Beymelek |
21-08-2020 09:29 |
Tohumdan incir yetiştirmenin farkı
Merhabalar
Ben özellikle meyve veren ağaçları doğaya, orman yollarının kenarlarına ve yaşadığım yerlerin uygun yerlerine dikmeye meraklıyım. Zaten ağaç dikecek bahçem de yok. Bunu insanlar ve hayvanlar yararlansın ve güzellik olsun diye yapıyorum. Ağaç fidanı üretmede bazı bilgilerimi paylaşmak istedim. Çelikten üretim çok pratik. Ama bu şekilde uzun bir süre bakıma ve sulanmaya muhtaç bir ağaç üretilebilir. Ayrıca çelik bir daldır. Yani çimlendiği zaman bir dal yetiştirmiş olursunuz. Dalın ömrü ise ağacın kendisinden kısadır. Dalın boylanma kapasitesi sınırlı olduğu için bodur bir ağacınız olur (aşı için de bunlar geçerli). Bahçeniz için bunların sakıncası yok. Ama doğada, dağda bir yerlerde, zor doğa koşulları ile baş edebilecek bir ağaç yetiştirmek istiyorsanız mutlaka tohumdan ve mümkünse dikmek istediğiniz yerde yetiştirilmeli. Ege bölgesinde kuraklıktan dolayı olsa gerek açıkta tohumdan incir çimlendirmeyi başaramadım. Buradaki açıklamalara göre uygun ortamda çimlendirip doğaya taşımayı düşünüyorum. İncir konusunda açıklayıcı bilgiler için herkese çok teşekkür ediyorum.
|