![]() |
1 Eklenti(ler)
Tohum hakkındaki yazısmalarınızı okudum bende bu sene şebboy tohumu almıstım komsumdan ''eyvah ya benimkilerde çıkmazsa'' diyerek bir kısmını gecenlerde ektim şimdiki hallerine bakın..;)
|
1 Eklenti(ler)
Şebboylarımdan biri çiçek açtı üzgünüm ama katmerli değil. Bakalım diğerleri nasıl çiçek açacak.
|
Katmerli değil diye üzülmeyin.Sizde tohumunu alırsınız elinizdekinden.Benim geçen sene vardı.Katmerliydi.Fakat geldi geçti ne tohum verdi nede kendi var şimdi...
Açması için bir şeyler verdiniz mi? Ben geçen sene mayısta saçmıştım hala çiçek yok.Bekliyorum.Eve aldım bu arada.Malum gece eksilerde oluyor sıcaklık... |
1 Eklenti(ler)
Şebboy'larım çiçeklenmeye başladı demiştim. Bazıları katmerli bazıları yalın kat. İşte katmerlilerden bir tanesi. Bahçemdeki koku süper.
|
arkadaşlar pazarlara gelen çiçekcilerden 30 adet şebboy aldım. Hepside kurudu.Acaba bu pazarcılara güvenmiyeceğiz yoksa, ben yanlış bir şey mi yaptım anlamadım. Çiçekci arkadaş eğer şebboyları bir erkek, bir dişi dikersen gelecek yıl şebboyların çoğalır dedi. Erkek ve dişileri şöyle ayırdı Uzun boylu olanlar erkek ,küçük ve çok çiçeği olanıda dişi diye ayırdı. <lütfen bana yardımcı olun şebboylar nasıl toprağı sever, onlara hangi vitaminleri verebilirim.Bütün bilgileri sizlerden öğrenmek istiyorum. teşekkürler
|
şebboylar hakkında çok geniş bilgi istiyorum.hangi toprakları severler, yazın öğle güneşini görse bitki için kötü mü olur. İlaçlama nasıl yapmalıyım
|
Arkadaşlar şeyboy alırken tohum olsun diye bir yalın kat birde katlı alın.Arı bunları dölleyip öyle tohum olurmuş.Geçen sene bende aldım. Katlıydı. Kurudu gitti...
Ama geçen sene mayısta ektiğim tohumdan şebboylarım çiçek verdi. Şebboy bahçede saksıda güzel oluyor.Özel bir toprağa gerek yok. Ben bahçe toprağı kullandım. Besin olarak npk 20-20-20 den haftada bir toprağa yarım çay kaşığı verdim. Havalar soğuyuncaya kadar çiçek açtılar. Yeride ne çok güneş nede gölgeydi. |
Gerçekten çok güzel kokuyorlar.Renkli olanlar fazla kokmuyor.Beyaz ve sarı olanlar kokuyor.Çiçekçiden beyaz olanlardan aldım.Katmerli ve düz.:)
Buket Hanım sizin pembe beyaz da çok şeker miş. |
Sevgili arkadaşlar, resimlerini ekledikleriniz Cheiranthus değil. Hepsi Matthiola.
Cheiranthus cherii'nin genel olarak çiçekleri yoğun kırmızı, bordo ve sarı renklerde olur. Matthiola'nın yaprakları gri ve tüylüdür. Bilginiz olsun. |
Teşekkür ederiz.
Cheiranthus pek olmuyor.Genelde çiçekçilerde Matthiola var. |
2 Eklenti(ler)
Şebboylarımdan manzaralar...
Şükran Hanım; Cheiranthus değil dediğiniz bunlar mı? Benim aldığım yerde bunların üzerinde Şebboy yazıyordu. Ama bilmiyorum! Doğrusu uzman olmayınca çiçekci ne derse kabulleniyoruz. |
Sn Buket Aknar, Latince doğru adı Matthiola.
