agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-03-2009, 20:11   #1
Yeni Üye
 
gumush's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 25
Yapraklı çelik ile çoğaltılmaya uygun ağaçlar

Yeşil Çelik hakkında bilgisi olan var mı?

Sevgili doğa dostları merhaba,
Benim bir sorum var, bu konuda bana yardımcı olup olamayacağınızı ve sizlerin tecrübelerinden yararlanmak için bu yazıyı açıyorum.

Durum şu;
Hepinizin bildiği gibi pek çok ağaç cinsinde çelikle çoğaltma yapılmakta. Çelikler, hava koşulları ve ağaçlara su yürümesine bağlı olarak mart – nisan ayları içinde alınıp genelde indolbutrik aside batırılarak, torf veya perlite dikilerek köklenme sağlanmakta.
Fakat geçen gece Toprak Tv kanalını izlerken kivi ağaçlarını gösteriyor ve çelikten kivi fidanı üretimini anlatıyordu. Kividen iki şekilde çelik üretiliyormuş. Birisi aynen yukarıda yazdığım gibi baharda alınan çeliklerle diğeri ise yaz içerisinde yani kiviler yaprak çıkardıktan sonra. Çelik kalemi olacak dal bir bağ makası ile kesiliyor. Önce çeliğin tepesine kadar olan yapraklar temizleniyor, sadece en üstte bir yaprak bırakılıyor. Yine bağ makası ile o yaprağında yarısı kesiliyor. Maket bıçağı ile alınan çeliklerin aside batırılacak kısmına 4 adet 2 cm uzunluğunda çizik atılıyor. En son olarak da indolbutrik aside batırılan bu çelikler kuruduktan sonra perlite dikiliyor.
. . .
Şimdi sorum şu;
Bu uygulama sadece kivi ağaçları için mi geçerli? Yoksa aynı uygulama diğer ağaç türleri içinde uygulanabilir mi? Ne bileyim aynı metot kullanılarak bir akasya veya ıhlamur fidanı da yetiştirilebilir mi? Konu ve çelik uygulamaları hakkında bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar bir iki satırda olsa cevap yazabilirler mi?

Saygılarımla

gumush Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 20:22   #2
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Şubat Mart Döneminde Genelde yaprağını dökmeyen türlerde Yapraklı çelik alınır.

Yazın üretilen çeliklerde hangi tür olursa olsun Fotosentez yapabilmesi açısından yukarıda tek yaprak mümkünse yarım yaprak. Yani büyümesini tamamlamayan yaprak olabilir.

Tohumla kolay yetişen türler Çelikle zor Çelikle kolay üretilenler Tohumla zor üreyen türlerdir genelde de Kolay yöntem seçilir.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 20:39   #3
Yeni Üye
 
gumush's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 25
Sayın Tekin,
bu yapraklı çelik uygulaması akasyalarda ve ıhlamurlarda uygulanabilir mi? gerci benim izledigim programda kiviye uyguluyordu ve kivi bildiğim kadarıyla kışın yaprağını döküyor ama.... bunu neden bu kadar detaylı soruyorsun derseniz, şöyle: biz bir grup arıcıyız, çoğumuz amatör düzeyde yapıyor bu işi. Çevreye, çevremize ve doğaya bir katkımız olsun diyoruz, o yüzden civara akasya ve ıhlamur fidanı dikmeyi düşünüyoruz. Ancak malumunuz, hazır tüplü almaya kalktığımızda çok fazla para tutuyor. o yüzden kendimiz yetiştirip dikebilir miyiz diye araştırıyoruz. Başarılı olmamız halinde bunu devam ettirmeyi ve ciddi sayılabilecek sahaları ağaçlandırmayı düşünüyoruz.

Bu yüzden bu yapraklı uygulamadan, özellikle de bunun ıhlamur ve akasya için uygulanması konusunda bilgiye ihtiyacımız var.

Saygılarımla...

gumush Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 20:50   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Ihlamur üretimi

Tilia - ıhlamur

Ihlamurla ilgili bu konular işinize yarayabilir...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 20:55   #5
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Yaprağını döken türlerde Sadece yeşil çelik dediğimiz Bulunduğu yıl içinde olan sürgünlerinden alınan odunlaşmamış çeliklerde uygulanır. Buda yaz döneminde olur.
Sonbahar ve İlkbaharda odonsu ve yarı odunsu çeliklerden alınır.
Akasya Tohum ve Yumuşak çelik Kök çeliği üretilir. Tohumlar ekilmeden önce 5 dakika kaynar suda 12 saat ılık suda bekletilirek nisan ayında ekilir.
Ihlamur Tohum ile üretim esastır. Tohumlar kabuk açık kahve rengine dönüştüğünde toplanıp hemen ekilir veya 3-4 Aylık soğuk katlamadan sonra erken İlkbaharda ekilir.
Tepe daldırma kök çeliği ile üretilebilir.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024