agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm)

kadir69 20-03-2018 20:17

nar tohumunu internette gördüğüm gibi nemli pecetenin arasına koyum çimlenmesini bekledim 2 hafta oldu ama hiç bir değiikik yok neden acaba ?

kadir69 20-03-2018 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seyfi Dağdeviren (Mesaj 1533450)
Alıç tohumunu nasıl çimlendirebilirim? Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

bene muşmula tohumu çimledirmek istiyorum ilk denememde bşarısız oldum yardım alzım ama internette bulmadım

gfbslh 24-03-2018 10:32

sarmaşık tohum hk,

Ustlarım merhaba bu alanda yeniyim sizlere sorum olacak,

Aliexpress den sarmaşık tohumu getirttim.
Toprağa ekmeden önce yaklaşık 2 saat ılık suda bekletip resimdeki gibi pet bardaklara ektim.
10 gün sonrada filizlenmeye başladılar.
Sormak istediğim ne kadar daha büyüdükten sonra saksıya veya bahçeye ekimini yapayım.
Ekeceğim yer Şile/İstanbul Teşekkürler

https://i.hizliresim.com/kOQW6q.jpg

https://i.hizliresim.com/p6AWnr.jpg

https://i.hizliresim.com/RnAPD7.jpg

SinanS 20-07-2018 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezinci (Mesaj 16175)
Bu arada doğal olarak asit işlemi soracaksınız şimdi. Siz sormadan ben cevaplayayım.

Kabuk kalınlığı veya sertliğinden dolayı çimlenme engeli bulunan tohumlara türlere göre değişmekle birlikte bir süre %95 sülfürik'lik asit uygulanır

Büyük tohumlarda çentik atıp, suda 24 veya 48 saat bekletmek çözüm olabiliyor mu ? ( Gül tohumu küçük olduğu için çentik zor mesela ancak akağaç vs gibi sert kabuklu büyük tohumlarda olabilir mi ? ) Asit ile çalışmak tedirgin ediyor.

Muda 25-10-2018 16:06

Eskiden beri kullanılan bir yöntemi şimdi videoda görünce eklemek istedim. Domates fidesi yetiştirdikten sonra yatay dikerek toprak altındaki gövdenin köklenerek daha fazla verim vermesine güzel bir örnek. Sanırım domateslere hastalık gelmemesi için de kadife çiçeği yetiştiriyor.

igmo 13-11-2019 15:04

Merhabalar.

Ankara Kızılcahamam’da arıcılık faaliyeti yapıyorum. Forumu bir süredir üye olmaksızın takip ediyordum. Bölgemde ballı polenli ağaçların yetersiz olmasından dolayı kendi imkanlarımla ekim/dikim yapmak istiyorum.

Yaz sonu/güz başı çiçeklenen bir ağaç olduğundan sofora yetiştirmeye karar verdim. Fakat fidan bulamadım sorduğum yerlerde.

Ankara’da denk geldikçe sokaklardan sofora tohumu topladım. Yaklaşık 25 gün önce 4 adet tohumu şişen torf tabletlere ektim ama bugün itibariyle tohumları çıkarıp baktığımda hiçbir hareket olmadığı gördüm tohumlarda. İlk günkü gibi sert bir şekilde duruyorlardı. Yalancı akasya tohumları gibi kışlamış olmaları gerekebileceğini düşündüğüm için derin dondurucuya koydum, 15-20 gün sonra çıkartıp, kabuklarını bir miktar zımparalayıp tekrar ekeceğim.

Yaptığım/yapacağım işlemlerle ilgili bir yanlışlık var mıdır? Yönlendirebilirseniz çok faydası olacaktır bana.

Teşekkürler.

Drsn_19 30-11-2019 07:54

Tohum ile ilgili çok çok sorular ?

