![]() |
Alıntı:
Güzel bir açıklama olmuş, bilgiler için teşekkürler. Buradan şunu anlıyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen. Bitkiler üzerinde bitkilerin gelişimi için kullanılması kesinlikle yanlıştır. Kaldıki kullanıldığını söyleyip bunların bu yönde satışının yapılmasında hem insan hemde bitki için tehlike arz ediyor. SAYGILARIMLA. |
Benim bahsettiğim uv ledler zaten 380-390 nm aralığındadır ve bütün bir odaya sadece 1-2 watt kadar ya da günde 1-2 saat kadar kullanılmak üzere düşünmüştüm.
390 nm mavi renk bant aralığına çok yakındır ve fazla bir zararı yoktur. Dalga boylarından ve taşıdıkları enerjiden bahsederken kastettiğim buydu. Dalga boyu küçüldükçe uv ışınlar daha fazla enerji taşırlar ve tehlikeli hale gelirler. Canlılarda bulunan DNA ve proteinler 280 ve 260 nm dalga boylarında maksimum soğurma yaptıkları için bu dalga boyundaki uv ışınları en tehlikeli olanlarıdır. UV ışınların bitkilerde kullanılmasının amacı aslında bitkilerin bir takım savunma mekanizmasını harekete geçirerek bazı pigmentleri üretmesini sağlamaktır. Mesela lolo rosso marulunun kızarması için, domatesteki likopen miktarını arttırmak için, marihuanadaki kafa yapıcı ve aromatik madde miktarını arttırmak için :) vb. |
Alıntı:
Hiçte yanlışınız yok, o kadar net bi durum.UV lambaların canlılar üzerinde (insan, bitki, havyan 1. derece canlıdır) kullanımı kesinlikle tehlikeli ve yanlıştır.Dozu düşük veya yüksek olsun, farketmez.Sigara gibi düşünün günde 1 tane içmekte 1 paket içmekte tehlikelidir.Kısaca durum bu.Etkileri tartışılsa da tehlike tehlikedir. Mehmet |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Radyasyonda zararı belirleyen iki etmen vardır: Birincisi ışınımın dalga boyu, ikincisi maruz kalma süresi. UV ışık az miktarlarda olduğu zaman faydalıdır. 20 dakika kadar UVB ışınlarına maruz kalmak D vitamini sentezlenmesini sağlar, Sibirya gibi fazla güneşi olmayan yerlerde çocuklara tedavi amaçlı UV lambaları kullanılırmış. Cildimizin bronzlaşmasını sağlayan şey UV ışınlarıdır, uzun süreli maruz kalmak zararlıdır elbette. |
|
Neyse, salatalıklarda gördüğüm hastalık 'Powdery mildew' denilen bir mantar hastalığıymış, Türkçesini bilmiyorum. 660 nm şerit ledler için fiyat sormuştum Alibaba.com sitesinden, cevap geldi. Metresinde 60 tane SMD 5050 3 çipli led olanın metresine 20 dolar diyorlar. 1 metresi yaklaşık 14 watt gücünde 12 volt, 1.2 amper çekiyor. Metresinde 30 tane led olana da 10 dolar diyorlar o da 7 watt gücünde. Işığı daha eşit biçimde yaymak ve pcb, lehim vs ile uğraşmamak adına kullanılabilir gibi geldi.
http://t-tec.en.alibaba.com/product/...time&edm_ver=e |
Powdery mildew = Külleme
Mantari bir hastalıktır. Nedenleri arasında yüksek nem, yetersiz hava akımı, sık dikim, ısı yüksekliği ve yetersiz ışık vardır. Kendiliğinden geçmez. Müdahale etmeniz gerekir. |
Işığın yetersiz olduğunu düşünmüyorum, yüksek nem ve diğer sebepler olabilir, ilk başlarda kabine havalandırma yapmamıştım. Şu an için sorun kalmadı gibi, hastalıklı yaprakları yoldum, diğerlerinde problem yok.
