![]() |
2 Eklenti(ler)
sayın verdoque
Evet tohumları aldığım ağacın resimlerini buldum.. ancank ağaç olarak değilde çicek açacak kozalak benzeri yumruları görüntülemişim. altta ekliyorum.. Eklenti 137352 Eklenti 137353 |
4 Eklenti(ler)
Evet aynı ağaçtan bahsediyoruz, resimledikleriniz dökülen çiçeklerden arta kalan kozalaklar, kuruyunca içlerinden kırmızı tohumlar çıkıyor :)
Benim manolyamın fotoğrafları: |
Sayın verdoque
Manolyanızın maşallahı var allah nazardan saklasın.. Benim fideciklere gelince az önce internette tekrar araştıma yaptıp.. aşağıda verdiğm yabancı linkde manaolya ile birtakım bilgiler ve resimler yer alıyor.. 10 numaralı Small seedlings etiketli fotoğraftaki fideler benim fideciklere çok uyuyor.. ( bu resimde beni biraz rahatlattı) Ama en doğrusu biraz daha bekleyip sonucu görmek yabancı kaynaklı manolya bilgileri veren sitenin linki: http://www.burncoose.co.uk/site/page..._for_Magnolias |
Bu en şanslı manolya:) 80 taneden tek bu hayatta kaldı. Toprağını değiştirmek istiyorum ama zarar veririm diye korkudan değiştiremiyorum. Şu anki toprağı biraz sıkı. Daha gevşek ve zengin bir karışım yaparsam daha hızlı gelişir diye düşünüyorum.
Siz benziyor diyorsanız problem yok. Umarım manolya çıkarlar ve hiçbirini kaybetmezsiniz, hepsi de yaşar :) |
iyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.. umarım sizde fidenizin çiçek açtığını görürsünüz...
Bu arada ben saksısını değiştirmeye korduğum bir kaç çiçek için kendimce bir yöntem geliştirdim... saksının yüzey kısmını çay kaşığı ile biraz kabartıyorum, mümkün olduğunca köklere dokunmamaya çalışıyorum. sonra saksının üstünden yaklaşık beş-on santim kalınlığındaki toprağı alıyorum.. kalan zemin kısmını tekrar biraz daha kabartıyorum... sonra aldığım toprak yerine yeni hazırladığım torf, gübre, kırmızı çam toprağı karışımını ilave ederek saksı içinde biraz daha harmanlıyorum... bu sezona kadar olumsuz bir durum olmadı... genelde benim çiçekler hep memnun kaldı... ama anladığım kadarıyla manolya sanırım fide aşamasında nazlı bir bitki, yanlış bir bilgi vermiş olmayayım... siz bu konuda benden tecrübelisiniz. Manolyalı günler.. |
İlginç:) Cesaret edebilirsem karışımı hazırlayım. Aslında kendini kurtardı gibi de geliyor. Belki de boşuna korkuyorumdur.
|
Geç mi Kaldım Acaba?
ekim ayı sonunda soğuk katlamaya aldığım manolya tohumlarım hala buzdolabında duruyor. çimlendirme için geç mi kaldım acaba? Tohumları normal çiçeklere konulduğu gibi dibine çakıl taşı üzerine de normal toprak ve torf karışımına koymayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirler mi? |
Sayın spesific
Bence havalar ısındı şimdi çimlenmeye bırakmanızda ters bir durum oluşmayacağını düşünüyorum... Ancak çimlenmeyi tekli pet bardaklarda torf içinde sağlatın..çimlenen fideler yaz sonuna kadar belli gelişme sağlayacaktır diye düşünüyorum. (Genelde forumdaki uzmanlarımız çimlenme için torfu öneriyor) daha sonra saksıya almanız daha kolay oluyor ve kökler zarar görmüyor.. Sayın verdoque arkadaşımız 80 adet çimlendirmeyi başarmasına rağmen sanırım bu yüzden birçok fidesini kaybetmiş. Daha sonra saksıya alma aşamasında manolyanın nasıl bir toprak istediği konusunda forumdaki uzman arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaktır. Manolayalı günler.. |
Bu arada benim yukarıda 123 nolu mesaj da verdiğim yabancı kaynaklı linkde toprak tecihi konusunda bilgiler yer alıyor (ingilizce)...
