agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Passionfruit (Passiflora edulis) tohumdan üretim (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2821.htm)

kaktüs 27-03-2009 17:03

Şimdi de ben deneyeceğim

Havaların ısınmasını bekledim biraz. 20-24 derece sıcaklıktan bahsediliyor!

kopshtar 28-03-2009 18:53

1 Eklenti(ler)
Bu çıkan passiflora edulismidir. çimlendiren arkadaşlar tanır diye düşündüm?

zerrinsrt 29-03-2009 18:54

1 Eklenti(ler)
Benim çimlendirdiğim passifloranın resmi. Banana passionfruit.

Volare 31-03-2009 16:33

Merhaba ,
bu gün Passiflora quadrangularis tohumlarım geldi ,
biraz meşakatli bir iş galiba çimlendirmesi ve yetiştirmesi.
Passifloranın bu türünü yetiştiren varsa , inceliklerinden kısaca bahseder mi acaba ?
Saygılar .

mhayta 31-03-2009 16:40

marketlerde poşette satılan tohumlarda alıp ilk pasiflora deneyimimi başlattım 10 gün kadar oldu, henüz birşey yok. ama gelişme oldukça sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

ashtead 02-04-2009 13:46

bitki ile ilgili genis bilgisi olan varmı? bende yetistirmek istiyorum ama basaramadim.

uzman16 02-04-2009 14:50

29 Martta bir gece suda beklettiğim 2 adet tohumdan birini çıtlatıp diğeri ile beraber ektim. Henüz bir hareket yok. Ama yazılanlara göre daha beklemem gerektiğini anlıyorum.

kaktüs 02-04-2009 15:10

Baktım havalar güzel gidiyor dayanamadım ben de uzun sürecek bekleme sürecine başlayayım dedim..

Tohumları 3 gruba ayırdım ben de

Birincisini hiçbir işlem yapmadan ektim.

İkinci grubu ılık suda bir gece bekleterek ektim.

Üçüncü grubu portakal suyu içerisinde 1 gün bekleterek ekeceğim.. İçlerinden bir tanesinde de çıtlatma denemek istiyorum...

Bakalım neler olacak.. Passiflora purple granadilla bendeki.

kaktüs 02-04-2009 15:53

İhtiyaçları konusunda araştırma yaptım birazcık. Sizinle de paylaşayım:

Yeri: Passion fruit tam güneş alan yerlere konulmalıdır. Eğer çok sıcak alanlarda ise yarı gölge tercih edilebilir. Bitki tırmanıcı olduğu için yanına tırmanabileceği birşeyler konulmalı veya çit gibi yerlerin yakınına yerleştirilmelidir. Çekici çardaklar da oluşturabilinir.

Toprak: Passion fruit'ler pek çok toprak tipi üzerinde yetişebilir ancak hafiften ağıra doğru kumlu ve ph 6.5 - 7.5 olan toprakları tercih ederler. Çok iyi bir drenaj kesinlikle gereklidir. Aynı zamanda toprak, organik maddeler açısından zengin olmalı ve tuzluluk olmamalıdır. Eğer toprak çok asidik ise kireç uygulanmalıdır. Bitkinin yüzeysel kökleri vardır,kalın tabaka bir organik malçtan faydalanabilirler.

Sulama: Düzenli sulama bitkiyi sürekli çiçekli ve meyve verir halde tutar. Özellikle meyvelerin olgunlaşma döneminde su ihtiyacı fazladır. Eğer toprak kuru ise meyveler buruşur ve olgunlaşmadan düşerler.

Gübreleme: Bitki hızlı büyüyen bir bitkidir ve düzenli gübrelenmeye ihtiyaç duyar. En iyi seçim 10-5-20 NPK lık bir gübredir. Yılda 4 kere her bitkiye yaklaşık 1,5 kg olacak şekilde verilir. Çok fazla nitrojen ise meyveden çok fazla yapraklanmasına neden olur. Bitkinizi, eksiklikler için sürekli gözlemlemelisiniz. Özellikle potasyum, kalsiyum önemlidir, daha sonra önem sıralamasında magnezyum gelir. Dondan zarar görmüş bitkilere havalar ısındıktan sonra zengin bir gübreleme yapmak gerekir.

Budama: Budama bitkiyi sınırlar arasında tutmak, daha kolay hasat yapabilmek ve bitkinin hızlı büyümesini koruyarak verimli tutabilmek için önemlidir. Ilık kış iklimlerinde hasadın hemen ardından budama yapılır. Soğuk kış iklimli alanlarda, erken ilkbaharda budama yapılır. Genel bir kural olarak, bitkideki bütün zayıf büyümüş yerler uzaklaştırılır ve canlı yerlerin en az üçte biri kesilir. Çok sıcak iklimlerde, yaprakların çok büyümesine ve meyveyi güneşin yakıcı etkisinden korumasına izin verilir.