|
100cm X 50 cm bir alana toprak saksıda domates ve salatalık yetiştirmek için kaç adet mavi kaç adet kırmızı led kullanmalıyım? buna uygun pcb nasıl olmalı lütfen yardımcı olun.
|
2 Eklenti(ler)
Bugün
|
Öncelikle hayırlı s a ba hlar,Sayın bountr. Bulunduğum şehir ve imkansızlıkları nedeniyle bende kendi imkanlarımla bu kurduğunuz sistemi yapmak istiyorum. 1 m2 bir alan için kaç adet led kullanmam gerekiyor ve oran ne olmalı? soğutucu falan kkullanmak gerekyormu gerekiyorsa nasıl bir soğutucu olmalı link verirseniz sevinirim.
|
|
Alıntı:
|
Hay Allah razı olsun kapalı derken güneş doğarsa ilk o odaya girer ama güneş olmadığı için karsta bu dönemde en azından. ışık alan bir oda ama güneş yok olsada süresi yetersiz. domates, salatalık, biber, saksıda çilek gibi.Mesela bir ay önce tohum ekmiştim yeşerdiler fakat güneş olmadığından tekrar sararma oldu soldular.
|
2 Eklenti(ler)
Bu bitkilerin hepsinin ışık ihtiyacı farklı, kesin bir şey söylemek çok zor, biraz deneme yanılma ile kendiniz bulabilirsiniz ne kadar ışık lazım olduğunu. Başlangıç için 60-70 wattlık bir sistem yapabilirsiniz, az da olsa güneş ışığı da alacağı için yeterli olabilir. Daha sonra bitkilerin gelişimine göre gerekli değişiklikleri yaparsınız. Resimde gördüğünüz gibi bir sistem yapabilirsiniz. Bunlardan 2-3 tanesi işinizi görür.
|
Peki bu parçaları bulacağımız link verebilirmisniz. soğutucu falan gerekicekmi. yukarıda yazdığım linklerdeki ledler den bana uygun olanı varmıdır acaba bir bakarsanız
|
Konunun en başında bir sürü link verdik, nereden alabileceğinizi anlattık. 168 LED Bulb Mixed Red Blue Spectrum LED Grow Light | eBay Bu fena değil gibi ama resimdeki yuvarlak ışıklardan sadece 1 tanesi için bu fiyat, denenebilir belki ama mantar ledlerden pek verim alınmaz, en iyi çözüm power led kullanmak.
|
Konu hakkında bilgisiz olduğumdan demekki çok okumuş ama iyi anlamamışım. powerled alacam. pcb lere eklersemde olur değilmi? açıkçası gördüğüm görsellerin adını bilmiyorum. Mahrumiyet bölgesinde olduğum içinde buralardan temin edebileceğimi zannetmiyorum. o yüzden bukadar başınızı ağrıtıyorum kusura bakmayın. pcblerden yaparsam sizinki gibi Edison Opto Corporation Turkey ::: Galata Elektronik Sanayi LINE PCB bu uyarmı
|
Verdiğin link açılmıyor ama sanırım 6lı line pcb, olur tabi, benim yaptığım şekilde yapabilirsin, ya da resimdeki gibi 18 lik yuvarlak pcbye dizersin, sabit akım led sürücüsü ile kullanırsın arkasına bir soğutucu monte ederek. Ne kadar bütçen var, ona göre tavsiyede bulunurum. İstersen elimde fazladan var resimde gördüğünden, 5er tane almıştım toptan, uygun fiyata yaparım. Elimdeki fazlalıkları şimdilik kullanmıyorum.
|
Bütçe konusunda şimdilik çok ileri gitmek istemiyorum açıkçası. Hayal kırıklığı olmamaası için önce insan denemek birşeylerin iyi gittiğini görmek istiyor. 100-200 TL arası olabilir. Belirttiğiniz gibi bunu kendimizin yapması daha uygun olacakk zannedersem. elinzdeki fazla bulunan yuvarlak olan pcb oluyor heralde led dizmem için uygun fiyata alabilirim:)
|
Sadece pcb yollarsam astarı yüzünü geçer :) kargo parası yüzünden. Siz en iyisi internetten alın.
