agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Mazı Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8573.htm)

agronomistmrt 08-11-2006 16:06

Mazı Üretimi

arkadaşlar mazıların üretimi konusunda çelik veya tohum hangisini tercih ediyorsunuz ve nasıl hangi yolu takip eymem gerekir? bilenlerden öğrenebilirmiyim?
saygılar

çınaraltı 25-12-2006 14:21

altuni mazı

selamlar;
altuni mazı tohumlarını ne zaman ekelim?
teşekkürler

discover 01-04-2007 15:50

evet benimde elimde bu tohumlardan var ama ne zaman ekmeli
altuni mazı haricinde bide doğu mazısı(çit mazı) tohumları var aynı dönemdemi ekelim?

Joy 07-05-2007 11:57

Evet Mazı hakkında bilgi verebilecek arkadaslar yokmu yetiştiren kimse ilgilenmiyor bizimle :(

Harun Parlak 07-05-2007 17:43

Selamlar arkadaşlar Thuja occidentalis BATI MAZISI Tohumile üretim esastır.
Tohumlar toplanır toplanmaz ekileceğigibi 8 haftalık soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir.
YAZIN yarı olgun çelikle açıkda veya sera da KIŞIN sert çelikle serada üretilir.
Hormon kullanımı köklenmeyi artırır. Kültür formları aşı ile üretilir.

Thuja orientalis DOĞU MAZISI Tohumla üretim batı mazısıyla aynı Yarı olgun çelikle yaz sonu sera veya açık alanda ERKEN KIŞDA ısıtmalı serada odun sert çelikle üretilir.
Thuja plicata BOYLU MASI Tohum çelik ve aşı ile üretilir. Tohumların çimlenme egngeli yoktur.Tohumlar doğrudan sonbaharda veyakısa bir soğuk katlamanın ardından İİLKBAHARDA ekilir. 5-8 cm uzunluğundaki yarıolgun odun çelikleri ile yaz sonu gölgeli bir yerde , ODUN çelikleri ile EYLÜL de soğuk cemekenlerde üretilir.

Thujopsis dolobrata JAPON MAZISI Tohumla üretimsonbaharda toplanır toplanmak ekilmeli **** kısa bir soğuk katlamanın ardından geç KIŞ da ekilmelidir.
Yarı olgun odun çelikleri ile TEMMUZ AUSTOS DA gölgeli ortamda **** cemakanlarda odun çelikler le üretimi yapılır. Hormon kullanımı köklenme yüzdesini artırır.

nemesisx 09-06-2007 15:49

mazı

Bir miktar mazı tohumu buldum.Bunları baharda ekmiştim.Filizlendiler.Şuan boylar yaklaşık 3-4 cm kadar 18 tane çok genç bitkim var.Hiç bir yapamasam doğaya 18 yeni ağaç kazandırmış olurum:)

SerdarA 26-08-2007 10:21

1 Eklenti(ler)
Geçenlerde türünün doğu mazısı olduğunu düşündüğüm bir ağaçtan 5-6 meyve topladım. Güneşte bekletip açılacak kıvama gelmesinin ardından her birinin içinden altışar tane tohum olduğunu sandığım çekirdekçik çıkardım.

Bunları fazla derin olmamak kaydıyla torfa ektim, toprağı nemli tutacak şekilde fısfısla sulamaya devam ediyorum, sonucu bekliyorum.

Çıkardığım tohumların fotoğrafını ekliyorum. Yaptığım bir yanlış varsa uyarırsanız sevinirim. Çimlendirmeyi başarırsam fotoğrafını ekleyeceğim...

napcan 09-11-2007 00:11

Merhaba,
Dün 40 adet mazı tohumunu plastik bardaklara torf kullanarak yaklaşık bir santimetre derine ektim. Fısfısla sulamak işime gelmediğinden çaydanlıkla suladım. Bazı tohumlar üste çıktı. Sonra aklıma geldi, tohumları bir bardak su içine attım. Dibe çökmediler. Tohumlar sağır olabilir mi? Tohumları doğru dikmiş miyim? Ne kadar sürede çimlenir? Ayrıca en önemlisi torfun sürekli ıslak mı olması gerekir? Aşırı sulamadan çürüme yapar mı?

limon 09-11-2007 17:12

SN. Serdar A. sonuç nasıl oldu?

Mine Pakkaner 11-11-2007 22:43

http://www.agaclar.net/forum/showthr...028#post172028 başlığına bakarsanız tohum canlılığının ölçülme testelerini göreceksiniz. Suda çökelme veya yüzme bir kıstas değildir. Mazı tohumu için 1 cm çok derin. Tohumlar kendi boyları kadar derine ekilir. Mazı kısa sürede çimlenir. Aşırı sulama her zaman çürümeye sebep verir. çimlenme sırasında sürekli ıslak değil de nemli tutacaksınız, nemi kaybetmeyeceksiniz diyelim.

Bir de her soruyu tek başlığa yazmanızı rica ederim.

tomurcuk054 21-04-2008 01:43

Altuni mazı

Tohumdan yetiştirdiğim altuni mazılar 2-3 cm oldu bunlara ne yapmam gerekiyor.ilaç atmaya atılacaksa ne gibi ilaçlar?ilgilenelere teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 21-04-2008 07:50

Şu anda bitkinin gelişmesi uygunsa ve tohumları yastıklara ektiyseniz şaşırtmanız gerek. Şaşırtma yaparsanız kök hastalıkları için bir fungusit uygulayın. Yok fideler tüpte ise sadece ayda bir kez gübreleme yapın. Hastalık yoksa bir ilaçlama yapmanıza da gerek yok.

tomurcuk054 01-05-2008 00:07

mıne hanım yastıkta olanlara nasıl şaşırtma yapacagım fungusit?

Süleyman Koçak 16-05-2008 12:58

Üretim?

Merhaba arkadaşlar.
Altûnî mazı çelikten üretilir mi?
Cevap evet ise nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Okulumun bahçesindeki çim alanın etrafını bu bitki ile çevirmek istiyorum.
Selamlar.

SerdarA 03-06-2008 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 171468)
SN. Serdar A. sonuç nasıl oldu?

Çok gecikmiş olsa da cevaplıyorum: olmadı :(

Tohumlar henüz yeterli olgunlukta değildi anladığım kadarıyla. Bu arada foruma nerdeyse bir yıl ara vermişim, birkaç mesaj yazıp kaçmışım :o

Hatay'a taşınıyorum bir iki ay sonra, orda devam edeceğim umarım. Bir balkonumu tamamen balkon bahçeciliğine ayırıcam.

haki197 21-07-2008 00:59

Mazı

2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim mazılarım,

Bu yıl ektim. Bakalım yaşamlarını devam ettirebilecekler mi?

Umarım yaşarlar.

doğal yaşam 10-11-2009 15:41

20 Gün önce plastik kaba ektiğim mazı tohumları çimlenmeye başladı. Şimdi panik halindeyim. Onları yaşatabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim. Sulama nasıl olacak? Ne zaman ayrı saksılara dikeceğim? Hastalığa karşı ne yapabilirim? Vitamin verilecek mi? Lütfen bana yardımcı olabilirmisiniz?
Şimdiden cevaplarıyla bana yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ederim.

doğal yaşam 13-11-2009 10:38

Çimlenen mazı tohumlarından bazılarını plastik bardaklara ektim. Fısfısla sulama yapıyorum.
İnşallah hastalık filan çıkmaz. Henüz acemilik dönemindeyim. Biraz büyüdüklerinde saksılara almayı düşünüyorum. Ayda bir gübreleme yapmak gerekli imiş ama nasıl bir gübre kullanılacak. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Katsuz 14-11-2009 11:39

Arkdaşlar SERDARA'nın başına gelen benimde başıma gelmişti olgunlaşmıs mazı tohumlarını değişik çimlendirme teknikleriyle çimlendirmeye çalışmıssamda çimlenmediler acaba soğuk katlamamı yapmam gerekirdi.

erbek_ 14-11-2009 14:57

Ben de bir sürü tohum topladım, deneyecem bakalım.... Resimleri eklerim :)

erbek_ 14-11-2009 14:59

Katsuz arkadaşım, sanırım sorun mevsim, yani baharda denesek daha iyi, şu an mevsimi değil de ondan sanırım. Ben de şimdiden topladım ama iyice kurutup, bahara ekeceğim. Bir de öyle dene bence ...

Katsuz 14-11-2009 19:08

Yani bir soğuk katlama gerekiyor tohumları üşütelimmi.?

doğal yaşam 16-11-2009 12:17

Arkadaşlar ben topladığım mazı tohumlarını hiç soğuk katlama yapmadan 18 Ekim 2009 da ektim. Plastik kabın içine torf ve kum karışımını koydum üstüne de 50 - 60 kadar mazı tohumunu serptim. Ondan sonra da sulama yaptım. Salonun bir köşesine yere koydum. Toprağını hep nemli tuttum. Bazen üstüne kağıt havluyu ıslatıp kapattım 20 gün sonra tam umudumu kesmişken bir de ne göreyim tohumlar çimlenmeye başlamış. Şimdi biraz büyüyenleri plastik bardaklara dikiyorum. İnşallah mantar hastalığı olmaz da mazılarım sağlıklı büyür. Darısı size inşallah.

justice 18-02-2010 19:56

tohumdan mazı üretimi (evde)

5 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar,bende 2009 sonunda topladığım mazıları güneşte kurutarak ağızları açıldıktan sonra düşen tohumları nemli toprakta ekimini geçekleştirmiştim.(yalnız içlerine sanırım bilgisizliğimden olsa gerek leylandi,altuni mazı ve ardıç tohumlarıda karıştı)uzun süre bekleyerek ümidimi kesmeden fısfısla nemlendirdiğim kabımda birden bir harketlilik olduğunu farkettim..resimleri meraklıları için ekliyorum.umarım bir aksilik yaşamadan olgunlaştırma şansı bulurum. çünkü buradan paylaşıma açmak istiyorum...isteyenlere tohumlarımdanda yollayabilirim..esenlikler.

Eklenti 125890
Eklenti 125891

Eklenti 125892

Eklenti 125893

Eklenti 125894

justice 18-02-2010 19:59

2 Eklenti(ler)
bunlarda diğer çimlenen mazılarım..bir hayli çimlendiler...
arkadanda lalelerim kendilerini gösterme fırsatı bulmuşlar şirin şirin :D
Eklenti 125896

Eklenti 125897

addo 07-04-2011 21:37

burda görüp heveslenip,tahminen kasım ayında tohumları plastik yumurta viyollerinin içine ektim ve çimlendiler.şimdi kökleri viyolün altından çıkmaya başladı daha büyük kaba alcaktım ama toprağında küçük beyaz solucanlar olduğunu gördüm.köklerini iyice yıkayıp başka bir kaba eksem sorun olurmu kurumalarını istemiyorum

maybach 07-04-2011 21:46

tohumla değil çelikle yetiştirmelisiniz attığınız tohumların çoğu maalesef yeşil mazı çıkacak. yinede denemek isteyen varsa seve seve tohum çelik yollarım

addo 18-04-2011 22:33

kimseden cevap gelmedi. deneme yanılma yöntemi deneyeceğim bir tanesi söküp köklerini yıkadıktan sonra başka bir saksıya ekeceğim.sonuca göre diğerlerine ne yapacağıma karar veririm

Uysal01 19-04-2011 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi addo (Mesaj 781706)
burda görüp heveslenip,tahminen kasım ayında tohumları plastik yumurta viyollerinin içine ektim ve çimlendiler.şimdi kökleri viyolün altından çıkmaya başladı daha büyük kaba alcaktım ama toprağında küçük beyaz solucanlar olduğunu gördüm.köklerini iyice yıkayıp başka bir kaba eksem sorun olurmu kurumalarını istemiyorum

Sayın addo,
Solucanların zararı olmaz.Köklerini yıkamana gerek yok,toprağını dağıtmadan,uzun köklerinı kesip başka bir kaba alabilirsin.

justice 19-06-2011 15:49

2 Eklenti(ler)
benim mazılarımda ikinci yaşlarındalar.yalnız yaz döneminde nedendir bilinmez bir takım yabani arılar saksı diplerine girip çıkıyorlar.hergün bunlarla uğraşmaktan bıktım.biraz boylansalar geniş kaplara aktarıcam ordanda toprağa..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025