agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni323Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-10-2006, 10:24   #1
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Rica ederim, yazdıklarımızdan fayda çıkacak olması beni de ziyadesiyle memnun eder. Fotoğrafları göndermeniz harika olmuş, bu sayede buradan bakıldığında da puzzle tamamlanmış oldu. Bu zamanla boyutları büyüyebilecek yemek masası büyüklüğünde ki alan için daha önce önerdiğim
lamba teknolojisini bir kenara bırakalım. Bunun yerine Erkan Bey'in de belirttiği HQI veya HCI (seramik olanlar) Metal Halide lamba daha faydalı olacaktır.

Ben daha önceki mesajlarınızdan, neredeyse abajur kadar yer kaplayan tek bir bonsai için sentetik aydınlatma arayışınız olduğunu hayal etmiştim.. Sanki, masa lambası altında duracak bir bitki gibi kafamda canlanmıştı. Aydınlatma yüzey alanı arttıkça ve yukarıdaki fotoğrafları görünce metal halideler haliyle öne çıkmakta. Bu durumda gelinen noktayı birlikte yeniden değerlendirecek olursak;

Öncelikle, aklınıza gelen aşırı sıcaklıktan ötürü bitkilerin zarar görüp-görmeyeceği konusundaki şüpheci yaklaşımınızda haklı olduğunuzu bilmenizi isterim. Ancak, bu durumun rahatlıkla üstesinden gelebileceğini göreceksiniz. Ben evde çalışma odamda 2 x150 ve 2 x 70 olmak üzere toplamda 440watt Metal Halide bulunduruyorum. Bunlara ilave T5 flüoresanları saymıyorum ve kaldı ki, sizinki kadar iyi havalanabilecek bir yerde değil, tam kapalı durumda çalıştıkları için bazılarına ısıyı armatür dışına nakletmesi için fanda gerekiyor.

Flüoresandan, MH’ye geçmekle aslında bu durum sizin açınızdan bir avantaja da dönüşecek, şöyleki armatürü tavana asabileceksiniz ve ayak altınızdan bu aydınlatma kabloları vs kalkmış olacak. Watajı ile alakalı olarak lambayı bitkilerden belli bir uzaklığa koymak gerekiyor.
Sizin durumunuzda tek bir 150Watt’lık Metal Halide kayda değer bir etki yaratacaktır, ve tahminimce bu yeterli de gelecektir. Masanın yüksekliğinide hesaba katıp, bitkileri yerden 1metre yukarıda kabul etsek, ve lambayı da tavana astığımızı düşünsek sonuçta arada 1 metrelik bir mesafe kalacaktır ki, bu hem sizin bitkileri pişirme endişenizi rahatlıkla bertaraf eder, hemde aslında bence daha da dekoratik olur. Kullanacağınız armatür de ışığın ortama nasıl saçılacağını etkiler, ancak genellikle yaygın bulunabilen armatürler 1 metre uzaktan tabanda 3 metre kare çaplı bir alanı aydınlatır ki bu da sizin için yeterlidir.

Metal Halide lambaların pabuçlarının (duy kısmı) çift olanını almanızı tavsiye ederim.
RX7s soketli diye belirtirseniz, lambacılar veya elektrikçiler anlar. Elbette, armatürü de bu sokete göre seçeceksiniz. Bence çok pahalı bir armatürle başlamayın. 15-20YTL’ye gayet iş görür armatür bulabilirsiniz. Bunlar genellikle dış mekan armatürleridir ve çok kolay temin edilebilir. Önce bundan bir tane alın deneyin.. Eğer dekoratif kaygılar varsa, asıl armatür seçimi tercihinizi öteleyin ve zamana bırakın. Balast olarak, Tridonic marka (sadece balast üretirler) öneririm veya hangi lambayı tercih etmişseniz o lamba üreticisinin balastını tercih edin. E-Balast, lambanın verimini ve ömürünü çok fazla etkiler, aslında lambanın başarısı balast ile bir arada ortaya çıkar (%15’e varan toplam verim kazanımları sözkonusu olabilir).
Bunu da elektriğin çok pahalı olduğu bir ülkede yaşadığımızı düşünürseniz, baştan elektonik balasta fazla para verirsiniz, ancak zamanla bu para size geri döner gibi düşünebilirsiniz. Ben başkaca sebeplerle de, elektronik balastla kullanmanıza büyük salık veririm.

Son sorularınızla alakalı olarak, evet eğer buradaki önerileri dikkate alırsanız; masayı hiç pencere kenarına kaydırmanıza lüzum kalmayabilecektir. Tek başına sentetik aydınlatma yeterli olabilecektir. (burada bilecektir şeklinde ihtiyat payı bırakmamın sebebi aslında bitkilerin bir genel beklentiler olmakla birlikte aslında ışık konusunda birbirinden farklı talep setleride mevcut olabilmesindendir. Farklı pigmentasyon geliştirmeleri, farklı gövde ve boy atımları olması gibi sebepler bazı bitkiler bu ışık altında coştururken bazılarını da pek hazzetmez duruma getirebilir.. Bunu siz yaşayarak göreceksiniz, kim bilir belki ilerde tecrübelerinizi de biz sizlerden dinleyeceğiz)

150Wattlık metal halide’ye geçince (belki 70 bile olur!) fotoporiyodu 8 saate kadar düşürmeyi de düşünebilirsiniz. Ben respirasyonu da çok önemsediğimden (oksijenli solunum) gereksiz yere uzun süre sentetik aydınlatmanın pek bir ehemmiyeti olamayabileceğini de düşünüyorum. Sentetik aydınlatmada genel uygulama aynen sizin ki gibi, tropik taklitle 10-12 saat şeklindedir. Ancak bunlar kural değil; her durumda kendi bitkilerinizin ihtiyaçlarını onlarla birlikte yaşayan siz, yine onlarla yaşayarak, gözlerinin içine bakarak gözlemleyebilirsiniz.

