agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni17Beğeniler
  • 1 Gönderen k0900
  • 1 Gönderen BalıkcıSerdar
  • 1 Gönderen k0900
  • 1 Gönderen k0900
  • 1 Gönderen chambre
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 3 Gönderen

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-03-2009, 15:13   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
aspirin ile muamele edilen tohumlarda çimlenme

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesinin çifçi köşesindeki biber tohumunun çimlendirmesiyle ilgili çalışması.

Biber tohumları 25-30 ºC de 8 gün içersinde çimlenirken, 15 ºC de 25 gün içersinde çimlenebilmektedir. Özellikle tohumlar direk olarak tarlaya ekildiklerinde toprak ve hava sıcaklıkları çok büyük oranda dalgalanma göstermesinden dolayı çimlenme ve tarla çıkışı olumsuz etkilenmektedir.

Biber yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilimizde tarlaya tohum ekiminin yapıldığı zamanlarda toprak sıcaklıkları 10-20 arasında gidip gelmekte ve bu da tohumların çıkışını ve sağlıklı bir bitki örtüsü oluşturmasını engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki performanslarını arttırmaya yönelik olarak tohumlar belli dozlarda aspirin ile muamele edilmişler ve sonrasında çimlenme ve çıkışlarına bakılmıştır.

Çalışmada May tohum firmasına ait "Demre" biber tohumları kullanılmış ve tohumlar %3 lük KNO3 içerisine ilave edilen 4 farklı dozda aspirin (9 g/L, 18 g/L, 90 g/L ve 180 g/L) içerisninde 25 ºC de 6 gün tutulmuşlar (Şekil 1) ve sonrasında 15 ºC de petri kaplarında çimlenmelerine (Şekil 2) ve toprakta çıkışlarına bakılmıştır.

Aspirin ile muamele edilmeyen kontrol tohumları %45 oranında çimlenme (Şekil 3) ve %40 (Şekil 4 ve 5) oranında toprak çıkış oranına sahip oldukları halde, 18g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumları 15 ºC de hem en yüksek çimlenme değerine (%91, Şekil 3) hem de en yüksek çıkış oranına (%85, Şekil 4 ve 6) sahip olmuşlardır.

Bu sonuçlar, aspirin uygulamalarının biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu olarak etkilediği ve bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir.

Konunun Resimli sayfa adresi : http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...e_aspirin.html

chambre beğendi.
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 19:18   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-11-2007
bu uygulamayı diğer tohumlar için de uygulayabilir miyiz..aynı sonucu alabilir miyiz..?

Amazonn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 19:26   #3
Ağaç Dostu

BalıkcıSerdar's Avatar

Giriş Tarihi: 09-02-2009
Birde bu muamele ile çimlenen tohumların, meyve tutmasında ve meyve/sebzelerinin "insan sağlığı üzerinde bir etkisi var mı" diye bir araştırma yapılmış mıdır"

dryad beğendi.
BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 19:28   #4
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar Mesajı Göster
Birde bu muamele ile çimlenen tohumların, meyve tutmasında ve meyve/sebzelerinin "insan sağlığı üzerinde bir etkisi var mı" diye bir araştırma yapılmış mıdır"
Hergün küçük bir aspirin alan biri olarak benim için sorun olmaz diye düşünüyorum

gilan beğendi.
Eski 13-04-2009, 19:26   #5
Ağaç Dostu

Açıkcası bilmiyorum, ben bu yazıyı okudukta sonra dometesi aspirinle çimlendirdim, %90 çimlenme sağladım.

Denemekte yarar var.

chambre beğendi.
Eski 13-04-2009, 19:30   #6
Ağaç Dostu

BalıkcıSerdar's Avatar

Verdiğiniz linke baktım, sadece çimlenme hususunu araştırmışlar, sonrası hakkında bir bilgi yok. Aslında bununda araştırılması gerekmez mi?

Bu arada hemşerim, sizinle uzun boylu görüşemedik, bir dahaki toplantıda görüşürüz umarım

Eski 13-04-2009, 19:54   #7
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar Mesajı Göster
Verdiğiniz linke baktım, sadece çimlenme hususunu araştırmışlar, sonrası hakkında bir bilgi yok. Aslında bununda araştırılması gerekmez mi?

Bu arada hemşerim, sizinle uzun boylu görüşemedik, bir dahaki toplantıda görüşürüz umarım
Araştırma sadece çimlendirme ile ilgili yapılmış.

Memnuniyet duyarım.

