agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Manolya üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1615.htm)

Enver 11-11-2011 07:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 877662)
Evet Sn. saldikenver, 4 ay sonra oda sıcaklığında sulamaya başlayacaksınız, onlar da çok geçmeden çimlenecekler.

aydınlattığınız için teşekkür ederim. Bilgi çok sitede ama bazen insanın aklı karışıyor.

Uysal01 07-12-2011 17:04

2 Eklenti(ler)
Eklenti 258554

Eklenti 258555Bugün topladığım Manolya kozalakları,bazıları yerde idi bazılarınıda ağaçtan aldım,Tohumların hepsi kozadan dökulmedi,dökülmeyenleri güneşte bekletmeliyim herhalde,
Tohumların kabuklarını soymak bana zor geldi,kabukları soymadan katlamaya alsam tohumları kaybedermiyim.

Enver 14-12-2011 12:09

ben kabuklarını soymadan katlamaya aldım. inşallah bi sıkıntı olmaz.

verdoque 20-12-2011 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 885861)
Eklenti 258554

Eklenti 258555Bugün topladığım Manolya kozalakları,bazıları yerde idi bazılarınıda ağaçtan aldım,Tohumların hepsi kozadan dökulmedi,dökülmeyenleri güneşte bekletmeliyim herhalde,
Tohumların kabuklarını soymak bana zor geldi,kabukları soymadan katlamaya alsam tohumları kaybedermiyim.

Biraz kuruyunca tohumlar görünmeye başlar, kendiniz çıkartırsınız.

Hepsini olmasa da bir miktar tohumu soyarak deneyin isterseniz, kabuklar çürüyüp küflenebilir, çimlenmiş fideleri enfeksiyondan kaybedebilirsiniz.

Enver 20-12-2011 14:59

kabuklarını soymadan soğuk katlamaya buzdolabına koyduğum tohumların üzerinden yaklaşık 1 ay geçti . Geçen akşam katlamaya koyduğum kabı kontrol ettim. Üzerinde küf birikmişti. Kumu eşeleyince tohumların dış kabuklarının çürümeye başladığını ve küf başladığını gördüm.
Ben de çıkarıp kabuklarını soydum. İçlerinden sert çekirdekler çıktı. Onları tekrar soğuk katlamaya dolaba yerleştirdim. İnşallah çimlendirebilirm. Baharda.

Uysal01 20-12-2011 18:33

Sayın verdogue,
Bende sizin düşündüğünüz gibi, bir kısmının kabuklarını soyarak bir kısmınıda soymadan ektim.Tohumların çikmasını bekliyorum,umarım çıkarlar.

Uysal01 20-12-2011 18:39

Sayın saldikenver,
sizin tecrübenizden yararlanmalıyım,çünkü manolya tohumlarının bır kısmının kabuklarını soymadan dün katlamaya almıştım,yarın katlamadan alıp kabuklarını zorda olsa soyup tekrar katlamaya alacağım.Teşekkürler.

Enver 21-12-2011 15:34

ben tohumların birazının kabuklarını soydum dışarı bıraktım doğannın kollarına
bakalım sonuç ne olur.

verdoque 14-01-2012 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 890328)
ben tohumların birazının kabuklarını soydum dışarı bıraktım doğannın kollarına
bakalım sonuç ne olur.

Ben de buzdolabında küflenme başlayınca balkona çıkarıp unutmuştum. Ankara soğuğunda -8'leri gören tohumlar yüksek oranda çimlendi. Düzce'de sıcaklığı bilmem ama istisnasız her kış en az diz boyu kar yağdığını hatırlıyorum. En güzeli doğal haline bırakmak. Düzce'de bir tanıdığımızın bahçesinde manolya ağacı olduğunu da hatırlıyorum, rüzgardan korunaklı olmak şartıyla dışarıda bile yetiştirebilirsiniz.

ergun tulay 24-01-2012 12:12

Manolya

Manolya agacında celikle üretim nasıl yapılır.

KAPTANzst 24-01-2012 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 885861)
Eklenti 258554

Ne çok tohum var. Ben 20 m lik ağaç altında 6-7 kozalak bulşdum ve sadece 2 tohum çıktı. Hep boştu. Belkide yörenin neminden dir.

Batuhan Yılmaz 03-02-2012 17:21

Merhaba Arkadaşlar bugün birsürü tohum buldum ve simdi hepsini suya koydum ama elimle 1-2 tane çıkardım ve embriyo kısmı değil tepe kısımları açık bir sorun olurmu bunlara şunu yapıcam suya koyduklarımı çıkartıp 1 saat kurutcam ve torf dolu bir yayvan yoğurt kovasına ekicem ve fısfıslayıp poşetliycem ve buzluğa atıcağım sizce çimlenirlermi saygılar.

Hatice Tarhan 03-02-2012 18:36

Sayın Batuhan soğuk katlamaya almak varken neden buzluğa koyacaksınız?Bence tohumlar dondurucuda donar hiç şansınız kalmaz..

Batuhan Yılmaz 03-02-2012 22:08

Çok özür dilerim acele ile yazmıştım bayağı saçmalamışım :) buzdolabı yerine buzluk yazmışım kaç ay sonra çıkarmak lazım :D .

ergun tulay 04-02-2012 10:24

Uğurlu 535 Manolya üretimi ile ilgili yazınızı baştan sona kadar okudum. Katkılarınız için teşekkürler.Tohumdan başlamak oldukça uzun ve zor en iyisi çelikleme onuda en sonunda gördüm. Saygılar..

penguenn 07-04-2012 16:00

3 Eklenti(ler)
Dün iş dönüşü sitenin bahçesinde farkettiğim; kokusu ve görünüşü muhteşem bitki...Sizlerle paylaşmak istedim. İnternetten adının japon manolyası olduğunu öğrendim. Sanırım sonbaharda Muradiye Orman Fidanlığından alındı.İnanılmaz güzellikte. Üzeri topmurcuk dolu. Çıplak dallar üzerindeki çiçekler çok güzel görünüyor. Tümü açınca nasıl olur düşünün:) (Ya da ben o halini fotoğraflayıp tekrar ekleyeyim)

Zafer İnandıklı 20-04-2012 21:37

1 Eklenti(ler)
Sayın cemal.S ve sayın Nuri Murvet hocamın öğrettiği ökçe yöntemiyle, hiçbir yardımcı materyal kullanmadan (köklendirme hormonu vs.) 2011 şubatında diktiğim, Magnolia Grandiflora çeliği, bir yıllık uykudan uyanıp gelişmeye başladı.
Teşekkürler sayın cemal.S. Teşekkürler sayın Nuri Murvet hocam.
Sayenizde zor olanı başarmanın mutluluğunu yaşıyorum.

athena -asena 20-04-2012 22:29

Sayın zafer bey merhaba , formül neyse bize de söyleyin tohumla uğraşmayalım geçen sene 500 tohum ektim 4 tane çimlendi.

Zafer İnandıklı 20-04-2012 22:52

Çeliği 2011 Şubat ayında dikmiştim.
Becerebildğim kadar anlatmaya çalışayım. Çelik çatal kısımdan altta 1-2 santim bırakarak alınıyor ve çatalın biri kesiliyor. Kesilen kısımdaki yüzey öze gelecek kadar sıyrılıp, üstte sadece iki yaprak bırakılıp, onlarında yarısı kesilip dikiliyor.
Kolay gelsin.

athena -asena 20-04-2012 22:58

Bu sene kaçırdık galiba seneye şubatta deneyelim. Bilgi için teşekkürler.