Dondan koruma: Hacimleri yüzünden, don tehlikesi olduğunda bitkiyi kaplamak zordur ancak yaprakların katmanları daha içteki dalları donun zararlarına karşı korur. Ve bitki genellikle toprak donduğunda da geri gelir. En iyi strateji, bitkiyi bir duvara karşı, avlu/taraça vs karşı dikmektir. Yapılabilecek herhangi bir üstünü örtme korumaları da ek yararlar sağlayacaktır.

Üreme: Passion fruit'ler genellikle tohumlardan büyürler. Sarı organcıkların yapıları çapraz-tozlaşmayı sağlar ve kendine verimsizliğin getireceği problemlerin üstesinden gelmeye yardımcı olur. Meyveden hemen ayrılıp ekilen tohumlar 10-20 gün içerisinde çimlenir. Temizlenmiş ve depolanmış tohumların daha düşük ve daha yavaş çimlenme oranları vardır.
Tohumlar 1,5 - 2 cm'lik yataklara ekilir ve 10-20 cm olduklarında fideler başka yere dikilir. Eğer daha uzun ise (1 metreden uzun), yer değiştirecek bitki tepelerinden kesilmeli ve bitkiler bol bol sulanmalıdır. Bitki aynı zamanda 3-4 gözden oluşan çeliklerle de üretilebilir
Köklendirme hormonu kullanılırak köklenme hızlandırılabilir. Çelikler 90 gün içinde iyi köklenmiş ve yeni yerlerine taşınmaya hazır hale gelmiş olabilir. Çelik aşıları, hibritlerin soyunu devam ettirmek ve nematodların ve hastalıkların vereceği zararları azaltmak için önemlidir.

Zararlılar ve Hastalıklar: Tropik alanlarda bir çok zararlı ve hastalığa maruz kalırlar. Bu alanlarda purple passion fruit (Mor) daha dayanıklı olan sarı'ların aksine nematodlara duyarlıdır. Sümüklü böcekler de başka bir problem teşkil edebilirler.

Hasat: Meyve olgunlaşınca çabukça yeşilden mora (veya sarıya) döner ve birkaç gün içinde toprağa düşer. Rengi değir değiştirmez alınabilir veya hergün yerden toplanabilir. Depolamak için nazikçe yıkayıp kurutmak ve çantalara/kutulara koymak gerekir. 10 oC'de 2 - 3 hafta dayanır. Meyve büzüşmeye başladığında en tatlı olduğu zamandır. Hem meyve hem de suyu dondurularak saklanabilir. Passion frutin aroması turunçgiller ve diğer meyvelerle güzel karışım yapar ve bunun aromasını tanıyan herkes için kolayca farkedilir.

uzman16 02-04-2009 16:04

Bu bilgi çok faydalı oldu Sn. Kaktüs. Teşekkürler.
Ben -eğer çimlenirde yaşatabilirsem- rüzgar alan güneşli bir yere yerleştireceğim.

Şimdi bendeki tohumların hangi tür olduğunu aldığım kişiden öğrenmeliyim.
Umarım biliyordur.:confused:

adincer 14-04-2009 08:30

2 Eklenti(ler)
Selamlar
Bunlarda benim sayın Karınca dan aldığım passion flower tohumlarımın çimlenmiş hali bir ayı geçti bu boya geldiler.

mhayta 14-04-2009 11:47

neredeyse 1 ay oldu tık yok umudu kesiyorum sanırım

Volare 14-04-2009 12:15

Passiflora quadrangularis

2 gün oluyor bende 24 saat ılık suda bekletip ektim .
Hayırlısı artık ... Demek bu kadaaar uzun beklenecek...:rolleyes:

Koyu yeşil 15-04-2009 10:36

Bebiş incarnata

1 Eklenti(ler)
Sayın Karıca70 sayesinde edindiğim passiflora çeşitlerinde incarnata'yı çok emin değilim ama nerdeyse 1.5 ay önce ekmiştim. 10 gün kadar önce viyolleri eşeleyip tohumlardan birini koyduğum gibi bulunca bıçakla ucunu minicik kesip tekrar torfa gömdüm. İşte karşınızda bebiş incarnata.

Şimdi diğer tohumları da hem ılık suda bekletip hem de ucunu azcık kesip ekicem.Passiflora tohumu zırh gibi gerçekten de.

armasis 15-04-2009 11:48

bende passiflora tohumu istiyorum amasiteden almam mümkünmü

Koyu yeşil 15-04-2009 12:05

Alışveriş başlığında Karıca70 isimli üyemiz tohum satışı yapıyor.

armasis 18-04-2009 10:54

teşekkür ederim

berduray 18-04-2009 13:11

Ben yollarım.

Lonicera 18-04-2009 15:38

Sn berduray, elinizdeki tohumlar taze ise yüzsüzlük yapıp ben de isteyeceğim mümkünse. Bu yıl çeşitli cinslerde 20 farklı tohum ektim, sonuç sıfır. Limonlu suda mı bekletmedim, zımpara, çıtlatma , sıcak suda 48 saat bekletme, tümünü denedim ama nafile:(:(.

berduray 19-04-2009 13:32

Estağfurullah, yüzsüzlük ne demek...

