agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)

Beğeni Düzeni342Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-04-2011, 23:36   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-04-2011
Kükürt saf halde kesinlikle suda erimeyecek bir kimyasal maddedir. Ancak zirai ilaç formülasyonunda kullanılan yardımcı maddeler aracılığıyla suda erir bir forma dönüştürülebilir. Bu formülasyonu da zaten zirai ilaç sektörü yıllardır kullanmakta ve WP ya da WG adı verilen bir formülasyonla genelde %80 kükürt içeren zirai ilaçlar şeklinde piyasaya sunmaktadır. İster volkanik kaynaklı ve isterse petrokimya kaynaklı olsun kükürtün kimyasal özelliği ve bitki hastalıklarına göstereceği etki aynıdır.

oktanyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 07:22   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-04-2008
çok güzel ilgiler var , emeği geçenlere teşekkürler

cenkbarer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 10:43   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-08-2008
Çok yararlı bilgiler için emeği geçen herkese çokteşekkür ederim.

Isırgan otu ile ilgili deneyimi olan arkadaşlar bizlerle paylaşabilirler mi acaba?

Uygulanışı, etkisi, dikkat edilecek konular vb..

Şimdiden teşekkür ederim.

sinasi6 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 01:08   #4
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2010
Galeri: 55
Toz kükürt yaprak bitinde ne kadar etkili acaba? Bütün ev yapımı ilaçları deniyorum ama hala çoğalıyorlar ısırgan otunu deneyeceğim. Neemazal burada bulamadım onun yerine kükürt tavsiye ettiler ama sanki kırmızı örümcekte falan daha etkili.

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 16:35   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-03-2011
Merhabalar:
Domateslerimin toprağında küçük 1mm boylarında siyah renkli sinekler var. Bunlar zararlımıdır? Bunlara kullanacağım ilaç hangisidir?
Saygılarımla.

Domatesci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 21:18   #6
Yeni Üye

Kükürt yaprak bitine etkili değildir. Kırmızı örümceklere kısmen etkilidir. Yaprak bitine karşı doğal ilaç olarak tütünü suda bekleterek elde edeceğiniz nikotin sülfat içeren solüsyonu kullanabilirsiniz.

Eski 29-04-2011, 22:55   #7
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Bunu denemedim en sonunda ya bitler ya da çiçekler ölecek

Eski 29-04-2011, 23:00   #8
Yeni Üye

Yazdığım gibi yaprak bitlerine karşı kullanılacak en etkili,ucuz ve pratik doğal ilaç tütün suyudur.

Eski 29-04-2011, 23:12   #9
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Teşekkür ederim gerçekten bunu gözden kaçırmışım bir patates domates biber patlıcan dışında kullanılıyormuş sanırım. Neyse yaprak bitleri ayrıca bazı bitkilere hiç bulaşmadılar. Özellikle goji, hosta karanfillerle meşguller. Biraz dinlenmelerini bekleyip bu arada tütünüde bekletip ilaçlarım

Eski 29-04-2011, 23:21   #10
Yeni Üye

Kullanacağınız sigaranın nikotin oranına(light sigara ya da diğer ağır içimli sigara) göre 1 adet sigarayı 0,5 ya da 1 lt suda bilhassa güneş ışığı gören yerde 4-5 gün bekleterek, elde edeceğiniz solüsyonu kullanabilirsiniz. Fide ve genç sürgünlerde solüsyon yanıklık oluşturabileceği için bu tür uygulamalarda solüsyonu sulandırmayı ihmal etmeyiniz.

Eski 29-04-2011, 23:26   #11
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Tam ilk yardım oldu Sn. oktanyum bu arada foruma da hoş geldiniz ...

Eski 29-04-2011, 23:29   #12
Yeni Üye

Yardımım olduysa ne mutlu bana!. Hoş bulduk!....

Eski 29-04-2011, 23:36   #13
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Olmaz mı yoksa ben bitkileri kesin yakardım

Eski 01-05-2011, 07:45   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2009
Kırmızı örümcek için kükürt kullanımı nasıl olacak ? , aldığımız toz kükürdü sulandırarak mı kullanacağız.

Doğayla Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2011, 11:10   #15
Yeni Üye

Limon sarısı rengindeki saf kükürt suda erimeyeceği için ne yazık ki suda eriterek kullanamazsınız. Bu tür kükürtü ancak toz formunda bitkinin üzerine homojen şekilde serperek kullanabilirsiniz. Bunu sağlamanın en kolay yolu ise kükürtü bir kadın çorabının içine koyup bitkinin üzerine tozlama yapmaktır.

%80 kükürt içeren nescafe görünümlü WG(wattable granul-suda eriyebilir granül) formındaki kükürtlerde satılmaktadır ki bu kükürtler suda çok kolay erirler. Bitki koruma talimatnamesine göre, kırmızı örümceklere karşı bu WG formundaki kükürtlerden 1 lt suya 4-6 gr. dozunda kullanmanız tavsiye edilir.

Eski 02-05-2011, 07:54   #16
Ağaçsever

Tunatuna's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2011
Merhaba arkadaşlar. Arap sabunu ve sıvı yağ ile hazırladığımız solüsyon ne kadar süre etkinliğini korur? İş yerimdeki afrika menekşeleri için evde hazırlayıp getirmiştim acaba solüsyon bitene kadar kullanabilirmiyim? Bir kaç hafta gibi bir süre etkinliğini devam etirir mi tekrar mı hazırlamam gerekir?

Tunatuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2011, 17:50   #17
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tunatuna Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Arap sabunu ve sıvı yağ ile hazırladığımız solüsyon ne kadar süre etkinliğini korur? İş yerimdeki afrika menekşeleri için evde hazırlayıp getirmiştim acaba solüsyon bitene kadar kullanabilirmiyim? Bir kaç hafta gibi bir süre etkinliğini devam etirir mi tekrar mı hazırlamam gerekir?
Mesajlarda, etkinliğinin üç gün olduğunu okumuştum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2011, 07:23   #18
Ağaçsever

Tunatuna's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2011
Teşekkür ederim sayın Kiraz. Bende her ihtimale karşı bugün evden tekrar hazırlayıp iş yerine getirmiştim. Anlaşılan bitlerden kurtulana kadar her üç günde bir hazırlayıp getirmem gerekecek.

Tunatuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 08:41   #19
Ağaç Dostu

Sayın Arkadaşlar,

Geçen hafta uyguladığım ısırgan otu ile ilaçlamayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

15 LT'lik bir kovaya yaklaşık 2 kg kadar ısırgan otu koydum ve yaklaşık 5 gün kapalı bekledi. Sonra 3 gün kadar güneşte beklettim. Bu süre içinde kapta beyazımsı köpüklenme oldu. Yağmur suyu kullandım bu karışımda.

Daha sonra ortaya çıkan yeşilimsi ve dayanılmaz kötü kokan suyu süzerek şişelere doldurdum.

Bir litre kadar bu karışımdan elde ettiğim sıvıyı 10 LT su, yaklaşık 1,5 su bardağı sıvı yağ (zeytin yağı) ve bir miktar (5 ml kadar) yapıştırıcı ile bir kapta karıştırdım. Karışımı ilaçlama bidonuna önceden koyduğum suya yavaş yavaş karışıtırarak ekledim. Kokunun dayanılmaz derecede kötü olduğunu belirtmeliyim tekrar. Maske kullandım.

Elde ettiğim karışımı bitlenmeye başlayan güllerde, erik, şeftali, armut ve elma ağaçlarında özellikle yaprakların altlarına gelecek şekilde kullandım.

Yaklaşık bir saat sonra baktığımda güllerde bitlerin öldüğünü gözlemledim. Ağaçlarda da yapraklarda bite benzer kimisi biraz daha iri canlıların bir kısmının yapraklara yapışık bir şekilde öldüklerini gördüm.

Sonuç olarak uyguladığım karışım her ne nedenle oldu ise (yapıştırma, zehirleme veya başka bir neden olabilir) en azında uygulama yapılan gün içinde etkili göründü.

Aynı uygulamayı yağmurlar bitince yeniden deneyeceğim. Okuduğum yazılarda bu uygulamanın 3 ve 15 gün ara ile yeniden uygulanmasının daha iyi sonuç vereceği yazıyordu.

