agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni49Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-06-2007, 09:40   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-05-2006
Sayın Çınaraltı ıhlamurları sonbaharda torbalara alacağız.Bu arada Salihli Fidanlık mühendisliğindeki Nurten Altındağ eşim olur.İnşallah yakın zamanda Kılıç Yaylası fidanlığına yapacağımız gezide daha detaylı bilgilere sahip olursunuz.

ozanutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2007, 22:14   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-08-2007
ya ben bişey sorucam bizim bahçede ıhlamur ağacı var üzeri yeşil etli bir yapıya sahip olan tohumlarından dolu şimdi ben bunları alsam kabuğunu soymam gereklimi ekmem için mesela kabuğunu soysam ve evin içinde saksıda yetiştirsem olurmu bi zahmet yardım edin arkadaşlar şimdiden teşekkürler

bemiral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2007, 14:23   #3
Ağaç Dostu

Kudret's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 52
Geçen sene eylül ayı sonunda topladığım ıhlamur tohumlarının, bir kısmını sülfürik asitte 15dk bekletip iyice yıkadıktan sonra 15dk sıcak suda bekletim ve buzdolabında katlamaya aldım. Şubat ayında dere miline ektim. Yaklaşık %60'lık çimlenme oluştu.
Diğer kısmını ise babam kabuklarını soyup yine buzdolabında katlamaya aldı. Şubatta ektiğimiz bu tohumlarda yaklaşık %25'lik çimlenme oluştu.
Kabuklarını soyduklarımızda çimlenme az olunca çıkarıp kontrol ettiğimde, bir kımı çürümüş, diğer kısmı öylece duruyordu.

Kudret Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2007, 22:19   #4
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Kabuğunu soyarak ekebilirsiniz ancak ıhlamur tohumu bu başlığı okuduğunuzda anlayabileceğiniz gibi zor çimlenen bir tohum...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2007, 08:31   #5
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
1- Tohumları çimlendirmek için giberalik asit veya viyolde torf uygulayan oldu mu acaba?
2- Tüpe alırken köklerin etrafındaki toprağın da alınması gerekiyor mu çıplak kökle de alınabilir mi?
3- İlk alınan tüp poşetinin ebadı ne kadar olmalı?

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2007, 11:16   #6
Ağaç Dostu

Arkadaşlar çevresinde veya bildiği bir yerde yetişkin ıhlamur ağaçları olan yerleri bilen varmı.Tohum almak için lazım..

Eski 27-09-2007, 23:51   #7
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozanutku Mesajı Göster
Arkadaşlar çevresinde veya bildiği bir yerde yetişkin ıhlamur ağaçları olan yerleri bilen varmı.Tohum almak için lazım..
Ödemiş Bozdağ'da bol miktarda var, ancak yanılmıyorsam orman işletme şefliği topluyor. Siz yine de bir araştırın. Yol boyu ağaç dolu. Bir de eğer uzak gelmezse Kırklareli diyeceğim. Nereye baksanız ıhlamur ağacı. Mevsiminde başınız dönüyor kokudan.

sinbas beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 14:47   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-08-2007
Galeri: 2
Ozan bey;
tohum konusunda yardımcı olabilirim..selamlar.

poinciana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 21:54   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-07-2007
Galeri: 7
Sn.ozanutku,
Geçen süre zarfında çimlendirdiğiniz ıhlamurların son durumu nasıl? Bir de bu fidanların yaklaşık 10-12 cm gövde çapına ulaşmaları ne kadar zaman alıyor, bir bilginiz varmı?
Saygılar

tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 15:45   #10
Ağaç Dostu

Arkadaşlar geçen yıl Ihlamur tohumundan elde ettiğim fidanlardan sonra bu sene bu işi yapacak arkadaşlara yol göstermesi açısından yaptığımız işlemleri anlatayım.

1-Tohum toplama dönemi konusunda bölgesel farklılıklar olmakla beraber genel kanı
tohum alacağınız ağaçtan bir tane tohum alın tohumu kırın içi dolu ise onu da açın en iç kısmı hafif kremsi-kahvemsi bir renk alması lazım, beyaz olmayacak.

2- Topladığınız tohumları bir kovaya boşaltın üzerine 3-4 defa sıcak su uygulaması yapın sıcaklık 80-90 derece (Yalnız sıcak su uygulamasında dikkat edilecek husus tohum miktarına göre çok fazla su olmayacak, 3-4 gün aynı işlemi tekrarlayın)
3- Tohumları buzdolabına koymaya gerek yok direk hazırlayacağınız yastıklara ekebilirsiniz. (Tercihe göre değişir kimi buzdolabında bekletip Mart-Nisan gibi ekiyor)
Tohum yastıklarını hazırlayın ; 1,20 eninde olmalı daha sonra yabani otları yolmak için
Tohum yastığında kullanılan toprak kullanılmış toprak olmayacak dağdan –ormandan getireceğiniz toprak olsun
Tohum yastığını hazırlayınca 1-1,5 cm kalınlığında bir tahta yardımıyla yastıkların üzerine bastırın oluşacak çukurluklara tohumları birbirine değmeyecek şekilde yan yana yerleştirin