Ama yerel olarak halkımız hem Matthiola için hem de Cherianthus için şebboy kelimesini kullanıyor. Sizin fotoğraftakiler de şebboy ama Cherianthus değil, Matthiola. Konunun başlığı Cheiranthus cherii olarak açılmış. Matthiola fotoğrafları konmuş. Bunu belirtmek istedim. Wikipedi'den de aradaki farkları görebilirsiniz. |
Bende iki çeşit şebboy var. Biri fotoğraflarını gördüğünüz. Diğeri ise komşumdan tohum ile elde ettiğim; çiçekleri katmersiz olan sanırım onlar da farklı çünkü yapraklarını incelediğimde sanki yaprakları o kadar da gri değilmiş gibi geldi. Onlar henüz çiçeklenmediler. Onların fotoğrafını da ekleyeceğim.
|
şebboylar hangi türtoprağı severler. nasıl gübre kullanmalıyım.ilaçlama nasıl yapmalıyım.şebboy hakkında bütün bilgileri istiyorum.şimdiden teşekkürler
|
Ben aldığımda doğrudan bahçemin çeşitli yerlerine diktim. Bazı yerler doğrudan gün boyu
güneşli, bazı yerler ise yarı gölge ve tüm gün gölge idi. Güneşli ve yarı gölge olan yerlerdekiler daha erken çiçeklendiler ancak tam gölge olan yerlerdekiler henüz şimdi şimdi çiçeklenmeye başladılar. Geçen yıldan kalanların tohumları dökülen yerlerde yenileri de çıktı, onları da ayırıp başka yerlere diktim, şu anda takip ediyorum. Bu arada sadece dikerken gübreli toprağa diktim sonrasında ise özel bir gübre kullanmadım. Sulamaya çok dikkat ettim. |
4 Eklenti(ler)
Bunlar da benim şebboylarım :)
1 ve 2. fotoğraftakiler yeni çimlenmeye başlayan tohumlar,bugün 8. gün :D 3. fotoğraf biraz daha büyükleri;onları seradan aldım. 4. fotoğraf yıllarca saksıda bakıp sonra sitenin bahçesine ektiğimiz şebboy ;) |
Yahu ben çimlendirirken bir hatamı yapıyorum, neden benimkiler çimlenmiyor. Tekrar deniyeceğim bakalım, tohumları torfa ekiyordum bu sefer direk toprağa ekeceğim. İnşallah sağlıklı bir şekilde çıkıp büyürler. Sevgili pshyke çok güzel şebboylarınız var, inşallah bol bol çiçeklerini görürsünüz.
Sevgiler ;) |
Sebahattin Bey,
ben anladım ki çok ilgi gösterince olmuyor. Mesela bu çimlenen tohumları lale soğanlarının dibine serptim üzerine de çok az toprak serptim hatta yok denecek az :p ve bir haftada çimlendiler. Mutfakta duruyorlar,sabah güneşi alıyorlar. Biraz daha büyücünce başka yere aktaracağım. Size de şebboy denemelerinizde başarılar dilerim ;) |
Evet tohum ekilince güneş görmesi şart.Bende özenmemiştim.Hemde bahçe toprağına. Üstüne çok az toprak attım.Saksıyı sulayıp poşet bağladım. Güneş gören yerde durdu. Suyunu kontrol ettim. O kadar. Şuan 2 tanesi yaşıyor. Biri yarım metre oldu.Çiçek açtılar.Heryeri tomurcuk...
|
1 Eklenti(ler)
Bu da bugün görüntülediğim bej renkli (yoksa sarı mı demeliyim?) şebboyum. Çok güzel kokuyor.
|
Buket Hanım ,
çiçeğiniz coşmuş :D |
Haklısınız, katmerli olunca böyle çok çiçek açıyorlar. Bir de tohum verseler. Geçen yıl katmerlilerden hiç tohum alamamıştım.
|
Katmerli şebboylar, katmersiz olanlar ile birlikte ekilirse tohum verir diye duymuştum :confused: Belki yakınlara bir yere yalınkat ekmekte fayda vardır.
|
Hemen yanında beyaz renk bir yalıkkat var bakalım seneye o yalınkat katmerli olacak mı?
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sabahın erken saatinde, en yüksek sesiyle onları okşayıp seven, koklayan, eli nasırlı ama yüreğinde binlerce çiçek filizlendiren insanımıza, bu güzelliğini göstermesin de ne yapsın Şebboy?
|
Benim bahçemde sarı-turuncu karışık renkli şebboy var. 3 sene önce yaz sonu tohumlarını serpmiştim. Ama bu başlıktaki resimlere pek benzemiyor ve çok yıllık. Sanırım türü farklı. Her sene çiçek açıyor ve şu anda da çiçekteler. Kokulular. Solan çiçeklerinin bir taraftan tohumları oluşmaya başladı bile.
