![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
|
Birim metre kareye ne kadar floresan lambaya ihtiyacımız olduğunu öğrensek bu iş tamamdır. Beyaz ışığın içinde bitkinin ihtiyacı olan renkler zaten var. Led in faydası tüketimdeki tasarrufu olsa gerek. O bakımdan karşılaştırmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2011
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
![]() Alıntı:
Mesela belli bir metre kare ortam için ilk kuruluştan itibaren kuruluş maliyeti ve sonraki sarfiyat bedelleri , ve bitkiye olan büyüme ve verim katkısı karşılaştırılsa ne iyi olur. Bunu yapabilecek bilgi sizde var. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2011
|
Gralüx t5 olanını kullanıyorum menekşelerde 4 gün oldu gelişimini buradan paylaşıcam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Daha 4 gün oldu aydınlatmadalar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın NILGUN_DOGAN; Akvaryumlar gerçekten çok hoş görünüyor, güzel bir değerlendirme olmuş. Elinize sağlık. ![]() SAYGILARIMLA. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Akvaryumları koyacak yerim şimdilik yok onlarda değerlenmiş oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Orkidelerimi denedim dipteki yavrular çok güzel gelişti ama ışığa yakın olan yaprakların durumu hiç hoşuma gitmedi onun için menekşeye döndü. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Compare: LED Lights vs CFL vs Incandescent Lighting Chart Fluorescent Lights versus LED: The Great Showdown - Off The Grid News http://ledlightinggroupllc.com/wp-co...ance-email.pdf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şimdi ilk kurulum masrafını karşılaştırabilir miyiz? Bir odayı aynı miktarda aydınlatmak için döşeyeceğimiz led masrafı ile floresan masrafını karşılaştırabilir miyiz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Belki daha da düşer. Ama aynı ışığı elde etmek için yapılacak ilk yatırım farkını da bilirsek doğru bir karar verebilecek duruma geliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bir floresan lamba sanırım dört beş lira. Metre kare hesabını öğrenmeye çalışacağım. Led lamba başlığındaki fiyatlara baktım birinde 700 dolar mı yazılı? Sanırım metre hesabıyla satılan başka örnekler var. 1-6 dolar onu da metresi. Gümrük vs hariç. Gerçi memlekette de satılıyormuş. Neyse neresinden bakarsanız ucuz değil led. Evdeki birkaç bitki için fabrika kurmak gibi birşey bana göre. Yapraklar , lambayla ilgisi yok, yüksekliği ayarlamak yeterli olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Secol High Power LED Manufacturer - Yerli Power LED üreticisi Verdiğim link Türkiyenin tek yerli led üreticisi olduğunu bildiğim bir site. Buradan arkadaşımın bir yakını 15000 lümen değerinde kendine özel led yaptırmış sipariş olarak. Deniz akvaryumunda kullanmak üzere. İstenilen değerde led yapabiliyorlarmış edindiğim bilgiye göre. Ayrıca bunun içinde eksra bir ücret talep edilmemiş (tabi bunlar bana söylenenler, sadece paylaşmak istedim). Ama Sitedeki fiyatlarıda incelediğimizde çok da uçuk gelmedi bana. SAYGILARIMLA. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bitkiler için kullanılan florasanlar 20-30 lira civarındadır, kalite kalite değişir, buna balast, reflektör, starter vs eklerseniz 100 watt bir aydınlatma için nereden baksanız 150-200 lirayı bulur. Aynı işi 50 hatta doğru spektrumlar kullanarak 30 watt bir led aydınlatma ile bile sağlayabilirsiniz. Tanesi ortalama 1 dolar desek 30 led 30 dolar (54 tl), 30 watt için sabit akım devresine de hadi 30 lira diyelim (daha ucuzları da var) pcb, soğutucu, kablo vs hadi 30 diyelim, ne etti? 114 tl! Hadi 50 watt için 200 tl desek yine çok bir fark yok, tersine uzun yıllar boyu kullanabileceğiniz bir aydınlatmanız olur. Florasan ile domates yetiştirip ürün alan var mı bakın bakalım internette ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Alıntı:
Rica etsem şu anda kullandığınız ledlerin nm değerlerinin yanı sıra, watt, lumen vs. değerlerini paylaşmanız mümkün mü? Siz çalışmalarınızın geldiği son aşamada birim alana (1 metrekare diyelim) kaç lumenlik aydınlatma sağlayacak bir düzeneğe ulaştınız acaba veya 1 metrekareye kaç lumenlik aydınlatma sizce ideal? Teşekkürler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
agaclar.net
|
