agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Selluka üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/16455.htm)

zekkayseri 28-01-2012 10:20

çok güzel bir bitkiymiş

ahmeter 22-03-2012 14:30

1 Eklenti(ler)
selluka üretimi
2ay sonra meydana gelen yumru
Sol tarafda soğuklardan bozulmuş ana sürgün
Tam orta yerde yeni sürmeye başlıyan 2 filiz
Soğuk bir ortamda bitki kaldımı Toprak üstü kısım sararıyor
Havaların ısınmasıyla beraber yeni filizler sürmeye başlıyor

champagneshimme 28-03-2012 15:22

izmir'de olur da neden fethiy'ede olmaz dedim bende aldım selluka :D

ahmeter 10-04-2012 10:10

vigna caracalla

2 Eklenti(ler)
selluka

ahmeter 10-04-2012 10:15

2 Eklenti(ler)
begonvil

ahmeter 10-04-2012 10:27

SELLUKA
Tohumdan yetiştirmek biraz bilgi istiyor
Birinçi resimdeki saksılar geçen sene ağustos ayında dikildi
Saksı soğukda kalınça ana sürgün donuyor kökten yeniden sürüyor
Kol vermeye başlayınça hemen bir sırık dikmek veya kolu bir yere bağlamak içap
ediyor
Ana fidan ısıtılan serada kışı geçiriyor
Fidanları kargo ile göndermek imkansız verilen emek havaya gidiyor
Sualler varsa beklerim

ilksenozturk 10-04-2012 15:53

benim 3 yaşına girecek olan sellukamın uyanmasını dört gözle bekliyorum. henüz yeni sürgün göstermedi. ama yazınızdan anladığım kadarı ile bunun zamanı da 'şimdi', yani yeni başlayacak.
bilgilendirmeniz için teşekkürler

kartal124 11-04-2012 23:38

5 nisanda diktiğim selluka tohumunun bu günkü hali bu.Bakalım nasıl gelişecek?
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...htm#post944835

hberbul 25-04-2012 12:53

...

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim şubat sonunda diktiğim tohumlar,şimdilik gelişimleri güzel.

ahmeter 26-04-2012 10:48

1 Eklenti(ler)
selluka
Bu sene başında tohumu ekilen bu gün görülen durumda olan bir selluka fidesi
Yapraklarında bir hastalık yok
Kullanılan steril ithal toprak
Toprağın nemli kalmasına özen gösterilmiş
Saksıda gelişmesi zayıf oluyor 1 ay sonra bahçeye alınaçak
Bir ilaçlama yapılmamış
15 günde bir koyun gübre şerbeti verilmiş
Halen açık havada
ağustos ayında çiçeği bekleniyor

hberbul 26-04-2012 11:29

sayın ahmeter selluka kaç dereceye kadar dışarıda durabilir.Ben korkudan henüz dışarı çıkaramadım.

ahmeter 26-04-2012 13:33

SAyın Hberbul

Geçe sıçaklığı 10 üzeri olaçak benimkiler bahçede

Benol Hazaroğlu 10-07-2012 18:01

Sellukada kırmızı örümceğe karşı ne kullandığınızı öğrenebilirmiyim?
Sayın Ahmeterin hediyesine gözüm gibi bakıyorum, başına kırmızı örümcek istilası gelsin istemem.

kalambaklı 10-07-2012 18:09

Etkili bir ilaç istiyorsanız Oberon.
Kolay gelsin.

keopstr 26-08-2012 23:40

Keşke Benimde bir sellukam olsaydı...

hulam 09-09-2012 14:42

Selluka neden bu mevsimde kurumaya başlar

İlgili ve bilgisi olan arkadaşlardan yardım;

Şubat ayında dikmiş olduğum 2 adet tohumdan biri çimlendi. 3 yaprak olunca oldukça büyük bir saksıya aldım. Ve bambu merdiven hazırladım(2metre) önce hızlı büyüdü haziranda 2metre oldu. sonra uctan kurumaya başladı. ancak yaprak diplerinden 3-4 sürgün verdi 1 tanesi çok büyüdü diğerleri kurudu. oda 1 metre büyüdü ve uçtan kurumaya başladı. tekrar alttan sürgünlendi ve 3 . sürgünde de aynı şey oldu. tüm yaprakları döküldü. uçlardan keserek 50 cm ye düşürdüm ve daha küçük saksıya aldım. ancak tepeden başlayan bozulma korkarım devam edecek gibi.