İyi günler herkese yeni üyeyim. Konuyu yanlıs yere açtıysam özür dilerim. Tohumdan bitki yetiştirmek amacı ile internetten tohum siparişi verdim bu konuda çok acemiyim tecrübem sıfır. Yaklasık 20 gün önce çevremdekilerin tavsiyesiyle pet bardaklara her tohumdan iki adet ekerek basladım. Ancak aldıgım on adet tohum çeşidinden sadece 4 tanesi çıktı. Durum şu şekilde;

1) Bodur kivi olarak aldıgım ve iki adet ektiğim bardaktan sadece bir tanesi çıktı.
https://i.hizliresim.com/Rgl4g1.jpg

2) Zambak olarak aldığım ve iki adet ektiğim tohumdan bir tanesi çıktı
https://i.hizliresim.com/EO4BOA.jpg
3) Bodur Ardıç olarak aldığım ve iki adet ektiğim tohumdan farklı farklı filizlenm oldu
https://i.hizliresim.com/lQ68QX.jpg
https://i.hizliresim.com/VQ1GQn.jpg
4) Bodur elma olarak aldığım ve ikş adet ektiğim tohumdan sadece bir tanesi çıktı

https://i.hizliresim.com/LvWXvj.jpg

5) Bunlar haricinde bardağa ekipte hiç çıkmayan tohum çeşitleri ise ; orkide
Bodurcam
Gül
Lithops
Böcek yiyen
6) Elimde bulunan sıvı gübreler
https://resmim.net/f/l9VjfB.jpeg

Sormak istediğim ve anlayamadığım hususlar ise ;
a) Neden her tohuma iki adet ekmişken bir tane tohum filizlendi sulama ortamları aynı oldugu halde
b) Bodur ardıç diye ektiğim tohumdan iki adet filizlenme oldu ama oluşan filizler farklı görünüme sahip. Ektiğim toprak marketlerde satılan bahçe topragı bunların içinde yabani ot olabilir mi ?
c ) 20 günde çimlenmeyeb tohumlardan ümidi kesmeli miyim yoksa hala filizlenme imkanı var mı ?
d) Ben tohumları ektiğimen beri güneş görsünler diyr pencerenin iç kısmına koyuyorum topragın üstü kurudukca nemlendirmeye devam ettim damlama olarak burada bir hata var mı veya bu işin doğrusu ne olmalı.
e) Tohumlar karanlık gölge oda da mı yoksa güneş gören yerde daha iyi mi filizlenir ?
f ) Elimde akvaryum Bitkisi için aldığım sıvı gübreler(demir,azot,fosfat,potasyum) var. Bunları tohumları çimlendirme veya filizlenen bitkileri büyütme aşamasında kullanabilir miyim ? Hangisini be kadar ölçüde kullanmam uygun olur.

* Biliyorum çok uzun oldu cevap verirseniz çok sevinirim iyi günler herkese.

vcurat 27-03-2020 23:43

internet üzerinden getirttiğim bodur karanfil tohumlarını nasıl çimlendirebilirim bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?

viyol 06-04-2020 13:43

Tohum çimlendirme

1 Eklenti(ler)
Cümleten hayırlı günler. Elimde bir kaçtane ejder meyvesi tohumu vardı peçete arasına atmıştım çimlenmiş ama daha çok minikler ne kadar daha büyümesi lazım toprağa almam için? Teşekkürler.:confused::rolleyes:

Muda 06-04-2020 15:23

Hemen toprağa alın. Biraz daha büyüyünce kötü oluyorlar.

Mehmet06 09-04-2020 23:35

Tek yıllık bitkiler için çimlendirme toprağı olarak torf ve perlit yerine bahçe toprağı+hayvan gübresi kullanılsa çimlenmede sıkıntı yaşanır mı?

Portakal Rengi 10-04-2020 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet06 (Mesaj 1585240)
Tek yıllık bitkiler için çimlendirme toprağı olarak torf ve perlit yerine bahçe toprağı+hayvan gübresi kullanılsa çimlenmede sıkıntı yaşanır mı?

Bahçe toprağı ve 1/3 oranında kum. Amaç zayıf köklerin yumuşak ortamda yayılmasını sağlamak. Toprağın sulandıkça sıkışmaması gerek. Gübre kullanılmıyor. Kökleri yakar.

Papatyaaa 10-04-2020 13:34

2 Eklenti(ler)
Tohum ektim ama ekim sırasında karıştırdım sanırım . Çilek diye biliyorum ama domatese çok benziyor. Yardımcı olursanız çok iyi olur .

saleri 10-04-2020 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Papatyaaa (Mesaj 1585261)
Tohum ektim ama ekim sırasında karıştırdım sanırım . Çilek diye biliyorum ama domatese çok benziyor. Yardımcı olursanız çok iyi olur .

Bunlar domates.

Torus 17-04-2020 14:35

Merhaba Arkadaşlar,

Foruma yeni katıldım ve bitki yetiştirmek konusunda çok yeniyim.

Zamanla forumu okuyacağım ama şu an ektiğim tohumlarım için sizlerden acil tavsiye almak istiyorum çünkü ölmelerini istemiyorum

Sorumu şöyle özetleyeyim;

1. Islak peçete arasında 1-2 günde tohumlarım patlıyor.
2. Patlayan tohumları viyollerin içine hafifçe üstlerini kapatarak ekiyorum.
3. Evimiz biraz soğuk ve pek güneş almıyor. Bu yüzden filizlendirme kabininde altta ısıtma matı ile nemli ortama alıyorum.
4. Tohumlar bir anda orta parmak boyunda uzuyorlar yalnızca 5. 6. günde
5. Ancak hızlı boy atan tohumlar bir anda incelip kırılıyorlar ve hep tohumlarımı kaybediyorum. (4-5 defa hep boyle oldu, o koklenme ve kalınlaşma sürecine gecemıyoruz)
6. Bu defa tohumları yine peçetede patlattım, Filizlendirme kabini dışında bu defa ufak saksılara ektim, nem kabini ve ısıtıcı matı kullanmadım bu defa da yine çabuk uzadılar ve yine incelip yine kırıldılar.

Bir türlü tohumları kuvvetlendirip ayakta tutamıyorum.

Bu arada tohumları loş ışıklı bir odada büyütmemi önerdiler ama o da pek fayda etmeyecek gibi.

Ne öneriyorsunuz? Şu an iki minik bebek, yüzük parmak boyuna geldi hala uzuyorlar ve yine kırılmalarından çekiniyorum.

Not: Bugün odaya buhar makinesi koyup perde arasından loş ışık ve ısıtıcı ile odada bekletiyorum, bir çözüm müdür hiçbir fikrim yok.

TCM 17-04-2020 19:34

Keşke resimlerini koysaydınız.

İncecik uzayıp gitmesi büyük ihtimal ışık azlığından olur, fazla sulama da bunu şiddetlendirir. İki olasılık var; ya bu sebeple uzayıp sonra haliyle nereye kadar gidecekler, kırılıp ölüyorlar. Veya 'çökerten hastalığı' mı deniyordu mantar hastalığı buna sebep olabilir. Aşırı sulama ve nem (buhar makinesi falan diyorsunuz) buna sebep olur, tam toprakla birleşme yerinden renk değişikliği ve kırılarak ölüm gerçekleşir. Benim ilk yılımda fideler (çiçek) böyle olmaya başlayınca oksijenli su (sulandırmasını netten öğrenin) ile önlemiştim. Resim ekleyin, fidelerinizin her aşamasında ve ortam nasıl? Işık az olacak diye bir şey olmaz bu arada, direk güneş altında olmamak kaydıyla neredeyse bütün fideler ışık ister.

domata 30-04-2020 09:46

1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Geçen sene ilk kez domates salatalık yetiştirdim ancak hatalı toprak seçimi nedeniyle verim alamadım. Yani yeterince acemiyim. Bu sene de çocuk görsün eğlensin diye kavun tohumu ektik ancak dün akşam yapay ışık altına almıştım, sabah yapraklarının kıvrıldığını farkettim. Direkt güneş ışığına da maruz kalmadılar. Bu sorun geçici midir yoksa müdahale etmek gerekir mi tecrübeli arkadaşlardan yardım almak istedim. Şimdiden teşekkürler.

TCM 30-04-2020 17:28

@ domata,takip edin bakalım şimdilik sorun yok gibi.

domata 30-04-2020 17:43

Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1586858)
@ domata,takip edin bakalım şimdilik sorun yok gibi.

İlginiz ve zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

davraz65 01-05-2020 10:03

selamun aleyküm dostlaar

hobi bahçemi kurdum 10-12 gün önce çizi şeklinde yapıp BAMYA tohumlarını ekip 3-5 santim toprakla kapatıp az az damlama ile su verdim henüz topraktan çıkmadı fosulye, ve salatalıklar çıktı nedendir acaba teşekkür ederim

domata 05-05-2020 20:00

Arkadaşlar bir sorum daha olacak. Domates fidelerine su vermiyorum, yapraklarını eğdikçe su veriyorum ancak salatalık, biber ve kavun fidesinin su ihtiyacını bilmiyorum. Bu konuda bir bilgiye de ulaşamadım. Fideleri nasıl sulamam gerektiği hakkında yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

vural_aslan 07-05-2020 09:37

Aklımda birşeyler canlandı

Portakal Rengi 08-05-2020 07:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi domata (Mesaj 1587389)
Arkadaşlar bir sorum daha olacak. Domates fidelerine su vermiyorum, yapraklarını eğdikçe su veriyorum ancak salatalık, biber ve kavun fidesinin su ihtiyacını bilmiyorum. Bu konuda bir bilgiye de ulaşamadım. Fideleri nasıl sulamam gerektiği hakkında yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

Tüm fideler için, toprağını nemli tutacak şekilde sulama gerekli. Yaprağa bakarak sulama gelişimini tamamlamış bitkiler için kullanılabilir.
Çok sulama fidelerde boy uzamasına neden oluyor. Az sulama ise gelişmenin az olmasına. Dengeli yapılması gerek. Toprağın yüzeyi kuru olduğu zaman su gereksinimi olabilir düşüncesiyle altındaki bölümün de kuru olup olmadığına bakabilirsiniz.

domata 08-05-2020 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1587600)
Tüm fideler için, toprağını nemli tutacak şekilde sulama gerekli. Yaprağa bakarak sulama gelişimini tamamlamış bitkiler için kullanılabilir.
Çok sulama fidelerde boy uzamasına neden oluyor. Az sulama ise gelişmenin az olmasına. Dengeli yapılması gerek. Toprağın yüzeyi kuru olduğu zaman su gereksinimi olabilir düşüncesiyle altındaki bölümün de kuru olup olmadığına bakabilirsiniz.

Bilginizden tecrübelenmeme yardımcı olduğunuz için Teşekkürler Sn. Portakal Rengi, iyi forumlar dilerim ;)

MOR SÜMBÜL 17-05-2020 23:28

Forumdan herts of gold cinsi diye aldığım
Kavun tohumlarını bir haftadır suda bekletiyorum.
Tek bir çimlenme olmadı .
Biraz daha beklemelimiyim yoksa artık vazmı geçmeliyim?

TCM 18-05-2020 11:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MOR SÜMBÜL (Mesaj 1588563)
Forumdan herts of gold cinsi diye aldığım
Kavun tohumlarını bir haftadır suda bekletiyorum.
Tek bir çimlenme olmadı .
Biraz daha beklemelimiyim yoksa artık vazmı geçmeliyim?

Suda bir gün bekleyip, nemli ortama alacaktınız ve bir haftada çoktan çimlenirdi. Bir haftadır suda çürümedi mi?

MOR SÜMBÜL 18-05-2020 19:12

Hayır ,bazı tohumların içine baktım sağlam içleri.
Bu tohumlarda çimlenme engelimi vardı bilmiyorum.

atolyeduskapani 27-06-2020 15:11

Merhaba bitki dostları,

Bugün kolyos tohumu çimlendirmek için ilk girişimimde bulundum. Bir kaç video izleyerek yapmaya çalıştım. Fakat bir kaç güne bir haftalığına evden ayrılacağım. Bu sürede tohumların zarar görmemesi ve çimlenmelerinin devamı için ne yapabilirim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Hasangok 28-06-2020 06:25

Genelde

Portakal Rengi 28-06-2020 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi atolyeduskapani (Mesaj 1591813)
Merhaba bitki dostları,

Bugün kolyos tohumu çimlendirmek için ilk girişimimde bulundum. Bir kaç video izleyerek yapmaya çalıştım. Fakat bir kaç güne bir haftalığına evden ayrılacağım. Bu sürede tohumların zarar görmemesi ve çimlenmelerinin devamı için ne yapabilirim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Son gün toprağını tam nemlendirin. Görünen toprak yüzeylerini buharlaşmayı engelleyecek bir şeyler ile kaplarsanız (malçlama), bir hafta dayanır.

atolyeduskapani 01-07-2020 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1591856)
Son gün toprağını tam nemlendirin. Görünen toprak yüzeylerini buharlaşmayı engelleyecek bir şeyler ile kaplarsanız (malçlama), bir hafta dayanır.

