agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Mazı Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8573.htm)

Semraa 12-06-2012 00:56

5 Eklenti(ler)
budama yapılmadı ama bızım agaclar mazı degıl sanırım çam agacının bır turu dıyorlar ama tam olarak ne oldugunu bılen yok :( fotograflardan anlaşılır umarım

Uysal01 12-06-2012 19:24

Fotoğraflar çama benzemiyor,bence mazıya benziyor.

Semraa 12-06-2012 19:46

goruntu olarak ******* mazıya benzıyor ama budaması mı farklı anlamadım. yardımcı olacak kımse yok mu acaba ?

s.serdar 20-06-2012 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Semraa (Mesaj 983943)
goruntu olarak ******* mazıya benzıyor ama budaması mı farklı anlamadım. yardımcı olacak kımse yok mu acaba ?

Sayın Semraa

Ağaçlarınız kesinlikle mazı. Hem de çit mazısı.. Ağaçların budanmadığını yazmışsınız ama bana göre ağaçlarınız yakın tarihte değilse bile geçmişte adeta kavak ağacı formunda vahşice budanmış gibi.

Sararmaların kesin nedeni nedir çok net bir şey diyemeyeceğim ama, fidanların çit formundan uzak yani seyrek dikilip toprak seviyesinin 30 cm üstünden daha fazlası gereksiz yere budanmış olabileceği gibi ekili bulundukları toprak alanının inşaat artığı gibi malzemelerle doldurulmuş olabileceğini akla getirebiliyor.

Mazılarınızın boylarına göre gövdeleri çok ince ve zayıf duruyor. Böyle bir gövdenin o boyda bir mazıyı sağlıklı tutması oldukça zor. Bence sarama ve kurumaların tek nedeni bu olsa gerek diye düşünüyorum.

Saygılarımla...

Semraa 27-06-2012 00:14

S serdar tesekkur ederim
Agaclari bu sekilde aldik zaten budama islemi yapmadik acikcasi agacin normal halinin bu oldugunu saniyordum. Yaklasik olarak 15 ay oluyor agaclari dikeli. Benim merak ettigim agacin bakimi nasil oluyor

Lunaaa 16-02-2013 16:02

bende bu gün köpeklerimle gezinirken topladığım Truja Orientalis Mazı Kozalaklarından çıkan çekirdekleri ayıkladım hemen topraga dikmem dogru olur mu bellı bı ayı var mı yardımcı olursanız sevınırım :)

mstfylcn 28-02-2013 11:56

mazı tohumları çimlendirme

2 Eklenti(ler)
Sevgili Hazeyn,

Bir bahçemdeki mazıdan dökülen tohumlarla kendiliğinden yüzlerce mazı çimlenmiş, neredeyse üst üsteler. Sizce ne yapmalıyım?

Hazeyn 28-02-2013 17:56

O yerde gördüklerimiz ot gibi geldi bana, velevki mazı olsun, onların büyümesini beklerseniz bonsaiden bıkarsınız. Bırakın onlar yerde bi güzel büyüsünler...

mstfylcn 01-03-2013 09:28

Hazeyn / Mazı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hazeyn (Mesaj 1111116)
O yerde gördüklerimiz ot gibi geldi bana, velevki mazı olsun, onların büyümesini beklerseniz bonsaiden bıkarsınız. Bırakın onlar yerde bi güzel büyüsünler...

Teşekkür ederim. Mazı olduğuna eminim, çünkü birçoğu çimlenmiş, yani kök salmış ancak yaprakları hala tohum içerisinde.

Bonsai adayı olarak düşünmedim :) Acaba başka bir alana taşımalı mıyım gelişmelerini desteklemek için diye sormak istemiştim. O halde bulundukları yerde kalmaları daha iyi olacak.

photographist 20-08-2013 12:46

Mazıda damla sulama

Çit olarak sıraya dikeceğimiz mazılara damla sulama sistemi kurmayı planlıyoruz, damla sulamada ne kadar su vermeliyiz?

hakandogan 28-08-2013 15:14

merhaba arkadaşlar kolay gelsin.

arkadaşlar bu mazı **** çam ağacı konusunda tohum ne zaman alınır hangi mevsimde ne zaman dikilir ne kadar sürede büyür bilgi verirmisiniz.
köydeki evin etrafı için mazı **** çam ağacı yetiştirmek istiyorum. ladin v.b.

ozb 28-08-2013 16:54

merhaba arkadaşlar. bugün yaklaşık 50 cm. çapındaki bir saksıya, doğu ve batı mazı tohumlarını karışık vaziyette ektim. yalnız saksının çapına göre sayıları biraz fazla. bazıları üst üste gelmiş olabilir ve 1 cm. den biraz daha toprağa gömülmüş olabilir. her hangi bir sorun yaşayabilirler mi? ayrıca fısfıs aletim olmadığı için, elime su döküp onları damla usulü ıslatıp serpiştiriyorum.

iyi günler...

justice 05-10-2013 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mstfylcn (Mesaj 1110734)
Sevgili Hazeyn,

Bir bahçemdeki mazıdan dökülen tohumlarla kendiliğinden yüzlerce mazı çimlenmiş, neredeyse üst üsteler. Sizce ne yapmalıyım?

Sn mstfylcn ; sizin mazıların son hali nasıl acaba, takip edebildiyseniz eğer fotolarını görmeyi çok isteriz. :p

ankfantoma 24-03-2014 21:38

Arkadaşlar sitemiz için yaklaşık 100 adet çit mazı fidanı aldık.Boylartı yaklaşık olarak 30 cm. civarında.Bunları kaç cm. aralıklarla dikmemiz gerekir..
Aynı zamanda bakımları(Gübre,sulanması vs.) nasıl olmalıdır bilgi verirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla..

s.serdar 03-05-2014 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankfantoma (Mesaj 1262951)
Arkadaşlar sitemiz için yaklaşık 100 adet çit mazı fidanı aldık.Boylartı yaklaşık olarak 30 cm. civarında.Bunları kaç cm. aralıklarla dikmemiz gerekir..
Aynı zamanda bakımları(Gübre,sulanması vs.) nasıl olmalıdır bilgi verirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla..

Biraz gecikmiş bir yanıt olacak ama Ankara toprak ve ikliminde eğer 3-4 yılda bir çit oluştursun derseniz 25-30 cm aralık gerekir. Bana sorarsanız 35-40 santim daha uygun olur. Tek gövdelilerin yayılması daha verimli oluyor. Mazı suyu pek sevmiyor. Eğer toprağınız su tutma vasfına sahip ise ilk yıl haftada bir, ikinci yıl 10-15 günde bir, sonraki yıllarda 3 hafta da bir sulamak yeterli.

Mazı nedense gübreyi pek sevmiyor. Ancak temin edebilirseniz Mazı Tuzu (Magnezyum Sülfat'tı) eksik etmeyin.

mailmann 12-08-2015 13:59

ankarada ikamet ediyorum. eskişehirdeki bahçemize mazılardan çit yapmak istiyorum. tohum toplamak için geç kaldım herhalde elinde mazı tohumu olup verebilecek olan var mı?

birde bu sene bende tohum almak istiyorum. bunun için mazılardan hangi ay çekirdekleri toplamam lazım.

hkonca 20-11-2015 21:27

Ben yaklaşık 2 hafta önce topladım. Belki hala toplanabilir ama ben topladığımda bile bazı kozalaklar açılmış tohumları dökülmüştü.

