agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni959Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-04-2013, 15:13   #1081
Ağaçsever

emregurten's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2013
Merhaba,
Umarım doğru yere yazıyorumdur.
Elimde geçen kıştan kalan meşe palamutları var. Saksıya ekmek niyetindeyim.
Bunun için uygun bir zaman mıdır?
Ne önerirsiniz?
Teşekkürler.

emregurten Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2013, 10:41   #1082
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-04-2008
özür dileyerek soruyorum, Zeki Yağlı Bey'in tohum çimlendirme ile ilgili başlığı aradaki yorumlardan arındırılmış, sadeleşmiş ve çok faydalı olmuş, ancak bu arada şaşırtma toprağı karışımı ile ilgili kısımlar da ayıklanmış, şaşırtma harcı karışımı ile ilgili arama yaptıysam da net bir sonuç bulamadım forumda...
tohum takas etkinliğinden gelen domates, patlıcan, acur, altın çilek ve su kabağı tohumlarını bu linkteki yönergelere göre çimlendirdim, sonuç fevkalade.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/30988.htm

şimdi sıra şaşırtmaya geldi;
domates, patlıcan v.s için pratik ve kolay yapabileceğim bir şaşırtma karışımı söyler misiniz?
bahçe toprağı ve kum karıştırdığını söyleyen üyeler de vardı. o yazıları tekrar bulamadım. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Eklenen Resimler

adrenalin_m Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2013, 22:16   #1083
Ağaçsever

metulen's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2012
Arkadaşlar merhaba. 24 martta ektiğim tohumlar filizlendi ve asıl yaprakları çıktı. Şaşırtmayı tam olarak ne zaman yapmam gerektiğini bilmediğimden sizlere sormak istedim. Fotoğraflara bakarak yorum yaparsanız sevinirim.

Domatesler:
Name:  domates1.jpg
Views: 1136
Size:  60.9 KB
Name:  domates2.jpg
Views: 1215
Size:  67.4 KB

Biberler:
Name:  biber.jpg
Views: 1181
Size:  51.8 KB
Name:  b2.jpg
Views: 1119
Size:  50.7 KB

Bir altta da diğer fideleri ekliyorum.

metulen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2013, 22:20   #1084
Ağaçsever

metulen's Avatar

Bunlar da salatalık kavun ve karpuz fidelerim. Şaşırtma zamanı gelmiş mi bilemedim.

Salatalıklarım:
Name:  s1.jpg
Views: 1225
Size:  60.0 KB
Name:  s2.jpg
Views: 1294
Size:  60.6 KB

Kavunlar:
Name:  k1.jpg
Views: 1224
Size:  50.9 KB
Name:  k2.jpg
Views: 1451
Size:  50.6 KB

Bu da karpuz. Henüz şaşırtma gerektiğini düşünmüyorum.
Name:  karp.jpg
Views: 1427
Size:  55.8 KB

Eski 01-05-2013, 04:08   #1085
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Galeri: 3
Şaşırtmayı gösteren video için Tohumdan Üretme Hakkında Ayrıntılı Bilgiler başlığında #19 numaralı şaşırtma mesajına bakınız.

metulen beğendi.
Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2013, 13:24   #1086
Ağaçsever

metulen's Avatar

Zeki bey teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için. Anladığım kadarıyla benimkilerin de şaşırtma zamanı gelmiş. Çünkü fidelerin gerçek yaprakları çıktı ve koyu yeşil renkteler. Videoda gösterdiğiniz şekilde şaşırtmayı yapacağım. Tabi biraz zor olacak zira 500'e yakın fidem var

Eski 01-05-2013, 20:22   #1087
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-01-2012
başarılar dilerim

iyibirinsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2013, 00:46   #1088
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metulen Mesajı Göster
Bunlar da salatalık kavun ve karpuz fidelerim. Şaşırtma zamanı gelmiş mi bilemedim.

Salatalıklarım:
Eklenti 397791
Eklenti 397792

Kavunlar:
Eklenti 397793
Eklenti 397794

Bu da karpuz. Henüz şaşırtma gerektiğini düşünmüyorum.
Eklenti 397795
bi yerlerde kavun karpuzun fide olarak ekilmeyeceğini doğrudan tohumdan yetiştirildiğini okumuştum yanlışım varsa düzeltin.

adrenalin_m Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2013, 05:06   #1089
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adrenalin_m Mesajı Göster
bi yerlerde kavun karpuzun fide olarak ekilmeyeceğini doğrudan tohumdan yetiştirildiğini okumuştum yanlışım varsa düzeltin.
Doğru!

