agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   İncir üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/19244.htm)

Harun Parlak 27-08-2012 11:13

1 Eklenti(ler)
İncirleri köklendirmek için en ideal ve çok eski yıllardan beri çoğaltmanın yolu çatallı bir kaç yıllık çelikleri Kasım ayında yapraklar dökülünce alınıp iki ucu toprağa 1 uç dışarıda bırakılacak şekilde toprağın içine giren kısımda bir kaç çentik atarak tarlaya direk dikilir.
Bu şekilde Sonbaharda dikeceğiniz çeliklerinizin öğnü kışa ve daha sonra da İlkbahara denk geldiğinden sulamaya fazla ihtiyaç duymaz. Ilıman iklimlerde hiç sulamasanız da olur.
Bu şekilde dikeceğiniz çeliklerin bir çoğu size ertesi yıl uyandığında meyve verebilir.
Kolay gelsin.

ayazkentli 09-11-2012 15:06

2 Eklenti(ler)
En ideal çelikten üretimlerin biri Tekin bey'in bahsettiği şekilde ve Sonbahar'da yapılır.

Gerçi ben Mayıs ve Kasım arasında, yaptığım çeliklerden de şimdiye kadar çok tutturdum. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çelik, dip sürgünlerinden değil de, dallardan o yıl yeni üreyen filizlerden olmalı.

Ağacın (bir çok ağaç için geçerlidir) diplerinden alınan sürgünler iyi olmuyor, hatta bazıları meyve türleri, meyve bile vermiyor.

O nedenle, dallarda ki yeni sürgünleri kullanıyorum hep.

Burada ki İri siyah incir'den bu yıl 3 tane ürettim. Meyveler, nerede ise avucumun içini dolduracak kadar iri.

ayazkentli 09-11-2012 15:18

1 Eklenti(ler)
Bunlarda bardacık incirleri.

Bunları henüz tüpe almadım. 1-2 gün içinde onları da tüp içine alacağım.

Eklenti 344953

Not: Tüp'ün ne olduğunu bilmeyen arkadaşlar vardır. Tüp dediğimiz şey, küçük-orta boy naylon poşetlere toprak doldurarak, çelik'ten fide elde etmek için kullanılan yöntemdir. Üstte ki mesajda görülen 2. fotoğraf.

Safranlı 09-11-2012 15:56

Uzun yıllardır bir çok çeşitte çelik yaparım
tekin beyin yularıdakı yöntemini çok sevdim
bu kış uygularız artık
çok teşekkürler
insan her gün bir şeyler ögreniyor

selis 09-11-2012 16:07

Peki, Tekin Bey'in çelik alma yöntemi sadece incir için mi geçerlidir?

Safranlı 09-11-2012 16:11

Yo hayır her ağaç için uygundur

Safranlı 09-11-2012 16:12

Kök yapacak dal uzunca oldugu için çabuk gelişecektir diye düşünüyorum
bu yıl benim yöntemim bu olcak kısmetse

Harun Parlak 10-11-2012 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1045563)
Peki, Tekin Bey'in çelik alma yöntemi sadece incir için mi geçerlidir?

Bir çok yıllık çelikler ile yetiştiricilik te bu yönetimin başarısı çok yüksektir. En fazlaNar ve İncir de kullanılır. her iki türde de başarı oranı yüksek ve aynı yıl içinde meyve verme oranı da çok yüksektir.

Ben fakir 11-11-2012 02:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 1012131)

incir olabilir mi?

Kuşlar dışkıları ile özellikle incirin yayılmasını sağlıyorlar.

safran 17-11-2012 10:09

bu sene 5 dönüm bi arazi aldım.maddi sıkıntıdan bu sene su çıkaramadım.Kendi zevkime göre meyvelik kurmak istiyorum.vakitte kaybetmek istemiyorum.İncir ve Nardan başka hangi agaçları çelikleme yöntemi üretebilirim arkadaşlar:?bu işlerinde acemisi oldugumu anlamıssınızdır:))

selis 17-11-2012 10:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 1046235)
Bir çok yıllık çelikler ile.........

En fazlaNar ve İncir de kullanılır.

Aslında meyve ağaçları pek ilgim dahilinde değil..
Tüm çok yıllık ağaçlar için bu durum söz konusu ise, dediğinizden anladığım kadarıyla ''süs ağaçları gurubu'' da bu yöntemden faydalanmak için uygundur..
Bir de, ağaç dışında çalılar (leylak, gül, hibiskus vs.) için de bu yöntemi uygulayabilir miyiz?

Tura 17-11-2012 10:35

Evet...uygularsınız.

Bir sürü gülünüz, leylağınız, üzümünüz olur.

ayazkentli 17-11-2012 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi safran7777 (Mesaj 1049635)
İncir'den başka hangi agaçları çelikleme yöntemi ile üretebilirim arkadaşlar?

Bu bölüm sadece incirden çelik alarak üretim bölümü.

Diğer ağaçlar için sorunuzu bu link'te sormalısınız.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...k-asi/8452.htm

selis 17-11-2012 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 1049650)
Bu bölüm sadece incirden çelik alarak üretim bölümü.

Eyvah bize de laf geldi sanırım.. ;)
Haklısınız, ben sadece Tekin Bey'in yönteminin ne kadar etkili olduğunu merak ettim ve yanıtımı aldım..
Uyarınız için teşekkürler :)

safran 17-11-2012 15:32

özür diliyorum .uyarınız için de teşekkürler

serkanhoca 02-03-2013 16:39

İncir köklendirme

Linkte anladtıldığı gibi incir çeliklerini kağıt havluyla sarıp hava almayan poşetlerin içine koydum.

Bir hafta sonra çeliklerde hareketlenmeler başladı. Köklendirme belirtisi olan beyazlıklar gözlemledim.

Biraz daha bekleyeceğim daha sonra kökler biraz daha belirginleşince çıkartıp kumla+toprak+hayvan gübreli karışımlı poşetlerin içine alacağım.

İncirlerdeki hızlı köklenme olayını görünce şimdi kara dutlarda da aynı şeyi denemeye başladım.

Eğer sonuç alabilirsem diğer meyve ağaçlarında da aynı çalışmayı yapacağım. Sonuçları burada yazarım.

limon_sever 23-06-2013 09:39

1 Eklenti(ler)
Kasım ayında incir ağacından bir çelik alıp toprağa gömmüştüm. Filizlenmiş. Bu kasım ayında bir kaç tane daha farklı yerlere gömmeyi düşünüyorum.

Eklenti 420092

Kayahann 06-09-2013 19:11

serkan hocanın verdiği linkteki yöntem incirde inanılmaz güzel çalışıyo, bu mevsimde bile aldığım her çelik köklendi şimdi diğer ağaçlarda da deniyorum bu yöntemi

MuhammetGul 18-02-2014 11:54

Arkadaşlar ben de incirden çelikle üreme yapmak istiyorum ama daha nasıl ve ne zaman çelik oluşturacağımı bile bilmiyorum.Bu pet şişede üretme güzel gibi gorunuyo ama ne kadar su koycağımı ve çeliği ne zman oluşturacağımı bilmiyorrum bi yardımcı olursanız sevinirim.

Kayahann 18-02-2014 15:28

.: İlginç çelik köklendirme

bunu deneyin incir için %100 sonuç veriyor

wolkemen 10-12-2015 12:51

incir ve asma

Merhaba,

aralık ayında incir, çelikleme yöntemi ile, direk bahçe torağına ekersek önümüzdeki bahar aylarında filiz verir mi?

thunderon 22-02-2016 13:41

çelikten çoğaltmaya gül ile başladım henüz çok acemiyim:) İncir çelikleri mart ayında dikersem sonuç alabilir miyim acaba?

Tuğba55 01-10-2016 21:44

İyi akşamlar.incir çeliği köklendirme mevsimi var mı? Eğer varsa ne zaman , hangi ay? Bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkürler :)

Muhammet Nezir 27-07-2017 08:28

Omer Bey selamlar,

Size Singapur'dan yaziyorum.
"merhaba
bende çeşit olarak BARDACIK, LOP, SİYAH İNCİR, SARI BARDACIK VE SARICA çeşileri var" Mesajinizi okudum, acaba mevsimi gelince sizden celik temin edebilir miyim? Kasim ayinda Istanbul'a ailemi ziyarete gelecegim. Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.
Saygilar selamlar

Muhammet Nezir 27-07-2017 08:33

Munevver Hanim selamlar,

Size Singapur'dan yaziyorum.
"Tarlamızda Aydında yetişen sarı incirlerden var. Tazeyken tadı da kokusu da gercekten güzel. "
Mesajinizi okudum, acaba mevsimi gelince sizden celik temin edebilir miyim? Kasim ayinda Istanbul'a ailemi ziyarete gelecegim. Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.
Saygilar selamlar

cekirdek 23-10-2017 02:50

Incir Tohumdan Basıl Coğalir?

Merhaba
Paki incir tohumdan nasıl çoğalır?
Tohumu incir meyvesinin kendisi mi yoksa meyvenin içindeki küçük çekirdekler mi?
Tohum Dikimi yine kasım aralık aylarında mı yapılır?
Tohum olarak marketten aldığım kuru incir olur mu?

mehmet0791 23-10-2018 09:31

İncir çekirdeği çimlendirme

mehmet0791 21-01-2019 16:59

Vedart 31-01-2019 22:31

Super olmus.elinize saglik

Vedart 07-02-2019 20:50

Mehmet bey elimde küçük dağ inciri tohumları var.simdi ekersem çıkarlar mi

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025