Hemen size taze, 3 aydır soğuk katlamada bekleyen tohumlar yolluyorum, adresinizi iletebilir misiniz?

kaktüs 20-04-2009 08:17

Bendekilerde de halen tık yok...

yaman_ 26-04-2009 22:23

ben de bir yakınımın bahçesinden fidesini aldım, şuan baya büyüdü...ancak tohumda aldım fakat aldığım tohumlar buradaki fotograflara benzemiyor. Dışı turuncu ve kauçuk gibi. Duyduğuma göre farklı renkleri varmış, acaba çarkıfelek tek tür değilmi? yerliler ve ithaller farklı mı? Bu sonabaharda sanırım benım çarfıfelek tohum verir o zaman fotograflayacağım...

Lonicera 03-05-2009 18:26

Sn berduray'ın büyük incelik gösterip, özenle göndermiş olduğu passiflora tohumlarını ekeli tam 9 gün olmuş. Bugün bir tanesi çimlenmeyi başarmış. Sanırım diğerleri de yakın zamanda çimlenirler. Halbuki ben satın almış olduğum tohumlara çimlensin diye neler yapmadım ki. Tam 3 ay oldu o tohumları ekeli, ama nafile. Taze tohumlar ise kesinlikle insanı yormuyor, hevesini kırmıyor.

Demek ki ne yapmak lazımmış, öyle satılan her tohuma, araştırıp soruşturmadan atlamamak lazımmış.:))

Sn berduray, yeniden teşekkürlerimi sunuyorum size. Sağlıcakla kalınız.

kaktüs 05-05-2009 08:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 412724)
Sn berduray'ın büyük incelik gösterip, özenle göndermiş olduğu passiflora tohumlarını ekeli tam 9 gün olmuş. Bugün bir tanesi çimlenmeyi başarmış. Sanırım diğerleri de yakın zamanda çimlenirler. Halbuki ben satın almış olduğum tohumlara çimlensin diye neler yapmadım ki. Tam 3 ay oldu o tohumları ekeli, ama nafile. Taze tohumlar ise kesinlikle insanı yormuyor, hevesini kırmıyor.

Demek ki ne yapmak lazımmış, öyle satılan her tohuma, araştırıp soruşturmadan atlamamak lazımmış.:))

Sn berduray, yeniden teşekkürlerimi sunuyorum size. Sağlıcakla kalınız.

Sanırım umudumu kesmeliyim. 9 gün ha...

Lonicera 05-05-2009 14:31

İnanması güç ama durum aynen böyle Sn kaktüs. Ben diğer tohumlardan umudu kestim çoktan. Geçenlerde toprağını eşeledim tohumlar aynen duruyor. Üstelik bir kısmı hafifçe çıtlatılmış tohum. Ne şişme var ne başka bir şey. Kesinlikle taze tohum çok farkediyor. Ne moral bozmuştum çimlenmiyor diye. Halbuki bizden kaynaklanan bir durum değil. Eski tohumlarda çok karşılaşılan bir durum. Çok kolay çimlenen sebze tohumlarında bile aynı durum oluşabiliyor. Ya çimlenmeden çürüyor ya da çok fire veriyor.

kaktüs 05-05-2009 14:34

Kötü haber :(

tturt 16-05-2009 14:22

Bir ara bende passiflora'lar hakkında detaylı araştırmalar yapmıştım. Çok fazla çeşit var Ülkemize yetiştirilenler ise bu sayfalara taşınıyor. Belki bir çok siteseverin ulaşabildiği bir link'i ulaşamıyanlar için buraya aktarıyorum. Sayfanın sonuna doğru çeşitleri görüp istediklerinizi inceleyebilirsiniz.
http://translate.google.com/translat...istory_state0=

Volare 16-05-2009 14:34

Ayni durum bende de var , gerekli tum sartlar var .
3 farkli tur passiflora yaklasik 15 tohum ve biri bile cimlenmedi !
Tamam suc bizde degil , ancak yine de uzuldum ...
Belki de taze meyvesi satiliyorsa almak ve hemen cimlendirmek lazim .
Tropik meyvelerde soguk katlama v. s . yapilmiyor bildigim kadariyla .

Lonicera 18-05-2009 17:34

1 Eklenti(ler)
Bugün ekileli 15. günü doldurmuş olan passifloraların son hali. Şimdilik 7 tohum çimlendi, son 3 tohum da çimlenirse sıfır kayıpla bu işi halletmiş olacağım. Sevgili berduray'a tekrar teşekkürler. Gözünü seveyim taze tohumun:))

Gezegen 19-05-2009 00:37

*** bende passiflora alata cinsini 1 kaç gün önce temin ettim ***. çimlenirler her ihtimale karşı rica etsem berduray krdeşimiz banada tohum dondere bılırmısınız

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025