![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Bugün yarın ve ertesi gün don gözüküyor. Hafiften kar atıştırıyor. Dün gece yüksek yerlere kar yağmış. Yapacak çok fazla bir şey yok. Merkez eksi 2 ise benim orası yükselti farkından dolayı eksi 4 veya 5 olur herhalde. Her yüz metre yükseklikte 1 derece düşüyordu hatırladığım kadarı ile. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
|
Alıntı:
Gerçekleşen ısı derecelerine göre bahçenizde don olup olmadığını görebilirsiniz. Don olunca zayiat kaç gün içinde belli olur? Mesela kayısılar meyveye döndü, dona maruz kaldıklarını kaç günde anlayabilirim? Sigorta yaptırdım boşuna eksperleri çağırmayayım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2014
|
Alıntı:
Bu arada sigortayı nasıl yaptırdın, maliyeti yaklaşık ne tutuyor? Değiyor mu? Benim 2500 armut ağacım var. Bizim burda dondan ziyade dolu daha çok oluyor. Seneye tül yaptıracam, bu sigorta işini de düşünüyorum fakat hiçbir fikrim yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben anladığım kadarını anlatmaya çalışayım. Kendi yaptırdığım sigortadan örnek vereyim. Bir tarsim sigorta bayiine veya ziraat bankasında yaptırabilirsiniz (sigorta bayiilerini tavsiye ederim. Ziraat bankası kim kime dum duma) Sigorta bayii ağaç adedinizi, ürünün cinsini (kayısı ve roksana çeşidi gibi) Ağaç adedini, ağaç yaşını, ağaç başı verimi, meyvelerin hangi amaçla kullanılacağını (kurumalık, sofralık vs), hasat başlangıç ve bitiş tarihlerini ( bu tarihi mümkün olduğu kadar uzun tutmanızda fayda var) ve ürünü kaç liradan sigortalayacağınızı sorarlar (Ben sürekli en düşük bedelle sigortalatıyorum. Maksat sigortadan para kapmak değil masraflarımı kurtarmak) Bunları yapmadan ince tarsimin internet sitesinden yaptıracağınız sigortanın ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz. Don sigortasında bir kaç seçenek var. Tarsimin karşılayacağı miktar değişiyor. %40, %30 ve %20 bu seçeneklerdeki miktar muafiyet tutarları. %40 örneğini verirsek, bahçenizde don oldu ve bütün meyvelerinizi kaybettiğinizde Tarsim poliçede belirtilen bedelin %60'ını ödüyor. Bunun için ilk don olayı olduğunda eksperler gelip sayım yapıyor ve hasat zamanı yaklaştığında bir sayım daha yapıp zararınızın boyutunu ölçüyor. Burada önemli konu her don olayı olduğunda tekrar hasar belirtmeniz çok önemli. Dolu sigortası daha farklı onda muafiyet yok ve sigorta bedelleri daha ucuz. Kayısı sigortam, don %40 ve dolu için 600 lira tuttu. 2 lira kilo fiyatı ve ağaç başı verimi 45 kilo olarak belirttim. Yaklaşık 4 ton kayısı için ödediğim bedel. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-01-2019
|
Yılın en soğuk döneminde; şu bölgede, bu iki nokta arasındaki sıcaklık farkı kaç derecedir? http://www.google.com/maps/place/G%C...1!4d32.1796417 Düzenleyen sabunlar : 16-01-2019 saat 13:25 Neden: Fotoğraf yükleme hatasıdır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Umarım bitkilere de size de bir şey olmaz. Sizin geçtiğimiz yıl yetişen kayısılarınız mı meyveye döndü. Sanki erken çiçek açmışlar gibi geldi bana. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kayısılar aslında bu sene 25 gün geç uyandılar. 25 mart gibi açmaya başladılar. Kışın gövdelerine kar yığmıştım, bundan dolayı mı geç uyandılar yoksa kışın sert geçmesinden mi bilemiyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|