agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)

Beğeni Düzeni42Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2017, 19:51   #1
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Bugün yarın ve ertesi gün don gözüküyor. Hafiften kar atıştırıyor. Dün gece yüksek yerlere kar yağmış. Yapacak çok fazla bir şey yok. Merkez eksi 2 ise benim orası yükselti farkından dolayı eksi 4 veya 5 olur herhalde. Her yüz metre yükseklikte 1 derece düşüyordu hatırladığım kadarı ile.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2017, 16:27   #2
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Bugün yarın ve ertesi gün don gözüküyor. Hafiften kar atıştırıyor. Dün gece yüksek yerlere kar yağmış. Yapacak çok fazla bir şey yok. Merkez eksi 2 ise benim orası yükselti farkından dolayı eksi 4 veya 5 olur herhalde. Her yüz metre yükseklikte 1 derece düşüyordu hatırladığım kadarı ile.
Mgm sitesinin düzeltme yapması yüzünden dün gece ateş yakmak için bahçeye gittim. 2 gün sonra don olacak diyorlardı, birden bire nasıl olduysa bugün don var dediler. Gittim zor bela ateş düzeneklerini hazırladım. Sonrasında bir yağmur bastırdı, sucuk gibi ıslandım, zatürre olmazsam iyidir. Gerçekleşen sıcaklıklara baktım en düşük 0.5 olmuş, yağmurdan dolayı da don olmadı. Şimdi bu gece de, yarın gece de don olayı var deniyor. Tekrar gidip gitmemekte karar veremiyorum.
Gerçekleşen ısı derecelerine göre bahçenizde don olup olmadığını görebilirsiniz. Don olunca zayiat kaç gün içinde belli olur? Mesela kayısılar meyveye döndü, dona maruz kaldıklarını kaç günde anlayabilirim? Sigorta yaptırdım boşuna eksperleri çağırmayayım.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2017, 20:05   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-03-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Mgm sitesinin düzeltme yapması yüzünden dün gece ateş yakmak için bahçeye gittim. 2 gün sonra don olacak diyorlardı, birden bire nasıl olduysa bugün don var dediler. Gittim zor bela ateş düzeneklerini hazırladım. Sonrasında bir yağmur bastırdı, sucuk gibi ıslandım, zatürre olmazsam iyidir. Gerçekleşen sıcaklıklara baktım en düşük 0.5 olmuş, yağmurdan dolayı da don olmadı. Şimdi bu gece de, yarın gece de don olayı var deniyor. Tekrar gidip gitmemekte karar veremiyorum.
Gerçekleşen ısı derecelerine göre bahçenizde don olup olmadığını görebilirsiniz. Don olunca zayiat kaç gün içinde belli olur? Mesela kayısılar meyveye döndü, dona maruz kaldıklarını kaç günde anlayabilirim? Sigorta yaptırdım boşuna eksperleri çağırmayayım.
Sigorta yaptırdıysan ve bu kadar uğraş da verdiysen gerisini de ben olsan oluruna bırakırdım artık.
Bu arada sigortayı nasıl yaptırdın, maliyeti yaklaşık ne tutuyor? Değiyor mu? Benim 2500 armut ağacım var. Bizim burda dondan ziyade dolu daha çok oluyor. Seneye tül yaptıracam, bu sigorta işini de düşünüyorum fakat hiçbir fikrim yok.

estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2017, 12:31   #4
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi estikey Mesajı Göster
Sigorta yaptırdıysan ve bu kadar uğraş da verdiysen gerisini de ben olsan oluruna bırakırdım artık.
Bu arada sigortayı nasıl yaptırdın, maliyeti yaklaşık ne tutuyor? Değiyor mu? Benim 2500 armut ağacım var. Bizim burda dondan ziyade dolu daha çok oluyor. Seneye tül yaptıracam, bu sigorta işini de düşünüyorum fakat hiçbir fikrim yok.
Tarsim sigortası gerçekten insanın içini rahatlatıyor. Tavsiye ederim. Hangi ürünü yetiştiriyorsunuz bilmiyorum (Armut üreticisi olduğunuzu yazmışsınız ben eksik okumuşum. Kusura bakmayın uykusuzluğuma verin) ama sanırım bu sene kaçırdınız. Tarsimin yayınladığı son kabul tarihleri var. Bu tarihlerden önce sigorta yaptırmanız gerekiyor.

Ben anladığım kadarını anlatmaya çalışayım. Kendi yaptırdığım sigortadan örnek vereyim. Bir tarsim sigorta bayiine veya ziraat bankasında yaptırabilirsiniz (sigorta bayiilerini tavsiye ederim. Ziraat bankası kim kime dum duma) Sigorta bayii ağaç adedinizi, ürünün cinsini (kayısı ve roksana çeşidi gibi) Ağaç adedini, ağaç yaşını, ağaç başı verimi, meyvelerin hangi amaçla kullanılacağını (kurumalık, sofralık vs), hasat başlangıç ve bitiş tarihlerini ( bu tarihi mümkün olduğu kadar uzun tutmanızda fayda var) ve ürünü kaç liradan sigortalayacağınızı sorarlar (Ben sürekli en düşük bedelle sigortalatıyorum. Maksat sigortadan para kapmak değil masraflarımı kurtarmak) Bunları yapmadan ince tarsimin internet sitesinden yaptıracağınız sigortanın ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz.