Zafer İnandıklı 20-04-2012 23:04

Hayır kaçmadı. Manolyada çiçeklenme bittikten sonra yapılır, bundan önce kesilen her dal bir çiçeğin yok olmasıdır.

azranur 24-04-2012 17:23

manolyalarım strafor kutuların içinden çikmaya başladılar yalnız 4 ay gibi bi zamanım beklemekle geçti toprağın üstüne çıktıklarını görmek harikalar ******

Uysal01 26-04-2012 20:10

2 Eklenti(ler)
Eklenti 287355

Eklenti 287356Aralıkta ektiğim manolya tohumlarının bir kısmı çıktılar.Tohumların bazıları soyulmuş bazılarıda soyulmamıştı,her iki uygulamada olumlu sayılır.

Kolistirva 06-10-2012 18:36

Değerli arkadaşlar, ben de manolya yetiştirmek istiyorum fakat ne tohum satılan bi yer buldum, ne de kozalak bulabildim. Rizede sadece ziraatte var manolya ağaçları ve özel bir işletme var orada tohumlardan aldırmıyorlar pek.

Elinde manolya tohumu olan arkadaşlar, benimle iletişime geçebilir mi rica etsem?

Uysal01 07-10-2012 12:05

Hatırlatırsanız size Kasım ayında manolya tohumu gönderirim.

Mustafa Abdal 07-10-2012 18:56

Magnolia grandiflora yetiştiriciliği için yapıla bir tez çalışmasında

özet olarak '' Çimlenme deneyinde kontrol tohumlarında %64 çimlenme görülüyorken 40 ppm konsantrasyonunda PS-A6+PS-K hormon uygulamasının çimlenmeyi hızlandırdığı ve çimlenme yüzdesini arttırarak %93 gibi yüksek bir orana çıkardığı görülmüştür.
Çimlenme hızı hormon uygulanmış tohumlarda % 57, kontrol tohumlarında ise% 24 olarak tespit edilmiştir. Replikaj uygulamasının yapılması da; fidan gelişimini etkilemiştir. Bu etki özellikle hormonlu- replikajlı fidanlarda önemli ölçüde kendisini göstermiştir. Hormon uygulanmış ve 6 ay sonra replikaja tabii tutulmuş fidanlar kontrol fidanlarına nazaran belirgin bir büyüme üstünlüğü göstermiştir. Fidanlar belirli olgunluğa ulaştıklarında 2 ay boyunca 10 günde bir püskürtme eklinde 30 ppm IBA ve 30 ppm PS-A6+ PS-K hormonları verilmiştir. 3. ayın sonunda fidanların büyüme parametreleri incelenmiş ve hormon uygulanmış fidanların kontrol fidanlarına göre belirli bir üstünlüğe sahip olduğu saptanmıştır. Çelik ile üretme metodunda da yakla şık olarak 930 adet gövde çeliği ve 750 adet yaprak-göz çeliği köklendirilmeye çalışılmıştır. Ancak araştırma süresince bir tek çelik bile köklenmemiş sadece kallus oluşturmuştur.''
Diğer çalışmalarda da herdem yeşil olan manolya türlerinin çelikle üretilemediği görülmüş. Ancak yaprak döken türleri çelikle üretilebiliyormuş.

selis 07-10-2012 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 1028590)
herdem yeşil olan manolya türlerinin çelikle üretilemediği görülmüş.

Sn. Zafer İnandıklı bunu başarmış..

Mustafa Abdal 08-10-2012 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1028602)
Sn. Zafer İnandıklı bunu başarmış..

eh Zafer beye alkış demekten başka birşey gelmiyor aklıma. ama serada, kontrollü yetiştirme ortamında 1000'e yakın çeliğin sonuç vermemesi beni çelikten vazgeçirdi.
Lisans tezi olsa anlarımda, yüksek lisans tezinde genel literatüre aykırı bir durum olsa tezi kabul etmezlerdi herhalde.
Sonuç olarak Zafer beye tekrar alkış diyorum.

Zafer İnandıklı 09-10-2012 08:31

Bu başarı 1 adetle kaldı. Daha sonra ki onlarca deneme maalesef başarısız.

Bayçalı 09-10-2012 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 1028417)
Hatırlatırsanız size Kasım ayında manolya tohumu gönderirim.

sn.Uysal01 ricaetsem banada manolya tohumu göndere bilirmisiniz..:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025