Tohumları yerleştirdikten sonra üzerini toprakla fazla kalın olmayacak şekilde kapatın

Keten çuvalla yastıkların üzerini örtün,onun üzerini eğrelti otu diye tabir edilen otla kapatın nemli kalması için (Eğrelti otu bulamazsanız herhangi bir ot yığını)

Mart ayında yastığın üzerindeki otlar ve keten kaldırılacak,(Metrekareden ortalama 40-60 tane fidan çıkar)
İnşallah herkesin sonucu aşağıdaki gibi olur,

Eklenen Resimler

Kayahann, gülso ve kiyoshi beğendi.
Eski 01-10-2007, 10:11   #11
Ağaç Dostu

Geçen seneki ıhlamur tohumlarından elde edilen fidanların son hali

Eklenen Resimler

sinbas, Asoo ve gülso beğendi.
Eski 24-10-2007, 08:38   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-08-2007
Galeri: 2
Arkadaşlar
Başta zor çimlenen Ihlamur olmak üzere diğer ağaç türlerinin tohumlarının 1000 dane ağırlıklarını nasıl öğrenebilirim.Zira bazı tohumların hem çimlenme güçlüğü var ayrıca çimlenme oranının düşük olduğunu düşünürsek elde edilicek fideyi merak ediyorum.Yardımcı olana teşekkür ederim.

poinciana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2007, 10:40   #13
Ağaç Dostu

Sevgili poinciana, Ihlamurda 1000 dane ağırlığı ~110 gr dır.

Eski 06-11-2007, 21:18   #14
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Galeri: 35
Merhaba,
Yan komşumuzun bahçesinde güzel bir ıhlamur ağacı var. Şu an üzerinde tohum var mıdır bilemiyorum. Yarın bakar eğer varsa toplarım.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2007, 23:35   #15
Yeni Üye

muratdnr's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2007
Galeri: 1
kök sürgününden yetişen ıhlamurlar çiçek açarmı?

muratdnr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2007, 00:39   #16
Ağaç Dostu

Sayın muratdnr, forumumuzaa hoşgeldiniz,

Kök sürgünü ile ürettiğiniz ıhlamur fidanları ayırdığınız bitkinin aynı genetik özelliğindedir gayet normal bir şekilde ana bitkisi gibi çiçek açacaktır.

asker54 beğendi.
Eski 05-02-2007, 19:51   #17
Yeni Üye

muratdnr's Avatar

aynı şekilde yalancı akasyanın dallarından üretilen çeliklerde ayrılan ağacın özellikelrini taşırmı?çiçek açarmı yani?

Eski 05-02-2007, 20:27   #18
Ağaç Dostu

Evet. Kök sürgünü ile veya bitkinin kendisine ait herhangi bir parçası ile ürettiğiniz herhangi bir ağacın fidanları aldığınız bitkinin aynı genetik özelliğindedir gayet normal bir şekilde ana bitkisi gibi çiçek açacaktır.

Eski 26-02-2007, 09:49   #19
-

Giriş Tarihi: 24-01-2007
Ihlamur Tohumu çimlendirmesi Hk.

Elimde 1 kg ıhlamur tohumu var ve bunların çimlendirme işleminin zor olduğunu biliyorum bu konuda bilgisi olan üstadların yardımcı olmasını rica ediyorum. Ekilme zamanı için mart ayı uygunmu . Ekmeden önce tohumları bir işlemden geçirmem gerekiyormu _? tohumları ektikten sonra üzerinde kaç cm toprak olmalı **** perlit ile torfmu karıştırmalıyım vs.gibi bilginiz varsa yardımınız için şimdiden teşekkür ederim .

KEREMBAYTAR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 01:18   #20
Yeni Üye

muratdnr's Avatar

Dip sürgünü olan bir ıhlamur ağacından çok sayıda fide aldım, fide alırken ağacın etrafını yarım saat karıştırmama rağmen sadece bir tane tohum bulabildim.Ağacı da çiçek açma zamanı hiç görmedim.
Çiçeklenmeyen veya çok az çiçeklenen ıhlamur ağaçları olurmu?

Eski 27-02-2007, 08:57   #21
Ağaç Dostu

Çiçek açmayan erkek ağaçlardan çok bahsediiyor ama ben hiç görmedim işin açıkçası olduğunuda zannetmiyorum. Fakat az çiçek açan ve hatta tohumu elde edilse bile çimlenmesi yok denecek kadar az olan ıhlamur ağaçları var evet. Mesela salkım ıhlamur. O kadar az çiçek açıyor ki ama dallarıda söğüt gibi salkım salkım harika bir görüntüsü oluyor ancak ben ne yaptıysam tohumunu veya dip sürgününü elde edemedim.

