agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Ihlamur üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3767.htm)

ali boztepe 02-05-2007 22:21

Yazık oldu Ihlamur tohumlarıma.

Sayın arkadaşlar,
Ihlamur tohumundan fide yetiştirme konusunda bilgi verecek arkadaşlarımdan ricam; Lütfen açık ve anlayabileceğim şekilde cevap verilirse memnun olacağım,çünkü katlama ve yatak nedir inanın bilmiyorum.
Son olarak, Bursa için tohum toplama mevsimi tam olarak hangi aydır?
Saygı ve hürmettlerimle.

ozanutku 04-05-2007 08:39

Sayın Ali Boztepe gerçekten ıhlamurlar için üzüldüm,

Fakat şu gerçek ki herhalde tohumdan en zor fidan elde edilen bitki ıhlamur,
Bursa için mevsim şartlarını bilemiyorum fakat bulunduğum bölgede ıhlamur tohumlarını toplama zamanı ekim 5-15 arası , bu toplanan ıhlamur tohumlarını 80 derece sıcak suda 3 veya dört defa bekletip hazırlanan yastığa ( yastık bildiğimiz humus ve toprak karışımı) gömdüm.üzerini kalın karton ve kömür çuvalları ile kapattım.bundan sonrası bekleme safhası.Yanlız bulunduğum bölgedede fidan elde edemeyen çok kişi var.Bendeki sonuç şu an için gayet olumlu aşağıda linkte 1 ay önce çekilen fotoları görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2289

tasdelenmurat 14-05-2007 17:01

kardeş ben bonsai ağacı yapmaya çalışıyorum ıhlamurdan. 46 tane fide var elimde su an.

ıhlamurların 20 küsür çeşidi var herseyden önce. bunlardan bazıları bol çiçek açıyor, bazıları az. bazıları bildiğimiz mis gibi ıhlamur kokarken bazılarında nerdeyse hiç denebilcek kadar az koku var. bazı türleri ilaç sanayinde kullanılırken bazı türleri hiç bi halta yaramıyor.

öncelikle bilmen gereken hangi ıhlamur türüne sahipsin. wikipedia gibi bir siteye girerek oradaki resimli ıhlamur ağaçlarıyla karsılaştır elindeki yaprağın formunu boyutlarını, veya başka bir siteye girerek latince adını öğrenmeni öğrendiğin bu latince adı google/resimler/grafikler gibi sitelerde araştırak elindeki yetişkin yaprak resmini kıyaslaman daha makbul olur.

ben gittiğim okulun arka bahçesinde buldum ıhlamur fidelerini. kışın yere 2 çuval kum dökmüsler. bildiğimiz inşaat kumu. bütün kış, kum dışarıda kalmış. fideleri gördüğümde mayıs ayıydı. 2 3 metre ötedeki yetişkin ağaçtan düsen bütün tohumlar ( kumun üstüne düsenlerin ) nerdeyse hepsi tutmuş. çok araştırdım soruşturdum. bir allahın kulu biz onları kumun içine yerleştirmedik dediler. yani doğal olarak kumun üstüne düsenlerin hepsi tutmuş anlayacağın. mayıs 10 itabireyle topladığım bütün fideler 5-8 cm boylarında ve 4 yapraklıydı. 1 çift 2 yaprak. ve bir cm üstünde onlardan daha küçük 1 çift yaprak şeklinde idiler.

araştırdığım yazılarda, çok toprak seçmediği biraz nemli, yarı gölgeli yarı günesli yerleri sevdiği yazılı. genel olarak tabi. 20 küsür çesidi ayrı incelemedim açıkcası.

kazık kök atma eğiliminde, suyu seviyor. olabildiğince yerin altına doğru ilerliyor su arayısı için. kökde gücü olduğu gibi kazığa veriyor. onu bu dertten kurtarırsan ayrı .