Çok teşekkür ederim. Dediğinizi yaptım. Saksılarımdan birinde çimlenme olmuş. Diğerlerini de merakla bekliyorum.

frk_ 25-04-2021 15:06

Merhaba,

Kayısı çekirdeği soğuk katlama ile ilgili bir sorum olacak. Soğuk katlamanın süresi nedir? Bazıları tohum patlayıp kök çıkana kadar demiş bazıları ise biraz bekletip toprağa dikin demiş. Bu konuda öneriniz nedir? Kayısı çekirdeklerim 1 aydır dolapta bekliyor ancak sadece şişti, henüz patlamadı..

akçabardak 25-04-2021 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi frk_ (Mesaj 1606192)
Merhaba,

Kayısı çekirdeği soğuk katlama ile ilgili bir sorum olacak. Soğuk katlamanın süresi nedir? Bazıları tohum patlayıp kök çıkana kadar demiş bazıları ise biraz bekletip toprağa dikin demiş. Bu konuda öneriniz nedir? Kayısı çekirdeklerim 1 aydır dolapta bekliyor ancak sadece şişti, henüz patlamadı..

Belki bu link size bir fikir verebilir, kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/1255424-post884.htm

frk_ 03-05-2021 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1606197)
Belki bu link size bir fikir verebilir, kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/1255424-post884.htm

Teşekkür ederim, dolapta olmasa denerdim. Ancak dolaptakiler de yukarıdaki sorumdan sonra 6. haftalarında patlamaya başladı.

Konusuzinsan 08-05-2021 13:42

Merhaba, bende üç avokado çekirdeği var. Bu meyvenin tadını hiç sevmesem de çekirdeği filizlendirmek istiyorum. Çekirdeğin kabuğunu soyarak suya koyanlar var. Çekirdeğin kabuğunu soymadan ve suda bekletmeden toprağa saplayanlar var. Sizce hangi yöntem daha verimli olur?

Muroist 22-05-2021 23:30

Merhaba dikilmeye. Tohumları nasıl saklamaliyiz. Bir de domates biber i bahçeye ektim 3/5 gündür günde bir kez Damla sulama ile suluyorum. Yanlış birşey yapıyor muyum.

Portakal Rengi 23-05-2021 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607475)
Merhaba dikilmeye. Tohumları nasıl saklamaliyiz. Bir de domates biber i bahçeye ektim 3/5 gündür günde bir kez Damla sulama ile suluyorum. Yanlış birşey yapıyor muyum.

Tohum saklama ile ilgili bir forum bölümü var. Oraya bakabilirsiniz.
Sulama konusunda önerilen, sabah serinliğinde bakmak. O saatte yapraklar sarkmaya başlamış ise sulamak gerekiyor. (Bahçeye diktiklerinizin fide olduğu varsayımı ile yazdım.) Sulamanın birçok etmene bağlı olması nedeniyle (toprak geçirgenliği-toprağın su tutma kapasitesi-bitki kullanımı gibi), sulama sıklığı ve miktarı konusunda sabit rakamlar bulunmuyor.

Muroist 23-05-2021 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1607480)
Tohum saklama ile ilgili bir forum bölümü var. Oraya bakabilirsiniz.
Sulama konusunda önerilen, sabah serinliğinde bakmak. O saatte yapraklar sarkmaya başlamış ise sulamak gerekiyor. (Bahçeye diktiklerinizin fide olduğu varsayımı ile yazdım.) Sulamanın birçok etmene bağlı olması nedeniyle (toprak geçirgenliği-toprağın su tutma kapasitesi-bitki kullanımı gibi), sulama sıklığı ve miktarı konusunda sabit rakamlar bulunmuyor.

Bilgilendirme için teşekkürler. Fideleri geçen hafta diktim, 30km mesafedeyim sokak yasağı olduğu için gidemiyorum. Damla sulamayı her gün akşam 20.30 a ayarladım. Sormak istediğim fazla gelir mi?.

Portakal Rengi 24-05-2021 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607492)
Bilgilendirme için teşekkürler. Fideleri geçen hafta diktim, 30km mesafedeyim sokak yasağı olduğu için gidemiyorum. Damla sulamayı her gün akşam 20.30 a ayarladım. Sormak istediğim fazla gelir mi?.

Her gün sulama çok olur.

TCM 24-05-2021 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607492)

Can suyunu verdikten sonra özel bir durum harici ilk haftalarda sulamaya gerek yok. Misal domates ilk meyvelerini verene kadar sulanmaz. Haftada iki kez gidip kontrol etmekte fayda var sulamadan. Her gün sulamayla bitkileri boya büyütürsünüz, kök gelişimi güzel olmaz ve güçsüz, boylu poslu ama dayanıksız ve meyvesi az bitkileriniz olur.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025