agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535.htm)

Mine Pakkaner 03-10-2008 19:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı (Mesaj 292902)
...
Ağacım hastamı, açtığım bölgeyi kapatmadım ne yapacağımıda bilmiyorum, ilaçlamak gerekirmi hangi ilaç kullanılır.

...

Ağacınız hasta. Yara yerini çok düzgün temizleyin. Gerekirse prümüs alevi ile dağlayın. Sonra ya 250 gr göztaşı ve 750 gr ardıç katranı ile ilaç yapıp yara yerine sürün veya kara boya ile muamele edin.

velveteen 04-10-2008 14:31

Çok teşekkürler Mine hanım. Bunu not ettim, ilerde ihtiyacım olması ihtimaline karşın.

Şu an sayın Tropik Sera'nın deneyimlerine güvenerek boğma yöntemini uyguluyorum toprakdaki zararlilarla mücadele için. Saksıları tamamen su dolu bir kovaya oturtturdum ve 24 saat sonrada sudan alacağım. (Aslında 2 gün durmasını tavsiye etmişti Mutlu Bey ancak köklerde çürümeye sebep olmasından korktuğumdan, ilk denemede 24 saat ile yetineceğim). Şimdilik herşey yolunda görünüyor, bir sürü beyaz sineğe benzer zararlı, toprak suyla dolar dolmaz yüzeye çıktılar. Inşallah agaçlarıma zarar vermeden atlatırım bu zararlılarla mücadeleyi. Daha sırada unlu bit ilaçlamam var :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 293543)

Adalet Yağcı 04-10-2008 19:10

Çok teşekkür ederim Mine Hanım, yarın söylediklerinizi uygulayacağım.
Bu hastalık nedir ve sebepleri nelerdir, diğer ağaçlarımada bulaşmış olabilirmi.

polatuz 09-10-2008 21:48

Pepino yapraklarındaki tırtıllar

1 Eklenti(ler)
Mısır Çarşısı'ndan aldığım pepino yapraklarını yiyen tırtıl benzeri yaratıklar buldum. Elle ayıkladım. Ama sürekli geri geliyorlar. Domates ve goji yapraklarına da yayıldılar. Toplamakla başetmek mümkün değil. Bu yaratıklar acaba nedir ve en etkili mücadeleyi (mümkünse organik yoldan) nasıl yapabilirim. Teşekkürler.

Emine Aktaş 10-10-2008 20:36

Sayın polatuz, ev yapımı ilaçları forumdan inceleyebiyirsiniz. Ayrıca ferromen tuzaklar da kullanılabilir.

polatuz 11-10-2008 09:21

Öneriniz için teşekkürler. Ama ev yapımı ilaçları araştırabilmem için önce bu zararlının adını bulmam gerekiyor.

izzeterisen 11-10-2008 10:35

Mühendis tırtılı sanırım.
Bitkiniz az ise elle öldürebilirsiniz.
Fazla zararlı olacağını sanmam , sadece yaprak yiyor ise.

Emine Aktaş 11-10-2008 14:37

Sayın polatuz, yazınızdan tırtıl olabiyleceğini anladığınızı düşünerek, ayrıntı girmemiştim. Ev yapımı ilaçlardan hazırlarken, ****** tırtıllara etkili formulu öneriyorum.
Saygılarımla..

sellyme 23-10-2008 10:58

2 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar ,bu sabah evden alelacele çıkarken bahçemde yetiştirdiğim oğulotundan birkaç tutam koparıp işyerinde çay yaparım diye koparıp geldim. Fakat geldiğmde gördüğüm manzara buydu. Çok üzüldüm. Daha geçen hafta her sabah getirdiğimde böyle birşey yoktu. Marullar da da gördüğümüz yeşil yaratıklardan bunlar. Acaba sürekli bahsi geçen yaprak biti bunlar mıdır diye resmini çektim. Emin olamadım. Nasıl başedebileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.Ve acaba diğer bitkilerime de bulaşırmı ?

Mine Pakkaner 23-10-2008 19:42

Evet bunlar yaprak biti. Ev ilaçlarında arapsabunlu su solüsyonunu deneyebilirsiniz. Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar başlığında tariler var. Eğer ilaç kullanmak isterseniz forum içi arama makinası size yardımcı olacaktır. Pek çok kez ilaç salık verdik.

sellyme 24-10-2008 08:26

Çok teşekkür ederim Mine Hanım yardımınız için.

izzeterisen 24-10-2008 20:25

Adeniumda sorun

1 Eklenti(ler)
Mine Hanım,
2 nisan 2008 tarihinde diktiğim Adenium bitkilerinden birinde ekteki resimdeki gibi bir sorun oluştu. Ben kökten şüpheleniyorum ama kestiremiyorum ne olabileceğini.
Eklenti 50752
Sorun 2 günden beri oluştu, yapraklar soluk ve çok düzensiz sararma var. Altta oluşan şişkin kısım sanki diğerlerinden daha yumuşak.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

yasemin 27-10-2008 11:37

Begonvilimin yapraklarında sararma ve delikler oluşmaya başladı. Ne olduğunu ve neyapmam gerektiğini bilemiyorum. Resimlerini begonvil sayfasına eklemiştim, buraya tekrar ekleyemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum :(

Mine Pakkaner 27-10-2008 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 305060)
...kökten şüpheleniyorum ama kestiremiyorum ne olabileceğini.
...
Sorun 2 günden beri oluştu, yapraklar soluk ve çok düzensiz sararma var. Altta oluşan şişkin kısım sanki diğerlerinden daha yumuşak..