yukarıda nemi seviyor yazmıştım. genel olarak. benim eve götürdüğüm fideleri koyduğum odada 1 hafta sonra hepsinde ( kimisinde az-kimisinde çok ) külleme denen ( bir tür mantar ) rahatsızlık peydah oldu. biraz fazla gölgede kaldıkları, odada hava sirkülasyonu az olduğu, ve yaprakları ıslatarak suladığım için. ev yapımı mantar ilacı kullanıyorum. inşallah atlatırım bu problemi. yapraklarda taze yaprak olduğu için mantara kolay yeniliyor. hemen büzüsmeye ve sonra kurumaya baslıyorlar.

ilk bonsai deneyimlerim ıhlamurlar üstünde olacağı için acayip gözlemliyorum.

muratdnr 14-05-2007 22:10

Çiçek açamsını istememin sebebi; arıcılıkla uğraşıyorum , doğaya katkıda bulunmak istiyorum. Otuz kadar dip sürgünlü olan ıhlamur ağacını takibe aldım ,inşallah onlardan fidan yetiştirmeye çalışacağım. Çiçek açmayan ıhlamur ağacından aldığım sürügnlerin hepsi tuttu ,bir kaçında dilcikli bindirme aşısı denemiştim ama tutmadı.

calcium 16-05-2007 10:49

Ihlamur ağacından aldığım 20 kadar parmak kalınlığındaki çelikleri kasım ayında toprağa batırmıştım.Hepsi tuttu ve yaprak vermeye başladılar.
Sanırım önemli olan suyu eksik etmemek ve gölgede çelikleri bulundurmak.
Çünkü başka hiçbir işlem uygulamadım.Şansımda bu sefer beni yalnız bırakmadı :D

tasdelenmurat 18-05-2007 20:54

" yukarıda nemi seviyor yazmıştım. genel olarak. benim eve götürdüğüm fideleri koyduğum odada 1 hafta sonra hepsinde ( kimisinde az-kimisinde çok ) külleme denen ( bir tür mantar ) rahatsızlık peydah oldu. biraz fazla gölgede kaldıkları, odada hava sirkülasyonu az olduğu, ve yaprakları ıslatarak suladığım için."

az bisey günes görüyordurlar inşallah. kapalı alanda degilseler benim yaşadığım problemleri yaşamazsın herhalde. bide inşallah bu sayfada yazısmaya devam ederiz. baskalarının gözlemleri, yaşadıkları problemlere nasıl çözüm buldukları gerçekten benim için önemli. 46 da 2 ıhlamur fidemi kaybettim şimdiden külleme ( mantar hastalığına ) yüzünden.

zehra- 28-05-2007 19:14

Merhabalar ben bağ hakkındas oru soracağım. Lütfen cevapsız bırakmayın. Bağ yapraklarının (üzüm yaprakları) uçları dışa kıvrlmış Yaprak uçları kurumuş .Küçük yapraklar kurumuş.Ayrıca yeni çıkan uçtaki küçük yapraklar sarımsı renkte. Ayrıca yaprak üzerinde ortası açık kahverengi, kenarları daha koyu kahverengi noktarı var. Bazı noktalar delinmiş. Zararlı böcek yok. Acaba bağdaki hastalık nedir? Teşekkürederim

çınaraltı 09-06-2007 22:15

Hayırlı olsun ozanutku;
Bundan sonra ne yapmayı planlıyorsun?
Bu sonbaharda tüpe alacakmısın yoksa bir sonraki seneye mi bırakıyosun?
Tohum yataklarını seranın içerisine mi yaptın?
Tohumdan nasıl üretirim diye araştırırken Salihli Kılıç Yaylas'ındaki Orman Bakanlığı'nın fidanlığında görevli olan orman mühendisi Nurten Altındağ da bana bahsettiğin yönteme yakın tarif etmişti.
3 defa 80 derece sıcak suda soğuyuncaya kadar bekletip ekmemi tavsiye etti.
Tekrar gözünaydın....

ozanutku 11-06-2007 08:40

Sayın Çınaraltı ıhlamurları sonbaharda torbalara alacağız.Bu arada Salihli Fidanlık mühendisliğindeki Nurten Altındağ eşim olur.İnşallah yakın zamanda Kılıç Yaylası fidanlığına yapacağımız gezide daha detaylı bilgilere sahip olursunuz.