Üzerine cok emek harcadığım bu çiçeği kaybetmek beni üzecek.:( Bu konuda önerilerinizi bekliyorum. Yoksa geri dönülmez bir durum mudur?:Yardımmm!!!

ahmeter 09-09-2012 16:26

Ssksı değiştirme yapmayın .güneş almayan ve rüzğarsız bir yere getirin en zor dönemde siniz toprağı nemli tutun çiçeğini bu sene alamazsınız Selamlar

hulam 01-10-2012 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1016906)
Ssksı değiştirme yapmayın .güneş almayan ve rüzğarsız bir yere getirin en zor dönemde siniz toprağı nemli tutun çiçeğini bu sene alamazsınız Selamlar

Tum toprak üstü once sarardı ve sonra kurudu. Acaba dipten tekrar sürgün yapabilirmi? Yoksa kontrol etmelimiyim.

memet 01-10-2012 15:30

Toprağında ya da köklerinde bir sorun olduğunu düşündürüyor.

edelvays58 10-11-2012 09:46

Ahmeter, sanırım selluka konusunda en bilgilisizsiniz. Önemli bir sorum var: çiçekleri bitti, toplamda 8 başak tohum var, ama ne zaman olgunlaşmaları tamamlanır anlayamıyorum. Şu anda hala balkonda ve yaprakları dökülüyor ama yapraklar henüz bitmedi. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

ahmeter 10-11-2012 10:19

Sayın Hulam .58

Yakında geniş bilgi vereçeğim bu arada Google SELLUKA Ahmeter yazıp müsait zamanınızda bilgi toplayabilirsiniz Ayrıça Ahmeter bahçeyi gezmenizi öneririm
iyi günler

memet 10-11-2012 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edelvays58 (Mesaj 1045862)
Ahmeter, sanırım selluka konusunda en bilgilisizsiniz. Önemli bir sorum var: çiçekleri bitti, toplamda 8 başak tohum var, ama ne zaman olgunlaşmaları tamamlanır anlayamıyorum. Şu anda hala balkonda ve yaprakları dökülüyor ama yapraklar henüz bitmedi. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Yapraklar tammen dökülebilir herhangi bir sıkıntı yaşamadan tohumlar olgunlaşmaya devam eder. Ocak ayı gibi baklalar olgunlaşabilirler.

Tohum zarfları sertleşip kararmaya başladığında olgunlaşmayı anlayabilirsiniz.

zuhaleyna 17-02-2013 21:24

1 Eklenti(ler)
selluka denemem başarılı gidiyor 15 cm oldular.

Gül-bahar 19-03-2013 07:15

1 Eklenti(ler)
Sn Nevzat beyden gelen selluka tohumlarını herhangi bir işlem yapmadan ılık suya konduktan 17 saat sonraki durumları. Biraz sonra steril toprağa ekmeyi düşünüyorum.
Konuyla ilgili yazıları okuduğuma göre, iyice şişen tohum ümit verici. :) Hadi bakalım hayırlısı.

cennetkusum 02-07-2013 09:15

Merhabalar zengarden satış sitesinde tanıştım selluka ile. Ağaçlar.net sitesine üye olmaya karar vermem selluka sayesinde oldu. Selluka yetiştirme sevdası ile üç tohum alıp torfa ektim ama malesef boyumdan büyük işlere kalkışmışım yeterli bilgiyi almadan cahilce tohumları da ziyan ettim sanıyorum. On gün oldu tohumları ekeli inşaallah çıkar diyorum. Sayın kalambaklıyı yürekten kutluyorum, ne çok sellukayı çimlendirmiş. Sayın ahmeter beyin sellukası zaten efsane.Bilgi ve deneyimlerini paylaşan herkese teşekkür ederim.Bol çiçekli günler dilerim.