İzzet Bey, şimdi gördüm mesajı, adeniumun fitoptoraya hassasiyeti olduğunu biliyorum. Sorun gövde alt kısmı yumuşaması ile baş gösteriyor. İleri durumda bitkiyi kurtarma şansı da pek kalmıyor. Drenaj ve fazla su problemi yok değil mi? Saksı harcınını da su tutan bir formülasyonda seçmemek gerek.

izzeterisen 27-10-2008 14:14

Teşekkür ederim Mine Hanım.
Drenaj sorunu yok, arada kaçan fazla sulamalar oldu. Karışım torf (fide harcı)+ dişli kum+orman yaprak çürüğü + çok az topraktan ibaret. Kumu fazla hemen süzüyor suyu.
Bitki halen aynı durumunu sürdürüyor. Yalnız birkaç yaprağını döktü. Ölümüne doğru tüm belirtileri resimleyerek buraya koyacağım.
İyi günler.

syıldıran 01-11-2008 19:58

Sn. İzzet Bey ,
Bitkinizdeki hastalığa üzüldüm , birde ölümünü adım adım resimliyeceğim demişsiniz , buna hem üzüldüm , hemde biraz şaşırdım , sadece seyredecekmisiniz , iyileştirebilmek için bir mücadeleniz olmıyacak mı ? Geçen sene burada çıkan orman yangınında yanan zeytin ağaçlarımı kurtarabilmek için baya uğraşmış ama sonuçta göz göre yanmalarına seyirci kalmıştım , ve ben o manzarayı hayatım boyunca unutamıyacağım . Sizin gibi konusunda uzman birine tavsiyede bulunmak haddime değil biliyorum , forumda bu konuları benden kat kat fazla bilen hocalarımız da var biliyorum , ukalalığımı bağışlarsanız faydası olacağını düşünerek acizane bir tavsiyede bulunmak istiyorum . Narenciyede Phyptora hastalığına karşı etkili olan Fosetyl Aly etkili maddeli Aliette isimli ilacı hasta bitkinizde denemenizi öneririm , zannederim faydası olacaktır. Saygı ve selamlarımla . .

ebrub 07-11-2008 22:56

fulümün yapraklarında sorun var mı

Merhaba,aslında bu soruyu geçen hafta ful başlıgında sormuştum ama cevap alamadım, acaba fulümün yapraklarında problem var mı? Ful bana geleli yaklaşık1 ay kadar oldu aslında bitkinin kendisi sağlıklı, birkaç yeni sürgün verdi hatta, tek kafama takılan yapraklarda problem olup olmadıgı. Aynı resimleri tekrar ekleyemediğim için, daha önceki mesajımı ekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1033

izzeterisen 09-11-2008 17:13

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 305060)
Mine Hanım,
2 nisan 2008 tarihinde diktiğim Adenium bitkilerinden birinde ekteki resimdeki gibi bir sorun oluştu. Ben kökten şüpheleniyorum ama kestiremiyorum ne olabileceğini.
Eklenti 50752
Sorun 2 günden beri oluştu, yapraklar soluk ve çok düzensiz sararma var. Altta oluşan şişkin kısım sanki diğerlerinden daha yumuşak.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu mesajdan sonra bir bitkim daha hastalandı. Bu mesajda verdiğim bitki ile birlikte ikisini resimledim. Köklerde ve şişkin kısımda çürüme, kabuk altında kararma, bitkide solgunluk, şişkin kısımda yumuşama. Gördüğüm belirtiler bunlar. Hasta bitki ile ilgili resimler :

Eklenti 52370
Önce hasta olan bitkininbu günkü durumu

Eklenti 52371
Daha sonra hasta olan bitki

Eklenti 52372
Sağdaki bitki önce hasta olandır.

Eklenti 52373
Eklenti 52374

Sn.Mine Hanım Phytophtora mıdır bu hastalık acaba?
Teşekkürler.

elif59 09-11-2008 20:05

afrika menekşemin toprağından çıyan çıktı ne yapmam lazım

berduray 09-11-2008 20:15

İzzet Bey çok üzüldüm, bana yolladığınız adeniumdan biri de aynı sorunla boğuşuyor.

Kök kısmında yumuşama var.