bemiral 10-09-2007 21:14

ya ben bişey sorucam bizim bahçede ıhlamur ağacı var üzeri yeşil etli bir yapıya sahip olan tohumlarından dolu şimdi ben bunları alsam kabuğunu soymam gereklimi ekmem için mesela kabuğunu soysam ve evin içinde saksıda yetiştirsem olurmu bi zahmet yardım edin arkadaşlar şimdiden teşekkürler

Selahattin Yılmaz 10-09-2007 21:19

Kabuğunu soyarak ekebilirsiniz ancak ıhlamur tohumu bu başlığı okuduğunuzda anlayabileceğiniz gibi zor çimlenen bir tohum...

Kudret 11-09-2007 13:23

Geçen sene eylül ayı sonunda topladığım ıhlamur tohumlarının, bir kısmını sülfürik asitte 15dk bekletip iyice yıkadıktan sonra 15dk sıcak suda bekletim ve buzdolabında katlamaya aldım. Şubat ayında dere miline ektim. Yaklaşık %60'lık çimlenme oluştu.
Diğer kısmını ise babam kabuklarını soyup yine buzdolabında katlamaya aldı. Şubatta ektiğimiz bu tohumlarda yaklaşık %25'lik çimlenme oluştu.
Kabuklarını soyduklarımızda çimlenme az olunca çıkarıp kontrol ettiğimde, bir kımı çürümüş, diğer kısmı öylece duruyordu.

kürşad 14-09-2007 07:31

1- Tohumları çimlendirmek için giberalik asit veya viyolde torf uygulayan oldu mu acaba?
2- Tüpe alırken köklerin etrafındaki toprağın da alınması gerekiyor mu çıplak kökle de alınabilir mi?
3- İlk alınan tüp poşetinin ebadı ne kadar olmalı?

ozanutku 26-09-2007 10:16

Arkadaşlar çevresinde veya bildiği bir yerde yetişkin ıhlamur ağaçları olan yerleri bilen varmı.Tohum almak için lazım..

tugo 27-09-2007 20:54

Sn.ozanutku,
Geçen süre zarfında çimlendirdiğiniz ıhlamurların son durumu nasıl? Bir de bu fidanların yaklaşık 10-12 cm gövde çapına ulaşmaları ne kadar zaman alıyor, bir bilginiz varmı?
Saygılar

Mine Pakkaner 27-09-2007 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozanutku (Mesaj 156153)
Arkadaşlar çevresinde veya bildiği bir yerde yetişkin ıhlamur ağaçları olan yerleri bilen varmı.Tohum almak için lazım..

Ödemiş Bozdağ'da bol miktarda var, ancak yanılmıyorsam orman işletme şefliği topluyor. Siz yine de bir araştırın. Yol boyu ağaç dolu. Bir de eğer uzak gelmezse Kırklareli diyeceğim. Nereye baksanız ıhlamur ağacı. Mevsiminde başınız dönüyor kokudan.

poinciana 28-09-2007 13:47

Ozan bey;
tohum konusunda yardımcı olabilirim..selamlar.

ozanutku 28-09-2007 14:45

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen yıl Ihlamur tohumundan elde ettiğim fidanlardan sonra bu sene bu işi yapacak arkadaşlara yol göstermesi açısından yaptığımız işlemleri anlatayım.

1-Tohum toplama dönemi konusunda bölgesel farklılıklar olmakla beraber genel kanı
tohum alacağınız ağaçtan bir tane tohum alın tohumu kırın içi dolu ise onu da açın en iç kısmı hafif kremsi-kahvemsi bir renk alması lazım, beyaz olmayacak.

