agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bu böceklerin ne olduğunu bilen var mı? (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2403.htm)

Sevgi Durul 03-11-2012 21:09

1 Eklenti(ler)
Graphosoma Lineatum
üzüm

Bu böceğin adı nedir? Teşekkürler...

Eklenti 343372

üzüm 03-11-2012 21:57

Sayın SDurul,

Graphosoma sp. (Graphosoma lineatum) galiba.

MeyveliTepe 03-11-2012 22:25

Evet, Graphosoma lineatum. Bir tür pis kokulu böcek.

Sevgi Durul 16-11-2012 17:45

1 Eklenti(ler)
Adını öğrenmek istediğim bir böcek daha var.:) Teşekkürler...

Eklenti 346529

üzüm 16-11-2012 18:30

Sayın SDurul,

Yanılmıyorsam Lygaeus sp.

Türkiye'deki böceklerle ilgili kaynaklar o kadar eksik ki alt türünü bulmak/söylemek çok zor. Belki Lygaeus equestris olabilir.

Muhsin Hanif 27-11-2012 16:47

2 Eklenti(ler)
Bu böceğin ne olduğunu bulamadım. Balkonda yerdeydi.

Tropinota Squalida
Bakla Zınnı

Meyveli Tepe
Sakdag

Teşekkürler.

sakdag 28-11-2012 07:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif (Mesaj 1055440)
Bu böceğin ne olduğunu bulamadım. Balkonda yerdeydi.

Tam emin değilim ama çiçeklerin meyveye dönüşmesini engelleyen zararlı ''Bakla zınnı'' olduğunu düşünüyorum.

MeyveliTepe 28-11-2012 09:44

Scarabaeidae ailesinden tropinota squalida. Bakla zınnı diye genel olarak bilinen bu türün farklı bir alt türü olan tropinota hirta. Çok benzerlik gösterirler bu sebeple buna da bakla zınnı denirse kanımca yanlış olmaz.

Larvaları köklere, erginleri çiçeklere zarar verir.

kartal124 02-12-2012 15:32

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sık sık bitkilerimin gövdelerine yapışık şekilde gördüğüm bu böceğin ne olduğunu bilen var mı?
En son fesleğen bitkisinin gövdesine yapışmış olarak gördüm.Kabuklu gibi birşeyler, dokununca herhangi bir tepki vermiyorlar, hareket ettiklerini de görmedim.Sert bir gövdeye sahipler.Hatta böcek mi yumurta mı tereddüt ediyorum.
Zaralılar ise ne şekilde mücadele edebilirim?
Selamlarımla.

Halil Önen 02-12-2012 16:15

Saksı toprağının ürettiği böcekler olabilir...

Bitkinin gövdesini su ile fırçalayıp temizlemek gerekiyor.

Saksı toprağının üzerine içtiğiniz kahvenin telvesini sulandırıp döküldüğünde _ ki kahve böcek öldürücüdür_ diğer böcek ve sineklerden kurtulursunuz. Önceleri haftada bir 3-5 defa sonra ayda bir dökülür. Çok kullanırsanız toprağın yapısını olumsuz etkiler.

MeyveliTepe 02-12-2012 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 (Mesaj 1058624)
Arkadaşlar sık sık bitkilerimin gövdelerine yapışık şekilde gördüğüm bu böceğin ne olduğunu bilen var mı?
En son fesleğen bitkisinin gövdesine yapışmış olarak gördüm.Kabuklu gibi birşeyler, dokununca herhangi bir tepki vermiyorlar, hareket ettiklerini de görmedim.Sert bir gövdeye sahipler.Hatta böcek mi yumurta mı tereddüt ediyorum.
Zaralılar ise ne şekilde mücadele edebilirim?
Selamlarımla.

Sert kabuklu, ayaksız ve hareket etmeyen, dallara yapışmış vaziyette ise genel olarak kabuklu bit (Scale Insect büyük ihtimal Armoured Scale Insect) olarak adlandırabiliriz. Sanıyorum diaspididae ailesinden ancak bu ailede 2600'den fazla alt tür var. Makro çekim yapabilirseniz olası tür tesbitini belki biraz daha daraltabiliriz. Etraftaki ağaç, çalı ve başka odunsu bitkileri iyice kontrol edin. Baharda yumurtaları çatladığında çıkan minik larvalar ayaklı ve hareketlidir. Rüzgar vb. her şeyle bit bitkiden diğerine taşınabilir. Larvalar yavaş hareket ederek kendine bir yer bulur ve yerleşir. Kısa sürede durum atlayarak kabuk geliştirir, ayakları yok olur.

