View Single Post
Eski 14-05-2007, 17:01   #43
tasdelenmurat
Ağaç Dostu

tasdelenmurat's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2007
kardeş ben bonsai ağacı yapmaya çalışıyorum ıhlamurdan. 46 tane fide var elimde su an.

ıhlamurların 20 küsür çeşidi var herseyden önce. bunlardan bazıları bol çiçek açıyor, bazıları az. bazıları bildiğimiz mis gibi ıhlamur kokarken bazılarında nerdeyse hiç denebilcek kadar az koku var. bazı türleri ilaç sanayinde kullanılırken bazı türleri hiç bi halta yaramıyor.

öncelikle bilmen gereken hangi ıhlamur türüne sahipsin. wikipedia gibi bir siteye girerek oradaki resimli ıhlamur ağaçlarıyla karsılaştır elindeki yaprağın formunu boyutlarını, veya başka bir siteye girerek latince adını öğrenmeni öğrendiğin bu latince adı google/resimler/grafikler gibi sitelerde araştırak elindeki yetişkin yaprak resmini kıyaslaman daha makbul olur.

ben gittiğim okulun arka bahçesinde buldum ıhlamur fidelerini. kışın yere 2 çuval kum dökmüsler. bildiğimiz inşaat kumu. bütün kış, kum dışarıda kalmış. fideleri gördüğümde mayıs ayıydı. 2 3 metre ötedeki yetişkin ağaçtan düsen bütün tohumlar ( kumun üstüne düsenlerin ) nerdeyse hepsi tutmuş. çok araştırdım soruşturdum. bir allahın kulu biz onları kumun içine yerleştirmedik dediler. yani doğal olarak kumun üstüne düsenlerin hepsi tutmuş anlayacağın. mayıs 10 itabireyle topladığım bütün fideler 5-8 cm boylarında ve 4 yapraklıydı. 1 çift 2 yaprak. ve bir cm üstünde onlardan daha küçük 1 çift yaprak şeklinde idiler.

araştırdığım yazılarda, çok toprak seçmediği biraz nemli, yarı gölgeli yarı günesli yerleri sevdiği yazılı. genel olarak tabi. 20 küsür çesidi ayrı incelemedim açıkcası.

kazık kök atma eğiliminde, suyu seviyor. olabildiğince yerin altına doğru ilerliyor su arayısı için. kökde gücü olduğu gibi kazığa veriyor. onu bu dertten kurtarırsan ayrı .

yukarıda nemi seviyor yazmıştım. genel olarak. benim eve götürdüğüm fideleri koyduğum odada 1 hafta sonra hepsinde ( kimisinde az-kimisinde çok ) külleme denen ( bir tür mantar ) rahatsızlık peydah oldu. biraz fazla gölgede kaldıkları, odada hava sirkülasyonu az olduğu, ve yaprakları ıslatarak suladığım için. ev yapımı mantar ilacı kullanıyorum. inşallah atlatırım bu problemi. yapraklarda taze yaprak olduğu için mantara kolay yeniliyor. hemen büzüsmeye ve sonra kurumaya baslıyorlar.

ilk bonsai deneyimlerim ıhlamurlar üstünde olacağı için acayip gözlemliyorum.

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön