım.
beyaz tüylü parazitler için.
parazitlere iyi geldide bitkide epey yaprak döktü.

annesinden fırça yeme riski olanlar,bu ilacı kullanırken önceden hazırlıklı olun

Mine Pakkaner 09-06-2006 20:52

İşte onun için sürekli olarak bu denemeleri önce az bir yerde yapın, tüylü yapraklılarda dikkatli olun diyorum. ;) Neyse geçmiş olsun.:rolleyes: Müteakip ilaçlamayı da yapmanız gerek. :)

çiçeksever 12-06-2006 13:51

kükürtün asmada kullanımı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Kükürt başlıca olarak mantari hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kırmızı örümcek mücadelesinde ve toprak asitliğini düşürmekte kullanılır.Bunun dışında örneğin kuru meyve ve sebze üretiminde de kullanılıyor. Ayrıca bir bitki besin maddesi. Organik tarımda da izinli bir madde.Kolay temin ediliyor, ucuz.

Her bir sorun için farklı uygulama şekilleri ve dozajları var. Mutlaka ve mutlaka uzman tavsiyesiyle veya prospektuste yazan dozaj ve şekilde uygulanmalıdır.

kükürtü asmada kullanırken köküne mi yoksa yapraklarına mı kullanacağız.iyi günler

Mine Pakkaner 12-06-2006 21:17

Külleme ve kırmızı örümcek için yapraktan uygulamalısınız.

çiçeksever 14-06-2006 13:20

asmada kükürt

kükürtü asmada toz halinde mi yoksa sulandırarak mı kullanacağız

Mine Pakkaner 14-06-2006 21:15

Islanabilir kükürt de kullanabilirsiniz toz kükürt de. İlacı satın alacağınız zirai ilaç bayisindeki ziraat mühendisi arkadaşa sorununuzu tam anlatırsanız size yardımcı olur.

Ful Sokağı 18-06-2006 13:31

saksı toprağı üstüne sigara külü dökmenin yararlı olduğunu duymuştum doğru mudur ?

Mine Pakkaner 18-06-2006 16:00

Bu konuda hiç bilgim yok. Yararlı olacağına asla inanmıyorum. Yaralı olsa da asla kullanmam. Sigaranın içinde saptanan onlarca kimyasal toksik madde var. Bunlar mutlaka küle oradan da toprağa geçecek. :(

MSaygin 23-06-2006 12:42

Ah, konu açılmışken, elindeki sigarayı güya yeri kirletmemek için saksılarda söndürenlere acaip sinirleniyorum, mis gibi bitkilere pis kokuyu bulaştırıyorlar, Mine Hanım'ın bahsettiği toksik maddeler cabası :(

Baki Berk Kayalar 23-06-2006 21:59

Asmaya uygulanan kükürt miktarının suyla uygun olacak bir oranını öğrenebilirmiyim? Mesela kaç bardak suya kaç bardak kükürt gibi. Kükürt oda sıcaklığındaki suda zor eriyen bir madde. Bu yüzden sıcak suda mı eritilmesi gerekiyor???

Humeyra 24-06-2006 15:39

Mine'cim, Merhaba,

Ben internete giremezken forum son sürat gelişmiş maşallah:))
Yeni şeftali ağacım inanılmaz afit saldırısına uğramıştı, içinde sarmısak bekletilmiş zeytin yağı ve mayi sabunlu karışım kesin çözüm oldu. Bir daha semtine uğramadılar.
Ne kadar tarım ilacım varsa hepsini attım. Yeni bahçeme en küçük bir kimyasal değdirmemeye kararlıyım. Bu arada, saksı toprağında bulunan solucan türü canlıları yok edebileceğimiz organik bir reçete var mı?

Mine Pakkaner 26-06-2006 21:26

Ev reçeteleri ile bunun mücadelesi kolay değil, acı biberli solüsyonları denemeni öneririm :)
Şeftalin için sevindim.

hasan42 26-06-2006 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Humeyra
Yeni bahçeme en küçük bir kimyasal değdirmemeye kararlıyım. Bu arada, saksı toprağında bulunan solucan türü canlıları yok edebileceğimiz organik bir reçete var mı?

Solucanlar başlığı altında sizin bu sorununuzun çözümü yazılı ama organik bir yöntem aradığınız için sanırım işinize yaramaz.

( :confused: Çamaşırsuyu uzak durulması gereken kimyasallar sınıfına giriyor mu?:confused: )

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=834

Burada Erkogencer arkadaşımız sorununu çamaşırsuyu ile çözdüğünü yazıyor.