2- Topladığınız tohumları bir kovaya boşaltın üzerine 3-4 defa sıcak su uygulaması yapın sıcaklık 80-90 derece (Yalnız sıcak su uygulamasında dikkat edilecek husus tohum miktarına göre çok fazla su olmayacak, 3-4 gün aynı işlemi tekrarlayın)
3- Tohumları buzdolabına koymaya gerek yok direk hazırlayacağınız yastıklara ekebilirsiniz. (Tercihe göre değişir kimi buzdolabında bekletip Mart-Nisan gibi ekiyor)
Tohum yastıklarını hazırlayın ; 1,20 eninde olmalı daha sonra yabani otları yolmak için
Tohum yastığında kullanılan toprak kullanılmış toprak olmayacak dağdan –ormandan getireceğiniz toprak olsun
Tohum yastığını hazırlayınca 1-1,5 cm kalınlığında bir tahta yardımıyla yastıkların üzerine bastırın oluşacak çukurluklara tohumları birbirine değmeyecek şekilde yan yana yerleştirin

Tohumları yerleştirdikten sonra üzerini toprakla fazla kalın olmayacak şekilde kapatın

Keten çuvalla yastıkların üzerini örtün,onun üzerini eğrelti otu diye tabir edilen otla kapatın nemli kalması için (Eğrelti otu bulamazsanız herhangi bir ot yığını)

Mart ayında yastığın üzerindeki otlar ve keten kaldırılacak,(Metrekareden ortalama 40-60 tane fidan çıkar)
İnşallah herkesin sonucu aşağıdaki gibi olur,

ozanutku 01-10-2007 09:11

3 Eklenti(ler)
Geçen seneki ıhlamur tohumlarından elde edilen fidanların son hali

poinciana 24-10-2007 07:38

Arkadaşlar
Başta zor çimlenen Ihlamur olmak üzere diğer ağaç türlerinin tohumlarının 1000 dane ağırlıklarını nasıl öğrenebilirim.Zira bazı tohumların hem çimlenme güçlüğü var ayrıca çimlenme oranının düşük olduğunu düşünürsek elde edilicek fideyi merak ediyorum.Yardımcı olana teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz 26-10-2007 09:40

Sevgili poinciana, Ihlamurda 1000 dane ağırlığı ~110 gr dır.

Koyu yeşil 06-11-2007 20:18

Merhaba,
Yan komşumuzun bahçesinde güzel bir ıhlamur ağacı var. Şu an üzerinde tohum var mıdır bilemiyorum. Yarın bakar eğer varsa toplarım.

oktayk 30-11-2007 08:26

Ihlamur fidanı hk.

Çobançeşme Ziraatten saksı içinde aldığım ve bahçeme dört yıl önce diktiğim Ihlamur fidanı hiç bir gelişim göstermedi. Ayrıca Aşılı olmadığı için ileride pek randıman alacağımıda zannetmiyorum. Bu fidan için ne yapabilirim? Bilgilendirseniz çok mutlu olacağım.

sukranayalp 30-11-2007 08:46

Sn Oktayk,

Aldığınızda fidanın boyu ve saksısının yaklaşık çapı nekardı?
Şimdi boyu ne?
Bahçenizdeki ortamı anlatır mısınız?
Gerekli gübrelemeleri yaptınız mı?
Geçtiğimiz vejetasyon periyodlarında yaprak verimi normal miydi?
Diktiğiniz yerin alt kısmında taş ya da beton gibi bir zemin olabilir mi?
1.5 m. deki gövde kutru kaç cm.?

Önce bunlara cevap verin. Hatta müsaitseniz fotoğraf ekleyin.

Eğer bu soruları cevaplayamazsanız Şubat ayında söküm ve yeniden dikim yapın. Söküm yaparken kök sağlığını incelemeyi ihmal etmeyin. Ihlamur kökü daha ziyade yanlara doğru gelişme eğilimindedir. Genç fdanlarda normal kök yayılma genişliğinin yaz mevsimde , yapraklanma periyodunda, taç izdüşümünün en azından yarısı kadar olması gerekir.

yumucuk 12-05-2008 21:14

Ihlamurun latince isimleri

Merhaba arkadaşlar;

Gümüşi ıhlamuru tohumundan yetiştirmek istiyorum. Internette birçok sitede gümüşi ıhlamurun latince ismi Tilia Tomentosa olarak geçiyor. Fakat bazı sitelerde Tilia Cordota olarak yazılmış. Yabancı sitelerde de arama yapmak istediğim için doğru isim önemli. Bazı yabancı sitelerde de isimler yanlış yazılmış.