Don sigortasında bir kaç seçenek var. Tarsimin karşılayacağı miktar değişiyor. %40, %30 ve %20 bu seçeneklerdeki miktar muafiyet tutarları. %40 örneğini verirsek, bahçenizde don oldu ve bütün meyvelerinizi kaybettiğinizde Tarsim poliçede belirtilen bedelin %60'ını ödüyor. Bunun için ilk don olayı olduğunda eksperler gelip sayım yapıyor ve hasat zamanı yaklaştığında bir sayım daha yapıp zararınızın boyutunu ölçüyor. Burada önemli konu her don olayı olduğunda tekrar hasar belirtmeniz çok önemli.
Dolu sigortası daha farklı onda muafiyet yok ve sigorta bedelleri daha ucuz.

Kayısı sigortam, don %40 ve dolu için 600 lira tuttu. 2 lira kilo fiyatı ve ağaç başı verimi 45 kilo olarak belirttim. Yaklaşık 4 ton kayısı için ödediğim bedel.

Eski 16-01-2019, 12:58   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-01-2019
Yılın en soğuk döneminde; şu bölgede, bu iki nokta arasındaki sıcaklık farkı kaç derecedir?
http://www.google.com/maps/place/G%C...1!4d32.1796417

Eklenen Resimler

Düzenleyen sabunlar : 16-01-2019 saat 13:25 Neden: Fotoğraf yükleme hatasıdır
sabunlar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2017, 21:57   #6
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Geçmiş olsun. Sizi de boşuna telaşlandırmışız. Don olayı havanın açık olduğu zaman oluyor. Hava kapalı ise normalde olmuyor. Bizde henüz çiçekler açtı. Muhtemelen meyveye dönemeyecekler. Çiçekler karardığı zaman daha önceki mesajlarımdaki resimlerden üçüncü olandaki gibi oluyor. Tabi o daha yeni olduğu için tam kararma gözükmüyor. Ağacın tamamındaki çiçekler kararıp yanmış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Meyveye döndüğünde ise tam bilemiyorum. O aşamaya ulaşamadan don ortaya çıkmış oluyor bizde genellikle. Meyvelerin dökülmeye başlaması durumunda don görmüş olur muhtemelen. Bilen arkadaşlar daha iyi açıklama yaparlar.

Umarım bitkilere de size de bir şey olmaz.

Sizin geçtiğimiz yıl yetişen kayısılarınız mı meyveye döndü. Sanki erken çiçek açmışlar gibi geldi bana.

asmalı şato ve Gübre beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2017, 12:14   #7
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Geçmiş olsun. Sizi de boşuna telaşlandırmışız. Don olayı havanın açık olduğu zaman oluyor. Hava kapalı ise normalde olmuyor. Bizde henüz çiçekler açtı. Muhtemelen meyveye dönemeyecekler. Çiçekler karardığı zaman daha önceki mesajlarımdaki resimlerden üçüncü olandaki gibi oluyor. Tabi o daha yeni olduğu için tam kararma gözükmüyor. Ağacın tamamındaki çiçekler kararıp yanmış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Meyveye döndüğünde ise tam bilemiyorum. O aşamaya ulaşamadan don ortaya çıkmış oluyor bizde genellikle. Meyvelerin dökülmeye başlaması durumunda don görmüş olur muhtemelen. Bilen arkadaşlar daha iyi açıklama yaparlar.

Umarım bitkilere de size de bir şey olmaz.

Sizin geçtiğimiz yıl yetişen kayısılarınız mı meyveye döndü. Sanki erken çiçek açmışlar gibi geldi bana.
Teşekkür ederim. Evvelsi gün ıslanmama rağmen, dün gece ateşleri yakmak için bahçeye gitmeye karar verdim ve sabaha kadar ateşlerin etrafında koşturup, durdum. Gece 1 gibi 0 derecede ateşleri yaktım. Bahçeye 1 derece gibi bir faydası oluyor. Ateşlerin küçük olması en iyisi. Sabah gün aydınlandığında eksi 2 dereceyi gördüm. Tam ateşler sönmek üzereyken -2 oldu. O arada meyveler donduysa, emekler boşa gitti demektir.

Kayısılar aslında bu sene 25 gün geç uyandılar. 25 mart gibi açmaya başladılar. Kışın gövdelerine kar yığmıştım, bundan dolayı mı geç uyandılar yoksa kışın sert geçmesinden mi bilemiyorum.

MeyveliTepe ve Muda beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025