Humeyra 26-06-2006 22:31

Mine'cim, teşekkür ederim.

Solucanlar başlığını okudum. İlginç öneriler var.
Çamaşır suyu o sınıfa girer mi bilmiyorum ama bitki ortamında kullanılması zaten söz konusu değil. Açıkçası bitkilerimi öldürmeyeceğini bilsem bir kaç damla kullanmaktan çekinmezdim. Önce acı biberli solüsyonu bir deneyeyim, bakalım netice verecek mi?

Mine Pakkaner 28-06-2006 02:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
( :confused: Çamaşırsuyu uzak durulması gereken kimyasallar sınıfına giriyor mu?:confused: )

Evet giriyor,klorun fitotoksitesi çok yüksek, ayrıca insanlar ve hayvanlar içinde zararlı. solucanları da bu şekilde öldürmüştür. Kanserojen ve mutajen olduğu da tespit edilmiş. Dünyada yerine onun kadar ucuz, hızlı dezenfektanlar aranıyor. İçme suları , kullanma suları, işlenmiş meyve ve sebzelerde yıkama suyu (kalıntı bırakıyor) olarak kullanımı giderek azalıyor.

arsakay 28-06-2006 10:01

Klor ile ilgili bir katkıda bulunmak istiyorum.

Hemodiyaliz işlemini gerçekleştirebilmek için
şehir suyunu alıp filtre ediyoruz. Bunun için
özel sistem kuruluyor. Oldukça pahallı bir sistem.
Sistemden geçen suda Cl oranının
sıfır olması gerekiyor.
Eser miktarda bile Cl bulunması halinde
diyalizi sonlandırıyoruz.
Kısacası Cl gerçekten son derece toksik bir madde.

Humeyra 28-06-2006 12:28

Bir an önce aynı etkiye sahip fakat zehirsiz maddeler bulunsa ne iyi olur. Çamaşır suyunu günlük hayatta ister istemez kullanıyoruz. Nefes yollarını tahriş etmesi ve elle yakın temasta ekzamaya benzer cilt rahatsızlıklarına sebep oluşu hiç yabancısı olduğumuz şeyler değil.

Arsakay, klorun bu tarz etkilerini biliyorum. Aile fertlerimizden biri uzun zamandır ciddi böbrek problemi yaşıyor ve diyalize ramak kalmış durumda. Hastamız her gün 4-5 litre su içiyor. Hadi suyu kaliteli bir marka alırsınız. Ya yemek, çay vs. ile alınan sularla vücudumuza kimbilir ne kadar zararlı madde yüklüyoruz. Bu bakımdan bir uzman tavsiyesi ile arıtma sistemi kurduk. Sebzeleri bile arıtma suyla yıkıyoruz. 3 ayda bir aletin filtresi değişiyor. Yani neleri arıttığını bir görseniz. Gerçi şehir suyu gerçekten mikropsuz. Yakın bir tarihte musluk suyunu tahlil ettirdik bir şey çıkmadı fakat mikrobun dışında bin türlü zararlı madde maalesef suyla vücudumuzda depolanıyor. Galiba en çok zarar gören de o suyu süzmeye çalışan böbreklerimiz.

memet 30-06-2006 19:07

supradyn

evde vardı vitamin daha önce konusu geçince bazı çiçeklere eritip kullandım.(kokusuna dayanması zor kimseye tavsiye etmem)

en büyük bilimsel yanlışlar gördüğünü yanlış yorumlamaktan kaynaklanır.
iki succulentten birine vermiştim vitamini. biri hızla gelişmeye başladı.
vitamin verdiğim değilde toprağını değiştirdiğim hızla gelişmeye başlamış.
bir iki gündür vitamin verdiğimde canlandı,ama başka bitkilere de vitamin vermiştim.onlarda bir değişim göremiyorum.

sonuç,supradynin belirgin bir etkisini gördüğümü söyleyemem..(bundanda bilimsel bir sonuç çıkarılmayabiilir dört saksıda elde edilen sonuçta aslında bilimsel değil)

malina 30-06-2006 20:46

Ben bir defa verip sonra unuttum... (mine duymasın :)

denizakvaryumu 21-07-2006 09:36

bitler ve sinekler için ev yapımı ilaç çare olabiliyor peki örneğin soğanlı bitkiler lale-sümbül gibi çiçeklerde görülen mantar ve virüs için ev yapımı ilaç varmı?

muratturan 25-07-2006 14:34

merhabalar,
ben balkonda büyük bir saksıda sırık domates yetiştiriyorum.fideler bir metre kadar büyüdü ve bu arada özellikle yaprak altlarında minik kahverengi hareket eden canlılar tesbit ettim.'domates yapraklarından yapılan' ilaç tarifini uyguluyorum.acaba tavsiye edilebilecek daha uygun ve etkili bir yöntem varmı? teşekür ederim.