Bir bıçak ucuyla bir tanesini kaldırıp kabuğun altına bakın. Bu mevsimde bir çok minik yumurta barındırıyor olabilir (bu yaratıklarda genellikle erkekler elips gibi, dişiler daha daire gibi olabiliyorlar).

Yerleştikleri yerde bitkinin öz suyunu emerek beslenirler.

kartal124 02-12-2012 17:32

2 Eklenti(ler)
Evet sayın meyvelitepe,
Bilgilendirmeniz üzerine yaptığım araştırmada bunların bitki üzerinde kışlayan dişi kabuklu bitler olduklarına kanaat getirdim.Birkaç tanesini daldan ayırıp olabildiğince makro çekim yaptım.Kabuğun içinde beyaz unumsu oluşumlar var.Canlılık emaresi görünmüyor, kabuğun içinde canlı bir gövde yok,sırf kabuk, ama içinde yukarıda da belirttiğim gibi beyazımsı birşeyler var ki muhtemelen bunlarda kabuğun içinde kışlayan yumurtalar.
Elden geldiğince tek tek toplayıp imha edeceğim.
Selamlar.

ciroz 09-12-2012 11:01

1 Eklenti(ler)
Küpe çiçeği (Fuchsia ) nin saksisinda farkettiğimiz bu yumurtacıklar neyin yumurtalarıdır bilen var mi ?

teşekkürler

Eklenti 352624

kelebek çalısı 09-12-2012 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1064007)
Küpe çiçeği (Fuchsia ) nin saksisinda farkettiğimiz bu yumurtacıklar neyin yumurtalarıdır bilen var mi ?

teşekkürler

Eklenti 352624

Salyangozlar bahçenizde var mı bilmiyorum ama benim baş şüphelim onlar olurdu.

ciroz 09-12-2012 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1064044)
Salyangozlar bahçenizde var mı bilmiyorum ama benim baş şüphelim onlar olurdu.

Şüphe götürmez denecek kadar fazla salyangozumuz oldu bu sene bahçemizde, Her türlü yolu denememize rağmen, en etkili çözümü yine toplama ve uzaklaştırma olarak gördük. Kış gelince toplama işini pek yapamiyoruz tabi.

Acaba küpe çocuklarını bahçe kısmından içeri mi almalı ?

kelebek çalısı 09-12-2012 13:01

Sn. ciroz aynı problem, salyangoz ve sümüklü böcek sorunu benim bahçede de mevcut. Hatta yumurtalarını bırakırken dahi rastlıyorum sıklıkla. Bu durumda hem gördüğünüz salyangozları hem de farkettiğiniz yumurtalarını minik bir kurekle bulunduğu toprağın içinden alarak bahçeden uzaklaştırmanızı öneririm. Ben de organik ve organik olmayan yollardan mücadele yapsam da sorunu tamamen çözemiyorum.

Küpe çiçeğini bir kaç kez deneyerek, yaşatamamış biri olarak son sorunuz için buraya uğrarsanız üyelerin fikirleri sizin imdadınıza yetişecektir :).

ciroz 09-12-2012 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1064054)
Sn. ciroz aynı problem, salyangoz ve sümüklü böcek sorunu benim bahçede de mevcut. Hatta yumurtalarını bırakırken dahi rastlıyorum sıklıkla. Bu durumda hem gördüğünüz salyangozları hem de farkettiğiniz yumurtalarını minik bir kurekle bulunduğu toprağın içinden alarak bahçeden uzaklaştırmanızı öneririm. Ben de organik ve organik olmayan yollardan mücadele yapsam da sorunu tamamen çözemiyorum.

Küpe çiçeğini bir kaç kez deneyerek, yaşatamamış biri olarak son sorunuz için buraya uğrarsanız üyelerin fikirleri sizin imdadınıza yetişecektir :).

Sn. kelebek çalısı
Teşekkürler,

Salyangozlar gerçekten enteresan istilacılar...Bizde toplama yolundan başka bir çözüm üretemedik daha. Bakır şerit çözüm gibi görünse de, maliyet hesabını henüz yapmadık, toplamaya devam...

bahsettiğiniz konu 'ya konu üyeliğimiz var. Oradaki değerli üyelere de danışmak lazım haklısınız.

Aslında yerlerinden memnun görünüyorlar ama biraz üşüdüler sanki...

verdoque 27-01-2013 20:17

5 Eklenti(ler)
Merhaba,

Ekteki böcekleri evin içinde bulup dışarı atmaya kıyamadım, çiçeklerimin üzerine bıraktım belki buldukları kırmızı örümcekleri yerler diye. Daha sonra dönüp tekrar baktığımda kırmızı örümcekten kurtulmayan plumeriamın üzerinde yakladım arkadaşları. Gelip internetten biraz araştırdım, bu stink bug ya da shield bug ailesi hem zararlı hem avcı türlerden oluşuyormuş. Bu resimdekinin tam adını bilen var mıdır ve de zararlı mıdır?

Teşekkürler.

MeyveliTepe 27-01-2013 22:18

Brown marmorated stink bug (Halyomorpha halys), zararlıdır. Kışlamak için evlere, muhafazalı çatlaklara, örtü altlarına girerek baharı bekler. Zararı emgi yaparak taze sürgünler ve meyvelerin suyunu emmek şeklindedir.

verdoque 27-01-2013 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1092745)
Brown marmorated stink bug (Halyomorpha halys), zararlıdır. Kışlamak için evlere, muhafazalı çatlaklara, örtü altlarına girerek baharı bekler. Zararı emgi yaparak taze sürgünler ve meyvelerin suyunu emmek şeklindedir.

Teşekkürler Sn Meyvelitepe, ben de kışkışlayayım onları o zaman.

senayyazici 24-02-2013 16:35

Bu böceğin ne olduğunu bilen varmı ?????

1 Eklenti(ler)
2 -3 gündür mutfağımı sardılar masada camda her yerde var. Camın önünde çiçeklerim var onlarada geçtiler . Zararlımı acaba?

miralay 26-02-2013 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senayyazici (Mesaj 1108262)
2 -3 gündür mutfağımı sardılar masada camda her yerde var. Camın önünde çiçeklerim var onlarada geçtiler . Zararlımı acaba?

Sn şenayyazcı bitkileriniz toprağını kontrol ettiniz mi bitkileriniz den geçmiş olabilirler

MeyveliTepe 27-02-2013 00:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senayyazici (Mesaj 1108262)

Fotoğrafta büyüklük belli olmadığı için hata payı bırakarak Baklagil Tohum Böceği (Acanthoselides obtectus) olabileceğini söyliyeceğim.

Mutfakta kurufasulye, kuru bezelye, mercimek vb. sakladığınız yerleri kontrol edin. Bunlardan biri böceklenmiş ve oradan dağılmış olması kuvvetle muhtemel.

senayyazici 01-03-2013 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1109888)
Fotoğrafta büyüklük belli olmadığı için hata payı bırakarak Baklagil Tohum Böceği (Acanthoselides obtectus) olabileceğini söyliyeceğim.

Mutfakta kurufasulye, kuru bezelye, mercimek vb. sakladığınız yerleri kontrol edin. Bunlardan biri böceklenmiş ve oradan dağılmış olması kuvvetle muhtemel.

Çok haklı çıktınız unuttuğum bir avuç kuru fasülye böceklenmiş teşekkür ederim

mügem 11-03-2013 10:37

1 Eklenti(ler)
Bu böcek nedir?
Eklenti 377298

MeyveliTepe 11-03-2013 13:12

Büyüklüğü nedir?

canberkay150 14-03-2013 18:36

Bu Tırtıl ne böyle ?

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen gölün kenarında gezinirken 2 tane tırtıl buldum . fotoğrafları aşağıda. bir kavanozda besliyorum. daha doğrusu beslemeye çalışıyorum ama ne yer ne içerler bilmiyorum. biraz yardımcı olur musunuz. koza yapmalarını istiyorum :) ne yapmalıyım ?:confused:

mandalinleerik 14-03-2013 20:19

Yapmanız gereken tek şey bulduğunuz yere geri bırakmaktır bence.

Sevgi Durul 18-03-2013 22:00

1 Eklenti(ler)
Bu böceğin adı nedir? Teşekkürler...

Eklenti 379621

Eser İlhan 18-03-2013 22:34

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canberkay150 (Mesaj 1119902)
Arkadaşlar geçen gölün kenarında gezinirken 2 tane tırtıl buldum . fotoğrafları aşağıda. bir kavanozda besliyorum. daha doğrusu beslemeye çalışıyorum ama ne yer ne içerler bilmiyorum. biraz yardımcı olur musunuz. koza yapmalarını istiyorum :) ne yapmalıyım ?:confused:

Bulduğunuz tırtıllar sanırım çam kese tırtılı. Çam ağaçları için azılı bir zararlı. Forumda hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bence beslemeye çalışmayın. Masum görünüşüne bakmayın,bunlar birçok bitkiye zarar veren, mücadele edilmesi gereken canlılardan.
Altta çam kese tırtılı resmi ekliyorum. bakıp siz karar verin.

Eklenti 379634

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025