http://www.burncoose.co.uk/site/page..._for_Magnolias Benim gibi aranız ingilizce ile pek iyi değilse google çeviriyi kullanabirsiniz fakat pek anlaşılmıyor.. Kolay gelsin |
Verdiğiniz bağlantıdan çeviri "Manolyalar verimli, iyi drenajlı ama organik madde açısından zengin toprak sever." (Yanmış büyükbaş hayvan gübresini sevdiğini, güvercin gübresini sevmediğini daha önce okumuştum.) "Organik madde olarak bol kompost ve gübre ekleyip düzenli malçlama yapınız. Kökleri yüzeysel olduğundan malçlamaya iyi tepki verir. Bazı manolyalar ph 7 üzerinde yetiştirilebilirse de hafif asidik ortam en iyisidir. "
Torfa perlit karıştırmak da iyi olur, yalnız torfa ekim yapıldığında fazla sulama çürümeye, az sulama da torfun sertleşip su tutma kapasitesini kaybetmesine sebep oluyor. Benim çimlendirmedeki hatam çok sığ bir kaba çok sık tohum atmak oldu. Siz ya viyollere ya da pet bardaklara teker teker ekerseniz daha iyi olur. İyice kendine gelmeden şaşırtmak zorunda kalmazsınız. Çimlenmede sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Ben -8- -10'larda dışarıda unuttum ama içeri alıp sulamaya başladıktan kısa bir süre sonra çıkmaya başladılar. Çimlenmeden sonra sulamaya dikkat edin, az sulamak genellikle çok sulamaktan iyidir. Benim fidelerin çoğu kök boğazından incelip kurudular. Fazla sulamadan olduğunu düşünüyorum. |
Katlama yaptığım torfu çimlendirme için kullanmam doğru olmaz sanıyorum. O torfu başka çiçeklerim için kullanabilir miyim?
|
Benimkiler katlama kabında çimlenmiştiler. Önce katlama yapıp sonra viyollere ekebilirsiniz. Katlamayı viyolle yapmak zor olur:)
Toprağı steril hale getirirseniz tekrar kullanabilirsiniz. Benimki küflendiği için bir daha kullanmamıştım. Bu arada manolyamın toprağını dün değiştirdim. Saksıdan çıkardım, toprak kalıp gibi çıktı, hiç dağılmadı. Kökleri görene kadar kenarlardan toprağı ufaladım. Çok güzel kök yapmış. Gayet sağlıklı duruyordu. Üstten gelişmemiş ama alttan çalışmış:) Perlit-torf-hayvan gübresi karışımına diktim bu sefer. |
arkadaşlar 1,5 yaşında manolya fidelerim var, temin etmek isteyenler ulaşabilirler, ugurlu535@hotmail.com
|
Alıntı:
|
sayın verdoque ve sayın mcbel,
manolyatohumlarımın hepsini pet bardaklara aktardım. gövdeleri çok uzadı. önce 1 yaprak sonra iki üç derken... orada kaldı. hatta bazıları iki yaprakta kaldı. neredeyse 2 aydır hiçbir gelişme gözlemlemedim. üzülmeye ve korkmaya başladım. 1 lt.lik pet şişeleri kesip onlara aktardım. daha çok toprağı olsun diye. toprağın altında kalan kısımları da çok uzamış. neredeyse 7 - 8 cm. ama kök saçaklanmamış. tek bir kök ya da yanında 1 saçak var. ve çok cılızlar. nasıl bir toprak kullanmalıyım. pazarda satılan perlit karışımlı topraklardan aldım. içine hindistan cevizi kabuğu karıştırdım. uygun mudur? nasıl ortam kosullarında bakmam gerekiyor. direkt güneş almayan sıcak ve aydıklık bir yerde evin içinde bakıyorum. bu da uygun mudur? yardımcı olur musunuz lütfen....:( manolya aşkına... |
Sn spesific,
