agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm)

Charlaux 24-05-2021 18:12

Merhaba arkadaşlar, karaçam tohumlarım https://extension.psu.edu/seed-and-seedling-biology linkteki germination resmindeki gibi köklendiler. yani radicle emerges yazandaki gibi kök çıkardılar.ben de bir tanesinin üstünü çok az kapamak şeklinde diğerini de sadece karaçamın zamanla zaten yukarı çıkacak çekirdek kısmı hafif gözükecek şekilde perlitliği toprağa ektim. acaba bu noktadan sonra kaç günde baş göstermeleri gerekir? nelere dikkat etmem gerekir? teşekkürler.

Muroist 25-05-2021 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1607525)
Can suyunu verdikten sonra özel bir durum harici ilk haftalarda sulamaya gerek yok. Misal domates ilk meyvelerini verene kadar sulanmaz. Haftada iki kez gidip kontrol etmekte fayda var sulamadan. Her gün sulamayla bitkileri boya büyütürsünüz, kök gelişimi güzel olmaz ve güçsüz, boylu poslu ama dayanıksız ve meyvesi az bitkileriniz olur.

Bu zamana kadar bir hata yapmışım bundan sonra telafi edebilir miyim. Acemilikten kaynaklanıyor.

TCM 25-05-2021 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607546)
Bu zamana kadar bir hata yapmışım bundan sonra telafi edebilir miyim. Acemilikten kaynaklanıyor.

Sulamayı kesip takip edin, çok sıkıntı olmaması gerek.

cemilsisik 03-03-2023 10:53

Çimlendirmede sorunlar

2 Eklenti(ler)
Bu yıl paylaşımdan almış olduğun biber ve domates türü tohumlardan bir kısmını 10 gün kadar önce toprakla buluşturdum. Çimlenme gayet sağlıklı başlamıştı. İçeride ve pencere önünde süreç devam ederken, son günlerde her gün birkaç fide zayıflayıp boynunu büküyor. Bu durum tüm tohumları yok edecek sanırım.
Ortam iç mekan, sabah ve akşam olmak üzere birkaç fısfıs üstten sulama yapıyorum.
Bu hususta bana yardımcı olacak bilgi paylaşabilir misiniz lütfen?

gaseker 03-03-2023 11:52

Forumda takip edebildiğim kadarıyla bu tip sorunların temelinde yetersiz ışık ve eksik/fazla sulama çıkıyor.

Fideleriniz bana gereksiz uzuyorlar gibi geldi ki bu çoğunlukla yeterli güneş görmediklerinin işaretidir. Gereksiz uzamış fidelerinizi daha derin bir kaba(mesela kağıt bardak) alıp yapraklarının 1 ile 1,5 cm altına kadar toprağa gömmeniz ve yeterli güneş alabileceği bir ortama koymanız durumunda kurtarabilirsiniz diye düşünüyorum. Fideleriniz pencere seviyesinin altında kalıyor, ışık aldığını düşünüyorsunuz ama güneşi göremiyor, güneşi görmek için boynunu uzatıyor ama sonra o boyunu taşıyamıyor olma olasılıkları yüksek gibi.

Yine de konuyu çok daha iyi bilen arkadaşların görüşlerini almanızda fayda var, benim birikimim anca kendi tecrübelerimden, konunun uzmanı değilim.

devrann 03-03-2023 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemilsisik (Mesaj 1620143)
Bu yıl paylaşımdan almış olduğun biber ve domates türü tohumlardan bir kısmını 10 gün kadar önce toprakla buluşturdum. Çimlenme gayet sağlıklı başlamıştı. İçeride ve pencere önünde süreç devam ederken, son günlerde her gün birkaç fide zayıflayıp boynunu büküyor. Bu durum tüm tohumları yok edecek sanırım.
Ortam iç mekan, sabah ve akşam olmak üzere birkaç fısfıs üstten sulama yapıyorum.
Bu hususta bana yardımcı olacak bilgi paylaşabilir misiniz lütfen?

Bence biraz sulayın fısfıs pek yeterli gelmiş gibi görünmüyor.Torf içine su tutan başka birşey koymadığınız için torf kısa sürede kuruyup bu hale geliyor.

cemilsisik 05-03-2023 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1620161)
Bence biraz sulayın fısfıs pek yeterli gelmiş gibi görünmüyor.Torf içine su tutan başka birşey koymadığınız için torf kısa sürede kuruyup bu hale geliyor.

İki gün derin sulama yaptıktan sonra fidelerim normal hale geldi, yatanların büyük bir kısmı dikeldi ve yatma sorunu kökten çözüldü. Bundan sonra sulamayı daha sık yapmaya devam edeceğim. İlgilerinize teşekkür ederim.

TCM 06-03-2023 16:33

Işığı unutmayın, sıcak günlerde direk güneş ışığı almayacak şekilde ki bu durumda bir kaç saatte tüm fideleri kaybedebilirsiniz.

AlimHakan 08-03-2023 07:52

Bu arada topraktan geçen kök çürüklüğü hastalığınada dikkat edin.Alt gövde Üzerinde kararma ve sonrasında incelip devrilme olursa diğer fidelerinize önlem almanız gerekebilir..

cemilsisik 08-03-2023 08:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AlimHakan (Mesaj 1620212)
Bu arada topraktan geçen kök çürüklüğü hastalığınada dikkat edin.Alt gövde Üzerinde kararma ve sonrasında incelip devrilme olursa diğer fidelerinize önlem almanız gerekebilir..

Bu tür bir oluşum henüz yok, şimdilik gayet sağlıklı devam ediyor. Teşekkürler

yavuz10 14-12-2023 07:59

2 Eklenti(ler)
İyi günler, bu şekilde viyol altlığı aldım. Aklıma takıldı, bu tepside hep su dursa tohumları çürütmez mi? Mesala bazı çiçekler üç haftada çimleniyormuş, üç hafta boyunca tepsi su olsa sıkıntı olur mu? Kullananlar varsa tavsiyelere açığım.

Portakal Rengi 14-12-2023 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz10 (Mesaj 1623198)
İyi günler, bu şekilde viyol altlığı aldım. Aklıma takıldı, bu tepside hep su dursa tohumları çürütmez mi? Mesala bazı çiçekler üç haftada çimleniyormuş, üç hafta boyunca tepsi su olsa sıkıntı olur mu? Kullananlar varsa tavsiyelere açığım.

Çok su fideyi selvi boylu yapıyor. Önerilen bir şey değil. Yani çürümese de sorunlu olur.

yavuz10 14-12-2023 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1623200)
Çok su fideyi selvi boylu yapıyor. Önerilen bir şey değil. Yani çürümese de sorunlu olur.

Anladım, tamamdır. Çok teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025