agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Selluka üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/16455.htm)

elek 07-02-2011 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ (Mesaj 752462)
Toprağı kapalı bir kapta olduğundan biraz sulu görünüyor. Üstünü açık tutmam mı gerekli yoksa, kapalı tutup hergün havalandırma yapmaya devam mı edeyim?

Sayın Nikon, toprak "sulu" gözüküyorsa çoğu tohum türü için bu "alarm" demektir. Sulama miktarını ayarlayamıyorsanız, drenaj da iyi değilse tohumları çok çabuk çürütebilirsiniz. Öncelikle kabı açık bırakıp bu fazla suyun uçmasını sağlayın. Sonra da mümkünse fısfısla, ayarlayamadıysanız eczaneden alacağınız bir şırıngayla, ya da pet şişenin kapağını ince delip buradan damla damla akıtarak sulama yapın. Unutmayın, tohumun ihtiyacı "su" değil, nemdir. Çimlenene kadar sera etkisi olması için streç filmle kapalı kalması - her gün birkaç saat havalandırmak koşuluyla - daha iyi.

nikon_ 07-02-2011 12:48

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Sulamayı fısfısla yapıyorum ve çok fazla ıslatmamaya gayret ediyorum. Ancak, kapalı bir kapta olması dolayısıyla oluşan nem toprağın fazla ıslanmasına yol açıyor sanırım. Söylediğiniz gibi, öncelikle toprağın ıslaklığının giderilmesine çalışayım ve toprağın hafif nemli olacak şekilde kalmasına çaba sarfedeyim.

Bu aşamada tohumların durumunu kontrol etmem gerekli mi, yoksa hiç müdahalede bulunmayayım mı?

Tekrar teşekkürler.

elek 07-02-2011 13:12

Sayın Nikon, tohumları ektiğiniz zamanı şubat sonu yazmışsınız, sanırım ocak sonu olacak burası. Yani ekim yapalı 1 haftadan fazla olmuş, çimlenme başladıysa karıştırınca zarar verebilirsiniz, bence ellemeyin. Merakımı yenemiyorum diyorsanız da suluboya fırçası vb. yumuşak birşeyle yavaş yavaş açıp bakın - ama zarar verme riskiniz hep var bunu unutmayın.

Genel olarak tohum çimlendirme için, Sayın Zeki Yağlı'nın bahçe sayfasındaki güncel mesajlardaki resimli anlatımlara bir göz gezdirin. Kendisi 532 numaralı mesajda ıslak ve nemlinin ayrımını gayet güzel bir formülle yapmış. Yaptıklarınızı burada anlatılanlara uygun olarak gözden geçirirseniz iyi olur.

Sevgi Durul 23-02-2011 08:51

Sayın Orhan Özbilgiç öğretmenimin gönderdiği, selluka tohumlarını 10 Şubat günü ekmiştim.
Üç gün önce ilk selluka fidesi topraktan başını çıkarmıştı. Emin olmak için bekledim, evet çıkan sellukanın ilk yaprakları minicikte olsa belirginleşti. Bu gün de ikincisini fark ettim.

Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim. Orhan öğretmenime tohumlar için, bir kez daha teşekkür ediyorum.

kalambaklı 23-02-2011 15:06

Değerli arkadaşlar, 15 mart'tan önce (Isıtmalı sera ortamı hariç) tohumlarınızı ekmeyin, ekerseniz başarı oranınız oldukça düşük olacaktır.

vehbi 23-02-2011 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 759348)
Değerli arkadaşlar, 15 mart'tan önce (Isıtmalı sera ortamı hariç) tohumlarınızı ekmeyin, ekerseniz başarı oranınız oldukça düşük olacaktır.

Teşekkürler sayın kalambaklı ortam sıcaklığı 15-20 derece kapalı ortamda göndermiş olduğunuz tohumlardan ektim iki ad çimlendi ,birkaç güne kadar diğerleride inşallah çimlenirler teşekkürler.

adavci 25-02-2011 20:26

2 Eklenti(ler)
Sayın bettyycim'in hediye ettiği selluka aldı başını gidiyor.Evin içinde uzadıkça uzuyor.Boyu yaklaşık 1,5metre oldu. Bahçeye dikmeyi düşünüyorum ama kaybetme korkusu da yaşamıyor değilim.Ne yapmam konusunda yardım istiyorum.

memet 25-02-2011 20:58

Çok erken çimlendirildiği için zorluk çekeceksiniz. Bu mevsimde bulunduğunuz şehirde bahçeye dikmek için çok erken. Nisandan önce denemeyin.

nazlı06 25-02-2011 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 759348)