Gecekondu 24-10-2017 15:54

4 Eklenti(ler)
Parktan tohumunu aldığım altuni mazılarım şu an bu durumdalar. Bundan sonra ne yapmam gerekir.

onuron 24-10-2017 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agronomistmrt (Mesaj 49707)
arkadaşlar mazıların üretimi konusunda çelik veya tohum hangisini tercih ediyorsunuz ve nasıl hangi yolu takip eymem gerekir? bilenlerden öğrenebilirmiyim?
saygılar

Ben henüz dalda bulunan olgunlaşmış kozalakları toplayarak sıcak bir yere (kalorifer peteği gibi) koyup açılmalarını bekliyorum. Ardından açılan aralıklardaki tohumları 1 gün boyunca ılık suda bekletip çıkararak ince bir bez parçasının arasına alıyorum. Birkaç güne kadar çimlenmiş oluyorlar. Oradan da saksıya...

s.serdar 25-10-2017 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gecekondu (Mesaj 1521285)
Parktan tohumunu aldığım altuni mazılarım şu an bu durumdalar. Bundan sonra ne yapmam gerekir.

Biraz daha beklemesinde yarar. Sonrasın da tüpe almanız gerekecektir.

Gecekondu 27-10-2017 13:33

Altuni mazı tohumu

2 Eklenti(ler)
Çimlendirmesini başardığım mazıların tohumu resimdeki gibidir.

Gecekondu 27-10-2017 13:36

Altuni mazı tohumu

1 Eklenti(ler)
Sigara sağlığa zararlıdır.

hylmdksn 15-04-2018 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi haki197 (Mesaj 260819)
Bunlar da benim mazılarım,

Bu yıl ektim. Bakalım yaşamlarını devam ettirebilecekler mi?

Umarım yaşarlar.

selam merhaba kardeşim bende çit mazı tohumları var nasıl çimlendirebilirim

hylmdksn 15-04-2018 17:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onuron (Mesaj 1521287)
Ben henüz dalda bulunan olgunlaşmış kozalakları toplayarak sıcak bir yere (kalorifer peteği gibi) koyup açılmalarını bekliyorum. Ardından açılan aralıklardaki tohumları 1 gün boyunca ılık suda bekletip çıkararak ince bir bez parçasının arasına alıyorum. Birkaç güne kadar çimlenmiş oluyorlar. Oradan da saksıya...

selam merhaba tohumu beze sardıktan sonra su ekliyormusun daha net yazarsanız sevinirim

hylmdksn 15-04-2018 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gecekondu (Mesaj 1521529)
Çimlendirmesini başardığım mazıların tohumu resimdeki gibidir.

merhaba kardeşim mazı tohumunu nasıl çimlendirdin.Yardımcı olursan sevinirim..******...

Gecekondu 24-04-2018 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hylmdksn (Mesaj 1537461)
merhaba kardeşim mazı tohumunu nasıl çimlendirdin.Yardımcı olursan sevinirim..******...

Sonbaharda parktaki mazıların tohumunu topladıktan sonra bir gün kuruttum. ertesi gün torf toprağa ektim ve üzerine 3-4 mm tekrar toprak atıp her gün fıs fıs ile suladım. iki hafta sonra da çimlenme başladı.

Gecekondu 26-09-2018 10:05

Mazı Çimlendirme

1 Eklenti(ler)
Tohumdan üretilen mazının son hali.

Adaman 16-09-2019 15:22

Merhaba

Arkadaşlar 14 Eylül'de 6-7 tane mazı tohumu topladım nasıl çimlendirme bilirim çok heyecanlıyım lütfen yardım edin

Asım Tunç 13-09-2024 22:13

Ben önceden (2 sene önce olabilir)topladigim mazi tohumlarını (okulun bahçesinden) Şubat gibi ektim cimlendiler.kucuk bi dekor saksisindaydilar.boylari 10 santim kadar olduğunda (daha yeni birkaç gün önce )dondurma kutusuna ektim.Dibine de Anneannemin tavsiyesi üzerine dışardaki mazidan dal koparıp sapladim.yaprakları kurumadi gibi inşallah tutar.yeni saksiya gecirdikten sonra
Camdan dışarı tarafa koydum ama geceleri dışarda bırakmadım.dibine su koya koya ıslak tutmaya çalıştım yakici güneş olduginda toprak kuruyabiliyor.mazi dalının yanında da mazı tohumu ektim daha çıkmadılar.beklemedeyim.mini orman giib olsunlar istedim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025