agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni21Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-05-2008, 13:33   #1
Yeni Üye

ulusef's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2008
Kozalak

Arkadaşlar ben çam kozalaklarından tohum üreterek gönüllü olarak ağaçlandırma çalışmaları yapmak istiyorum. Yaşadığı köyde oldukça geniş ve ağaçsız alanlar mevcut. Kozalaktan tohum üretmek nasıl oluyor ne gibi yöntemleri kullanmam lazım bilgi alabileceğim bir yer varmı veya sizler bana yardımcı olabilirmisiniz. Selam ve saygılarımla

ulusef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 17:00   #2
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2007
Galeri: 93
Bir süre evvel Kızılcahamam taraflarına yaptığımız bir gezi sırasında Orman Bakanlığı'na ait bir üretim tesisi vardı. Orada ki görevli ile yaptığımız görüşmede Türkiye'de bunun gibi pek çok tesis olduğunu söyledi. Asıl önemlisi ben kozalaktan çam ağacı üretebilir miyim düşüncesinde olduğum için konuyla ilgili bana şöyle bilgi verdi. Toplanan kozalaklar fırın denilen yerlerde belli bir sıcaklığa tabi tutularak kozalakların açılıp tohumlarının içinden dökülmesi sağlanıyormuş. Daha sonra eleklerden geçirdikten sonra bu tohumlar ekiliyormuş. Ben dağdan bulduğum tohumlu bir kozalağı sallayarak tohumlarını döktüm ve onları toprağa ektim bekliyorum. Bence bulunduğunuz yerde bu tarz bir yer mutlaka vardır oradan tohum temin edebilirsiniz belki?? Ve bahsettiğim yerde çektiğim bir fotoğrafı da ekliyorum.

Eklenen Resimler

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2008, 23:57   #3
Yeni Üye

heroman1881's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2008
Galeri: 38
kışın parklardan topladığım kara çam kozalaklarından çıkan tohumlarda koyurenkli olanlarda çimlenme yüzdesi hayli yüksek.

heroman1881 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2008, 23:59   #4
Yeni Üye

heroman1881's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2008
Galeri: 38
çam tohumlarımı ekmeden önce su testi yaptım ve suda batan tohumlar genelde çimlendi.

heroman1881 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 08:03   #5
Yeni Üye

ulusef's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2008
Sayın M.Sema çok teşekkür ediyorum size. Verdiğiniz bilgiyi az çok biliyordum ama cevap verme nezaketini gösterdiginiz için çok teşekkür ediyorum. Birkaç tane kozalak buldum onları ılık suyun içine koydum belki yumuşar diye ama çok sert bir şekilde duruyor hala. Tohum bunun neresinde gerçekten anlamadım. Bir tanesinin için açtım tek tek sert kabuklarını söküp baktım ama nafile tohum falan yok çok üzüldüm bsulamadığım için.

ulusef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2008, 19:59   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-05-2008
Merhaba , kozalak yani çamın tohumunu kozalakta oldugunu bu siteden ogrendim uzun süredir bu sitede yazışmaları takip ediyorum ve sonunda üye olmaya karar verdim , yaklaşık 4 yıl önce topladıgım bir poşet kazalagı eve gidince hemen poşeti ters cevirerek incelemeya başladığım ve aradıgım tohumları buldum cok sevindim ama aradan 4 yıl geçmişti neyazıkki ,çalıştıgım yerde selvi ağaçları vardı etrafında dönelip durdum ve aradıgım şeyi bulmuştum ) kozalakları , toplayıp 24 saat bir su bardagında beklettim daha sonra bir saksıya ektim aradan 20- 25 gün geçti ortada hiç bir şey yoktu halya ,üzüldum ,umudum kesildi, amma bu sabah bahçede dolaşırken saksıya bi göz atayım dedim iyiki bakmışım 3 tanesi çimlenmiş çoook sevindim )) tam 1 sm boyunda 3 tane mini minnacık selvi ) amma bundan sonraki aşama ? nedir nelere dikkat etmem lyazım bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekür ederim saygılarımla ..

pascal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025