![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2009
|
yeni aşılama yöntemi
Merhabalar. Bu konuya çok benzediği için buraya yazma gereği duydum. Bir ziraat mühendisinden kalem ya da göz aşısı gibi aşıların terkedilerek şöyle bir yöntemin uygulandığını duydum. Mesela bir meyve ağacından bir parça dal kesiyorsunuz ve bir pet şişeye ağzına kadar su doldurup toprakta pet boyundan derin olacak şekilde açtığınız çukura yerleştiriyorsunuz. Kesmiş olduğunuz dalı bazı yerlerinden çiziyorsunuz ve şişenin içindeki suya batırıyorsunuz. Üzerini toprakla hava almayacak şekilde kapatıp sıkıştıryorsunuz. Dal içeride kendisine kök yapıyormuş ve kendisi direk aşılı meyve fidanı oluyormuş. Daha sonra oradan söküp istediğiniz yere dikiliyormuş. Aşılamaya gerek kalmıyormuş üstelik dibinden çıkan sürgünler de direk aşılı oluyormuş. Daldırma tekniğine çok benziyor. Aşı gerekmemesi ve ağaç olduktan sonra bile dibinden çıkan filizlerin direk aşılı olması çok ilginç geldi bana. Sorum; acaba böyle bir teknikle aşılı fidan yetiştiren var mı? Varsa ayrıntılarını yazabilir mi? Bu şekilde AŞILI fidan yetiştirmek mümkün mü? Uzman arkadaşların görüşlerini alabilir miyiz? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
İyi de devamlı bitkinin alt kısmı suda kaldığı vakit çürüme olmaz mı? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Birileri sizi fena işletmiş. Böyle bir teknikle köklenme felan olmaz, olsaydı şimdiye dek herkes bu tekniği kullanıyor olurdu. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Mutlu Kutlu yaklaşımınız çok yanlış herkes yapardı ile bir yere gelinmez.Hangi yenilik önceliğinde herkes tarafından kullanılmıştır.Denemeden önyargı ile yaklaşmak yanlış. Direk şişe içine koyup bekletilmiyor fark edildiyse toprağa gömülüyor ve şişe ağzı açık şekilde bu toprağın yapacağı etki köklendirmesine olanak tanıyabilir fakat aşı gerekmediğine şüpheliyim denemek gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
|
Eğer köklenme sağlanırsa, aşı olmasına gerek yok ki, zaten aşı kalemi köklendirilmiş oluyor. Bana hakikaten mantıklı geldi, köklenme sağlandıktan sonrası pet şişe kesilerek, çıplak köklü, aşılı fidan muamelesi yapılması gerekir sanırım, öyle değil mi? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
agaclar.net
|
Deneyecek gönüllüler yok mu? ![]() İlk elden bilgi uzun sürer ama garantidir ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Deneyeceğim. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
|
arkadaşlar bu yöntem aşılama yöntemi değil köklendirme yöntemidir. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Şuna çelikle üretim diyelim isterseniz ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
bu yöntem özellikle üzüm çeliklerinin köklendirmesinde kullanılır, |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
İşte bunu hatırlatmanız iyi oldu, üzüm çeliklerimi sulama düzensizliğinden dolayı kaybettim, bu yöntem birebir olacak sanırım, sağolun. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
sayın rebelrain direk aşılı fidan oluyorda hangi ağacın aşılı fidanı, kendihihmi? bu söylediğiniz yöntem az önceki mesajımda da söylediğim gibi çelik köklendirme yöntemidir, ençok bulunabilecek malzeme olan litrelik süt şişelerinin içine suyu dolduruyorsunuz, çeliği içine sokup çok az bir kısmı şişeden dışarda kalıyor, şişenin ağzını ortasından çelik geçecek şekilde deliyorsunuz ve toprağa gömüyorsunuz(ben portakal kabuğu ile yapmıştım) daha sonra çelikler plastik şişe içerisin kökleniyor. olay bu. kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Birileri sizi fena işletmiş. Böyle bir teknikle köklenme felan olmaz, olsaydı şimdiye dek herkes bu tekniği kullanıyor olurdu. merhaba mutlu bey; işlettiklerini zannetmiyorum ama yanlış bir bilgilendirme var gibi nasılsınız, sizden gelen sibirya kivilerim epey boylandı, sarmaşık gibi uzayıp gidiyorlar (acaba önümüzdeki yıl meyve alabilirmiyim) kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Şişenin içinde su sürekli olacak, şişe güneş görmeden toprağa gömülü vaziyette çeliğin köklenmesi sağlanacak. Sistem bu, Çeliğin şişenin içerisinde toprakla teması