Lamba, armatür, balast vs. seçerken de aklınıza takılanlar olursa, çekinmeden buradan sorun elden geldiğince birlikte çözüm ararız.

saygılarımla,

Incaia beğendi.
saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2006, 10:54   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Hocam çok sağolun. Verdiğiniz bilgiler ışığında çevremdeki elektrikçilerde biraz araştırma yapayım. ulaşabileceğim seçenekler arasında kararsız kalacak olursamyine size danışmaktan mutluluk duyacağım. gelişmeleri de burada haber veririm.

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2006, 18:39   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Evet Arkadaşlar Kemal Hocam dan epey bir zamandır daha hızlı olması ve forumda kalabalık etmemesi açısından özel mesaj yoluyla yapay aydınlatma konusunda bilgi almaktayım. bir şeyler yazmak için ise sistemin tamamlanmasını beklemeyi uygun gördüm. ve sistemi tamamladım. eksiğiyle gediğiyle birkaç fotoğraf yollamak istiyorum.

öncelikle hocam bulabildiğim lambanın markası ve kodunu yollayarak işe başlıyım arkasından ne olduğunu tama anlayamadığım bauhaus da bulduğum ama almadığım kengo marka metal halidenin resimlerini yükleyeceğim
Name:  blw2.jpg
Views: 49323
Size:  18.4 KB

Name:  blw.jpg
Views: 49699
Size:  25.7 KB
Blw marka (ben bunu kullandım)

Name:  kengo1.jpg
Views: 49634
Size:  20.0 KB

Name:  kengo2.jpg
Views: 49655
Size:  43.8 KB

Name:  kengo3.jpg
Views: 49458
Size:  18.3 KB
kengo marka (yanlış anlamadıysam bu lamba 3000kelvin bu da bizim işimize yarmıyor. bizim aradığımız 5200 kelvinlik bir lamba olacak.)

Alveol94 beğendi.
gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2006, 18:48   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
şimdi ise sırasıyla armatür ve sistemin kapalı ve açık hallerini flaş kullanmadan çektiğim(ne kadar sağlıklı biligi verir onu bilmiyorum tabi) resimleri yolluyorum

Name:  armatür.jpg
Views: 49719
Size:  25.4 KB
armatür

Name:  y2.jpg
Views: 49662
Size:  29.1 KB
sistem kapalı

Name:  x1.jpg
Views: 51123
Size:  38.8 KB
Name:  x2.jpg
Views: 51769
Size:  31.8 KB
sistem açık( ışık kaynağı ile bitkiler arası uzaklık 140cm) armatürün yaydığı ısıya göre ışık kaynağı bir 50-60cm daha aşşağıya çekilebilir diye düşünüyorum. Tabi bu konuda hocalarımın yorumlarına göre hareket edeceğim.

Name:  x3.jpg
Views: 50001
Size:  40.6 KB
bu ise ışık kaynağı altındaki bitkilerin genel görüntüsü

Vegy ve Kahraman43 beğendi.
gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2006, 19:26   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
hocam şimdi yorum ve önerilerinizi bekliyorum.lamba konusunda belki değiştirmek gerekir demiştiniz. bu konuya da bir açıklık getirirseniz sevinirim.


bu arada merak eden arkadaşlara söyleyeyim lamba fiyatı 20 ytl armatür fiyatları da 50-120 arasında değişiyor.yani minimum bir 70 ytl yi gözden çıkarmak gerekecek.

teşekkür ederim

Vegy beğendi.
gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 19:17   #6
Ağaçsever
 
matrakmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2008
Şehir: Glasgow
Mesajlar: 54
lambalar eger yuksek basincli lambalar yani bu sokak lambalari ise 9 ayada bir degistirmelidir cunki lumen gucunu kaybetiyor

lumen onemli

matrakmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 19:23   #7
Ağaçsever
 
matrakmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2008
Şehir: Glasgow
Mesajlar: 54
ayni lambanin sodyum olanini al metal heladie deil uzerinde sodyum yazani bu ayni trafo ile calisir bu resimdeki lamba cimlenmeden ciceklenmeye kadar icin kullanilir sodyum lambalar sari isik verir ve lumeni yuksektir.ve bide bu lambalar cok tehlikelidir yani catlak veya kirdiginiz zaman bulundugunuz bolgeyi nefes alamdan yani solugunuzu tutarak terk edin yarim veya bir saat icin cunki bu lambalarin icerlerindeki elementler metal gaslardir kaniniza ulasirsa geciciligi OLMAYAN delilik hastaligi birakiyor.

arkadaslar gercekten dikkat edin
once saglik


bide bu isiklar acikken altinda uzun sureli kalmayin bas agrisi yapar veya halk diliyle gunes carpmasi efegi gosterir


Düzenleyen Mine Pakkaner : 09-04-2008 saat 21:31
matrakmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 22:38   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-12-2013
Şehir: mersin
Mesajlar: 2
hocam bende fide yetiştirirken sodyum lambası kullanmaktayım(ilk resimdeki)

cemiloguz33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
led lamba ile tarım, ledli tarım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025