Uygulama şeftalide oraya çıkan soruna çok fazla bir çözüm olmadığını gördüm. Belki bir kaç uygulama sonuç verebilir. Sanırım şeftali ağaçlarında (2 adet) klok (yapraklarda sararma, kızarma, buruşma) ya da benzer bir hastalık var. Onlara çözüm olmayacak gibi. Bu konuda başka bir çözüm bulmam gerekiyor sanırım.

İlk defa uyguladığım ısırgan otu ilaçlaması sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.

Eski 06-05-2011, 13:26   #20
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Isırgan otu ile hazırladığınız solüsyon zararlılara etkili, kloksa bir hastalık. Ona etkisi olmayacaktır. Klok gibi güçlü hastalıklarla şimdilik ev yapımı ilaçlarla savaşamıyoruz maalesef.

Ahu_E beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 13:42   #21
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Isırganın pek çok kullanımı var. Bu deney de çok güzel olmuş. İlk fırsatta bolca ısırgan toplayıp bilinen her kullanımını denemek şart oldu

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 15:24   #22
Ağaçsever

marnalı61's Avatar

Giriş Tarihi: 03-01-2011
merhaba mine hanım
bizim buralarda(trabzon), domateste pas vurması denilen hastalık (galiba mildiyö) sık oluyor. organik bir çözüm önerebilirmisiniz. ve kullanım şekli hakkında bilgi verebilirmisiniz.teşekkürler

marnalı61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 18:20   #23
Ağaç Dostu

KAPTANzst's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2009
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi marnalı61 Mesajı Göster
merhaba mine hanım
bizim buralarda(trabzon), domateste pas vurması denilen hastalık (galiba mildiyö) sık oluyor. organik bir çözüm önerebilirmisiniz. ve kullanım şekli hakkında bilgi verebilirmisiniz.teşekkürler
Sayın marnalı61 selam.
Eskisi gibi haberleşemiyoruz daha. Hayırdır
Bende bu sıkıntınızı okuyunca, daha önceleri fide aldığım üreticiden bi tarif almıştım. Mine hanımın bir tarifine benziyor

1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
Bunlara ilaveten 1 yemek kaşığı kadar kireç

Üretici bu tarifi vermişti. Uyguladığım senelerde satın alınandan daha iyi sonuç aldım diyebilirim.
Not: Bu karışıma şekerde ilave edebilirsiniz. Ama ben uygulamada kullanmadım.

Kolay gele

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 19:51   #24
Ağaçsever

marnalı61's Avatar

Giriş Tarihi: 03-01-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaptanzst Mesajı Göster
Sayın marnalı61 selam.
Eskisi gibi haberleşemiyoruz daha. Hayırdır
Bende bu sıkıntınızı okuyunca, daha önceleri fide aldığım üreticiden bi tarif almıştım. Mine hanımın bir tarifine benziyor

1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
Bunlara ilaveten 1 yemek kaşığı kadar kireç

Üretici bu tarifi vermişti. Uyguladığım senelerde satın alınandan daha iyi sonuç aldım diyebilirim.
Not: Bu karışıma şekerde ilave edebilirsiniz. Ama ben uygulamada kullanmadım.

Kolay gele
sn kaptanzst merhaba. biraz iş yoğunluğu diyelim. ama köyde bahçe çalışmalarım tam gaz devam ediyor. netten biraz uzak kaldım.serama sebze fidelerimi diktim. 20-25 cm boyunda oldular. bu karışımı hangi aralıklarla sebzelere püskürtmeliyim.sizin sera çalışmaları nasıl devam ediyor.

marnalı61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 13:37   #25
Yeni Üye

Lockhead's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2011
Begonya'da bit mücadelesi hk.

Merhaba Mine Hanım;

Daha önceki tavsiyelerinizle balkon ve salonda yaklaşık 15 adet sağlıklı bitkim oldu. Tek sorunum en çok sevdiğim 'begonyam'daki' bitler.

