![]() |
Fındık tohumdan/çekirdekten yani fındığın kendisinden çimlenir mi? Eğer çimlenirse, fındık verir mi?
3 aydır ektiğim fındıklar toprak altında, hala ses seda yok! Fındık yetiştiren arkadaşlar bilgi verirse sevinirim :) |
caylak
Merhabalar. Araniza yeni katildim. Bu sene evlendim ve bahceli bir eve tasindik. Cok tecrubesizim. Bahcede sadece cim, gecen sene dikilmis bir kac meyve fidani ve kurtbaglari var. Bu haliyle cok yavan. Ciceklerle canlandirmak istiyorum. Ancak disarida satilan cicekler hep birbirinin ayni. Cesit bulamadim. Bu nedenle internetten tohum aldim.
Aldigim tohumlar: civanpercemi cuce lavanta lobularia maritima (sari ballica) lobelya pendula (sarkan lobelya) gulhatmi Bunlari cimlendirme konusunda deneyiminiz oldu mu? Tohumlarla beraber gelen aciklamalarda oncelikle cimlendirme saksilarinda cimlendiririn diyor. Ama benim su an uygun sakim ve yerim yok. Dogrudan bahceye ekebilir miyim? Bir de kucuk bir bostan yapmak istiyorum. Domates cekirdeklerini yumurta kabina ektim. Ustu acik. Gunduz bahceye gece eve aliyorum. Surekli nemli tutmaya calisiyorum. 2 hafta oldu henuz cimlenen olmadi. Acaba yanlis mi yapiyorum? Simdiden tesekkur ederim. |
Sayin MYildiz. Keske size yardimci olabilecek kadar bilgi sahibi olsaydim. Malesef ben cok yeniyim. Sadece cimlenenen tohumlariniza cok imrendigimi soylemek istiyorum. Sivi bitki besinini ne zamandan beri veriyorsunuz? Baska bir sirri var midir? Umarim bir gun benimkiler de boyle guzel cimlenip gun yuzune cikarlar. Size de basarilar diliyorum.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar, birkaç yıl önce gayet acemi bir şekilde ve hiç de özen göstermeden şunları ekip çimlendirmeyi, büyütmeyi başardık: kabuklu ceviz, marketten (patlatmak için) alınan kuru mısır, çörekotu (çiçeği için), rezene, limon ve elbette hiç nazlanmadan filizlenen malta eriği. Bunların hiçbirinde hiçbir işlem uygulamadan direkt toprağa/ saksıya gömüverdim. Yanlız, cevizlerin bir iki tanesi çıkmadı, diğerleri tutmuştu. Malta eriğini de tavsiye ederim, iyi bir bakımla sanırım 3-4 yılda epey boy atar. Biz bunların çoğuyla pek ilgilenemedik, devam ettiremedik. Benim gibi acemilere tavsiye ederim. Buralarda yazanları okuyunca da tekrar aşka geldim, sanırım yaz meyvelerinin tohumlarını deneyecegim bu yaz, Allah nasip ederse. Bir kısmını öylece, bir kısmını hafif çatlatıp, bir kısmını da sert kabuğunu kırıp denemek lazım. Kiraz, şeftali ve kayısıda bunları denemek geldi şimdi aklıma. Şimdi bunlar hic hesapta yokken bir de bunlara girişecegim sanırım. Kanıma girdiniz!:D
|
Merhabalar, iş yerinde küçük saksılara kara çam tohumu ekiyorum. Tohumlar filizleniyor ve yaklaşık 3-6 cm boya geldiklerinde kendilerini bırakıp soluyorlar.
Farklı zamanlarda tohumları ekmeme rağmen hepsini kaybettim. Sulamasını aşırı yapmıyorum toprağı tamamen kurutmuyorum da fakat neden solduklarını anlayabilmiş değilim. Direk güneş ışığını günde 1-2 saat kadar alıyorlar onun dışında pencere önünde aydınlık yerdeler. İş yeri olduğu için ortamın sıcaklığı genelde sabit 22-28 derece civarı. Aklıma gelenler torfun ph seviyesi kara çam için uygun değil. Tohum filizlendikten sonra yeterli besini bulamıyor. Besin olarak arada bir bütün bitkilerle birlikte suda erittiğim spirilunayı veriyorum. Sizlerin fikirleri nelerdir ne tavsiye edersiniz? |
Bu işlemleri tekrar şu günlerde yapabilirsiniz ama dış mekanda yapınız torfa çakıl ekleyiniz fideler çıktığında toprak tamamen kurumadan sulayınız direk güneş ışığında olmasınlar ve fidecikler gerçek yapraklarını çıkarasıya kadar besin vermeyin gerek yok. Burada önemli olan havadar aydınlık bir mekanda olmaları ve toprağında havadar geçirgen olması gerekiyor.