Eski 23-03-2007, 23:03   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2007
Ihlamur üretimi

ıhlamur ağacından dal alıp dikim yapmak istiyorum. acaba ağacım tutarmı? ne yapmam lazım direk toprağa diksem olurmu yoksa önce suda dalı bekletip çimlendirsemmi?bana yardımcı olurmusunuz

zehra- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2007, 23:13   #23
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Merhaba hoşgeldin aramıza,
Yeni gelen arkadaşlarla tanıştığımız bir bölümümüz var orada görmek isteriz önce seni.
Forumu araştırıken çelik alma ve köklendirme başlığını göreceksin.
Gerekli bilgileri orada bulabilirsin.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 13:13   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-05-2012
lütfen yardım

okulun bahçemize iki adet ıhlamur ağacı diktik başta çok güzel yaprakları açtı ama şimdi uclarında çıkan yapraklar ve tomurcuklar kurudu yeşil olan yapraklarda hafif solmaya başladı ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim...

sarilix21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2007, 23:14   #25
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Giriş Tarihi: 24-08-2005
Galeri: 21
Ihlamurun bir dalını kesip dikerseniz tutmaz. Ancak kök kısmından çıkan sürgünlerden alınan çelikleri şimdiden yetiştirme ortamına alırsanız çoğaltma şansınız olur.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2007, 17:44   #26
Yeni Üye

Tekrar merhaba ben daha öncede yazmıştım gelen cevaplar için teşekkürederim. Ama ben biraz daha detaylı bilgi istiyorum.benim sorum ıhlamur ağacından çelik alıp yetiştirmek.Kök çeliği almam yazıldı acaba bu çelik ne zaman alınmalı, nasıl dikim yapılmalı,çelik uzunluğu ve çapı ne kadar olmalı, ne kadar derine dikilmeli, kök sürgününe bir uygulama yapılmalımı, sonraki bakım şartları nasıl olmalı? Sadece kök çeliğiylemi üretilir ?Başka yollada üretilir mi? Toprak istekler nelerdir?Sorularım biraz fazla ama yeni heves Lütfen acil cevap yazın? Şimdiden teşekkürederim. ( Yeni arkadaşlarla tanışma bölümü neresi )

Eski 24-03-2007, 19:24   #27
Ağaç Dostu

- Bir ıhlamur ağacı bulunur.
- Kök etrafı iyice izlenir, eğer gövdeye yakın kök etrafında diplerde 15-45 cm uzunlukta sürgünler varsa bunlar kök etrafı açılarak köklü olarak güzelce kesilir.
- Dikeceğiniz yere götürülür ve dikilir bolca sulanır.
- Yok eğer bulduğunuz ıhlamur ağacının dibinde sürgün yoksa buluncaya kadar başka başka ıhlamur ağaçları gezilir.
- Eğer 15-20 yaşından büyük ıhlamur ağaçları gezilirse kök sürgünü bulma şansı artar.
- Bulunduğunda tüm bahsettiğimiz işlemler yapılırsa foruma gelinir ve sonuçtan haber verilir.

Kolay gelsin.

Eski 24-03-2007, 23:29   #28
Yeni Üye

Merhaba verilen bilgiler için teşekkürler. Ben ve arkadaşlarım bir alana mavi çam dikeceğiz. Biz mavi çam çeşitleri hakkında bilgi istiyoruz. Çünkü rengi yeşil gibi olan mavi çamlar da var. Biz tam mavi istiyoruz.Tüplü mavi çam dikimi ( dikim aralığı, toprak istekleri, ne kadar büyüye bileceği...) ve çeşitleri hakkında bilgi verirmisiniz. Teşekkürler

Eski 25-03-2007, 17:51   #29
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zehra- Mesajı Göster
Merhaba verilen bilgiler için teşekkürler. Ben ve arkadaşlarım bir alana mavi çam dikeceğiz. Biz mavi çam çeşitleri hakkında bilgi istiyoruz. Çünkü rengi yeşil gibi olan mavi çamlar da var. Biz tam mavi istiyoruz.Tüplü mavi çam dikimi ( dikim aralığı, toprak istekleri, ne kadar büyüye bileceği...) ve çeşitleri hakkında bilgi verirmisiniz. Teşekkürler
Mavi çam; sedir olur, ladin olur.

Aşı ile üretilirse mavi, tohumla üretilmişse mavimsi yeşil oluyor, sonradan yeşile dönüyor.

Bunlar pahalı ağaçlar.
Ağaçların isteklerinden önce kese durumuna bakmak gerekir derim.

Kıskava otunun da bir resmi olsa ustalarımız kesin cevap verirler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2007, 00:21   #30
Ağaç Dostu

Forumda Mavi Ladin diye arayınız bulacaksınız...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025