Mine Pakkaner 26-07-2006 10:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratturan
merhabalar,
ben balkonda büyük bir saksıda sırık domates yetiştiriyorum.fideler bir metre kadar büyüdü ve bu arada özellikle yaprak altlarında minik kahverengi hareket eden canlılar tesbit ettim.'domates yapraklarından yapılan' ilaç tarifini uyguluyorum.acaba tavsiye edilebilecek daha uygun ve etkili bir yöntem varmı? teşekür ederim.

Murat Bey hoşgeldiniz,

Arap sabunu ile yapılan tariflerden birini uygulayabilirsiniz. Bu arada yeni gelen arkadaşlar kısmında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Selamlar

memet 19-09-2006 22:59

Gül bitlerine karşı ısırgan otunun kaynatılıp suyunun kullanıldığını duydum..
Etkili olup olmayacağını biliyor musunuz?

Mine Pakkaner 19-09-2006 23:58

Yaprak bitlerine karşı,
1lt suda 1 demet ince kıyılmış ısırgan otunu bir akşam soğuk suda bekleterek süzün.Elde ettiğiniz suyu yapraklara püskürtün.

Bu tarifi ben denemedim,ancak etkili olduğu söyleniyor.Denerseniz bilgi verir misiniz?

cello 21-09-2006 09:47

"kireç" diye aratınca 30 sonuçla karşılaştım ama hiçbir başlık benimle alakalı görünmedi. Bende tek tek okuyamadım (zaman kısıtı)
Böyleyken ağaçların gövdelerine sürülen kireçin salyangoz dışında başka canlılarıda (böcek, insekt) uzak tutma imkanı varmı? Ağaçlarımın yapraklarını kemiren salyangozlardan kireç sayesinde kurtuldum (ya da öyle sanıyorum) Aslında bir Gastropod (karından bacaklı) olan salyangoz kireçle temasda zarar görebilir mantığı bu olmalı.

Dünde bonsaimin gövdesinde 3 mm çapında gövde rengiyle aynı renkte bir salyangoz yakaladım ve ithaf ettim. Onada kireç uygulayamamki, ne önerirsiniz?

Şimdiden teşekkürler,

memet 21-09-2006 12:39

bir deneysel çalışma vardı kirecin rengiyle ilgili.

iki renk boyanmış zeminde böcekler kireçli bölümden siyah olan bölüme toplanmışlardı..

Mine Pakkaner 23-09-2006 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cello

Dünde bonsaimin gövdesinde 3 mm çapında gövde rengiyle aynı renkte bir salyangoz yakaladım ve ithaf ettim. Onada kireç uygulayamamki, ne önerirsiniz?

Cello bosainizin toprağı üzerine toz tarçın serpmeyi deneyebilirsiniz ya da acı biberli su hazırlayıp gövdeye sürebilirsiniz.

Balıkcı 26-01-2007 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 25192)
Yaprak bitleri genelde afit diye bilinen, küçük armudi vücutları olan,1-3 mm boyunda (en irisi 5 mm) sokucu emici böceklerdir.

Çok çeşitli renklerdedirler, sarı, yeşil, siyah,kırmızımsı, beyazımsı ve esmer boz renkli olabilirler.Sert kıl gibi antenleri vardır.Ağızları sokucu emici yapıya uygun olarak hortum gibidir.Pek çok farklı formu olan yaprak bitleri kanatlı veya kanatsız olabilir.

Çok güzel bilgiler alıyoruz.
Allah razı olsun.

Bu da sanırım bir yaprak biti(Buradaki bilgilerden öğrendiğime göre).
Haklı mıyım?

http://img147.imageshack.us/img147/6799/cimg0690fk2.jpg

Oğuzhan 26-01-2007 13:13

Küçük Kanatlı sinekler nasıl yok edebiliriz.Bunların bitkilere zararı varmı?

caploonba 18-02-2007 12:57

Ben bu forumda okuduğum bir bilgiyee göre fesleğenin küçük sineklerde kaçırıcı etkisi varmış.Birde benim bir sorum olacak.Mine hanımın verdiği tarfilerin 5.sini
süs narı,domates ve biberlerin üstünde kullanabilirmiyim?Sebzelerin tadını veya bitkinin şeklini ve yapraklarını bozucu birşey yapmaz değil mi?