Sizinkiler gibi büyük değil tabi benim adenium, yani bir türlü gelişemedi, tepeye kadar tüm yaprakları döküldü.

Toprağını değiştirdim bilemiyorum atlatacak mı?

Sayın Elif sizde çıyanı öldürün, toprak değişimi yapın :)

izzeterisen 09-11-2008 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 313076)
İzzet Bey çok üzüldüm, bana yolladığınız adeniumdan biri de aynı sorunla boğuşuyor. Kök kısmında yumuşama var.
Sizinkiler gibi büyük değil tabi benim adenium, yani bir türlü gelişemedi, tepeye kadar tüm yaprakları döküldü.
Toprağını değiştirdim bilemiyorum atlatacak mı?

Önceleri böyle bir sorun yoktu. Sonbaharda havalar serinleyince ortaya çıktı.
Denize gidiyorum, oraya gidiyorum gibi nedenlerle dönünceye kadar toprağı kurumasın deyip bol su verirken bitkileri hastalandırdım galiba. Karışımım temiz bundan eminim. Şans.

denizakvaryumu 10-11-2008 07:19

Adeniumlara özgü bir hastalık-virüs olabilir mi?

Sn.Mehtap Gürbüz,
satılığa çıkardığınız adeniumlar da böyle bir hastalık var mı?

sukranayalp 10-11-2008 19:14

Sn İzzeterişen;
Genel olarak soğanlı ve yumrulu bitkilerde çürüme aşağıdaki şekilde olur.
Bitkiniz (duruyorsa) sirke gibi çirkin kokuyorsa yaş çürüklük vardır.
Koku yoksa, yumuşama olmadan kuru bir siyahlaşma varsa (sanırım kökte yumuşama var)kök boğazı yanıklığı (phytoptora), siyah yanıklık, kuru çürüklük vardır.
Koku yoksa, ama yumuşama ve çürüme oluyorsa botrytis yanıklığı, fusarium solgunluğu ve çöküntüye neden olan pseudomonas vardır. Sizinkinin durumu en çok bu 3 görüntüye uyuyor.
Fusarium olduğunu tahmin ediyorum. Benlate tatbik etmeniz gerekiyor ama sanırım geç kaldık.Asıl uygulamanın zaten ekim öncesinde yapmak gerekiyor. Hastalık bir kere başladımı hızla yayılıyor.

Nariel 21-11-2008 16:48

1 Eklenti(ler)
Merhaba.
Tohumdan yetiştirdiğim çarkıfeleklerimin alttan başlayarak yapraklarında beyaz lekeler oluşmuş. Yavaş yavaş üst yapraklara doğru ilerlemekte anladığım kadarıyla. Böcek yok bitkide, bir de tıpkı orkide ağacında olduğu gibi yaprak diplerinden yapışkan kristal gibi bir salgı üretiyor.
Bitkim hasta mı?

günebakan 23-11-2008 20:12

3 Eklenti(ler)
Bugün aldığım mis kokulu gülün yapraklarını birşey yemiş gibi gözüküyor bu gül için ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim:)

Eklenti 53663

Eklenti 53664

Eklenti 53665

elif59 26-11-2008 10:25

solucanlarla başım dertte

1 Eklenti(ler)
Küpe çiçeği,menekşe,camgüzeli derken canan(ceylangözü) çiçeğimdede solucan gördüm :( toprak değişimi yapsam saksıda büyük çiçekte büyük nasıl çiçeği çıkarıcam..Solucan kaçıran bir ilaç falan varmıdır..Gerçekten solucanlarla başım dertte yardımcı olursanız gerçekten çok sevincem

elif59 26-11-2008 20:53

Yardım hattı ama kimse yardım etmiyor..!!

Orkun Kırcı 26-11-2008 21:49

Yaa bende dev gibi bişey bekliyordum. Bak şimdi o yukarı giden dalları iple **** rafya ile bolca bağla sağa sola sarkmasın diye. Çokta serbest bırakma ama merak etme bişey olmaz ona. Ondan sonra toprakla ne yapacaksan yap işte. Bir iki yaprak kırılmakla birşey olmaz.

elif59 26-11-2008 21:54

zaten çiçek kendini tutamıyor yamuldu bir sopa dikip bağlıycam

derya Derya 27-11-2008 11:57

Sayın Elif59 bence sizin sardunyanın budanma zamanı gelmiş;)
Benim sardunyam bundan bile daha büyüktü, bir müddet sonra yaprakları sararmaya başladı, ben de 10 cm bırakacak şekilde budadım, çok tazelendi, güzelleşti. Neyse şimdi kırk farklı fikir verilmiştir sana biliyorum ama, budadıktan sonra rahatça toprağından çıkarıp toprağını az miktarda kalacak şekilde temizle ve dikmeden 1-2 gün beton zeminde beklet. Solucanlar kaçacaktır. Sonra yeniden dikersin saksıya. :rolleyes:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025