Doğrusunu bilen varsa Gümüşi ıhlamurun latince ismini öğrenmek istiyorum.

svly 03-06-2008 09:11

Merhaba arkadaşlar,
Dün yolda giderken bir sürü ıhlamur ağacı ve bunların dibinden patlayan sürgünler gördüm.Acaba o sürgünlerden alıp yetiştirmek istesem bulunduğumuz mevsim itibariyle herhangi bir problem yaşarmıyım?

dilekagaci 08-06-2008 21:38

konuyla ilintili olarak birşey danışmak istiyorum...
bahçemizdeki ıhlamur çiceklendi, tam toplayacaktım cuma günü, aniden saganak yagdı, bütün ıhlamurlar ıslandı, hsonu da yagmaya devam etti arada...çiçekler ıslandı, şimdi ne zaman toplamalıyım ıhlamurları kurutmak için...yoksa ıslandıgı için çok mu geç kaldım?

Selahattin Yılmaz 08-06-2008 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yumucuk (Mesaj 235208)
Merhaba arkadaşlar;

Gümüşi ıhlamuru tohumundan yetiştirmek istiyorum. Internette birçok sitede gümüşi ıhlamurun latince ismi Tilia Tomentosa olarak geçiyor. Fakat bazı sitelerde Tilia Cordota olarak yazılmış. Yabancı sitelerde de arama yapmak istediğim için doğru isim önemli. Bazı yabancı sitelerde de isimler yanlış yazılmış.

Doğrusunu bilen varsa Gümüşi ıhlamurun latince ismini öğrenmek istiyorum.

Bu konuda linki takip ederek bitki veri tabanımızdan güvenilir bilgi alabilirsiniz.

yumucuk 26-08-2008 14:43

Tohumlar bej rengi

Merhaba arkadaşlar;

Artık ağustos sonu geldi. Tohumdan ıhlamur çimlendirmek istiyorum. Sayenizde katlama işlemlerini öğrendim. California Üniversitesi de hayli geniş bilgi vermiş bu konuda.

Ancak tohumların yeşilken ekilmesi gerektiği belirtilmiş. Burada bu mevsimde maalesef renkleri bej rengi oluyor. Ancak yaz başında yeşil oluyor. Onu da toplamaya zaman kalmıyor. Yaşadığım yerin halkı ıhlamurları kesip kesip satıyor. Ormanları talan ediyorlar.

Tohumların toplanması konusunda bir kolaylık var mı! Bej rengi olsa da bu mevsim ekebilirmiyim?

mustafa15 18-09-2008 14:04

merhaba arkadaşlar.Ihlamur tohumlarına uygulanan katlama veya sıcak su uygulaması tohumların dış kabuğu alınarakmı yoksa alınmadanmı uygulanıyor?teccrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

Selahattin Yılmaz 18-09-2008 14:12

Kabuğu ayırmayınız çimlendirmede daha başarılı olursunuz. Zaten bu başlığı tümüyle okursanız sorulrınıza cevap bulacaksınız.

Gülüm 16-03-2009 09:59

ıhlamuruma yardım

Merhabalar..Benim bir ıhlamurum var.Rahmetli babamın yadigarı olduğu için çok kıymet veriyorum.Ağacın kesilmesi gereken bir zamanda ben kesmemek için yerini değiştirdim.Ama yapraklandığı bir zamanda.Osene tutup tutmadığı belli olmadı.ondan sonraki yani geçen sene kuru bir ıhlamur ağacı kaldı.çok dua ettim.yaprakların döküleceği zaman benim ıhlamura can geldi.Gövdesinden bir sürgün dal çıkardı ve baya bi zaman sonra soldu.

Benim merak ettiğim ıhlamurum acaba tekrar tutmuşmudur?Ne zaman yapraklanır veya nasıl anlarım kurumadığını...Acaba yapabileceğim birşey varmı?Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Unutmadan söyleyeyim üst kuruyan dallarını çataldan itibaren kestim.Dip kenarlarını açtım ve ıslak kökler gördüm...

ozanutku 17-03-2009 08:59

Ihlamur sökülüp kökleri hava almadan hemen yeni yerine zamansızda dikilse herhangi bir sorun yaratmaz,

Ihlamurun geçen sene sürgün verdiğine göre büyük ihtimal hala canlıdır.