Önemli: görünmeyen fotoğraflar Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. Lütfen mesajlarınızda gerekli değişikleri yapın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, bu konuda önceki sayfalarda ve şu konuda http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/29307.htm bir çok defa bu bilgileri sunduk. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu konunun (lumen değeri) önemli olup olmadığını, önemli ise lumen değerleri ve birim alana düşmesi gereken lumen miktarı konusunda sahip olduğunuz veya uyguladığınız bilgiyi merak ettim? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Domates, fideler ve fidanlar 300 - 380 μmol m2/s 16 saat (gün ışığı olmadan, Yetiştirme odalarında üretim). Marul, fideler ve fidanlar 280 - 380 μmol m2/s 16 saat (kültür sürelerinin 4 -5 kat hızlandırır). Marul, fideler ve fidanlar 85 - 145 μmol m2/s 16 saat (Bitkisel büyümenin artması, daha kısa zamanda kültür süresi). Orkide, fideler ve fidanlar 100 - 160 μmol m2/s 16 saat (Bitkisel büyümenin artması, çiçek gelişiminin artması ve kaliteli çiçek yapma). Menekşe, fideler ve fidanlar 80 - 140 μmol m2/s 16 - 18 saat (Bitkisel büyümenin artması, çiçek gelişiminin artması ve kısa sürede kültürlenme). Her bitkinin ışık ihtiyacı farklı, bu değerler deneme yanılma yöntemiyle bulunuyor. Mesela aynı tür aydınlatma ve aynı tür bitki kullanılarak 10 farklı deneme yaptığınızı düşünün. Her türlü koşul aynı, bir tek lambanın uzaklığını değiştiriyorsunuz her seferinde. Bu deney sonunda hangi mesafelerde bitki daha iyi gelişim gösterdiyse bitkinin ihtiyacı olan maksimum ve minimum ışık miktarını bulmuş oluyorsunuz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Sn bountr, Konuyla ilgili daha önceki mesajları gözden geçirmiştim zaten ve bunları incelediğim yabancı kaynaklarla karşılaştırdığımda bir noktada kafam karışıyor: Özellikle iskandinav ülkelerinde ficus cinsleri gibi tropik ağaçların bonsaisini yapanlar genelde akvaryum türü bir düzenecek içinde floresan tipi lambalar kullanıyorlar ve devamlı lumen değerleri üzerinden bilgi alışverişi yapıyorlar, yani lumen konusunu bir şekilde dikkate alıyorlar ve alan büyüdükçe lumen değerinin de artması gerektiği (hatta birçok karışık formüller verilmiş) konusuna vurgu yapılıyor. Ancak elimdeki adeniumlar için uygun bir düzenek hazırlamada sizin verdiğiniz bilgilerden yararlanmak için çalışmalarınızı incelediğimde sizin bu konuya hiç değinmemiş olduğunuzu gördüm. O zaman bu son yazdığınız mesaja göre konuşursak "μmol m2/s" birimini siz "lux/m2" biriminin alternatifi olarak kullanıyorsunuz gibi bir izlenime kapıldım, yanlış mıyım? Şimdi floresan kullanacağıma göre ve bu floresanlarda da sadece watt ve lümen değeri belirtildiğine göre, birim alana sağlamam gereken aydınlatma konusunda neye göre hareket edeceğim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Adeniumlar için yaptığım derme çatma bir düzenek var. Dilerseniz adenium konu başlığında ayrıntıları anlatabilirim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok sevinirim sn drhegeli ![]() Sadece beni değil birçok kişiye de mutlu edeceğinize eminim. Adenium başlığında görüşmek üzere o halde ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2020
|
Xiaomi Mi Note 10 Kılıf
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hydroponic Cucumbers - Grown indoors with a LED grow light - YouTube |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Adeniumlar için yaptığım derme çatma düzeneği ilgili konu başlığına ekledim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
|
Ne kadar ışığa ihtiyacımız var diye düşünürken, araştırırken drhegeli adenium konusunda konuyu açıklamış. http://www.agaclar.net/forum/1071939-post1752.htm Bir T8 floresan ampul 2700 civarı lümen ışık veriyormuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
|
Teorik Bilgi : Güneş (yaz, açık ve kuru hava) = 10.000 lumen/m2/saat = 100.000 lux/saat (Yetişkin) Adenium ışık isteği (gelişme dönemi) = 4.000-8.000 lumen/m2/saat = 40.000-80.000 lux/saat (Yetişkin) Adenium ışık isteği (dinlenme dönemi) = 1.000 lumen/m2/saat = 10.000 lux/saat Güneşlenme süresini 12 saat olarak alırsak, yetişkin bitki için günlük ışık isteği (dinlenme) = 12x10.000 = 120.000 lux/gün Kaynak : Kitap : "Adenium : Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Dimmit Mark" Site : <i>Adenium</i> Culture: Producing Large Specimens Quickly drhegeli'nin lümen hakkındaki bilgilerini buraya da aktarayım dedim. http://www.agaclar.net/forum/1071939-post1752.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
DRHEGELİ'nin paylaşımını dün bende incelemiştim. Bu başlık altınada aktarmanız yerinde bir karar olmuş. SAYIGILARIMLA. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |