agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm)

aydoner 27-11-2012 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HAKAN_O (Mesaj 1019975)
selam,
Hedera helix sarmaşığı çelik alarak çoğaltmak istiyorum. Hangi aylarda ve nasıl olmalı yardımcı olurmusunuz.
tesekkurler

Hedera türlerinin köklenmede nazlandığını hiç görmedim. Ben basit kazığı yere dürtüp içine hedera çeliklerini bırakıyor boşlukları da yumuşak toprakla dolduruyordum. Hepsi tuttu, kuruyanı görmedim. Pek mevsim seçmezler de...

Süleyman Koçak 29-11-2012 11:12

benjamin köklendirme denemesi

merhaba. Benjamin sayfasında yazmış olduğum mesajı (422. mesaj) buraya link vererek paylaşmak istiyorum link burada. Yorumlarınızı bekliyorum.

bonsaicimali 30-11-2012 10:55

arkadaşlar süs elmasıyla ilgili bir sorum vardı

arkadaşlar 3 gün önce giderken süs elması ağacı gördüm ve dayanamadım dal aldım 1 tane dalı köklendirmeye çalışmalarımda dalın altından ince ve kısa kısa kökler çıktı süs elmasını bu şekilde yaşatabilirmiyim ?

Sevinay 02-12-2012 13:32

Ben yaklasik birsenedir gul kokkendirmeye calisiyorum.bir kactaneyi koklendirmeyi basardim.ama cogunun koku kahvelesti sonrada butun celik karardi ve tutmadi.hata bir kaci iki uc ay sonra karardi.sizce sebebi ne olabilir

sarin 02-12-2012 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevinay (Mesaj 1058565)
Ben yaklasik birsenedir gul kokkendirmeye calisiyorum.bir kactaneyi koklendirmeyi basardim.ama cogunun koku kahvelesti sonrada butun celik karardi ve tutmadi.hata bir kaci iki uc ay sonra karardi.sizce sebebi ne olabilir

Sn Sevinay,

Öncelikle köklendirmeye çalıştığınız gül dallarının yetetrli olgunluğa ulaşması gerekir. Taze gül dallarında çıkarılan çelikler köklenmez. Ayrıca çelik boylar 40 cm civarında olmalı, bunun dörtte üçü toprağa gömülmelidir. Sulama önemli bir faktördür. Güller budandığında şayet bu işlemi uygularsanız. Baız bölgeler bu ayda budanıyor. Kış yağmurları üstündne geçer, su sorunu olmaz ve hepside tutar. Benim bahçemdeki gülleri ben bu şekilde çelikten köklendirdim. Hiç bir çeliğim şaşmadı.

Kolay gelsin.

mavisakal 02-12-2012 18:25

Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.

Sevinay 03-12-2012 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarin (Mesaj 1058653)
Sn Sevinay,

Öncelikle köklendirmeye çalıştığınız gül dallarının yetetrli olgunluğa ulaşması gerekir. Taze gül dallarında çıkarılan çelikler köklenmez. Ayrıca çelik boylar 40 cm civarında olmalı, bunun dörtte üçü toprağa gömülmelidir. Sulama önemli bir faktördür. Güller budandığında şayet bu işlemi uygularsanız. Baız bölgeler bu ayda budanıyor. Kış yağmurları üstündne geçer, su sorunu olmaz ve hepside tutar. Benim bahçemdeki gülleri ben bu şekilde çelikten köklendirdim. Hiç bir çeliğim şaşmadı.

Kolay gelsin.

Sn Sarin cevabiniz icin cok sagolun evet budama zamani celik aliylrum eylul sonundan kasim sonuna kadar celikler bir yillik kalem kali liginda **** biraz daha kalin.kokle dirme hormonu kullaniyorum yeterli su ve sicaklik.ozelikle komsunun bahcesinde bir sarmasik gul var dorduncu denemem ama tutmuyor.yine uc celik diktim bir hafta once.daha once dimtimlerim kokleriden karmaya basladi sonra celigin tamami karadi.son ektigim celikler tutsun istiyorum.galiba sakinan goze cop batar.onemsemedigim celiklerin hepsi tuttu.

kelebek çalısı 04-12-2012 12:19

Gül çeliklerini köklendirme ile ilgili aşağıda yer alan görsel örnekleme de faydalı olabilir. Temel olarak hangi adımların izlenmesi gerektiğini fotoğraflarla destekleyerek anlatan bu örnekteki 5 numaralı adımda gül çeliğinin dip kısmına dikey olarak yeniden bir çentik açması ve perlit karışımı kullanması dışında benim de çelikleme yaparken izlediğim basit yol budur.