Afyon yöresindeki hava şartlarınıda göze alırsak nisan gibi yeni sürgünler vermeye başlar. Yapabileceğiniz fazla bir şey yok gübreleme ve bol bol su ıhlamur suyu fazla sever.

Gülüm 18-03-2009 09:46

Çok teşekkür ederim ozanutku.Yüreğime su serptin.Nisanı sabırsızlıkla bekliyorum.İnşallah canlanırsa ilk ıhlamur fotoğrafımı çekip burada sizlerle paylaşırım.

k0900 19-03-2009 20:30

Beş yıl önce 2 yaşında 2 adet ihlamur dikdim.

Henüz çiçek vermediler.

Budamayı yapan site bahçıvanımız, çizik atma yapalım dedi. Ağaç gövdesini 1, 2 cm çizerek çiçeklendireceğini söyledi.

Duymadığımızdan ve gövdesinin yaralanmasının mantıklı gelmediğinden yaptırmadık.

Böyle bir uyğulama varmı?

Selahattin Yılmaz 19-03-2009 23:31

Çizim atma ile çiçek mekanizması tetiklenebilir ancak ıhlamur 10 yaşından sonra çiçek açar.

k0900 22-03-2009 00:34

Teşekkürler, bir beş yıl daha bekleyecegiz demekki.

delta4579 18-06-2009 23:00

tohumdan üretilen ıhlamur fideleri başarılı bir şekilde göz aşısı ( T-gözaşısı ve yonga gözaşısı) kullanarak , yaz sonunda aşılanabilir. Bu şekilde istenilen türün üretimi yapılmış olur. Ya da ağacın etrafından çıkan sürgünler köklüyse kışın sökülebilir , yazın sökülürse örtü altına almak ve sisleme yapmak gerekir. Köklü değilse tepe daldırma şeklinde üzerine toprak yığılarak köklendirilebilir. Ihlamur çelikleri, yapraklı olarak haziran sonu temmuz başında ,örtü altında , sisleme ve 5000-6000 ppm alkollü İBA kullanarak köklendirilebilir . Ağacın etrafından çıkan sürgünlerden alınan çelikler de bu şekilde köklendirilebilir.
Tohum kullanarak ileride aşılanacak anaçlar üretilir. Tohumların çimlenmesi zordur. Bunun sebebi tohumların uyku döneminde olması ve sert kabuklu olmalarıdır. Bu kabuklar mekanik olarak aşındırılabilir ya da kimyasal olarak tohumlar nitrik asitte yarım saat - iki saat arası bekletilir, yıkanıp kurutulur ve sonra 15 dakika sülfürik asitte bekletilerek aşındırılır. Son olarak 2-3 derecede 4 ay boyunca soğuk katlama yapıldıktan sonra dikilir.
Kimyasal ya da mekanik aşındırma yapılmıyacaksa tohumlar , önce 15-27 derece arasında 4-5 ay sıcak katlama , hemen sonra da yine 4-5 ay 2-4 derece de soğuk katlamaya alınır , sonra da dikilir. Diğer bir yol ise tohumların kabukları sertleşip dökülmeden önce ,renkleri yeşilden kahverengiye dönerken ya da döner dönmez tohumlar toplanıp hemen tavalara dikilir. Bu şekilde tohumlar ilkbaharda çimlenir , sonbahar başında aşılanır.

Uysal01 08-09-2009 15:46

1 Eklenti(ler)
Eklenti 101767
Geçen yıl tohumdan ektiğimiz ıhlamurlar, fide haline geldiler.Çıkanlar hızlı bir şekilde büyüyorlar. 50 cm.ye ulaşanlar olduğu gibi 5cm. boyunda olanlar bile var.

captaiin 29-01-2010 00:43

Bu sene bende yaklaşık 1kg tohum elde ettim.Şuan sıcak katlama aşamasındalar.
Yakında resimli olarak paylaşacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025