|
Bugün ledler daha sağlıklı çalışsın diye sabit akım led sürücüsü aldım 60 wattlık az önce bağladım taktım ve görüyorum ki ışık şiddeti daha fazla, neredeyse 2 katı :) ayrıca ısınma da arttı. Meğer hiç akım çekmiyormuş bunlar :) şimdi 350 mah akım ile çalışıyorlar, umarım bitkiler de daha iyi gelişirler. Sanırım ledleri paralel bağladığım için çektikleri akım düştü. Şimdi daha iyi bir soğutma yapmam gerekecek. Diğer paneli de Bu şekilde bağlayacağım.
|
Sn Bountr,
Sabit akım kaynağı bağlamanız iyi olmuş, hem led in uzun ömrü hemde tam güçte kullanmak için.Aldığınız akım kaynağının fiyat bilgisini de paylaşabilir misiniz?Paralel bağladıysanız ledleri akım yükselip voltaj sabit kalacaktır. Seri bağlantı durumunda akım sabit olacak voltaj yükselecektir. |
30 liraya aldım, 1400 mah, 3 tane pcbyi 4lü şekilde paralel bağlayıp 350 mah yaptım.
|
Ledlerin ısı yayması kışın ısınma için faydalı olacak gibi ama yazın bu sıcaklığı uzaklaştırmak için bir havalandırma sistemi gerekecek gibi,Çalışmalarınızı beğeni ile takip ediyorum.Başarılar ...
|
Alıntı:
Sabit akım led sürücüsünün ve en önemlisi aradaki ışık farkını gösterir resim varsa yayınlarsanız aradaki fark daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum. Sabit akım sürücüsü öncesi ve sonrası :p:p:p. SAYGILARIMLA. |
Led sürücülerin hepsi aynı zaten, aradaki farkı gösterebilecek kalitede fotoğraf makinem yok ama neredeyse 2 kat arttı ışık, meğer yanmıyormuş bunlar :) Sanırım 12 tane pcbyi paralel bağladığım için çektikleri akım düştü, tek tek bağlayınca düzgün yanıyorlar.
http://www.ledgostore.com/index.php?...&product_id=31 Buradan aldım, ofisleri bana yakınmış, gittim kendim aldım. Gayet ilgilendiler sağolsunlar. |
S l m lar arkadaşlar. Sayın Bountr bana sıfırdan başlamak için neleri gerektiğini yazarmısınız 60-70 w lık bir sistem uygulamamı söylemiştiniz bu watta **** 80 w lık bir sistem için pcb lazım power led lazım soğutucu lazım sürücü lazım başka ne gibi şeyler gerekiyor. lens ne oluyor o niçin kullanılıyor
|
led dizilime örnek
1 Eklenti(ler)
Ledlerin parallel ve seri bağlandığında kullanılması gereken akım ve voltaj hesabına bir şekille örnek vereyim.Bu şekilde ,5 adet led seri bağlanmış bu seri bağlı 4 grup birbirine paralel bağlanmıştır. Seri bağlı gurubun voltajı 3.2+2.2+2.2+2.2+2.2=12 volt akımı 350 mA dır tabi ledlerin 1 watt olduğunu kabul eder isek.Seri koldan çıkan 350mA akım paralellendiği için 1400 mA ya yükselmiştir sistem bu hali ile 12 volt 1400 mA tek bir led gibi davranır.
|
Aslında 12 volt olmuyor, ben 15 ledi seri bağlayıp bu şekil 4 tanesini paralel bağladım. 350 mah'de voltajı kendisi ayarlıyor 9-42 volt arasında akım sabit olacak şekilde. Sn serhatcan, benim yaptıklarımın aynısını yapabilirsiniz, elektronik bilginiz yoksa sıfırdan anlatmak imkansız :) lensler ışığı belli bir noktaya odaklamaya yarıyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025