|
Teşekkür ederim, bundan sonraki denemelerimi bahçemizde yapacağım. Tek sorun olabilecek konu sulama olabilir. Biraz daha büyük saksılara ekersem sanırım kuruma olasılığınıda azaltmış olurum.
|
hocam karaçam aslında dayanıklı bir turdur buyuk ihtimal olmesinin nedeni saksıların buyuklugunun yetersiz kalmasından kaynaklanıyordur.. daha genis saksılarda veya alanda denerseniz eminim daha basarılı sonuclar alırsınız...birde havasız bir mekanda tutuyorsanız bununda etkisi olabilir...
|
tohum fılızlenmede sorun
1 Eklenti(ler)
aranıza yenı katılmaya calısıyorum. :)
tohumdan yetıstırmeye calıstıgım bıtkıler fılızlenmeye basladıktan bır sure sonra boyunlarını bukup curuyorlar .bu konuda yardımcı olabılecek bırı varsa sevınırım .tesekkurler |
hocam uyguladıgın işlemler ve cimlendirmeye calıstıgın tur veya turler hakkında bilgi verirsen daha iyi yardımcı olabliriz...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Propamocarb-HCL içerikli bir fungusit (Previcur, vb.) ile veya organik bir fungusit ile ilaçlamanız gerek. Zirai ilaç bayilerinde bulabilirsiniz. İlaç işi zor diyorsanız,fidelerinizi güneşe çıkarın,toprağını baya kurutun,son haddine kadar su vermeyin, yapraklarının ıslanmamasına dikkat edin ve rutubetli ortamda tutmayın. |
herkese önerileri ıcın cok tesekkur ederım
( bu ıse yenı merak saldım bu nedenle yaptıgım ılk hata ısımlerını yazmamak oldu :) |
Merhabalar,
Yaklaşık 15 gün önce ektiğim biber ve domates tohumlarım halen çimlenmedi.Üzerlerine şeffaf poşetle kapattım ve her daim nemli tuttuğum halde halen çimlenme olmadı sebebi ne olabilir? |
derin ekim yapmış olabilirsiniz...aklıma ilk gelen bu...veya ihtiyacından fazla sulayarak damping-off a sebep olmuş olabilirsiniz...
|
Sayın mazi derin ektiğimi düşünmüyorum üzerlerini en fazla yarım santim ince torfla kapattım.damping-off a gelince onu anlamadım
|
Alıntı:
Bir de biraz eşeleyin bakalım içleri çürümüş mü sağlıklı mı? |
Alıntı:
|
Merhaba ;
Elimde coffie arabica cinsi kahve çekirdekleri var.Ancak ben bunları çimlendiremedim.Toprağa ektiğimde ise çekirdek, toprağa koyu yeşil ve yapış yapış bir sıvı salgılayıp çürüyor.Nasıl çimledirebilirim ? Bilgisi olan cevap versin lütfen... |
Alıntı:
|
Arkadaşlar sebze tohumlarının daha hızlı çimlenmesi için önerisi olan varmı.Katkı ilaç v.s gibi.
|
belli süre suda bekletip ekerseniz daha kısa sürede çimlenir...suda bekletme suresi tohum kabugunun kalınlıgına gore degisir...
|
ANKARA da Mayıs Ayında Tohum Ekilirmi? Lütfen YARDIM
Merhaba Elimde Aşağıdaki sebzelerin tohumları mevcuttur.
Kırmızı çilek mısır Chantenay kral havuç Jicama (Meksika patatesi) Altın kahverengi salatalık Ampul domates Pembe Cüce Muz Siyah prens domatesi Leylak top tatlıcan Ankarada İncek te yaşamaktayım. Ankaranın en yüksek bölgelerindendir. Bu hafta yurarıdaki tohumları ekmek istiyorum Fakat hiç tecrübem yok. Buyüzden Tohumları ekme mevsimini kaçırdımmı? Yukardaki listeden hangilerini direkt olarak bahçeye ekebilirim? Hangilerini Evde güneşli ortamda yetiştirip sebzelerini alabilirmiyim. YARDIMMM LÜTFEEEEEEN |
hocam bende incekteyim geç kalmamışsınız oranın vejetasyon suresi daha gec oldugu icin normal ekim surelerinden daha gec ekmek gerekir zaten...bence daha bekleyin 1 haftaya ekin derim..
|
Alıntı:
Domates muz ve patlıcan tohumlarını önce viyollere ekilmeli... Sadece domatesler güneş alan ev ortamında, saksıda yetiştirilmeli. |
öncelikle selamlar.ben bir uygulama görmüştüm çimlendirmeyle ilgili öncelikle tohumu ekip suluyorsunuz daha sonra 10 litrelik su şişelerinin konik kısmını kesiyorsunuz şişeyi ters bir şekilde saksıya geçiriyorsunuz(bir nevi ev usülü sera).bu işlem uygulanabilirmi.cevaplarınız için teşekkürler
|
evet uygulanabilir..
|
Sn.mstfylcn fındık tohumdan çimleniyor ben defalarca denedim yalnız çok topraklı değilde boşluklu ve nem tutucu ortamlar lazım çimlenebilmesi için. Örneğin bol torflu **** fındık kabuğu,yaprak,kum gibi çoklu karışımlar gayet uygun. bİz fındık hasatı **** doğru ifadeyle patozu yaptıktan sonra kabuğundan ayrılan fındıkları ayrı kabukları ayrı depoluyoruz.Haliyle kabukların yığınlar şeklinde açık havada kaldığı öbeklerde içinden onlarca çimlenmiş fındık tohumları çıkıyor.yani hiç toprak ddahi olmayan sadece kendi kabuğu olan ortamda.
|
Sayın justice,
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi denedim hatta buz dolabı poşetine toprak koydum, içine fındıkları serpiştirdim ve hepsinin üstüne bolca su döktüm. Sonra da poşeti sıkıca bağladım su ve nem kaybını minimize etmek için. Fındıkların bir kısmını kabuklu, bir kısmını ise kabuksuz olarak ekmiştim. Yine de çimlenmediler. |
arkadaşlar 20 gün önce ekmiş olduğum limoni servi ve mavi ladin tohumlrım çok zor olmasına rağmen çıkmış durumda. çıkMADILAR ANCAK SICAK SUYLA SULAMADAN SONRA ÇIKTILAR .tohumları yoldan herhangi bir yerden topladım Konya ya gitmiştim oradan topladım.ladin tohumları tekirdağ istanbul arası ağaçlardan kozalaklardan çıkardım ladinde çok azı çimlendi.
konya ağaç olarak çok zengin belediyeler parklara çok önem veriyorlar heryer ağaç bol tohum var yine geldim konyaya topluyorum devamlı bu gidişle büyük bir fidanlık kuracağım . dün yeni ekim yaptım konya otogarından aldığım ladin tohumlarını bakalım ne olacak yorumlarınızı bekliyorum birde tohum uygun şekilde alacağım bir yer varmı |
Servi ve ladin tohumları ağaçların en uç bölgelerinden olgunlarından alınırsa daha iyidir..
|
sitede bi kaç yerde tohumları süt içerisinde bekletmenin faydalı olacağı yazıyor. deneyen varmı ? çimlenme üzerine etkisi nedir? başarı oranı artıyormu? deneyen arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilirmi?
|
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.
|
Merhaba iyi forumlar ben Can,aranıza yeni katıldım ve gerçekten cok akıcı gidiyor,önemli olan bircok seyi burdan çözdüm sayılır fakat kafamı karıstıran birsey var.Ben bonsai yetiştiriyorum ve biraz sabırsız biriyimdir bu sebeple web sitelerinden farklı acer türleri tohumu siparişi vermek ve birden fazla fidanla ilgilenmek istiyorum,bunların çimlenme olasılığı 10 adet tohum içinden sizce kaçtır?Bu ağaçların tohum turleriyle ilgili hiçbir fikrim yok,siz tohumdan herhangi bir acer türü yetiştirdinizmi?veya çimlendirmek için nasıl bir ortam yaratmalıyım?Kafama takılan sorular bunlar,biraz bilgi verirmisiniz veya herhangi bir konuya yönlendirmeniz de yeterli olabilir Teşekkürler.
|
|
Tohumların çimlenmemesi
Öncelikle herkese merhaba bu olayda daha yeniyim yani sürekli bu işlerin içindeydim babamla vs. fakat bu yıl ilk kez kendi başıma bişeyler yapmaya başladım.
Bahçeme domates biber ve patlıcan fidelerimi kendim yetiştirip sorunsuz şekilde diktim bunun yanında fasulye,kabak, nohut, barbunya, börülce, mısır, ayçiçeği ve bamya ektim ama ektiğimden beri 11 gün geçmesine rağmen sadece ayçiçeklerim ve bamyalarım çimlendi, diğerlerinde bir olay yok neden böyle oldu acaba ? Ne yapmam gerekiyor? Derine gömdüysem ve çürümediyseler beklesem çıkarlar mı yoksa yeni tohummu alsam ? Lütfen bana yardım edin çünkü böyle hergün heyecanla giderek bahçeyi boş görünce hevesim kaçıyor. Acil yardımlarınızı bekliyorum. |
Tohumdan çimlenen çiçeklerimizin son halleri
4 Eklenti(ler)
Ne zaman şaşırtmak lazım acaba zamanı gelmiş midir , Saksı Ölçüleri ne olmalı ve kaç adet dikim yapılmalı :confused: :rolleyes:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025