agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535.htm)

limon 01-07-2007 21:20

1 Eklenti(ler)
Leylandilerimin sadece bir duvarın dibinde olan 6 tanesinde (birbirinden bulaştı sanıyorum) fotoğraftaki beyaz köpük gibi oluşumlar var. Yarın daha net ve yakın fotoğraf eklerim. Ağaçlarıma çok zarar verir mi? Bahçemde yaklaşık 70 adet leylandim var. Hepsi de çok keyifliydi. Bugün bunları görmek tüm keyfimi kaçırdı. Hepsine bulaşmadan ne yapabilirim? Elimde bulunanlar :
İMDA MALATHION 20 EC INSEKTİSİT - BAYER ANTRACOL WP 70 FUNGİSİT -
FESTLINE BAKIR 50 WP
Şimdiden teşekkür ederim.
Eklenti 14816
Bu ayın dergisinde varmış benim sorunum. Şimdi gördüm. Unlu bitmiş. Fakat mücadelesi yazmıyor.

MSaygin 01-07-2007 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 123316)
Bu Amerikan sarmaşığının doğal yapısı. Fizyolojik bir olay. Kurtulunacak ve dert edinilecek birşey değil. Yetişkin ve sağlıklı her bitkide görülür.

Teşekkürler Mine Hanım :)

sabah 02-07-2007 10:20

1 Eklenti(ler)
Bir mazıda aşağıdaki örümcek vardı. Ağını bozarken kendisini farkettim. Ağ biraz daha seyrek ama arı, uğurböceği vs ile doluydu.

Ben adını bulamadım. Adı nedir?
Ne yapmak gerekir?

Eklenti 14845

lerdemir 02-07-2007 11:58

Bence bunun adını falan boşverin !!

Kaçın hemen !

Uzaklaşın oradan !!

:D

limon 02-07-2007 12:00

İMDA MALATHION 20 EC INSEKTİSİT Bu yazıyor üzerinde. Akşam pamuklu bitleri farkedince o heyecanla forumu hiç araştırmadan acele yazmıştım. Daha sonra forumu okuyunca Mine Hanım'ın konuyla ilgili yazısını gördüm. Bu sabah ağaçları inceleyince sadece 6 ağacın yeni sürgünlerinin uçlarında yerleştiklerini gördüm. Tazlikli suyla tek tek yıkadım görünürde pamuksu doku kalmadı. (Mine hanım yazısında pamuksu dokunun bitlerin ilaca karşı direncini artırdığını yazmış ve yıkamamızı tavsiye etmiş) Bu akşam gün batımında ilaçlamayı düşünüyorum fmt79. Bendeki ilaç yetersizce bana ne önerirsiniz? Köydeki ziraai ilaç bayiinden hemen alabilirim. Tüm ağaçlarıma yayılırsa diye telaşlıyım.

fmt79 02-07-2007 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 124085)
İMDA MALATHION 20 EC INSEKTİSİT Bu yazıyor üzerinde. Akşam pamuklu bitleri farkedince o heyecanla forumu hiç araştırmadan acele yazmıştım. Daha sonra forumu okuyunca Mine Hanım'ın konuyla ilgili yazısını okudum. Bu sabah ağaçları inceleyince sadece 6 ağacın yeni sürgünlerinin uçlarında yerleştiklerini gördüm. Tazlikli suyla tek tek yıkadım görünürde pamuksu doku kalmadı. (Mine hanım yazısında pamuksu dokunun bitlerin ilaca karşı direncini artırdığını yazmış ve yıkmamızı tavsiye etmiş) Bu akşam gün batımında ilaçlamayı düşünüyorum fmt79. Bendeki ilaç yetersizce bana ne önerirsiniz? Köydeki ziraai ilaç bayiinden hemen alabilirim. Tüm ağaçlarıma yayılırsa diye telaşlıyım.

Pamuksu dokuyu temizlediyseniz Malathion fayda edebilir. Ancak pamuksu doku arttıkça malathionun etkisi düşecektir.

EC formülasyonlu insektisitler karınca mücadelesi için pek uygun değil malesef. Malathion'un toz formülasyonunu alırsanız ağaçların altlarına ve gövdelerine uygulayabilirsiniz. Bu daha iyi etki gösterir. Büyük ilaçlama aletiniz varsa Malathionun ıslanabilir toz (WP) formülasyonunu alırsanız karıncalar için çok daha etkili olur. WP formülasyonunudaki malathionu hazırlayıp ilaçlama aleti ile ağaçların altlarına, gövdelerine uygulayabilirsiniz. Etkisi 10 gün kadar sürecektir.

limon 02-07-2007 12:22

Önerileriniz ve bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Ophrys 02-07-2007 17:55

331 numaralı mesajımda belirttiğim sorunumun çaresi varmıdır?

Ferda Ülkümen 04-07-2007 00:26

3 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz günlerde petunya fidelerim bir gün içinde adeta söner gibi kurudu.Aynı şey bir adet Thunbergia fidemde de oldu,diğerleri şimdilik sağlıklı.
Aynı şey bugün bir arkadaşımın fasulya fidelerinde olmuş.Topraktan çıkardığı fıdelerin köklerinin içi boş,Tarım müdürlüğüne götürdü,cevap verememişler.
Bu bir hastalıkmı? Zararlımı? suyu az veya çok mu verdik Bir bilenin yardımını bekliyoruz:

limon 04-07-2007 11:16

Benim de bazı fasulyelerim ve biberlerimde oldu aynısı. Kökleri yokolmuş. Suladığım alandakiler de susuz kalanlarda da aynı durum oldu. Hemen yanındakiler hiç sorun yokken arada bir iki tanesinin kökleri gitmiş.

Ferda Hanım bu sene yere diktiğim petunya fidelerim bir türlü istediğim güzelliğe kavuşamadı. Saksıdakiler çok sağlıklıyken, yerdekiler cılız kaldı ve yarısı kurudu. Toprakta hiç bir sorun yok çünkü petunyaları söküp yerlerine begonya diktim gayet sağlıklı geliştiler.

askindincer 04-07-2007 14:37

Aynı sorun bende de var!...

lerdemir 04-07-2007 14:55

Hakan Kınacı,

Kendinizi forumdaki ilgili başlıkta tanıtmamışsınız. Kısa bir "Tüm Forumdaşlarımı selamlıyorum.Saygılar" ile yetinmişsiniz.

Bu durumda sanırım "sorularınıza cevap alamayabilirsiniz" forum teamülleri gereği.

Ferda Ülkümen 04-07-2007 21:36

Sevgili limon
Birkaç sene öncesine kadar bahçemin her yeri petunya doluydu.Hatta bazıları donmadan ertesi yıla kalır,dökülen tohumlar kendiliğinden filizlenirdi.Son yıllarda ne oldu bilemiyorum,hem hazır aldığım hemde tohumdan yetiştirdiğim fideler 1-2 çiçek açıp,bir günde söner gibi kuruyorlar.Yerlerinden de semizotu ve yabani ot fışkırıyor.

GLCN 05-07-2007 09:22

Bu sene benimde hazır aldığım petunyalar ertesi gün teker teker sönüp kurudular ve bende aldığıma pişman oldum...

lerdemir 05-07-2007 10:35

Yok öyle hemen "pişman" olmak.

Nerede kaldı o zaman "Ağaç Dostu" olmalar???

:)

Kendi -amatörce- yaptıklarımdan bahsedersem şunları söyleyebilirim:

- Bitkiyi alırken güvenilir bir yerden almaya özen gösteriyorum ki mümkün olduğunca bakımlı, sağlıklı koşullarda yetiştirilmiş hastalıksız bir bitki almış olayım.

- Bitkiyi alırken, aldığım yerden o bitkinin tüm bakım koşullarını öğrenmeye çalışıyorum; hatta satıcıyı yoruyorum, zorluyorum; ki gerekli koşulları bileyim ve de temin edeyim ki bitkim sağlıklı yaşamaya devam etsin.

- Yetinmiyorum; internetteki yerli yabancı kaynaklardan bu bitkinin isteklerini inceliyorum, size de tavsiye ederim, ana kaynağım agaclar.net :)

- Sulamalarım esnasında sık sık bitkinin yapraklarının hem altını hem üstünü kontrol ediyorum herhangi bir zararlı var mı, yaprakların şeklinde ve renginde vs normalin dışında bir durum var mı diye.

- Aksi bir durum ile karşılaşırsam, ek yük ve mükerrer kayıt olmaması açısından tüm forumu uzun uzun araştırıp, benimle aynı derdi olan bir üye buradan derman bulmuş mu diye bakıyorum ki varsa "burada hazırı var" deyip uyguluyorum.

Böyle bir bilgi bulamamışsam da...

- Mümkün olduğunca detay bilgi içeren -bakım biçimim, bitkinin kısa geçmişi, bulunduğu ortam vb- bir soru metnine ilaveten tüm detayları -yaprakların hem üstü hem de altı, ayrıca da bir genel görünüm- içeren uygun fotoğraflar ekleyerek bu forumdaki değerli uzman gönüllülerden yardım istirham ediyorum.

Kısaca böyle işte sayın GLCN.

Bir sonraki bitkiniz ile mutluluklar ve başarılar dilerim ;)

Deneyin, "pişman" olmayacaksınız... ;)

kanun43tr 05-07-2007 11:50

lütfen yardım

2 Eklenti(ler)
değerli bitki dostları resimdeki çiceklerim 1 gün için de bu hale geldi sebebi ne olabilir sizce.

cerrahnuray 05-07-2007 12:56

Merhabalar

#330 no lu mesajda bir sorum vardı. Kaktüsümdeki oyuklar ile ilgili.Oyuklar çoğalmaya başladı. Kurt gibi bir şey olabilir mi? Gözle görülür bir böcek - kurt vs. yok üstünde. Ama oyuklar sanki bir canlı yemiş gibi.

Her ihtimale karşı sağlam olanlardan çelik alıp yeni bir tane köklendirmeye mi çalışayım ?

İnşallah normal bir şeydir, kaktüsümü kaybetmem :(

Teşekkürler.

Todor 05-07-2007 13:13

Ne bitkisi bunlar? Ona göre başlığı düzeltelim.

sabah 12-07-2007 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 125379)
Benjaminin yapraklarının kenar kısmında su lekesi gibi izler çıktı. Silince bir süre görünmez oluyor sonra tekrar çıkıyor. Herhalde bu da bir hastalık işareti.
Ne yapmalıyım? Teşekkürler
Eklenti 15091 Eklenti 15092

http://www.agaclar.net/forum/newrepl...reply&p=125379

Benjaminde yaşadığımız ve bir süre sonra yaprak dökümüne yol açan bu sorunu başka bitkilerinde görenler oldu mu?

GLCN 12-07-2007 09:46

Benimde uygulamalarım sizinkilerele hemen hemen aynı(satıcıyı sıkıstırmak dısında) aslında bu sorun ilk defa basıma geldi yani ilk defa aldığım fideyi kaybettim benim pişmanlığım o satıcıdan alışveriş yapmak ama ne yapayım bu çiçek için çok heveslenmiştim demekki fidelerin son günleriymiş ben alırken.

lerdemir 12-07-2007 10:36

Kısmet demeli :(

lerdemir 12-07-2007 10:55

Sabah,

Ben kendi benjaminime yapraktan besin uygulaması (sıvı besin katkılı suyu yapraklara püskürtme şeklinde) uyguladıktan sonra genelde bu görüntü/kalıntı oluyor yapraklarda... Herhangi bir de dökülme olmuyor. Sonrasında, sadece su ile (tercihen kireçsiz su, klima tahliye suyu, içme suyu vb) fısfısladığımda da geçiyor bir süre sonra...

Ama teknik değerlendirmeyi uzmanlardan almak lazım. Benimkisi sadece şahsi gözlem.

sabah 12-07-2007 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 129254)
Sabah,

Ben kendi benjaminime yapraktan besin uygulaması (sıvı besin katkılı suyu yapraklara püskürtme şeklinde) uyguladıktan sonra genelde bu görüntü/kalıntı oluyor yapraklarda... Herhangi bir de dökülme olmuyor. Sonrasında, sadece su ile (tercihen kireçsiz su, klima tahliye suyu, içme suyu vb) fısfısladığımda da geçiyor bir süre sonra...

