agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-04-2007, 08:47   #1
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Sayın Doğasever. Öncelikle gösterdiğiniz özen için çok teşekkür ederim.

Aşağıda bana gönderilen akseptans mevcut.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
... Avrupa'daki organik tarım yasalarına veritabanı sağlayan InfoXgen'de Avusturya'da EM5 ve EM FPE bitki yardımcı maddesi olarak kayıtlıdır. Ancak bitki koruma maddesi olarak herhangi bir belge yoktur!...
Kırmızı ile işaretlediğim gibi bitki koruma ürünü olarak organik tarımda kullanımı yok. Organik tarımda olmayabilir, ama entansif tarımda kullanılıyor olabilir, bu yüzden bu konudaki dökümanları varsa deneme sonuçlarını görmek istedim. e-postama gönderdiğiniz dökümanları iş yoğunluğumdan vakit bulur bulmaz detaylı inceleyeceğim. Takdir edersiniz ki görmek istediklerim bunlardı. EM nin bitki korumada kullanılıp kullanılmadığından emin olmadan bu başlıkta tavsiye edilmesini istemedim. Bir de ürünün mikrobiyal gübre olarak organik tarım girdisi kabul edildiği ayan beyan ortada olduğu halde, sizin konuyu bitki koruma ile işlemeniz, tavsiyelerde bulunmanız da dikkatimi çekmişti.

EM'yi kompost yapımında kullanmak üzere bir dönem çok araştırdım ve bayiler ile bağlantı da kurdum. Ancak yeterli ve doyurucu teknik bilgiye ulaşamamıştım. Sayenizde bu açığı da gidereceğimizi umuyoruz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2007, 11:20   #2
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
EM ve Bitki Koruma Çalışmaları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Sayın Doğasever. Öncelikle gösterdiğiniz özen için çok teşekkür ederim.

EM nin bitki korumada kullanılıp kullanılmadığından emin olmadan bu başlıkta tavsiye edilmesini istemedim. Bir de ürünün mikrobiyal gübre olarak organik tarım girdisi kabul edildiği ayan beyan ortada olduğu halde, sizin konuyu bitki koruma ile işlemeniz, tavsiyelerde bulunmanız da dikkatimi çekmişti.
Haklısınız Mine Hanım,

Benim yazılarımı okudunuz. Aslında ben yazılarımda EM'yi bitki koruma maddesi olarak öne çıkarmadım. O EM'nin yan etkisi diyelim. Hayvancılık, çevre ve mikrobiyal gübre olarak daha çok bahsettim. Koruma maddesi olarak bir tartışma yaşandığı için ben de koruma maddesi olmadığını ama bugün kimyasal ilaçların dahi iyi gelmediği birçok hastalığa iyi geldiğini ve bunun nedenlerinin tek tek mikroorganizmaların hastalıklara karşı etkilerinde aranması gerektiğini bu bilgilerın de ansiklopedik bilgiler olduğunu açıklamıştım.

Bu sitede bu bölümde bu konuyu açan da ben değilim. Belki Kümes14, konuların ilgili yerde açılması hakkında bu kadar duyarlı davranılan bir sitede bu konuyu bu başlık altında açmamalıydı. Evet, bitki koruma maddesi olarak belgesi olmadığını ben zaten siz bu belgeyi yayınlamadan önce dürüstçe size bildirmiştim ve bunu herkes öğrenmişti.

Bizim EM bitki koruma maddesidir diye bir iddiamız hiçbir zaman olmadı çünkü EM o belgede de işaretlenmiş olduğu gibi toprağı "iyileştirmektedir!" Siz de kırmızı çerçeve içine de alarak yayınladınız ve böylece herkes bilgisini pekiştirmiş oldu! Teşekkür ederiz!

Önemli olan EM'nin yaptığı işler! Size gönderdiğim makalelerdeki başlıkları İngilizce'den Türkçe'ye çevirerek aşağıda yayınlıyorum. Diğer arkadaşlardan isteyenlere gönderebilirim. Bana e-mail adresinizi göndermeniz yeterli.

Eğer site yöneticisi bu makaleleri nereye yükleyeceğimi belirtirse, oraya yükleyebilirim. Sitede yeni olduğum için bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Bu çalışmalar EM ile bitki koruma konusunda dünyada yapılmış ve yapılmakta olan çalışmalardan yalnızca küçük bir bölümüdür. Internette, herhangi bir arama motoruna "Effective Microorganisms" yazar ve ararsanız bu konuda çok daha başka çalışmalara da ulaşabilirsiniz.

Ayrıca daha önce İzmir'de son derece başarısız bir bayimiz vardı. Sanırım kompost konusunda o kişi ile temas ettiniz. Bunun için üzgünüm. Şu anda Bolem ile kompost konusunda güzel çalışmalar yapıyoruz. Yardımcı oluruz.

Makaleler:
1-Potential use of EM for control of Phytopathogenic Fungi and Bacteria
(Fitopatojenik Mantar ve Bakterilerin Kontrol Edilmesinde EM'nin potansiyel kullanımı)

2- Control of Vine Powdery Mildew by the use of EM preparations
(EM preparatları kullanılarak üzümde küllemenin kontrol edilmesi)

3- Bokashi (EM) as a biocontrol agent to supress the growth of phytophtora cinnamomi (2 bölüm)
(Phytophtora cinnamomi'nin yayılmasını bastırmak için biyolojik kontrol maddesi olarak Bukaşi (EM)

4- Control of Bacterial Leaf Blight of rice Using Effective Microorganisms
(Pirinçte bakteriyel yaprak çürümesinin Etkin Mikroorganizmalar kullanılarak kontrol edilmesi)
(Leaf Blight'ın tam Türkçesini bilmediğim için "Yaprak çürümesi" dedim.)