Düzenleyen k0900 : 13-04-2009 saat 19:54 Neden: düzeltme
Eski 06-04-2012, 09:11   #8
Yeni Üye

chambre's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2008
Talking biber tohumu-aspirin-çay artığı

Merhabalar,
Çoook acemi birisi olarak biber tohumları için şöyle bir deneme yapıyorum;

Bir önceki akşamdan demlikte kalan çay artığını, sabah bir saksı torfun üst kısmıyla karıştırdım. Forumda böyle bir şey okumuştum, inşallah doğru hatırlıyorumdur. Biber tohumlarını aralıklarla ektim (3 cm aralık yeterliymiş), can suyu niyetine içinde 1 adet aspirin erittiğim sudan azcık serptim. Aspirinli suda 6 gün bekletmek en iyisi anladığım kadarıyla ama o kadar sabredemeyeceğim bu hevesle

Şimdi dualarım biber tohumlarının biran önce çimlenmesi ve şaşırtma işlemine gerek kalmadan aynı saksıda mutlu mesut büyümeleri için. Sonuçları biber tohumu bir an önce çimlensin isteyen çiçekseverler için yazacağım. Şimdilik hoşçakalın.

Cymbelina beğendi.
chambre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 19:33   #9
Ağaç Dostu

BalıkcıSerdar's Avatar

Aspirin kendi başına insana da tohumlara da yararlı tamam, ama bir çok şey varki aslında yararlı olmasına karşın, başka bir yararlı nesne ile birlikte olduğu zaman zararlı hale geliyor. Onun gibi, bu olayında zararlı bir şey oluşturma riski yok mu?

Eski 07-01-2016, 17:00   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900 Mesajı Göster
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesinin çifçi köşesindeki biber tohumunun çimlendirmesiyle ilgili çalışması.

Biber tohumları 25-30 ºC de 8 gün içersinde çimlenirken, 15 ºC de 25 gün içersinde çimlenebilmektedir. Özellikle tohumlar direk olarak tarlaya ekildiklerinde toprak ve hava sıcaklıkları çok büyük oranda dalgalanma göstermesinden dolayı çimlenme ve tarla çıkışı olumsuz etkilenmektedir.

Biber yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilimizde tarlaya tohum ekiminin yapıldığı zamanlarda toprak sıcaklıkları 10-20 arasında gidip gelmekte ve bu da tohumların çıkışını ve sağlıklı bir bitki örtüsü oluşturmasını engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki performanslarını arttırmaya yönelik olarak tohumlar belli dozlarda aspirin ile muamele edilmişler ve sonrasında çimlenme ve çıkışlarına bakılmıştır.

Çalışmada May tohum firmasına ait "Demre" biber tohumları kullanılmış ve tohumlar %3 lük KNO3 içerisine ilave edilen 4 farklı dozda aspirin (9 g/L, 18 g/L, 90 g/L ve 180 g/L) içerisninde 25 ºC de 6 gün tutulmuşlar (Şekil 1) ve sonrasında 15 ºC de petri kaplarında çimlenmelerine (Şekil 2) ve toprakta çıkışlarına bakılmıştır.

Aspirin ile muamele edilmeyen kontrol tohumları %45 oranında çimlenme (Şekil 3) ve %40 (Şekil 4 ve 5) oranında toprak çıkış oranına sahip oldukları halde, 18g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumları 15 ºC de hem en yüksek çimlenme değerine (%91, Şekil 3) hem de en yüksek çıkış oranına (%85, Şekil 4 ve 6) sahip olmuşlardır.

Bu sonuçlar, aspirin uygulamalarının biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu olarak etkilediği ve bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir.

Konunun Resimli sayfa adresi : http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...e_aspirin.html
Bu Aspirin olayını deneyen oldu mu bilemiyorum, deneyen varsa paylaşırsa memnun olurum. Bu yazının Kaynak Linki sanırım artık çalışmıyor. Burada ki çözelti konsantrasyonları aşağıda ki Sardunyaderviş'in paylaştığı http://www.finegardening.com/how-to/...headaches.aspx
yazısındaki konsantrasyona göre çok geldi bana. Burada 18g/Litre ki bu 60 tablet (300mg) diğer yazı ise 100mg/litre gibi?

Tercümedeki konsantrasyon daha mantıklı görünüyor.

Tohumları çimlendirmeye bırakmadan mı bu Aspirinli suda bekletmeliyiz, yoksa bu suyu çimlendirmede sulama suyu olarak da kullanabiliriz acaba?

Ben sanki 100mg/L lik bir konsantrasyondaki suyu çimlendirme için sulama suyu olarak da kullanabiliriz diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

sallaso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025