Burada bir saksıya 10 adet çelikleme yapılıyor, ben de genelde 3 çelik batırıyorum bir saksıya. Bazılarının tutmama riskine karşı fazla çelik kullanmak mantıklı.

Adım adım gül çeliği köklendirme

yarenimex 04-12-2012 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevinay (Mesaj 1059967)
Sn Sarin cevabiniz icin cok sagolun evet budama zamani celik aliylrum eylul sonundan kasim sonuna kadar celikler bir yillik kalem kali liginda **** biraz daha kalin.kokle dirme hormonu kullaniyorum yeterli su ve sicaklik.ozelikle komsunun bahcesinde bir sarmasik gul var dorduncu denemem ama tutmuyor.yine uc celik diktim bir hafta once.daha once dimtimlerim kokleriden karmaya basladi sonra celigin tamami karadi.son ektigim celikler tutsun istiyorum.galiba sakinan goze cop batar.onemsemedigim celiklerin hepsi tuttu.

Sayın Sevinay, şimdi alacağınız olgun gül çeliklerinizi hemen dikmeyin. Onları yatay bi şekilde ıslak iri dişli kumun içine gömerek serin ve biraz da fazla aydınlık olmayan bir yere kaldırın. Bahara kadar oyle kalsınlar, ara sıra kumun nemini kontrol edip kurumaya yüz tutarsa tekrar kumu nemlendirin sadece. Martın yirmisinden sonra kontrol ettiğinizde toprağa girmesi gereken uçlarda kallus oluştuğunu göreceksiniz. O aşamada dikerseniz tutma ihtimalini epeyce artırırsınız. Ben öyle yapıyorum ve sonuçtan memnunum..Kolay gelsin..

Sevinay 04-12-2012 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 1060269)
Sayın Sevinay, şimdi alacağınız olgun gül çeliklerinizi hemen dikmeyin. Onları yatay bi şekilde ıslak iri dişli kumun içine gömerek serin ve biraz da fazla aydınlık olmayan bir yere kaldırın. Bahara kadar oyle kalsınlar, ara sıra kumun nemini kontrol edip kurumaya yüz tutarsa tekrar kumu nemlendirin sadece. Martın yirmisinden sonra kontrol ettiğinizde toprağa girmesi gereken uçlarda kallus oluştuğunu göreceksiniz. O aşamada dikerseniz tutma ihtimalini epeyce artırırsınız. Ben öyle yapıyorum ve sonuçtan memnunum..Kolay gelsin..

Hepinize cevaplariniz ve yardimlariniz icin sekkur ederim.kum aslinda denemek istefigim ir yontemdi.kumu deniyecegim.karamanin nedenini anlamadim.ben torf kullaniyorum.kum kullanacagim bir kac yerde daha gormustum kumda koklendirme orani daha yuksekmis.

farpali 17-12-2012 17:36

Çelikden köklendirme aşamasında ,bitkiye ilave besin verilirmi?

Arkadaşlar,Atlas çeliklerim vardı ,1 ay önce diktim.Şuana kadar hiç bir bozulma yok..Sorum şu;Atlas çeliklerini köklendirme aşamasında sıvı besin/gübre verilirmi?...Vermek gerekirmi?

ÇeteÇakal 17-12-2012 18:11

Onların şu an sadece nem, sıcaklık ve çok hafif ışığa ihtiyaçları var. köklenme olduktan ve büyüme başladıktan sonra gübreleme yapınız.

farpali 17-12-2012 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetecakal (Mesaj 1070114)
Onların şu an sadece nem, sıcaklık ve çok hafif ışığa ihtiyaçları var. köklenme olduktan ve büyüme başladıktan sonra gübreleme yapınız.

Teşekkür ederim

Ali Asım 11-01-2013 20:31

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bugün ortancaların budamasını yaptım ve hepsini çelik yaptım ilk defa yaptığım için fazla bir bilgi saybi deyilim sıtrafor kasalar kullanıp içlerin de torf,perlit ve kum karışımı yaptım çeliklerin boyları 10-15 cm arası çelikleri hazırladık dan sonra köklendirme ilacı olarak köklendirme hormonu,torusei tonik ve sıvı deniz yosunu karışımı yaparak 30 dk ilacın içerisin de beklettim ve kasalara sıraladım cam sera içerisin de ve ikinci bir sera oluşturdum akşamları soba yanmadıgı için böyle yaptım bu konu hakkın da bana iyi ve kötü bilgilerinizi sunarsanız çok sevinirim..

Çelikler tuttuğunu varsayarsak mavi,pembe,beyaz,kırmızı çiçek açması için ne yapmam gerekiyor bilginizi sunarsanız çok sevinirim saygılar.

sadecegeçen 11-01-2013 20:52

Platanus orientalis çınar ağacının çeliğini ne zaman alabiliriz acaba ?

sadecegeçen 16-01-2013 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sadecegeçen (Mesaj 1084377)
Platanus orientalis çınar ağacının çeliğini ne zaman alabiliriz acaba ?

Bir bilen arkadaş yok mu acaba? çok önemliydi bu benim için:(

Capricorn 17-01-2013 11:38

3 Eklenti(ler)
Bayındırdan aldığım taş yünü bazlı köklendirme ortamı.
Dikimden 2 ay sonra:p

Eklenti 362261

Eklenti 362262

Eklenti 362263

merlict 17-01-2013 15:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Capricorn (Mesaj 1087045)
Bayındırdan aldığım taş yünü bazlı köklendirme ortamı.
Dikimden 2 ay sonra:p

Eklenti 362263

Merhaba Capricorn

Merak ettiğim, köklenme sağlandıktan sonra o yün içerisinden çeliği nasıl çıkartıyorsunuz ? kılcal kökler kırılmıyor mu ?

Ali Asım 17-01-2013 21:17

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merlict (Mesaj 1087140)
Merhaba Capricorn

Merak ettiğim, köklenme sağlandıktan sonra o yün içerisinden çeliği nasıl çıkartıyorsunuz ? kılcal kökler kırılmıyor mu ?

Yok çıkartılmıyor fotoraf takı kalıplar ufak kareler halınde cızılmıs bıtkıler gelıstık ce o cızıkler den bölüp o şekil de saksıya veya dikilcek olan yere alınıyor bitki geliştik ce kök yünü parcalanıyor zaten yüklemiş olduğum bir resim de tek olarak ayrılmış olarak örnek var Ödemiş süs bitkileri fuarın da çekmiştim.

merlict 18-01-2013 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali Asım (Mesaj 1087246)
Yok çıkartılmıyor fotoraf takı kalıplar ufak kareler halınde cızılmıs bıtkıler gelıstık ce o cızıkler den bölüp o şekil de saksıya veya dikilcek olan yere alınıyor bitki geliştik ce kök yünü parcalanıyor zaten yüklemiş olduğum bir resim de tek olarak ayrılmış olarak örnek var Ödemiş süs bitkileri fuarın da çekmiştim.

Teşekkürler Ali bey.

Yani her çelik için ayrı tablet kullanılacak.Ben bitkinin o tableti (yünü) parçalayabileceğini düşünemedim.Oldukça yumuşak ve dağılır olmalı, aksi halde bana kullanışlı gelmiyor.

Enver 18-01-2013 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali Asım (Mesaj 1084362)
Arkadaşlar bugün ortancaların budamasını yaptım ve hepsini çelik yaptım ilk defa yaptığım için fazla bir bilgi saybi deyilim sıtrafor kasalar kullanıp içlerin de torf,perlit ve kum karışımı yaptım çeliklerin boyları 10-15 cm arası çelikleri hazırladık dan sonra köklendirme ilacı olarak köklendirme hormonu,torusei tonik ve sıvı deniz yosunu karışımı yaparak 30 dk ilacın içerisin de beklettim ve kasalara sıraladım cam sera içerisin de ve ikinci bir sera oluşturdum akşamları soba yanmadıgı için böyle yaptım bu konu hakkın da bana iyi ve kötü bilgilerinizi sunarsanız çok sevinirim..

Çelikler tuttuğunu varsayarsak mavi,pembe,beyaz,kırmızı çiçek açması için ne yapmam gerekiyor bilginizi sunarsanız çok sevinirim saygılar.

Sayın Ali Asım
Bu mevsimde ortanca çeliği alsak köklendirebilirmiyiz?

aydoner 19-01-2013 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sadecegeçen (Mesaj 1086809)
Bir bilen arkadaş yok mu acaba? çok önemliydi bu benim için:(

Çınarı sulayabildiğin ölçüde her dönem alabilirsin ancak bugünlerde alınacak çeliklerde tutma oranı %97lerin üzerinde olur.

vehibe 19-01-2013 09:43

Deneme olarak aralık ayında diktiğim odunsu(Gül ve Gelin tacı)çelikler tuttu ve sürgün verdi.

sadecegeçen 19-01-2013 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 1087818)
Çınarı sulayabildiğin ölçüde her dönem alabilirsin ancak bugünlerde alınacak çeliklerde tutma oranı %97lerin üzerinde olur.

Teşekkür ederim :)

O halde yarın çelikleri alıyorum bakalım ne olacak ;)

Ali Asım 19-01-2013 15:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merlict (Mesaj 1087316)
Teşekkürler Ali bey.

Yani her çelik için ayrı tablet kullanılacak.Ben bitkinin o tableti (yünü) parçalayabileceğini düşünemedim.Oldukça yumuşak ve dağılır olmalı, aksi halde bana kullanışlı gelmiyor.

Aslın da Kök yünü kullanılması daha iyi açıkcası üretim işine odaklansam ben kullanırım şahsen yerden epeyı bır tasarruf yapıyorsun sonuc da fazla yer kaplamıyor çok yumuşak deyil elnle yavaş,ca sıksan bükemezsin biraz sert basman gerekiyor ve kök gelişimleri de gayet iyi oluyor ufacık bir ot parçası bile asfaltı nasıl kaldırıyor görmüş lügünüz vardır kök yünü bana göre çok ideal bir seçim..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1087506)
Sayın Ali Asım
Bu mevsimde ortanca çeliği alsak köklendirebilirmiyiz?

Ben şuan ortanca çeliklerini aldım ve köklendirme ilacı da kullandım daha iyi bilen arkadaşlar da bu konuya deyinirse sevinirim ben de ilk defa yapıyorum sonuç da..

aydoner 19-01-2013 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali Asım (Mesaj 1087980)
Aslın da Kök yünü kullanılması daha iyi açıkcası üretim işine odaklansam ben kullanırım şahsen yerden epeyı bır tasarruf yapıyorsun sonuc da fazla yer kaplamıyor çok yumuşak deyil elnle yavaş,ca sıksan bükemezsin biraz sert basman gerekiyor ve kök gelişimleri de gayet iyi oluyor ufacık bir ot parçası bile asfaltı nasıl kaldırıyor görmüş lügünüz vardır kök yünü bana göre çok ideal bir seçim..

Ben şuan ortanca çeliklerini aldım ve köklendirme ilacı da kullandım daha iyi bilen arkadaşlar da bu konuya deyinirse sevinirim ben de ilk defa yapıyorum sonuç da..

Bu dönemde yapraksız iken ortancalar genelde köklenir. Bunun dışında nisanın sonlarına doğru aldığınız yarı odunsu çeliklerde çok hızlı köklenip çiçek açarlar.

Enver 21-01-2013 11:56

o zaman hemen ortanca köklemek lazım

fatih_isleyen 07-02-2013 10:05

merhaba SIVI KÖKLENDİRME HORMONLARI kullanmadan veya onun görevini yapacak evde yapabileceğim bir şey varmı acaba

kubrat 07-02-2013 20:10

çelikle badem üretimi yapabilirmiyiz

ahmetiri 09-02-2013 22:45

Leylandi çeliği

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar dün 20 kadar leylandi çeliği ektim. Yalnız birkaç sorum olacak. 1- Toz hormon kullandım biraz fazla gelenler oldu bir zararı olur mu?
2- Resimlerde gördüğünüz gibi kalorifer peteği üzerine sıraladım ve günde iki kere az miktarda sulandırılmış hormonlu su ile nemlendiriyor um. Acaba yeterli mi?
3- Köklendirme toprağı olarak: %50 torf, %50 perlit, ve biraz leonardit kattım. Güneş isteği olur mu?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025