agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Mavi Ladin Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/919.htm)

odyseey1 08-01-2011 18:16

Sayın Uysal01
Zaten bu gibi konular da pek tecrübeli değilim.Sitemiz den edindiğim bilgiler doğrultusun da denemeler yapıyorum kendimce.Umarım bir gün başarılı olurum...

seaa 09-02-2011 17:21

Picea Pungens Hoopsi

1 Eklenti(ler)
Yeni Picea Pungens Hoopsi Aşılı Mavi Ladinim

Eklenti 191935

Douglas Fir 10-02-2011 08:06

Harika görünüyor. Güle güle büyütün.

seaa 10-02-2011 14:38

Buz mavisi büyüdüklerinde daha da güzel olacaklar. Teşekkür ederim sayın Douglas Fir.

sey 15-02-2011 19:12

selamlar ben hatayda mavi ladin üretmeye gayret ediyorum acaba akdeniz iklimi ve buradaki sıcaklar şevkimi kıracak mı?

Douglas Fir 16-02-2011 14:27

Sayın sey,

Bu biraz da rakıma bağlı. Yüksek rakımda üretim yapıyorsanız sorun yok. Ilıman iklimlerde mavi ladin üretenler genelde o bölgenin daha yüksek yerlerinde üretim yapıyorlar. En azından ben öyle biliyorum.

fidancı77 06-03-2011 13:39

merhaba arkadaşlar, hoopsi aşı kalemi arıyorum bilgilendirirseniz sevinirim.

ozanutku 08-03-2011 08:51

5 Eklenti(ler)
Picea Pungens "Oldenburg " rengi hoopsii kadar mavi ,en önemli özelliği formu hoopsii den daha güzel aynı tohumdan üretilen mavi ladin gibi ..Bu seneki aşıların yarısını bu türden yaptım

seaa 08-03-2011 10:10

Bunlardan da bir tane almalıyım çok güzel formları var

ozanutku 08-03-2011 12:02

2 Eklenti(ler)
Picea pungens "oldenburg" 'un haziran ayında yeni sürgün verdiği zamanki görüntüsü , satış fiyatları avrupada hoopsiiye göre biraz daha pahalı bir türdür

seaa 08-03-2011 12:08

Mükemmel bir ağaçmış bu ya :)

Douglas Fir 08-03-2011 18:31

Bu ağaçların yeni sürgün renkleri inanılmaz güzel oluyor. Aşısızlar bile bahçeyi mavi boncuk tarlasına çevirmeye yetiyor. Arkadaki doğal habitat ile oluşturdukları renk tezatı sayesinde hemen kendilerini belli ediyorlar.

Bu arada sayın ozanutku'nun aşılı mavi ladin üzerine yatırım ve üretimleri takdire değer. Tebrikler...

GAZİ0625 08-03-2011 20:22

Evet hoopsiler çok güzel ama fiyatı bence çoook pahalı.Ben tohumdan mavi ladin yetiştiriyorum.1000 fideden en az 50-100 tanesi en az bu kalitede oluyor.Tabi tohumdan yetiştirmenin zorlukları da malum.

seaa 08-03-2011 20:25

Artık yerli üretim hoopsilere yönümüzü çevirdik.

seaa 08-03-2011 20:35

Hoopsi Aşılaması :)

2 Eklenti(ler)
2 hafta önce ilk yaptığım hoopsi aşıları.

Eklenti 195821

Eklenti 195822

seaa 08-03-2011 20:42

Birinci resimde aşı yarma aşı şeklinde o patlamak üzere diğeri yanaştırma aşısı onda da hareketlenme başladı.

ozanutku 09-03-2011 08:05

Nezih ikinci resimdeki aşı olmayan dalı ,sürgünü kes ,

seaa 10-03-2011 18:14

Aşıları tutturabilirsem ne mutlu bana :)

ttuzunalp 11-03-2011 09:08

Merhaba Arkadaşlar
Balkonumda yaklaşık 7 adet hopsim var acaba balkonda büyümelerini engelleyecek bir durum var mıdır?
direk güneş ışığı almıyorlar ve aynı zamanda mayıs ayında yeni sürgün attıklarını biliyorumk doğrumudur ?yardımlarınızı rica edeceğim syg

seaa 11-03-2011 09:12

Sayın ttuzunalp hoopsileriniz büyük saksılardamı? Hoopsi güneşli ya da yarı güneşli bir yerde bakılabilen bir ağaçtır. Nisan ayı gibi yeni sürgün verirler bildiğim kadarıyla. Önemli olan saksı ya da tüp poşetinde nasıl bir toprak kullanıyorsunuz.

sercan1969 13-03-2011 20:07

Nasıl toprak kullanılmalıdır ?

ttuzunalp 14-03-2011 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 766606)
Sayın ttuzunalp hoopsileriniz büyük saksılardamı? Hoopsi güneşli ya da yarı güneşli bir yerde bakılabilen bir ağaçtır. Nisan ayı gibi yeni sürgün verirler bildiğim kadarıyla. Önemli olan saksı ya da tüp poşetinde nasıl bir toprak kullanıyorsunuz.