olmayacaksa, neden toprağa gömmek gerekiyor onu anlamadım. Mantığım almıyor, çelik uzaktan toprağın kokusunu alarak köklenmeyemi teşvik ediliyor acaba. Evimizde bir şişenin içerisine çelik koyarız, şişenin dışınıda alüminyum folyo ile sardığımızda güneş ve ışık görmez zaten. Biz üretici olarak her türlü üretim şekline açığız. Şişe içerisindeki su ile çelik köklendirmedeki başarı şansı çok az olduğundan bu yöntemi hiç bir profesyonel üretici kullanmaz. Köklenen çelikleri toprağa aktardığımızda kök gelişimlerini bile doğru dürüst tamamlayamazlar. En iyi çelikten üretim şekli ısı, ışık ve nem dengesini sağladığımız torf, perlit veya cocopeat içerisinde oluyor. Sn. Selim 50, Sibirya kiwilerinizin hala yaşıyor olmasına sevindim, bir çok arkadaş yaşatmayı başaramamış. Meyve vermeleri için epey bir kök ve gövde geliştirmeleri gerekiyor, bendeki anaçtan bu yıl meyve bekliyordum ama seneye kısmet olursa tutacak diyoruz. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-09-2016
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
|
Bence bu yöntem fazla başarılı olmaz. Bazı ağacın dalları yaparken çürür. Çünkü hepsi köklenmeye uygun mu onu incelemek lazım önce. Ama denenmeden birşey olmaz. Başarılı olan olursa çok yaratıcı bir fikir olur. Bende tarlamıza gittiğimizde denicem. Bakalım başarılı olacak mıyım? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
arkadaşlar bu yöntem zaten profesyonel bir köklendirme yöntemi değil, öyle olsaydı tüm üreticiler bu yöntemi denerdi, bu yöntem pamukta fasülye yetiştirmek gibi birşey, amatör olarak üzüm çeliğinde başarı elde ediliyor, bu yöntemi yaklaşık beş yıl önce denedim, köklenme sağlanabiliyor. kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2009
|
Arkadaşlar; Ben bu daldırma tekniğini Nane'de uyguluyorum. Yukarıya doğru uzama olmasın yanlara doğru çoğalsınlar diye uyguluyorum. Eğer tohuma bırakacaksam o dalı hiç kullanmıyorum. Diğer dalları toprağa doğru eğip hatta minicik batırır gibi yapıyorum ya da üstüne bir miktar toprak atıyorum. Uçlarını toprağa batırdığım dalın, eğilen bölümünü kesinlikle kesmiyorum. Kısa zamanda naneler saksıda çoğalıyorlar. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2009
|
Yorum yapan herkese teşekkür ederim. İşletildiğimi düşünmüyorum. Olsa olsa benim anlayamadığım ya da size aktaramadığım kısımlar vardır. Mesela kökler şişenin içinde değilde toprağın olduğu kısımda uzuyormuş. Yazmayı unutmuşum. Belki de üzümler için yapılan işlemdir bana anlatılan. Yine de herkese teşekkürler. Deneme yanılma ile gözlemlemek gerekiyor galiba.. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Şimdi daldırma zamanıdır.
Alıntı:
Her türlü asma daldırmaya uygundur. Asmanın 2,3,4 metre uzamış bir kolu (sürgün) seçilir. Ana' ya bağlandığı yerden bir karış derinlikte, bir bel genişliğinde uzun çukur kazılır. Sürgün ana asmanın dibinden _üstüne ayak ile basılır_ cukura yatırılır ve kolun bittiği yere kadar gömülür. Sürgünün ucu 2 göz dışarıda bırakılır. Artık iki tane asmanız var. Bu bahar uyanacak ve sürgün vereçektir. 2. yıl da da üzüm vermeye başlar. Anaya bağlı olarak ömür boyu kalabilir. İstenirse iki yıl sonra bağlı olduğu yerden kesilebilir. Zaten gömüldüğü 3, 4 noktada_ göz yerinde_ kök atmıştır. Sn rebelrain, sizi işlettiklerini bende düşünmüyorum. Sanırım bu uygulama şunun için olabilir ve iyi bir yöntem gibi görünüyor. Kesilmiş sürgün _çelik_ su dolu şişenin içinde kök atmaz. Hemen dışında ve toprakla kapalı gözde kök atar. Zaten su içinde kalan kısım da çürür. Bu kurak ya da sulama imkanı az yerlerde uygulanabilir. Böylece bir noktadan saçak kök elde edilir ve fidanı köklemesi çok kolay olur. Yani bu yöntem köklendirme ve sonunda başka yere taşıma için uygulanır. Yoksa çeliği dikersin, bahar gelince uyanır, üzerinden sularsın. Şişe içine dikmenin ve gömmenin bir esprisi yok. Aynı daldırma yöntemi, limon ağaçlarında da yapılır. Bir karış derine ve bir karış uzunluk yeter. Yani adi daldırma, diğer ucu görünecek. 3 yıl sonra ana'dan kesilir ve köklenmiş bölgenin toprağı dağıtılmadan özenle kazılır bir başka yere dikilir. Ve aşılama gerektirmez. |
|
|
|
|
![]() |
|
|