Şimdi o beyaz noktalara tırnağımla dokunduğumda beyaz toz gibi olduklarını gördüm.
Galiba olan şey neyse ileri aşamaya geçti. :-)

çiçeğim 12-07-2007 22:23

4 Eklenti(ler)
Ben de apartman bahçemizdeki selvilerin tek tek kuruduğunu görüyorum,ek de resimlerini yolluyorum. Bakım olarak her akşam bol sulanıyor ve mayıs ayında koyun gübresi kullanılmış. Kuruyanların sayısı gittikçe fazlalaşıyor. Cinsini tam bilemiyorum isimlerini ve bakımlarını yazan olursa çok sevinirim. O kadar güzeller ki kurumalarına dayanamıyorum. Şimdiden teşekkürler.

Antaios 13-07-2007 14:21

Kesin çaresini arıyorum!

3 Eklenti(ler)
Bu yabancı otu yıllardır aramizden uzaklaştıramıyorum. Kesin bi çaresini bilen var mı?

lerdemir 13-07-2007 15:35

Sabah,

"Beyaz toz" ifaden bende ilk olarak "pamuklu bit", "unlu bit" belirtisini çağrıştırdı. Bu başlıkta ve zararlıları tarif etmek için örnek fotolar gibi bir başlıkta göreceğiniz fotoğraflardakilerden teşhis edebileceksinizdir sanırım...

Önce bir teyit edelim isterseniz.

Eğer öyle ise, bu başlıkta pamuklu unlu bit için çare daha evvel açıklanmıştı hatırladığım kadarıyla... Hızlı hareket etmeniz lazım...

Haberinizi bekleriz...

acemi bitkici 13-07-2007 15:42

Selam

Bitki hastalıkları bölümüne sorunumu ilettim fakat cevabı tam olarak alamadım.
Japon gülü yapraklarında güneş yanığı gibi yeni çıkan yapraklar siyahladı.Güneşe koymuyorum ama hala yeni yapraklar sanki yanmış gibi siyah ve şekli bozuk çıkıyor.

Resim ekleyemem.Yardımlarınızı bekliyorum.

çiçeğim 13-07-2007 18:46

Yardım lütfen.

Hala bana kimse cevap yazmadı,herkes tatilde galiba,gitti bizim çamlar :(

Birol Ketenci 14-07-2007 00:33

2 Eklenti(ler)
Doğal yöntemlerle tamamen organik pembe domates yetiştirmeye çalışıyorum. Bugün domateslerden birinde lekelenme olduğunu farkettim (iki gün önce bu lekelenme yoktu) Gövde, çiçek saplarında ve yapraklarda güneş altında parlayan zerreciklerden oluşan ve el sürünce yeşilimsi renkte bulaşan bir tabaka mevcut. Pekçok yerde araştırma yapmama rağmen tam olarak hangi hastalık olduğunu anlayamadim. Bu belirtiye yakın hastalık olarak
Lekeli Olgunlaşma
Antraknoz
Mildiyö
Cladosporium cucumerinum (Uyuz veya Zamk Hastalığı)
hastalıklarını buldum fakat hiçbirinin tüm belirtileri yok mesela lekelerde ıslaklık bulunmuyor aksine üstleri oldukça kuru, yapraklarda lekelenme yok bir miktar iki yandan üst iç kısma kıvrılma mevcut. Bitki zararlısı domateslerde yok fakat yan taraftaki biberlerin birkaçında kırmızı olduğundan emin olamadığım örümcek buldum. Onlar için arkadaştan aldığım kükürtü tüm biberlere sıktım.
Baştada bahsetiğim gibi doğal yöntemlerle yetiştirmeye çalıştığım için hastalıkla mücadele konusundada kimyasal ilaç en son başvuracağım çare. Bu sebeble karşı karşıya olduğum bu hastalık ve doğal yöntemlerle mücadele konusunda yardıma ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

Selahattin Yılmaz 14-07-2007 01:01

Sevgili pdabirol, genelde bu tarz meyvede hatsalık yapan hastalık domates mildiyösüdür. Ancak eğer bitkide hastalık belirtisi görmüyorsanız bu durum bazen bitkideki veya toprğınızdaki kalsiyum noksanlığından kaynaklanabiliyor. Toprağınızı tarım kireci ile gübrelemeyi bir deneyin derim...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025