Aslında her şey 10 gün öncesine kadar gayet yolundaydı ancak 10 gün önce yapraklarında bit gördüm, hemen akşam Çiçek Coşturan yaprak temizleyici aldım ve uyguladım ertesi gün bir kaç ufak kalıntıya rastlayınca tekrar uyguladım ve bitler temizlendi. Ancak yaklaşık 5 gün önce tekrar bitlenme (ve daha yoğun şekilde) meydana geldi. Bu arada bazı yaprakları ve az miktarda çiçeği kaybettim.

Asıl olan ana bitkiyi kurtarmak diyerek; Kırmızı toz biberli tarifinizden 1/6 oranını uygulayarak bitkiyi temizledim. Bu işlemi Pazartesi günü yaptım, şu anda bit yok ancak bitki genel olarak sağlıklı görünmüyor, 2 veya 3 adet yaprağı kaldı. ayakta duramadığı için orkide çubukları ile destek verdim. Her akşam eve girer girmez kontrol ediyorum ama pek bir değişiklik yok. Öneriniz nedir, özellikle üzerindeki biber kalıntılarını temizlemeli miyim? Ekstra besin v.b vermeli miyim?

Saygılarımla,

Lockhead Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 15:48   #26
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
http://www.agaclar.net/forum/showpos...3&postcount=18 adresindeki terkipleri uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 18:14   #27
Ağaç Dostu

Klok hastalığını gidermek için bulduğum yöntemler

1. Gençleştirme budaması
2. Bordo bulamacı

Geçen yıl da aynı durum var idi. Evi ve bahçeyi yeni aldığım için bakımsızlıktan diye düşünmüştüm geçen yıl. Bu yıl Şubat ayı sonunda ve mart başında iki hafta ara ile iki defa bordo bulamacı uygulaması yaptım. Ancak yine aynı sorun. budama da yapmıştım.

Sanırım bu sonbaharda tamamen gençleştirmek için budama yapmak gerekiyor.

Bunun dışında başka bir çözüm var mıdır bilmiyorum.

Sayın Mine Hanım, ilginiz için teşekkür ederim.

Eski 06-05-2011, 23:43   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinasi6 Mesajı Göster
Klok hastalığını gidermek için bulduğum yöntemler

1. Gençleştirme budaması
2. Bordo bulamacı

....
Sanırım bu sonbaharda tamamen gençleştirmek için budama yapmak gerekiyor.

.....
Sn. sinasi6,

şeftalide klok hastalığını önlemek için değil, hiç bir zaman gençleştirme budaması yapamazsınız, böyle bir budama tekniğini şeftaliye uygulanmaz.

Verim de alamazsınız. Çünkü gençleştirme sonrası obur dallar çıkar _ ki bunlar verimsizdir_ ürün alamazsınız. Zaten budamada bunlar çıkarılır.

Şeftali gençleştirme değil, şekilendirmede kullanılan budama tekniği ister.

Muğla bölgesi için üç budama tekniğinden en uygunu 'goble' (çanak) budamadır.

Eğer şeftalide klok hastalığı istemiyorsanız _ ki yakalandığında kullandığınız bakırlı ilaçlar hastalanmış yaprakları döker_ budama sonrası ve gözler uyanmadan önce iki defa bordo bulamacı ya da Sn. meyvelitepe' nin dediği bakır içerikli ilaçları kullanmalısınız.

Ayrıca çiçekte hastalığa yakalanmışsa bordo bulamacı kullanamazsınız, çiçekleri döker.

Saygılar

Ahu_E beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 18:19   #29
Ağaç Dostu

Sayın MeyveliTepe,

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Ancak sizin gibi araştırmacı birinin ısırganotu ile ilgili daha önce deneme yapmamış olduğunu düşünmek beni şaşırtmadı dersem yalan olur.

Düzenleyen sinasi6 : 07-05-2011 saat 20:18
Eski 06-05-2011, 18:33   #30
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinasi6 Mesajı Göster
Sayın MeyveliTepe,

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Ancak sizin gibi araştırmacı birinin ısırganotu ile ilgili daha önce deneme yapmamış olmadığını düşünmek beni şaşırtmadı dersem yalan olur.

Doğrusu ya, ısırganla ilgili her türlü bilgiyi biriktiriyorum ama henüz pratik deneme yapmamıştım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
afit, aphid, gül biti, yaprak biti, yeşil yaprak biti

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025