1karanfil 24-02-2015 21:22

Merhabalar, selluka ile ilgili yazılarınızı okudum. Ben Çanakkale'de oturuyorum tohum almayı düşünüyordum ama sanırım bizim iklimde olmayacak. Budama yaptıktan sonra -1, -2 derece olan bir yerde kışı geçirebilir mi, henüz tohum siparişi vermedim bir kaç güne kadar ekersem bu yaz çiçeklenir mi. Teşekkürler.

1karanfil 24-02-2015 21:43

Ahmet Er beyden bilgi almak istemiştim ama yazmamışım:)

sedefnur 07-04-2015 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 450125)
Selluka çimlendirme :

Kahvrenkli ve sertleşmiş selluka kapsülleri toplanır(kurumamış kapsüllerden tohum alıp dağıtıldığını dıuydum, onlar çimlenmez). İçindeki tohumlar ayıklanıp bir gün kadar havalandırılıp kurutulur. Ocak ayı civarı olgunlaşır tohumlar. Sonra bu tohumlar mart gelene kadar unutulur. Acele edip, kalorifer var deyip çimlendirme denenmez. Acele edilip çimlenen tohumların az güneş nedeniyle sağlıklı büyümeyeceği unutulmamalıdır.

Mart soğukları bitince, tohumun bir kenarı, ince kenarından, Kabuğu yırtacak kadar hafifiçe zımparalanır. %50 oksijenli ılık suda bir kaç dakika çalkalanır. Daha sonra %10 oksijenli ılık suda şişmeye bırakılır altı saat kadar.

Tercihe göre uygun bir kapta torf veya uygun bulunacak bir materyale konulur, üstüne çok ince bir tabaka malzeme örtülür. Tohumun boyundan daha derine gömülürse, çimlenme sorunu olacağı unutulmamalıdır. Yani toprağın yüzeyine konup üstü hafifçe örtülmesi yeterlidir. Bastırıp sıkıştırmamalı toprağı. Bir kaç gün sonra tohum ne durumda diye kürdanla ya da başka bir şeyle toprak karıştırılmaz, dokunulmaz, ellenmez. Sabırla tohumun çimlenmesi beklenir.

Marketlerde kurabiye konulan kapaklı plastik kutular sera gibi kullanmak için uygun malzemedir. Unutulmaması gereken, günde en az bir saat kadar havalandırılması ve kabın içinde oluşacak nemin çürümeye neden olmaması için kapak arasına bir gazete kağıdı konmasıdır.

Fide iki buçuk yaprak olana kadar şaşırtmayın. Asıl yaprakları esas alın sayarken.

İzmir civarındaysanız yere dikmelisiniz bitkiyi. Bol güneş alabileceği bir yere.

İzmir dışında yirmi litre kadar büyük bir kap en iyisi. Soğuk bölgelerde kışa girerken derin bir budama yapıp ısıtılmayan bir kapalı ortamda koruyabilirsiniz.

Mayıs haziran aylarında odunsulaşmış dallardan çelik alabilirsiniz. Köklenme oranı oldukça yüksek olur.

Yazın yapacağınız sistemetik gübreleme tohum elde etme şansınızı arttıracaktır. 20 20 20 npk gübre.

Biri bana yardımcı olabilirmi fide bulamıyorum tohum yok olan filer normal fiyatının çok üstünde bu yaz balkonumda selluka görmeden ölürsem gözüm açık gidicem :(

neon 12-04-2015 22:52

Selamlar
Bütün denemelerime rağmen sellukalarımı çimlendirmeyi başaramadım. 2 kez 3 tane selluka tohumu çimlendirmeye çalıştım ama sonuç alamadım.Ümitsizliğe kapılmamak elde değşil. Fide olarak temin edebileceğim bi yer var mıdır. Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

samur 12-04-2015 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aerdil (Mesaj 1370458)
Selamlar
Bütün denemelerime rağmen sellukalarımı çimlendirmeyi başaramadım. 2 kez 3 tane selluka tohumu çimlendirmeye çalıştım ama sonuç alamadım.Ümitsizliğe kapılmamak elde değşil. Fide olarak temin edebileceğim bi yer var mıdır. Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

Tropiksera da fide vardi, halen varmi bilmiyorum bir bakin isterseniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025