5- Effect of seed treatments with EM in control of Common Bunt (Tilletia Tritia) in Wheat.
(Buğdayda Tilletia trita adlı patojenin neden olduğu "Common Bunt" hastalığına karşı EM ile tohum tavlama işlemlerinin etkisi.)

6- Potential use of EM for controlling witches broom disease in Cocoa
(Kakao bitkisinde witches broom disease (cadı süpürgesi hastalığının) kontrol edilmesinde EM'nin potansiyel kullanımı.

7- EM-Fermented Plant Extract and EM5 for Controlling Pickleworm (Diaphania nitidalis) in Organic Cucumbers
(Organik salatalıklarda Pickleworm (Diaphania nitidalis) zararlısının kontrol edilmesinde EM - Fermante Olmuş Bitki Özü ve EM5 kullanımı)

8- Banana Researches in Costa Rica with Effective Microorganisms (Minimizing Black Sigatoka (Mycosphaerella fijiensis) and nematodes (Radopholus similis) and extending green life of bananas at post harvest by EM)
Kosta Rika'da Etkin mikroorganizmalarla Muz Çalışmaları (Kara Sigatoka hastalığının ve nematodların en alt düzeye indirilmesi ve hasat sonrası muzun yeşil ömrünün uzatılması)
(Bu makaleyi Mine Hanım'a şimdi gönderiyorum.)
Bu çalışmaları ve İnternetten bulabileceğiniz diğer çalışmaları okuduktan sonra EM'nin hangi amaçlarla kullanılabileceğinin daha da açıklığa kavuşacağını umuyorum.

Saygılarımla

Düzenleyen Dogasever : 21-04-2007 saat 11:38 Neden: kalınlaştırma
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2007, 11:33   #3
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
EM ve Bitki Koruma Çalışmaları

Dün Mine Hanıma EM ve Bitki Koruma Çalışmaları hakkında gönderdiğim makale özetlerinin yalnızca başlıklarının bir kopyasını aşağıda sunuyorum. İlgilenlere gönderebilirim. Bu makaleleri nereye yükleyebileceğim hakkında yöneticimizden henüz bir bilgi alamadım. Saygılar.

Makaleler:
1- Effect of fertilizers on soil microbial biomass in two types of paddy fields(İki farklı pirinç tarlasında toprağın mikrobiyal kitlesinin gübreler üzerine etkisi)
Acquaye, Solomon; Hadi, Abdul; Cheng, Weiguo; Inubushi, Kazuyuki 2000
Technical Bulletin of Faculty of Horticulture Chiba University (54): 1-11

2-Efficiency of lime sulfur in the control of two-spotted mite in papaya in conventional and organic (Bokashi-EM) systems
(Geleneksel ve organik (Bukaşi-EM) tarımda papaya ağaçlarında iki-noktalı bitin kontrolünde kireç kükürdün verimliliği)

Chagas, P. R. R.; Tokeshi, H.; Alves, M. C. 2001
Sixth International Conference on Kyusei Nature Farming Proceedings of the conference on greater productivity and a cleaner environment through Kyusei Nature Farming, University of Pretoria, Pretoria, South Africa, 28-31 October, 1999: 255-258

3- Production of plants of Coffea canephora cv. conilon with conventional fertilizer (chemical) and Bokashi plus Effective Microorganisms
(Kahve canephora cv. conilon bitkilerinin geleneksel kimyasal gübre ve Bukaşi artı Etkin Mikroorganizmalarla üretimi

Chagas, P. R. R.; Tokeshi, H.; Zonatti, N. H. 1999
Fifth International Conference on Kyusei Nature Farming, Bangkok, Thailand, 23-26 October, 1997: 79-83

4- Effects of Bokashi (EM) product on animal excreta
(Bukaşi (EM) ürününün hayvan dışkısı üzerine etkisi

Dau Ngoc Hao; Bui Thi Phuong Hoa; Le Thi Ngoc Diep; Nguyen Thi Thuy Duyen 2001
Khoa Hoc Ky Thuat Thu Y Veterinary Sciences and Techniques 8(2): 44-48

5-Influence of Bokashi organic fertilizer and effective microorganisms (EM) on growth and yield of field grown vegetables
(Bukaşi organik gübrenin ve etkin mikroorganizmaların tarla sebzelerinin büyümesi ve verimi üzerine etkileri

Milagrosa, S. P.; Balaki, E. T. 1999
Fifth International Conference on Kyusei Nature Farming, Bangkok, Thailand, 23-26 October, 1997: 84-91

6-Phytophthora resistance of tomato plants grown with EM Bokashi
EM Bukaşi ile yetiştirilmiş domates bitkisinin Fitofitora'ya karşı direnci

Xu, H. L.; Wang, R.; Mridha, M. A. U.; Umemura, U. 2001
Sixth International Conference on Kyusei Nature Farming Proceedings of the conference on greater productivity and a cleaner environment through Kyusei Nature Farming, University of Pretoria, Pretoria, South Africa, 28-31 October, 1999: 259-264

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025