Benim tek kalan manolyam da dediğiniz durumda. Ben de saksı değişimi yaptım, beklediğimden kalın ama az saçaklı bir kökü vardı. Torf-perlit-peletlenmiş hayvan gübresi karışımına diktim. Şu aralar durumu pek parlak değil, alttan yaprakları kahverengileşip dökülüyor. 2 yaprağı var şu anda. Hala minicik. Nerdeyse 2 yıl oldu bir arpa boyu anca büyümüştür. Klorsuz suyla suluyorum. Plumerialarımın bol güneşli ortamda güzel geliştiğini görünce onu da dışarı aldım. Yarı gölge balkonda duruyor şimdilik. Yaprakları da açık yeşil. Demir eksikliği var sanırım. Deneye yanıla öğreneceğiz, benim sadece 1 tane fidem var. Sizinkiler en azından çok sayıdaymış. |
Alıntı:
sizin manolyanız nisan ayında gönderdiğiniz resimdeki haline ne kadar zamanda geldi. benimkiler çok çok çok daha ince ve cılız. :( |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=67 İlk çimlenme: Mart 2009 http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=85 Geçen nisandaki fotoğraflarda 1 yıllıkmış. Ama hala aynı görünüyor, çok az büyüdü. |
merhaba ben 3 senedir manolya yetiştirmek istiyorum ama yapamıyorum tohumdan yetiştiremedim çeliklemeyi bana anlatırmısınız teşekürler
|
Alıntı:
|
Yüzlerce tohum denedim fakat bu sene çimlendirmeyi başaramadım.
|
1 Eklenti(ler)
Aralık ayında ektiğim Manolya tohumları, kış'ı 19 lt. Pet şişe içinde bahçede geçirerek doğal yoldan soğuk katlama oldular.
Bu günkü durumları... |
MAnolya tohumlarını cımlendırmek ıcın yardımcı olabılırım sıze arkadaslar oncelıkle kırmızı olan tohumlar bana kargo ıle geldıqınde ege unıversıtesının zıraat bolumunden nasıl cımlendıgı hakkında bılgı de geldı cekırdegın uzerındekı kadıfe kısmı cıkarıyoruz yanı kırmızı kısmı sonra bıldıqımız cekırden cıkıyor ortaya onuda cekırdeqı dısınızde kırıdıqınız gıbı kırıyorsunuz parcalamadan sadece bas kısmını acmak ıcın bı kaba ınce denız kumu koyun ustune beyaz bır tulbent tulbentın ıcıne de kırdıgınız manolya tohumlarını koyun tulbentın otekı ucu ıle tohumları kapatın ve de ustunu naylon la ortum 2 gunde bır naylonu acarak tülbentı havalandırın ve tulbent asla kuru kalmıycak sekılde devam edın 50-60 gun de cımlendıqı yazıyor sanırım gayet acık oldum kolay gelsın
|
Kayseride
merhaba
Ben kayseride yaşıyorum.3 yıl önce istanbuldan manolya kozalağı almıştım.benim kozalağım kırmızı renk değil ben nasıl yetiştirebilirm.Kayseride yetişir mi nasıl çimlendirmeliyim |
Sayın Mypera, sizin yönteminizi uyguluycam tohumlarıma ama ince deniz kumunu nerden bulucam onu bilemiyorum.
|
Deniz kumu olayı biraz ters. Deniz kumu tuzlu kristallerle kaplıdır. Suladıkça çözülür ve toprağa karışır. Arkadaş sanırım dere kumu demek istemiştir. Ben öyle tahmın ediyorum. Tuz bitkilere zararlı kaldıkı tohuma!
|
Haklısınız sayın Kaptanzst, hiç öyle düşünmemiştim. zaten kumu bulamıycam, torf ve toprak karışımına ekicem.
|
Dere kumunu peyzajcılarda bulabilirsiniz. Torfun içine perlit de karıştırırsanız daha iyi olur.
|
Şimdi topladığımız tohumları soğuk katlamaya mı alacağız. Benim anladığım soğuk katlamaya alınacak 4 ay sonra ekilecek
|
Evet Sn. saldikenver, 4 ay sonra oda sıcaklığında sulamaya başlayacaksınız, onlar da çok geçmeden çimlenecekler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025