Merhaba tekrar

Saksılarımı bir önceki saksılara göre 2 büyüğünü aldım iyi gelişsin diye bunun yanı sıra toprak karışımım ise şu şekilde humuslu torf+çam kabuğu parçaları+kimyasal gübre koçtaştan aldım 15/7/7 şeklinde (mavi ladin.servi,ibreliler için olan) bir avuç tan biraz az koydum.
Sizce gelişme süreci nasıl gerçekleşir. *** syg.

Douglas Fir 14-03-2011 11:58

sayın ttuzunalp,

Kimyasal gübreyi tam dozunda gerektiği sıklıkta kullanmaya dikkat ediniz. Ne eksik, ne fazla. Gübreleri sürgün gözleri patlarken, yani bitki uyanırken vermeniz bence daha doğru olurdu. İstanbul'da da bitkilerin hala kış uykusunda olduğunu tahmin ediyorum. Kaldı ki ibreliler, yapraklı ağaçlara göre daha geç uyanıyorlar. Gübre takviyesiyle de "hoopsii"leriniz yeni saksılarını doldurmaya çalışacaktır. Kolay gelsin.

seaa 14-03-2011 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ttuzunalp (Mesaj 768172)
Merhaba tekrar

Saksılarımı bir önceki saksılara göre 2 büyüğünü aldım iyi gelişsin diye bunun yanı sıra toprak karışımım ise şu şekilde humuslu torf+çam kabuğu parçaları+kimyasal gübre koçtaştan aldım 15/7/7 şeklinde (mavi ladin.servi,ibreliler için olan) bir avuç tan biraz az koydum.
Sizce gelişme süreci nasıl gerçekleşir. *** syg.

Sayın ttuzunalp yazdıklarınıza göre toprak karışımınız humuslu torf +çam kabuğu parçaları. Benim şurda sakıcalı gördüğüm bir durum var humuslu torfa ya dere kumu ya da perlit malzemesi atmanız gerekirdi çünkü torf suyu çok tutar ve saksınıza perlit ve dere kumu destekli toprak karışımı koymazsanız ise toprağınız sürekli nemli kalacak ve ağacın kökleri çürüyecek ben 4 senedir bu konularla ilgilenmeme rağmen hala bu konudan dolayı ağaçlarımı kaybediyorum o yüzden bu kadar hassas davranıyorum hatta saksının dibine çakıl taşları koyunki drenajı rahat olsun toprağın. Çam kabuğu parçaları ne işlemde kullanılıyor biliyormusunuz? toprağın havalandırılmasındamı yoksa drenajındamı bu açıkçası bende soru işareti bıraktı.

İmkanınız varsa kahverengi ya da koyu kahve rengindeki orman toprağı pomza taşı ve dere kumu karışımını saksılarda kullanınız. Orman toprağı bulamıyorsanız bahçe toprağıda alabilirsiniz. Saygılarımla Nezih.

ttuzunalp 14-03-2011 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 768305)
Sayın ttuzunalp yazdıklarınıza göre toprak karışımınız humuslu torf +çam kabuğu parçaları. Benim şurda sakıcalı gördüğüm bir durum var humuslu torfa ya dere kumu ya da perlit malzemesi atmanız gerekirdi çünkü torf suyu çok tutar ve saksınıza perlit ve dere kumu destekli toprak karışımı koymazsanız ise toprağınız sürekli nemli kalacak ve ağacın kökleri çürüyecek ben 4 senedir bu konularla ilgilenmeme rağmen hala bu konudan dolayı ağaçlarımı kaybediyorum o yüzden bu kadar hassas davranıyorum hatta saksının dibine çakıl taşları koyunki drenajı rahat olsun toprağın. Çam kabuğu parçaları ne işlemde kullanılıyor biliyormusunuz? toprağın havalandırılmasındamı yoksa drenajındamı bu açıkçası bende soru işareti bıraktı.

İmkanınız varsa kahverengi ya da koyu kahve rengindeki orman toprağı pomza taşı ve dere kumu karışımını saksılarda kullanınız. Orman toprağı bulamıyorsanız bahçe toprağıda alabilirsiniz. Saygılarımla Nezih.

Öncelikle değerli zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim.
Konuyla ilgili olarak aldığım saksıların hepsinin altında en az 6 adet yerlerinden delik açtım ibreli oldukları için 10 günde bir sulama yapıyorum bunun yanısıra çam kabuklarını üst düzeye yakın yaklaşık 1 cm boyutlarda kırarak toprağa serptim amacım topreğı zenginleştirmek yaklaşık 60 litrelik toprağı hanımelimde dahil olmak üzere hepsine pay ettim ve inanın 3 gündür belim ağrıyor sanırım tekrar o toprağın altına bahçe toprağı koymak bana gelmeyeck ,şimdi çürüme olabilir dediniz içime kuşku düştü çürümeme ihtimali olmayabilirmi?
onları kaybetmek istemiyorum. Bu arada güberyi tek bitkiye 35 gr olarak verin diyor bir avuç 50 gr olduğuna göre 1 avuçtan biraz az döktüm hepsine sizce torflu toprak kullandığımdan dolayı 20 günde bir sulama yapmam daha mı doğru olur?
Bilgi paylaşan tüm dostlara Saygıalrımla...

Douglas Fir 14-03-2011 13:52

Perlit konusuna ben de katılıyorum. Ancak ağaç kabukları zamanla ufanıp toprağa karışana kadar daha iyi drenaja yardımcı olacaktır. Ancak fazla sulamadan yine de kaçının. Saksıda bitki yetiştirirken bu konu daha da öne çıkıyor. Sıcaklığı, nemi, buharlaşmayı iyi takip edip düzenli su verilmeli. Bitki istedikçe yüzey toprağının altını iyi kontrol ederek su verilmeli. Zaten ibreliler çok su isteyen bitkiler değillerdir. Gübre verdiğinizde sulama düzenine daha da dikkat edilmeli ki gübre bitki yakmasın hatta gübreyi daha da etkili hale getirsin. O nedenle gübre için erken demiştim. Saksıda bitki bakarken bunlar daha da önem kazanıyor. Bahçe toprağında bakmak daha kolay. Ölçüyü biraz kaçırsanız toprak onu tolare edebiliyor. Kolay gelsin.

ttuzunalp 14-03-2011 14:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Douglas Fir (Mesaj 768318)
Perlit konusuna ben de katılıyorum. Ancak ağaç kabukları zamanla ufanıp toprağa karışana kadar daha iyi drenaja yardımcı olacaktır. Ancak fazla sulamadan yine de kaçının. Saksıda bitki yetiştirirken bu konu daha da öne çıkıyor. Sıcaklığı, nemi, buharlaşmayı iyi takip edip düzenli su verilmeli. Bitki istedikçe yüzey toprağının altını iyi kontrol ederek su verilmeli. Zaten ibreliler çok su isteyen bitkiler değillerdir. Gübre verdiğinizde sulama düzenine daha da dikkat edilmeli ki gübre bitki yakmasın hatta gübreyi daha da etkili hale getirsin. O nedenle gübre için erken demiştim. Saksıda bitki bakarken bunlar daha da önem kazanıyor. Bahçe toprağında bakmak daha kolay. Ölçüyü biraz kaçırsanız toprak onu tolare edebiliyor. Kolay gelsin.

Bu durumda toprakları yeniden kaldırıp gebze tarafında dışarıda bulunan kırmızı topraktan alıp humuslu torfun en altına mı koymalıyım? Bana saksıları yeniden değiştirme yolu göründü tüm doğa dostlarına sevgiler saygılar...

seaa 14-03-2011 16:13

Humuslu torf ve kırmızı toprağı birbirine karıştırın ilaveten dere kumuda ekleyin karışıma.

Douglas Fir 14-03-2011 16:24

Toprak karışımınız kötü değil eksik. İdealden biraz daha eksik. Bence hiç ellemeyin. Bitki köklerinine de zarar verebilirsiniz.

athena -asena 15-03-2011 18:06

1 Eklenti(ler)
bugün bende batı ladine aşı yaptım , bakalım 4 adet aşıdan kaç tane tutturabilecem .

batı ladinleri,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025