Geçen sene resimlerdeki şebboylardan üç renk katmerli ben de almıştım. Ama hiç tohum oluşmadı. Bitkinin kendisi de kalıcı olmadı. Bu sene karışık renkli tohumlarından aldım. Tohum paketinin üzerindeki resimde hem yalınkat hem de katmerli görünüyor. Markası Vilmorin. Üzerinde şöyle yazıyor: 1-Tohumları Şubat ayından itibaren fideliğe ekin. 2-Fideleri 10 cm lik aralarla şaşırtın. 3-Kese halinde Nisan ayında yerlerine dikin. 4- Bitkiler haziran ayından itibaren çiçek açacaklardır. Ben ancak bir hafta önce ekebildim. Direk bahçeye öğlene kadar güneş alan bir yere ektim. Şu anda topraktan çıkmaya başladılar. Bu yaz açarlar mı bilmiyorum. |
2 Eklenti(ler)
Benim bahçeme 3 yıl önce ektiğim şebboylarda bu tür ve bu renk. Fotoğraflar internetten alınmadır.
Eklenti 35362 Eklenti 35363 |
1 Eklenti(ler)
Benim de şebboyum var-mış...:p:dilli::o
Şebboyu sürekli çiçekçilerde görür koklar dururdum.Benim bildiğim şebboy katmerli ve kokulu bir çiçekti (sanki her çiçeği çok iyi bilirmişim gibi :dilli:). Bahçeme geçen sene kimden aldığımı hatırlayamadığım bir bitki diktim,üç kök...Üçü de sarı turuncu tonlarda açtılar.Onlarla hiç ilgilenmedim,bu sene yine açtılar, demek ki ilgi istemiyor bu çiçek..;) Akşam galeriye birinin resmini yükledim,internetten de adının wallflower-erysimum olduğunu buldum ama bir şebboymuş.galeriye yorum yapan bir arkadaş "biz buna şebboy diyoruz" diye yazmış. Benim de kafam karıştı ve şebboy-wallflower-erysimum şeklinde arama yapınca hepsinin aynı çiçek olduğunu gördüm. Şimdi bu çiçeğim bir şebboydur diyebilir miyiz?Hafif, güzel bir kokusu var ama çiçekçilerde satılan katmerli şebboylar gibi yoğun kokulu değil... imza: kör cahil :( |
2 Eklenti(ler)
Ayrıca internette resim ararken bu rengini de gördüm ve aşık oldum,acaba elinde bu karışık renkli şebboydan olan var mı? :confused: :rolleyes:
|
Şimdi bu çiçeğim bir şebboydur diyebilir miyiz?Hafif, güzel bir kokusu var ama çiçekçilerde satılan katmerli şebboylar gibi yoğun kokulu değil...
imza: kör cahil :([/QUOTE] Evet ben o çiçeği bahçeme şebboy diye ekmiştim ve sarı-turuncu renkte bir önceki mesajımda yolladığım resimdeki gibi açtılar. Ayrıca nette Cheirantus cheiri diye arama yapınca yine o resimdeki çiçekler çıkıyor. |
Merhaba gece şebboy tohumu aldım.gece açarmış.Tohum ekimi için ilkbahar ile yaz arasında yapılır diyor yazın çiçek açarmış,şimdi ekersem sizce çimlenir mi ? havalar hala İstanbulda ısınmadı .Yoksa seneye kadar beklemelimiyim?teşekkürler
|
Şimdi ekerseniz seneye kadar ölmezse eğer çiçeğini o zaman görürsünüz.Bnece tohum ekimde eylülde ekilmeli. Ben geçen sene mayısta ektim. Bu sene nisanda çiçek açtı.Kışın soğuk camlı bir yerde muhafaza ettim.
|
3 Eklenti(ler)
Bende katmerli mor ve beyaz olanı var . Beyazı daha yoğun kokuyor.
|
Arkadaşlar bu şebboy gölgeyimi yoksa güneşimi sever...
|
Güneşi seviyorlar sevgili olay9
|
1 Eklenti(ler)
Benim turuncu yalınkat şebboyun çiçekleri gitti,taze fasulyeye benzeyen tohum keseleri oluşmaya başladı,yoksa börülce mi demeliyim? ;)
Ama diğer şebboylarımdan biri beyaz biri şeker pembe açtı,özellikle beyaz olanın kokusu daha yoğun... |
Benimkinde de var aynı şeyler. Zamanı gelince toplayıp. Ekimde tohumları ekmek gerek.
Ertangm sağolun. |
Sevgili Ardabora ,son yüjklediğiniz şebboyları tohumdan mı yetiştirmiştiniz ? Yoksa fide olarak mı almıştınız?
|
Sevgili Filiz,bu şebboylar bana İzmit'ten geldi,eşimin halası yollamıştı.Birkaç fide daha var,ama onlar daha küçük,renklerini merak ediyoum,dilerim mordur...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025