Kavun, karpuz, kabak, salatalık gibi, iri tohumlu sebzeler doğrudan dışarıda toprağa ekilebilir. Bitkilerin yetişeceği mesafede açılacak 2-3 cm derinliğinde çukurlara 2-3 tohum konulup toprakla örtülür.
Toprak nemli tutulmaya çalışılır.
Tohumların hepsi çimlenir ise zayıf olanlar kopartılarak seyreltilir. En sağlıklı olan devam eder.

İçeride başlatırsanız ürününüzü 2-3 hafta erken alabilirsiniz.

Domates, biber, patlıcan mutlaka küçük kaplarda fide olarak yetiştirilmeli, daha sonra yetişecekleri yerlere aktarılmalıdır

Kolay gelsin.

maki01 ve metulen beğendi.
Eski 06-05-2013, 13:56   #1090
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-07-2010
arkadaşlar patlıcanlarımın şu an 3 yaprağı var. saksının içinde yaklaşık 70-80 adet patlıcan var. sizce patlıcanları viyollere ekme zamanı geldi mi? yoksa 4 yaprak olmasını beklemeli miyim? çok sıkışık olduğundan 4. yaprağı beklemeden viyollere şaşırtmak istiyorum.

himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2013, 15:04   #1091
Ağaç Dostu

Selçuk Boz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone Mesajı Göster
arkadaşlar patlıcanlarımın şu an 3 yaprağı var. saksının içinde yaklaşık 70-80 adet patlıcan var. sizce patlıcanları viyollere ekme zamanı geldi mi? yoksa 4 yaprak olmasını beklemeli miyim? çok sıkışık olduğundan 4. yaprağı beklemeden viyollere şaşırtmak istiyorum.
Kotiledon yaprakları hariç, dört yapraklıysalar şaşırtabilirsiniz. Kaldı ki (çapını bilmiyorum ama) bir saksıda 70-80 patlıcan fidesi yine de fazla. En azından seyreltmeye gitmelisiniz. Eğer güneşlenme de yeterli değilse sap boyları uzar ve yaprakları taşıyamaz hale gelebilirler. Mutlaka seyreltme ve alıştıra alıştıra yeterli güneş almalarını sağlamalısınız.

Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2013, 17:52   #1092
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz Mesajı Göster
Kotiledon yaprakları hariç, dört yapraklıysalar şaşırtabilirsiniz. Kaldı ki (çapını bilmiyorum ama) bir saksıda 70-80 patlıcan fidesi yine de fazla. En azından seyreltmeye gitmelisiniz. Eğer güneşlenme de yeterli değilse sap boyları uzar ve yaprakları taşıyamaz hale gelebilirler. Mutlaka seyreltme ve alıştıra alıştıra yeterli güneş almalarını sağlamalısınız.
amacım dondurma kabında çimlendirip daha sonra viyollere şaşırtmak. şu an 3 yaprakları var ve 4. yaprak daha yeni görünmeye(çok çok küçük) başladı. domatesleri 3 yapraklıyken(2 yalancı yaprak + 1 gerçek yaprak) şaşırtmıştım ve hepsi tuttu. patlıcanı da domates gibi 3 yapraklıyken şaşırtsam bir şey olur mu?

himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2013, 20:55   #1093
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Dondurma kabında 70-80 fideyi yetiştiremezsiniz, çok küçük gelir kabı.
Tarla ekmeyecekseniz eğer, Selçuk beyin dediği gibi seyreltme yapın, bir kaç gün içinde farkı göreceksiniz.
Ayrıca, gerçek üç yaprak çıktı ise şaşırtma yapa bilirsiniz.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2013, 23:09   #1094
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-03-2013
Merhaba, benim sormak istediğim şaşırtma yapıldıktan ne kadar sonra çiçek **** sebze yerine dışarıya ekilmeli (balkona çok büyük saksılara ekeceğim) ve şaşırtma toprağı ile gerçek ekim yerinin toprağı aynımı olmalı...

PembeOrkide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2013, 16:20   #1095
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sevgili PembeOrkide;

Şaşırtma yaptığınız bitkileri en az bir hafta gelişime bırakın, kökler ve bitkiniz daha iyi gelişecektir.
Daha sonra büyük saksılarınıza alabilirsiniz.

Şaşırtma harcını ben yarı torf, yarı bahçe toprağına yapıyorum, gerçek ekim yerine hazırlayacağınız toprağınız da iyi cins bahçe toprağı olsun, biraz dere kumu biraz da çiftlik gübresi karışımı iyi olur.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2013, 08:46   #1096
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2012
evet. şaşırtıp bahçeye de çıkardıktan sonra, genel kanım şu ki, mevsimlikleri gerçekten de tohumdan üretmeye gerek yok. uygun yer yoksa, tohum işine hiç kalkışmamak lazım. tek tek viyollere ektiklerim çok güzel gelişti, en fazla 3-4 tohum ekmek lazım 7*7 lik viyollere, yoksa sonuç hüsran oluyor, gövdeler çok cılız kalıyor ışıkta tutsanız bile. ya da çıkanları cımbızla seyreltmek lazım. bu sene tecrübe edindim, seneye bu şekilde yapacağım hepsini.

s-bilge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2013, 23:37   #1097
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-05-2013
Ben forumu bilgi amaçlı dışardan kullanıyordum ve üye olmaya karar verdim,formun uzmanlığına güvenerek hemen bir paket jakaranda tohumu aldım fakat aceleci davranıp torfa ektim ve streçle nemlendirme amaçlı üzerini kapladım bakalım çimlenirse acemi şansı olacak

irfan çiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2013, 20:34   #1098
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

tohumdan ürettiklerim

sardunya, flox, fesleğen, cosmos

Eklenen Resimler

loveforlife beğendi.
Eski 20-05-2013, 20:38   #1099
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

nicotiana, dahlia, convolvulus tricolor, karagözlü suzan, latin çiçeği

Eklenen Resimler

loveforlife beğendi.
Eski 20-05-2013, 20:42   #1100
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

nemesia, yer açelyası, ateş çiçeği salvia, haseki küpesi

Eklenen Resimler

loveforlife beğendi.
Eski 26-05-2013, 22:00   #1101
Ağaç Dostu

Stevia Şeker otu tohumu 400 adet 12TL Get ile - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 124897201

fİYAT OLARAK EN UYGUN FİYATA ŞEKER OTU TOHUMU SATAN YERİN LİNKİ Nİ SİZİNLE PAYLAŞIYORUM. DAHA BAŞKA YÜKSEK FİYATA HİÇ ÇİMLENMEYEN ÜRÜN ALMAKDAN KURTULMUŞ OLURSUNUZ İNŞALLAH. BANA SADECE İÇİNDE 100 ADET YAZDIĞI HALDE 79 ADET ÇIKAN VE HİÇ BİRİSİ ÇİMLENMEYEN TOHUMU 40 LİRAYA SATTILAR.VİJDANSIZLAR.HAK HUKUK TANIMAYAN BİRİSİ.

Eski 28-05-2013, 20:53   #1102
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-03-2013
Mart ayında diktiğim gözüm gibi baktığım çiçeklerime tırtıl dadandı, ben farkedip ilaç temin edene kadar epeyce bitkinin yapraklarını yemişler hatta yanlarına çıkardıgım orkidemin yeni çıkan yaprağında bile tahrifat yapıp yumurtalar bırakmışlar. 3 gün arayla 2 kere belediyeden aldığım ilacı suya karıştırıp fısfıs ile tatbik ettim. İlaçlama yumurtaların da ölmesini sağlar mı, yapmam gereken başka bir şey var mı, hergün kontrol ediyorum yeni bir tırtıl ya da yumurtaya rastlamadım ama tekrar çıkar diye korkuyorum, deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim...

iyibirinsan beğendi.
PembeOrkide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 07:19   #1103
Ağaç Dostu

Cool verdiğim linke bakabilirsiniz

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PembeOrkide Mesajı Göster
Mart ayında diktiğim gözüm gibi baktığım çiçeklerime tırtıl dadandı, ben farkedip ilaç temin edene kadar epeyce bitkinin yapraklarını yemişler hatta yanlarına çıkardıgım orkidemin yeni çıkan yaprağında bile tahrifat yapıp yumurtalar bırakmışlar. 3 gün arayla 2 kere belediyeden aldığım ilacı suya karıştırıp fısfıs ile tatbik ettim. İlaçlama yumurtaların da ölmesini sağlar mı, yapmam gereken başka bir şey var mı, hergün kontrol ediyorum yeni bir tırtıl ya da yumurtaya rastlamadım ama tekrar çıkar diye korkuyorum, deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim...
Bu linkde doğal bitkisel ilacı siz yapabilirsiniz.
Organik ilaç yapımı-1 | Çiçek Ansiklopedisi

YeniBON beğendi.
Eski 29-05-2013, 08:04   #1104
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PembeOrkide Mesajı Göster
Sn. PembeOrkide,
Anlattığınız kadarı ile mücadelede başarılı olmuşsunuz.
Orkide ilgi alanım olmadığı ve ilacın adını da yazmadığınız için net bir şey söyleyememekle birlikte, gözlem bu konulardaki en önemli şey. Tırtıl büyük ihtimalle size çiçeğinizle beraber gelmiş.

Koruyucu, ev yapımı ilaçlar bölümüne bakmanızı da tavsiye ederim.

iyibirinsan beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 19:01   #1105
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-03-2013
merhaba arkadaşlar özellikle zeki abi sorum size. Benim saksıda limon portakal tohumları vardı yaklaşık 15 tane bazısından iki bazısından üç hepsi çimlendi ben bir de bunların aralarına çıkmaz ama kivi tohumu atmıştım onlar da çimlendi yaklaşık 40 tane de ondan var.

Sorularım:
1-bunları ne zaman şaşırtmalı.
2-limonların kökleri karışmış mıdır? Şaşırtırken zarar görürler mi?

M..T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2013, 21:11   #1106
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M..T Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar özellikle zeki abi sorum size. Benim saksıda limon portakal tohumları vardı yaklaşık 15 tane bazısından iki bazısından üç hepsi çimlendi ben bir de bunların aralarına çıkmaz ama kivi tohumu atmıştım onlar da çimlendi yaklaşık 40 tane de ondan var.

Sorularım:
1-bunları ne zaman şaşırtmalı.
2-limonların kökleri karışmış mıdır? Şaşırtırken zarar görürler mi?

Bunların şaşırtma zamanı gelmiş.
Saksıyı hafifce birkaç kere yere vurun, torf gevşesin.
Düz bir spatula veya geniş uçlu bir bıçakla bitkileri grup halinde çıkarın.
Kökler karışmışsa korkmayın, dikkatlice bitkileri çekin kökler kendiliğinden ayrılacaktır.
Kolay gelsin

M..T beğendi.
Eski 31-05-2013, 09:08   #1107
Ağaç Dostu

Ben şeker otu tohumu ektim hiç biri çıkmadı acaba en iyi bir şekilde tohum canlandırma yolu nelerdir açıklarmısınız?

Eski 14-06-2013, 08:23   #1108
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-06-2013
bitki yetiştirmeye yeni başladım

İyi günler bitkilerle uğraşmaya yeni başladım. Şu anda pencere kenarında bitki yetiştiriyorum. Ankara çiçeği tohumu ektim çimlendi. Begonya fidesi ektim oda açtı. Birde biber ektim. Onunda sebze vermesini bekliyorum.
Sizden bazı bilgiler öğrenmek istiyorum .
Ankara çiçeğini, begonyayı ve biberi ne sıklıkla sulayayım. Bunların hangisini gölgede hangisini güneşte bekleteyim. Cevabınızı bekliyorum
Kolay gelsin

renatoturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2013, 09:53   #1109
Ağaç Dostu

Begonya serin esintili yeri sever çok su kökünü çürütebilir.Dibi nemli olması yeterlidir.Sabahları veya akşamları cam fıs fısı ile su püskürtülmesi ni daha iyi sever.

Eski 15-06-2013, 16:07   #1110
Ağaç Dostu

s-bilge's Avatar

tohumdan urettiklerim

Petunialarim

Eklenen Resimler

Etiketler
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025