Çok haklısınız benimde elime tohum geçmişti ama çimlenmediler

mavikartal5 25-02-2011 21:28

ben de tohumlarımı çizerek 2 gün suda beklettim. epeyce şiştiler. sonra da çimlenmesi için toprakla buluşturdum. küçük küçük çimlenmelerini bekliyorum.:(

vehbi 26-02-2011 08:48

selluka tohumu çimlendirme

2 Eklenti(ler)
selluka'lar kendini gösterdi

zsakaer 14-03-2011 09:46

selamlar,
Selluka bitkisini görürü görmez, bende yetiştirmek istiyorum dedim. Behçecilik konusunda amatör hobiciyim. Selluka tohumlarını sayın ahmeter' den rica ettim ve kırmadı 3. gün tohumlar geldi. Bugün tohumlara çizme ve suda bekletme işlemleri uygulanacak. Sizlerin fidelerini görünce daha çok hevesleniyorum. bodrumda yaşıyorum. Hava şartları ve evimin güneş konumu Selluka ya gayet elverişli. Tek korkum acaba çimlendiremezmiyim. Onuda hem buradan hem bizim bahçeden yazılarla takip ediyorum 2 gündür. Başaracağım ve bende sizilerle fotoğraflarını paylaşacağım.

bettyycim 14-03-2011 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adavci (Mesaj 760525)
Sayın bettyycim'in hediye ettiği selluka aldı başını gidiyor.Evin içinde uzadıkça uzuyor.Boyu yaklaşık 1,5metre oldu. Bahçeye dikmeyi düşünüyorum ama kaybetme korkusu da yaşamıyor değilim.Ne yapmam konusunda yardım istiyorum.

Maşallah Sayın adavci nasılda büyümüşler yerini sevmiş, süpersiniz güle güle büyütün ;)

gurkangurkan 18-03-2011 14:32

Sn Üyeler,

Ben de siteniz sayesinde selluka ile tanıştım ve yetiştirmek için gösterilen emek çok hoşuma gitti. Bu da sellukaya karşı olan ilgimi arttırdı. Ancak aramama rağmen bahsi geçen alışveriş sitelerinde tohum bulamadım, stoklarda kalmamış. Siteden okuduğum kadarıyla da şu dönem ekim için ideal zaman. İstanbul altıntepede oturuyorum. Nerden temin edeceğim konusunda bilgi verebilecek ya da elinde fazladan tohumu olan üyelerden yardımlarını rica ediyorum.

Saygılarımla,

gurkangurkan 18-03-2011 15:22

Açıkcası nasıl oldu anlayamadım ama bir önceki mesajı atmamdan bir süre sonra, devamlı tohum aldığım bir siteden selluka tohumunun stoğa girdiği maili geldi. Bende beklemeden sipariş ettim. Sitenizdeki bilgiler doğrultusunda çimlendirmeye çalışacağım. İnşallah başarılı olurum.

memet 18-03-2011 15:42

Forumu dikkatli okusanız arkadaşların ücretsiz tohum paylaştığını fark edecektiniz.
Sitede sellukanın popüler olmasına neden olduk. Bazıları da bunu ticari kara çevirmenin iyi olacağını düşündü. Bir kaç tohumu biraz yüksek fiyata satıyorlar. Arkadaşlar paylaşmaya devam ediyor tohumları.

gurkangurkan 21-03-2011 14:32

Tohumların arkadaslarca dağıtıldığını okumuştum zaten ilk mesajım da buna yönelikti. Ancak talebimin karşılanmasının zaman alacağını düşündüğümden ki belki hiç karşılanmayacaktı (bu gayet normal , çünkü gördüğüm kadarıyla talep fazla) , ücretli secimi değerlendirmek bana daha cazip geldi. Aslında bu işin ücretli olması alınan tohumlara daha bir özen gösterilmesini de sağlıyor. Anladığım kadarıyla zaten zahmetli bir sürecin sonunda elde edilen tohumların, zaten bedava diye de lüzumsuz yere heba edilmesine de karşıyım. Elbette ki var ise yine arkadaslardan tohum almak isterim. Sonucta bu bir genetik olay. Her ne kadar bizim bakım şartlarımız önemli bir faktörse de tohumun kalitesi de bir o kadar önemlidir bence. O yüzden elinde tohum olan arkadaslar var ise yardımlarını gene de bekliyorum.

elek 21-03-2011 15:18

İnsanı Selluka aşkı sarmayagörsün 1 saat bile beklemek fazla geliyor sanırım :rolleyes: Sayın gurkangurkan, olur da çimlendiremezseniz veya başka bir olumsuzluk yaşarsanız haber verin, ben yardımcı olurum.