Sebahattin Sargın 18-02-2007 16:00

Benim yılbaşı çiçeğimde pamuklu bit vardı. Mine hanımın arap sabunlu zeytinyağlı solüsyon tarifini uyguladım şimdilik bitlerden kurtulmuş gibi gözüküyor bitki. Umarım kurtulmuşumdur.

l.vent 22-03-2007 14:04

arkadaşlar tam mevsimi olduğu için,imkanı olanlara bir tavsiyem var.ısırgan otunu toplayıp ağzı kapalı bir kapta 1 hafta çürütün ve açığa çıkan yeşil suyu yetiştirdiğiniz fidelere veya evdeki saksı bitkilerine uygulayın çok faydasını göreceksiniz.bunu ayda bir yapmanız en ideali.üniversiteden hatırlıyorum bu yeşil sıvının analizinde ortaya çıkan çalışmada yüksek potasyum kaynağı ve bitkilerin bağışıklık sistemini geliştiren bir doğal antibiyotik olduğunu belirlemiştir.bu yöntemle bitkinizi gübrelemiş,sulamış ve hastalıklara karşı direncini artırmış olacaksınız.

denizakvaryumu 22-03-2007 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi l.vent (Mesaj 87511)
arkadaşlar tam mevsimi olduğu için,imkanı olanlara bir tavsiyem var.ısırgan otunu toplayıp ağzı kapalı bir kapta 1 hafta çürütün ve açığa çıkan yeşil suyu yetiştirdiğiniz fidelere veya evdeki saksı bitkilerine uygulayın çok faydasını göreceksiniz.bunu ayda bir yapmanız en ideali.üniversiteden hatırlıyorum bu yeşil sıvının analizinde ortaya çıkan çalışmada yüksek potasyum kaynağı ve bitkilerin bağışıklık sistemini geliştiren bir doğal antibiyotik olduğunu belirlemiştir.bu yöntemle bitkinizi gübrelemiş,sulamış ve hastalıklara karşı direncini artırmış olacaksınız.

Bu bilgiyi ilk defa okudum...ilginç bir çalışma...hiç deneyen var mı? Ya da bir kaynak?

denizakvaryumu 22-03-2007 20:18

konuyu araştırdım...bulabildiklerim

... 230 ml çeşme suyuna 30 gr ısırgan otunun kıyılarak pet şişenin içine havasız ve güneşli ortamda 1 hafta süre içerisinde fermantasyona uğratarak ayrışması sağlandı... yapımı çok kolay olan Doğal Bitkisel Hormon bitkilere verilerek bitkilerin demir, demirtrioksit, potasyum, kalsiyum ihtiyaçları giderilerek bitkilerde çabuk büyümesi, verim artışı ve kalite artışı sağlanacak ve ayrıca toprak veriminin arttığı da gözlemlendi.

Proje Amacı:
Isırgan otunun(irtica-dioica) sıvı yaprak gübresi olarak bitkilerin daha çabuk büyümesini, bitkilerin ve toprağın verim kalitesini artmasını doğal yollardan çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeden sağlamak...

http://www.inepo.com/onaylanan_ogrenci_form.asp?id=283

ISIRGAN OTU SUYUNDAN BÖCEK İLACI

Organik tarımın hiç bir aşamasında kimyasal madde kullanılmıyor. Zararlı böcek ve hastalıklarla mücadele etmek için doğal yöntemlerden yararlanılıyor.

Organik tarım üreticisi Mavi Deniz şirketinden Hakan Pamuk, küçük böcekler ve yaprak bitleri için ısırgan otu suyu kullandıklarını belirtirken, zaten kimyasal ilaçların ana maddelerinin de doğadan elde edildiğini hatırlatarak aynı işlevi gördüklerini anlatıyor.
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/zehir/organik.asp

Oğuzhan 23-03-2007 08:55

Teşekkürler.Hemen ısırgan avına çıkıyorum.:)

Cahide Kartal 23-03-2007 11:36

Ben de bir defasaında daha önceden o bölgede ısırgan otu yetiştiğini sonradan örendiğim bir yerden toprak getirmiştim çiçeklerime çılgın gibi büyümüşlerdi demek ki bu yüzdenmiş bu bahar taze ısırgan otu avına ben de çıkacağım ancak elimde geçen yazdan kalma kurutulmuş olanlardan var almıştım şimdilik onu demleyip ya da bir gün suda bekleterek çiçeklerime versem aynı etkiyi gösterir mi?

cazzgir 29-03-2007 13:40

arkadaşlar konuyu bir bilene soralım bence. www.oncuilaclama.com

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025