agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-09-2006, 19:50   #1
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi L'ErableduJapon
Değerli yönetici, editör ve üyeler aranızda muz tohumu çimlendirme konusunda bilgisi olan var mı
lütfen yardım ediniz.
Eğer bir türün tohumla üretimi hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilsiniz, tohumları sonbaharda ekin veya katlamaya alın. Tohumlarda çimlenme engeli olsun veya olmasın mutlaka ilkbaharda çimlenme gerçekleşecektir. Kültür muzları (manavlarda aldığımız ve severek yediğimiz muzlar) tohum üretmezler. Muz türleri Musa cinsinde toplanır. Ancak Musa ornata türü yabani tür olduğundan tohum verir.

nur.erdoann beğendi.
ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 04:11   #2
Yeni Üye
 
L'ErableduJapon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2006
Şehir: İstanbul / Kurtuluş
Mesajlar: 20
Teşekkür ederim ilgi alakanız için. yanlız katlama denen method nedir nasıl yapılır aydınlatırmısınız rica etsem.
ayrıca şimdi ekmeye kalksam ne tür bir toprak ve ısı ortamı gerekir ?
ve filizlenme ne zaman gerçekleşir ?
Saygılar

L'ErableduJapon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 05:07   #3
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
Bazı tohumlar ekilince hemen çimlenmez. Bunun üç nedeni vardır. Tohum kabuğu sertir, embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli ve meyvede tohumun çimlenmesini engelleyen bir takım kimyasal maddelerin olması. İşte saydığım bu üç nedenden kaynaklanan çimlenme engelini kaldırmak için tohumlar +4 derecede kumlu toprakta bir kap içerisinde türden türe değişmekle birlikte 2-3 ay (bazen 4-6 ay) kadar bekletilir. Bu işlemi buzdolabında kendiniz yapabilirsiniz. Toprak sürekli nemli tutulmalıdır. Aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Katlamanın ardından ilkbaharda tohumlar buzdolabından alınır ve hemen ekilir.

Örneğin kiraz tohumunda katlama sıcak ve soğuk katlama şeklinde yapılmalıdır. Yani ilk 2-3 ay 20-25 derece sıcaklıkta sıcak katlama hemen ardında soğuk katlamaya geçilir. Çam tohumlarında bu işlemleri yapmaya gerek yoktur. Çünkü tohumlar ekilir ekilmez çimlenir. Ama yaparsak ne olur ? çimlenme oranı yüksek olur. Muz tohumları ya direk dışarıya bir saksı veya kapta ekin veya katlamaya alın. Tercih sizin. Umarım yaşadığınız yer kışın çok soğuk değildir. Tohumlar aşırı soğuktan zarar görmesin.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025