Gülsen 21-03-2011 16:26

Sayın Kalampaklı sizin göndermiş olduğunuz selluka tohumlarından 2 tanesini denemek maksadıyla 3 mart ta ekmiştim 2 side 10 gün için de çimlendi.Hemde Dışarda(buda Adana nın farkı galiba) Yarın da diğerlerini ekeceğim..bakalım sonuç ne olacak..Bir kaç tanesini dağıttım.umarım arkadaşlarımda başarılı olur.

berfinda 21-03-2011 18:41

arkadaşlar kalambaklıdan aldığım selluka tohumlarının tamamı çimlendi daha önce internetten almış olduğum tohumlar rı çürütmüştüm sölenen bütün yöntemleri yapmama çok özen göstermeme rağmen çimlendirememiştim. bu sefer sadece iğne ile kenarlarından çizdim çeşme suyunda iki gün beklettim sonra nemli peçetede çimlendirdim kök göründükten sonra nemli torfa ektim ve nur topu gibi sellukalarım oldu inşallah çiçeklerinide görürüm. teşekkürler kalambaklı

zsakaer 21-03-2011 22:22

ben suda beklettim ama çizmedim:( umarım çimlenirler.

berfinda 22-03-2011 05:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zsakaer (Mesaj 771931)
ben suda beklettim ama çizmedim:( umarım çimlenirler.

dilerim çimlenirler ikinci denememide yaptım bu seferde kilitli torba içinde hafif suile çimlendirdim oda başarılı oldu ama saksıya deyilde toprağa ektim bakalım filizleneceklermi.

Kiraz 23-03-2011 18:20

1 Eklenti(ler)
Eklenti 198138

Ocak 2011 toplantıda dağıttığım çeliklerden artan bir kaç tanesini arkadaşlarıma söz vermiştim. Onlarla buluşma imkanı olmayınca, çelikleri kurutmamak için diktim.

Çatıda cam kenarı aydınlık ama serin bir yere koydum. Serin olduğu için saksıları pet şişelerin içine yerleştirdim ve kapaklarını açık bıraktım. Bir süre sonra dallarda küfler oluştuğunu görünce, pet şişenin kesik yerini açıp, hava almasını sağladım.

Çatıda olunca sulamayı oldukça ihmal ettim (ocak ayından bu yana en fazla dört kere suladım) ama serin alan ve pet şişeler sayesinde çoğu yaşıyor.

Normal oda sıcaklığında saksıya ektiğim bir dalı ise haftada bir suladım, o da oldukça yapraklı.

Ne kadar zamanda köklendiğini bilmediğim için hava ısınana kadar yerlerinden kımıldatmayacağım. Eğer bu çelikler sorunsuz yaşarsa, seneye edinmek isteyenlere çelik de tavsiye edeceğim. İstanbul gibi biraz serin yerlerde, kışa girmeden önce iyice budayınca, bir kök sellukadan onlarca çelik çıkıyor.

zsakaer 23-03-2011 18:56

Sayın Kiraz,
Olurda çelikleriniz tutarsa ben talibim. Benim Tohumları sabırla bekleyeceğim ama sizdende 1 çelik mümkün olursa isterim.
Zülal

Kiraz 23-03-2011 19:01

Sevgili Zsakaer, çelikleri ayırdığım arkadaşlarımla ocak ayında buluşamamıştım ama çelikleri hala bekliyorlar, yerinden oynatmak istemediğim için tutuyorum. Vazgeçen olursa size gönderirim.

Estergon80 23-03-2011 20:23

1 Eklenti(ler)
Ben Sellukalarımı çiçek torfuna koyup ilk önce plastik bardaga koydum ve arkasından büyük kapaklı bir seffaf kutuya diktim kapağında hava alma yeri var yapraklar iki tane. Tohumları sevgili AğaBey'im Orhan Özbilgiç göndermişti. Çok sağlık tohumlarmış yarısından çogu çimlendi. Sorum şu ben hiç sulamıyorum sellukalarımı kapağı kapalı oldugu için içeride sürekli bir nem var sulamalımıyım. Ve resimlerine bakarak doğru yolda olup olmadığım konusunda bilgi rica ediyorum sizlerden.
Esenkalınız.

elek 23-03-2011 20:46

Sayın estergon80, torf kabın kenarlarından ayrılmaya başladıysa sulama zamanı gelmiş demektir.

kalambaklı 24-03-2011 08:47

Sayın Estergon80, plastik kabın kapağını biraz açık bırakın ki içerde biriken nem dışarı çıksın, aksi halde küf ve mantara maruz kalırsınız.
Toprak nemini kaybettiği zaman sulamalısınız.
Sellukalarınız çok sağlıklı şekilde büyüyor, kolay gelsin.

maybach 25-03-2011 08:53

havalandırma gerekli fakat nem kontrollü olarak dışarıdan vermelisiniz toprağı mırç edip havalandırma ile nem kontrolü sağlıklı bir bakım değil başarılı olamazsınız

posses 24-05-2011 00:04

merhaba bahar gelince ufak bahçeme ve tarasıma neler dikebilirim diye sitenizi gezerken sellukaları görüp aşık oldum.Hemen tohum edinip sizlerin tecrübelerinden yararlanıp30 nisanda 3 tohumu diktim 2 si çimlendi 1 tanesi hala çıkmadı.2 si 2 yapralı minicik fide halinde bol güneş alan cam önünde 1 haftadır boyları uzamadı kaybedeceğim diye çok korkuyorum.gündüz tarasa cıkarıyorum güneşe ama yapraklarını yukarı doğru kapatıyorlar bende korkup içeri alıyorum.bu yaprakların yukarı kapanması normalmi? çok teşekürler gerçekten harikasınız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025