agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen nazcal

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-02-2018, 23:05   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Kapalı ortamda bitki yetiştirme (ışık, sulama, ısıtma, soğutma)

@malbman adlı üyemizin teşvikiyle bu konuyu açmaktayım. Zira hali hazırda benzer bir konu var. Bu nedenle bu konuda bitki yetiştirme ışıklarının yanı sıra otomatik sulama, ısıtma, soğutma ve belki de yapay tozlaştırma konularına değinelim isterim.

Öncelikle bitkilerin ışık ihtiyaçları konusunda kısa bilgiler vermek gerekir diye düşünüyorum. Bilindiği gibi, görülebilir ışık spektrumu yaklaşık olarak 380nm ile 780nm (nanometre) arasındadır. Mavi, yeşil, sarı ve kırmızı renklerden oluşan bu spektrumun haricinde bitkilerin ultrviyole ışığa da ihtiyaç duydukları düşünülmektedir. Düşünülmektedir diyorum zira her bitkinin ihtiyaç duyduğu ışık miktarı ve dalga boyu farklı olabileceği gibi bazı dalga boylarının yarardan çok zararı olduğu düşünülmekteydi. Mesela yeşilin zararlı olduğu düşünülüyordu. Buna göre:

UV (ultraviyole) ışık (10nm - 400 nm)
385nm dalga boyundaki ışığın bitkilerin renk, tat ve aromalarını etkilediği gözlemlenmiş. Büyüme hızı konusunda bir etkisi olmadığı da ortaya konmuştur. Bu nedenle meyve, sebze harici yetiştiricilik yapacakların bu ışığa ihtiyaçları olmayacaktır.

UV ışığının deri kanserine neden olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle kendisiyle aramızın biraz mesafeli tutulması gerekmekte.

Mavi ışık (430nm - 450nm)
Bu dalga boyları vejetatif büyümeyi teşvik eder ve büyüme döngüsünün vejetatif aşamasında fide ve genç bitkiler için aydınlatmada, özellikle de "germe" nin azaltılması veya ortadan kaldırılması gerektiğinde özellikle gereklidir. Aynı zamanda, renkleri geliştirebilen ve parfüm üretimini de stimüle ettiği bilinen sekonder pigmentlerin üretimini uyarır.

Bu dalgaboyundaki ışığa aşırı maruz kalmanın bazı bitki türlerinin büyümesini durdurması nedeniyle diğer spektrumdaki ışıkla dikkatlice karıştırılması gerekir. Mavi aralıktaki ışık, bitkide bulunan klorofil içeriğini ve yaprak kalınlığını da etkiler.

Yeşil ışık (500nm - 550nm)
Yakın bir zamana kadar bitkiler için gerekli olmadığı düşünülmüştü, ancak son çalışmalar bu dalga boyunun alt gölgelikteki yaprakları desteklemek için kalın üst kanopilere nüfuz ettiğini ortaya koymuştur.

Kırmızı ışık (640nm - 680nm, bazı kaynaklarda 630nm - 660nm)
Kırmızı ışık, fitokrom reversibilitesini etkiler ve çiçeklenme ve meyve verme düzenlemesi için en önemlisidir. Bu dalga boyları kök büyümesini, çiçeklenme ve meyve üretimini ve klorofil üretimini teşvik eder. 660nm dalga boyu çok güçlü bir fotosentetik etki gösterir ve aynı zamanda kırmızı emici fitokrom düzenlenmiş çimlenme, çiçeklenme ve diğer işlemler üzerinde en yüksek etkiyi gösterir.

Uzun süreli bitkilerin çiçeklenmesine neden olan veya kısa gün bitkilerinin çiçeklenmesini önlemek için hafif döngü uzatma veya gece kesintisinde en etkili dalga boyu. Aynı zamanda çiçeklenme, uyku dönemleri ve tohum çimlenmesini de düzenler.


Uzak Kırmızı Işık (720 - 740 nm)
Bitkiler üzerinde daha düşük seviyede bulunan yaprakların büyümesini desteklemek için yoğun üst kanopilerden geçer. Buna ek olarak, IR ışığa maruz kalma, bir bitkinin çiçek açması gereken süreyi azaltır. Uzak kırmızı ışığın bir diğer yararı, bu dalga boyuna maruz kalan bitkilerin bu spektrumda ışığa maruz kalanlara göre daha büyük yapraklar üretme eğiliminde olmasıdır.

Beyaz ışık (10000 kelvin)
Beyaz ışığın, içeride yetiştirilen bitkilerin sağlığını, büyümesini ve verimini optimize ettiği düşünülmekte.

Bunlar değişik kaynaklardan derlediğim bilgilerdir. Geç olduğu için burada kesmek zorundayım. LED'lerin temini ve yapılması gerekenleri bir kaç gün içinde paylaşabilmeyi umuyorum.

buzadam beğendi.
nazcal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024